Krstná mama nemá sviatosti

misulka1906
15. nov 2022

Ahojte máte niekto skúsenosť keď chcem pokrstiť dieťa v katolickom kostole stým ze krstný otec ma všetky sviatosti a krstná mama nemá nič a nechceme aby bola len svedok krstu ale krstná mate niekto skúsenosť?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
15. nov 2022

@misulka1906 krstná bez krstu môže byť iba svedok krstu. Akože navonok je to to isté,len zapísaná bude ako svedok krstu

zuzkacik4
15. nov 2022

Pokial viem, krstny rodic musi mat vsetky 3 sviatosti, krst, prijimanie a aj birmovku..u nas je to podmienka

zuzinka888
15. nov 2022

Ano je to mozne. Krstny bude on a ona iba svedok. Je to uz bezna vec. Dokonca pri dietati ked sa krst mkze byt aj viac osob. Ked sme krstili posledne bola nas tam pekna kopka. My krstny rodicia, stary rodicia + syn s priatelkou aj dcery. Stali sme okolo krstitelnice knaz sa len opytal komu ma podat sviecku. Kedze zspis a nauku sme mali s inym knazom.

zuzinka888
15. nov 2022

@zuzinka888 chcela som dopisat, ze ju mozete kludne volat krstna., nikomu to vadit nebude. Ide iba o ten zapis ktory sa uz pri inych sviatostiach nikde nezapisuje ani nevyzaduje.

marryen
15. nov 2022

@zuzinka888 Ona píše, že nechce aby bola len svedok. Chce ju oficiálne za krstnú.
Autorka to určite nepojde. Bez sviatosti nemože byť krstnou mamou, nakoľko má byť príkladom vo viere. Čo bez sviatostí asi ťažko bude. 😖

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@misulka1906
Ahoj,ja uz som to tu pisala.ja nemam NIČ a som krstna mama mojmu synovcovi.

chica007
15. nov 2022

Ak nechcete, aby bola len nejaky ten svedok-ved Vase dieta to v zivote zisti, tak nech si dorobi sviatosti. Ak stoji o to Vase krstniatko, tak to urcite urobi. No ak je jej uplne ukradnute a nevysvetlili ste jej co vsetko ziskava jednotlivymi sviatostami-ake poklady cirkvi, tak sa Vam na tu Vasu tuzbu z vyskoka vykasle - pekne povedane.

chica007
15. nov 2022

@qqqqqqqqq No to sa nam nezda.... podla kanonickeho prava je to dost nepravdepodobne, bud si krstna v inej, nie katolickej cirkvi, alebo si oficialne v matrike RKC oznacena len ako svedok krstu.

nevenka
15. nov 2022

@misulka1906 mame skusenosti, deti maju 1 krstneho a moja sestra je uvedena len ako svedok krstu, deti na krste drzala, aj ju volaju krstna mama. Kedze sestra je evanjelicka, tak ani ja nebudem moct byt krstna jej dietatu v tom pravom slova zmysle.

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@chica007 ach jaj boze.hadam viem komu,kde a pri akej prilezitosti som krstna mama...

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@chica007 este raz.nie som svedok krstu.som KRSTNA MAMA.

natalala
15. nov 2022

@misulka1906 no mam pocit, ze za “prispevok do zvonceka” sa da vsetko 🤷🏼‍♀️ Mna pokrstili a moji rodicia ani neboli manzelia a mama tiez mala iba krst a dalsie veci nie.

ailiba
15. nov 2022

@misulka1906 pokial viem, obaja krstny musia mat sviatosti... Ak nema, tak moze byt oficialne len ako svedok. Poznam z rodiny 2 take pripady, ked to inak nešlo... Asi to bude pravidlo.

misulka1906
autor
15. nov 2022

@qqqqqqqqq kde ste mali prosím vás krst? A oficiálne farár vedel ze nemáte nič a nemal problém? Ďakujem

nikitta17
15. nov 2022

@qqqqqqqqq si si tym až tak ista? Lebo ono to v podstate nie je realne ak nemas ziadne sviatosti ani ty samotna ak nemas ten krst, pokial sa jedna o katolicku cirkev 🤷‍♀️

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@misulka1906
Som z bb kraja. Pan farar uz nezije bohuzial. Vedel ze nic nemam.bol velmi,velmi ludsky.zistil si kto som.dokonca aj pri samotnom krste povedal,ze napriek tomu,ze nemam sviatosti,zijem krestanskejsi zivot ako vela tych " ktori idu v nedelu krista z krížu v prvej rade v kostole stiahnut",jeho slová.
Verim,ze sa ti podari najst cloveka,ktory sa na svet pozera aj inou,ako ortodoxno nabozenskou optikou.

