icon

Kračún - robíte niečo inak ako susedia?

20. dec 2025

Robite nieco inak ako vasi susedia pri oslave sviatku Kracun? Pripadne este tak sa opytam. Priznate sa pred susedmi, ze Kracun v dnesnej dobe este slavite?

anonym_c25a9b
20. dec 2025

@anonym_autor prestante uz ludia trollovat 😬

majlo1234
20. dec 2025

Neslavim, dokonca som dodnes nevedela, ze sa taketo slavilo. My slavime vianoce

anonym_a86064
20. dec 2025

Môj boh je žiarlivý, nepáčilo by sa mu keby sme uctievali pohanské božstvá alebo Slnko ktoré vytvoril a preto si nechcem narušiť svoj vzťah k nemu.

biba_18
20. dec 2025

kebyže nemám pokazenú nohu, idem na túru a dám si tam kračúnske pivo 😏

anonym_994d67
20. dec 2025

@anonym_autor oslavuješ aj iné pohanské sviatky?

anonym_c28d3e
Včera o 03:23

@anonym_autor neviem co to je, neoslavujem
Vedu nerobim ani z vianoc

anonym_567b21
Včera o 06:29

Mna by normalne zaujimalo ked sa tu na koniku objavuju podobne veci dokonca aj vela ludi namiesto o Vianociach pise o slnovrate ci to realne aj oslavuju doma. Ked sa to tu tak casto spomina kazdorocne. Ze povedia oslavujeme slnovrat, kracun a doma nemaju nic vianocne..Lebo logiky v tych prispevkoch mi chyba

anonym_e39786
Včera o 06:51

Moja svokra hovori Kracun normalne stedremu dnu. A maju take zvyky, ze sa chodi rano koledovat, aby sliepky lepsie znasali, potom sa vymetaji rohy izieb, hadzu orechy a tak. Ale nie som si ista, ci tie zvyky su ako by sa malo po pohansky slavit alebo uz nie a maju len ten nazov.

viestta
Včera o 08:27

Jedna moja babka nemala Vianoce ale karačoň, len ona bola polovicna Madarka

qrstxyz
Včera o 08:51

Nie, ale ak by sa niekde konali oslavy Kračúna, určite by som sa aspoň zo zvedavosti išla pozrieť. Mimochodom v Pobaltských krajinách a v Škandinávii sa pohanské sviatky bežne oslavujú a nikto sa nad tým nepozastavuje.

biba_18
Včera o 08:54

@qrstxyz aj u nás, vynáša sa morena, pália sa janské ohne, stavajú sa máje, hromnice, dožinky, ešte by sa našlo…

anonym_4a401a
Včera o 11:28

@anonym_autor pocujem to 1x;!:D

anonym_61d17d
Včera o 11:59
@qrstxyz

Nie, ale ak by sa niekde konali oslavy Kračúna, určite by som sa aspoň zo zvedavosti išla pozrieť. Mimochodom v Pobaltských krajinách a v Škandinávii sa pohanské sviatky bežne oslavujú a nikto sa nad tým nepozastavuje.

@qrstxyz v Bojniciach každý rok

anonym_a86064
Včera o 12:57
@anonym_e39786

Moja svokra hovori Kracun normalne stedremu dnu. A maju take zvyky, ze sa chodi rano koledovat, aby sliepky lepsie znasali, potom sa vymetaji rohy izieb, hadzu orechy a tak. Ale nie som si ista, ci tie zvyky su ako by sa malo po pohansky slavit alebo uz nie a maju len ten nazov.

@anonym_e39786 očistné rituály, ktoré sa na Kračún tradične robili

Pred slnovratom sa dom očisťoval, aby sa z neho vyhnali zlé sily a choroby.
Rohy izieb boli považované za miesta, kde sa „držia“ nečisté bytosti alebo stagnujúca energia.
Očista mala zabezpečiť, aby do domu mohlo vstúpiť nové svetlo, zdravie a šťastie.

Orechy sa hádzali do štyroch kútov domu počas Štedrého večera.
Malo to ochranný význam – orechy symbolizovali silu, zdravie a plodnosť, a ich „rozmiestnenie“ malo chrániť dom pred zlými silami počas celého roka.
Zvyk má predkresťanský pôvod a prežil až do dnešných dní
Niekde sa orechy používali aj na veštenie - podľa toho, ako ďaleko dopadli alebo ako sa kotúľali, sa predpovedala budúcnosť rodiny.

Zimný slnovrat bol v slovanskej kultúre časom, keď sa „obchádzalo“ po dedine, vinšovalo sa šťastie, zdravie a hojnosť na nový rok.
Koledníci mali často aj magicko-ochrannú funkciu — ich príchod mal priniesť do domu prosperitu.
Kresťanstvo neskôr tento zvyk prijalo a prepojilo ho s príbehom o narodení Krista, ale pôvodná funkcia bola magicko-rituálna, nie biblická.

Koledovanie krásne dopĺňa vymetanie rohov či hádzanie orechov:
všetko sú to rituály ochrany a obnovy,
viažu sa k zimnému slnovratu,
a ich cieľom bolo zabezpečiť šťastie, zdravie a hojnosť v novom roku.