Kračún - robíte niečo inak ako susedia?
Robite nieco inak ako vasi susedia pri oslave sviatku Kracun? Pripadne este tak sa opytam. Priznate sa pred susedmi, ze Kracun v dnesnej dobe este slavite?
Neslavim, dokonca som dodnes nevedela, ze sa taketo slavilo. My slavime vianoce
Môj boh je žiarlivý, nepáčilo by sa mu keby sme uctievali pohanské božstvá alebo Slnko ktoré vytvoril a preto si nechcem narušiť svoj vzťah k nemu.
kebyže nemám pokazenú nohu, idem na túru a dám si tam kračúnske pivo 😏
@anonym_autor oslavuješ aj iné pohanské sviatky?
@anonym_autor neviem co to je, neoslavujem
Vedu nerobim ani z vianoc
Mna by normalne zaujimalo ked sa tu na koniku objavuju podobne veci dokonca aj vela ludi namiesto o Vianociach pise o slnovrate ci to realne aj oslavuju doma. Ked sa to tu tak casto spomina kazdorocne. Ze povedia oslavujeme slnovrat, kracun a doma nemaju nic vianocne..Lebo logiky v tych prispevkoch mi chyba
Moja svokra hovori Kracun normalne stedremu dnu. A maju take zvyky, ze sa chodi rano koledovat, aby sliepky lepsie znasali, potom sa vymetaji rohy izieb, hadzu orechy a tak. Ale nie som si ista, ci tie zvyky su ako by sa malo po pohansky slavit alebo uz nie a maju len ten nazov.
Jedna moja babka nemala Vianoce ale karačoň, len ona bola polovicna Madarka
Nie, ale ak by sa niekde konali oslavy Kračúna, určite by som sa aspoň zo zvedavosti išla pozrieť. Mimochodom v Pobaltských krajinách a v Škandinávii sa pohanské sviatky bežne oslavujú a nikto sa nad tým nepozastavuje.
@anonym_autor pocujem to 1x;!:D
Nie, ale ak by sa niekde konali oslavy Kračúna, určite by som sa aspoň zo zvedavosti išla pozrieť. Mimochodom v Pobaltských krajinách a v Škandinávii sa pohanské sviatky bežne oslavujú a nikto sa nad tým nepozastavuje.
@qrstxyz v Bojniciach každý rok
Moja svokra hovori Kracun normalne stedremu dnu. A maju take zvyky, ze sa chodi rano koledovat, aby sliepky lepsie znasali, potom sa vymetaji rohy izieb, hadzu orechy a tak. Ale nie som si ista, ci tie zvyky su ako by sa malo po pohansky slavit alebo uz nie a maju len ten nazov.
@anonym_e39786 očistné rituály, ktoré sa na Kračún tradične robili
Pred slnovratom sa dom očisťoval, aby sa z neho vyhnali zlé sily a choroby.
Rohy izieb boli považované za miesta, kde sa „držia“ nečisté bytosti alebo stagnujúca energia.
Očista mala zabezpečiť, aby do domu mohlo vstúpiť nové svetlo, zdravie a šťastie.
Orechy sa hádzali do štyroch kútov domu počas Štedrého večera.
Malo to ochranný význam – orechy symbolizovali silu, zdravie a plodnosť, a ich „rozmiestnenie“ malo chrániť dom pred zlými silami počas celého roka.
Zvyk má predkresťanský pôvod a prežil až do dnešných dní
Niekde sa orechy používali aj na veštenie - podľa toho, ako ďaleko dopadli alebo ako sa kotúľali, sa predpovedala budúcnosť rodiny.
Zimný slnovrat bol v slovanskej kultúre časom, keď sa „obchádzalo“ po dedine, vinšovalo sa šťastie, zdravie a hojnosť na nový rok.
Koledníci mali často aj magicko-ochrannú funkciu — ich príchod mal priniesť do domu prosperitu.
Kresťanstvo neskôr tento zvyk prijalo a prepojilo ho s príbehom o narodení Krista, ale pôvodná funkcia bola magicko-rituálna, nie biblická.
Koledovanie krásne dopĺňa vymetanie rohov či hádzanie orechov:
všetko sú to rituály ochrany a obnovy,
viažu sa k zimnému slnovratu,
a ich cieľom bolo zabezpečiť šťastie, zdravie a hojnosť v novom roku.

@anonym_autor prestante uz ludia trollovat 😬