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@nikitta17
@nikitta17 ja nemam iq hupacieho konika.viem rozdiel. Som krstna mama.

nikitta17
15. nov 2022

@qqqqqqqqq len slova pana farara a to co je povolene je trosku diskutabilné pretoze realne musis byt zapísaná podla urcitych pravidiel a to nejde iba tak,ze farar si povie a tak bude

qqqqqqqqq
15. nov 2022

@nikitta17
Este raz.som krstna mama.ty fakt vidis svet iba čierno- bielo? Našťastie,farar, ktory krstil moje krstniatko,nie.

nikitta17
15. nov 2022

@qqqqqqqqq nie nevidim 🙈ale poznam pravidla a mam ich priamo od celkom priatelskych a modernych ked to mam tak nazvat knazov a kedze ty realne nevies ako si zapisana v papieroch tak kludne si mohla tam byt akoze krstna s tym co ti farat povedal podla toho ako zijes, ale mozes byt zapísaná ako svedok ci mas niekde cierne na bielom?

chica007
15. nov 2022

@natalala Nuz za prispevok do zvonceka sa urcite neda vsetko ako pises. Plati cirkevne pravo pre kazdeho spravcu farnosti a to je jasne napisane. Ak mas dokaz o nejakych nekalych praktikach, tak na to upozorni Biskupsky urad, aby sa nepohorsovali aj dalsi ludia okrem teba-budes mat dobry skutok, lebo zachranis duse pred diablom, ktory takto bojuje proti cirkvi, ked vnasa do srdc krestanov pochybnosti. No ak nemas dokaz, tak radsej nepis nic, lebo obvinenia sa uz nedaju zobrat nazad a ublizujes nimi vsetkym krestanom. Rodicia nemusia splnat vsetky podmienky, ktore musi splnit krstny rodic. Preco? Pretoze krstny rodic je ten garant vychovy vo viere, ktory bude rodicom pomahat vychovavat krstniatko vo viere, preto su na neho take naroky, ako - mat sviatost krstu, sviatost oltarnu a sviatost birmovania. Rodicia ziadaju krst a taktiez sa zavazuju pred Bohom v krestansku vychovu. Pamatajme, ze raz urcite pride moment, ked nas ako krstnych rodicov/rodicov Pan Boh postavi pred jeho sud a bude sa pytat, ci sme splnili vsetko to, co sme pri krste naslubovali.... Vtedy sa nevykrutime-ze my sme to az tak vazne nemysleli-ved to je len taka formalita byt krstnym/krstnou/dat pokrstit, ale budeme celit jeho prisnej spravodlivosti aj s nasledkami. Nasla som zopar dobrych myslienok pre buducich krstnych rodicov: 7 základných bodov, ktoré je dobré mať na pamäti, keď sme sa stali krstným rodičom. 7 myšlienok o misii, ktorú musíme splniť.

1
Tvoj život je tvojím svedectvom
Vaše životné svedectvo je najdôležitejšie pre osvetlenie kresťanskej cesty v živote vášho krstného dieťaťa.

2
Daruj najlepší darček
Najlepší darček, ktorý môžeš dať svojmu krstnému dieťaťu, nie je nič materiálne darované k jeho narodeninám alebo Vianociam, ale úprimná podpora v jeho duchovnom živote a vo vzťahu s Ježišom.

3
Nie si náhradný rodič
Nie si náhradník. Súčasťou tvojej misie je sprevádzať rodičov tvojho krstného dieťaťa – byť súčasťou duchovnej rodiny zjednotenej vo viere.

4
Zdieľaj, čo máš najlepšie
Krstní rodičia zdieľajú svoju vieru, preto by sa o ňu mali starať a rozvíjať ju. Je potrebné byť pripravený na otázky a pochybnosti krstného dieťaťa a sprevádzať ho v ťažkom období temnoty viery.

5
Ži to, čo učíš
Krstní rodičia sú povolaní zapojiť sa do života farnosti, aby aktívne žili svoju vieru a život Cirkvi, najmä pokiaľ ide o účasť na sviatostiach.

6
Zostaň blízko
Pokús sa vytvoriť si skutočné láskyplné väzby so svojim krstným dieťaťom a jeho rodinou, zdieľaj s nimi čas a spoznaj vývoj krstného dieťaťa ako človeka a kresťana.

7
Preber plnú zodpovednosť
Krst otvára pokrstenému dvere do neba – stáva sa súčasťou Cirkvi, Božím dieťaťom a povolaným do večného života. Každý, kto súhlasí s tým, že bude krstným otcom / krstnou mamou, prijíma trvalé odhodlanie ako prejav lásky, ale aj ako službu Bohu. Sprevádza tohto nového kresťana, keď sa vyvíja a dospieva. Každý, kto prijme túto výzvu a zodpovednosť, to robí navždy, pretože sme Božím dieťaťom na večnosť. Preto sa tvoja úloha lásky, sprevádzania, starostlivosti a vedenia nekončí, keď sa tvoje krstné dieťa stane dospelým, ale pokračuje po celý život.

nekonecna_katastrofa
15. nov 2022

@qqqqqqqqq Povedz mi, aký je viditeľný rozdiel medzi špeciálnym svedkom krstu (ktorý bude figurovať ako krstný pre rodinu) a oficiálnym krstným? Žiaden, obaja sú na zápisnici, či krstná, či tento špeciálny svedok. Obaja držia sviečku, košieľku, stoja pri bábätku. Moja dcéra má 2 krstné mamy. My ich tak voláme, počas obradu robili to, čo robia normálni krstní, obe sú na papieri, iba k menu druhej napísal kňaz "svedok". Všetci ostatní prítomní sú svedkovia, ale zapísaní nie sú. Pri staršom synovi nemal krstný sviatosti, len krstná. Tiež je normálne na papieri, ale tam pri vypisovaní žiadnu poznámku ten istý kňaz nedal. Kňaz si zápisnicu zoberie a ty nevieš, či tam tú poznámku nedopísal neskôr.

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qqqqqqqqq
16. nov 2022

@chica007
@nekonecna_katastrofa
😊dievčatá,ale nehrajme sa tu na to,kto ďalej dociká.
Ja vas nepresviedcam.
Autorke- ano da sa to.ja to tak mam,bez ohladu na to,co ti tu mudre a znale budu vypisovat.

saxana000
16. nov 2022

@natalala rodicia nemusia mat nic.ide tam o tych krstnych.moj muz si dorabal birmovku ked sa svagrinej narodili deti.ona s muzom maju bohuzial iba civilny sobas tak dcere za krstnych ist nemohli..

marryen
16. nov 2022

@nekonecna_katastrofa Odpoveď na Tvoju otázku.....Keď som šla ja za krstnú, tak farár mi predtým hovoril, že krstný rodič, nie je ten čo nakúpi darčeky a deti ho budú volať krstný.Krstný rodič má byť nápomocný pri výchove vo viere. To znamená, že ho občas zoberie do kostola, rozpráva sa s ním o týchto veciach, veľa vysvetľuje. Mne hovoril, že namiesto predražených darčekov mám kúpiť knihu s náboženskou tématikou atď....
Niekto, kto nemá základné sviatosti, je vlastne nepraktizujúci. Ako teda môže byť pre dieťa príkladom, ak to sám nedodržiava. Čo si z kresťanského hľadiska od neho to dieťa zoberie? Aký príklad má? Odpovedz si sama.
Krst je o tom, nie o predbiehaní sa kto viac prinesie.

nekonecna_katastrofa
16. nov 2022

@qqqqqqqqq Videla si zápisnicu? Aj si čítala poriadne, čo som napísala? Náš krst so svedkom vyzeral úplne rovnako ako kamoškin krst s "normálnymi" krstnými, pričom tí zapísaní svedkovia robili a hovorili pri obrade to isté, čo robievajú krstní. Jediný rozdiel je v krstnej knihe na fare napísané slovo "svedok". Čo väčšina ľudí ani nevie, iba vyhlasujú ako im to farár dovolil.

nekonecna_katastrofa
16. nov 2022

@marryen S tým súhlasím. Naši krstní nie sú o darčekoch, ani som to nikde nenapísala. Krstný v prvom prípade nemá sviatosť - birmovku (v predchádzajúcom príspevku mi vypadlo slovo "všetky") a pri dcérke obe krstné majú všetko, aj chodia do kostola, aj budú dieťa v tomto viesť, ibaže z hľadiska kánonického práva sa dáva za krstných jeden muž a jedna žena. Preto je tá druhá zapísaná ako svedok.

barla5
16. nov 2022

@misulka1906 tak nech si budúca krstná mama dorobí sviatosti a krstite potom. Príprava trvá niekde rok, niekde až dva. A všetko sa robí naraz v jeden deň.