icon

Ktoré vianočné tradície už nedodržiavate?

michaela12_34
29. okt 2025

My už roky nekupujeme kapra; je to strašná námaha, nikomu to kostnaté mäso nechutí, doma si ho už roky nahrádzame lososom. Každý je spokojný a dá si aj tri porcie.

Ktorú vianočnú tradíciu nedodržiavate vy a prečo?

Strana
z2
o__o
29. okt 2025

U nas ziadny post, ziadne bez masa, ziadne darceky (zatial sme bez deti).. len pohoda, dobre jedlo, hudba, rozpravky, svetielka, po veceri prechadzka, druha vecera a spolocenske hry a varene vino 🙂

rachel36a
29. okt 2025

Žiaden post, žiadne krajsnie jablká, kapor, vinsovaniw, modlenie a pod...jedine co dodržiavame je stroncrk a darceky

slavomira236
29. okt 2025
@henka123123

Nedodrziavame nic.nie sme veriaci ani..je to skor len tak pre radost deti..keby nemam deti ani stromcek by sme nemali...a tento rok im postavim len malicky.nebudem vytahovat ani velky strom..a kapra tiez nejeme..robime file.rezne.salat.udene a kapustnicu.nepeciem

@henka123123 ja som tiez minuky rok uz len malinky na kmlienku robila. Nebavi ma uz vytahovat tu velky opachu 2 metrovu..este postavit ok ale davat dole to neznasam..keby nie deti uz nerob nic. Uz ani ziadne dekoracie po dome uz som upustila od toho. Len von pred dom na tuju natiahnem retaz .ziadne vianocne vankuse postelne a podobne hluposti. A vianocne ozdoby mam uz 25 rocne ziadne take kazdy rok ine ina farba

bessie12
29. okt 2025

@michaela12_34 milujem Vianoce. Snažím sa dodržiavať tradície ake sme mali kedysi. Len ziadne bobaľky (opekance) s makom. Tie mi doteraz nechutia. Ale musí byt stromček, ktory sa stavia uz začiatkom adventu a nie den pred Štedrý dňom, klasicky "trojboj" - kapustnica, rezne a šalát a minimálne 10 druhov koláčov. Tento rok budem sama na Štedrý den, takze si pozriem tradičné vianočné rozprávky, zatelefonujem kamaratom a budem si uzivat tento krasny cas. Ale nepretrhnem sa za upratovaním. Upratujem priebezne celý rok. Vylestene okna detto nebudú 🤷‍♀️

anonym_0b8316
29. okt 2025

my vyprazaneho kapra milujeme. mam v porcii 4-5 velkych kosti.
nedodrziavame toho asi vela retaze okolo stola, nevstavanie od stola.....
keby bolo na mne idem k moru cez vianoce.

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
bomba36
29. okt 2025

Nerobím zemiakový šalát

marsmykkok
29. okt 2025

Skôr čo dodržiavam... Iba stromček, vianočné dekorácie, na večeru šalát. Ale nemáme 20 chodové menu na večeru a nehladujeme celý deň, ráno si dáme koláčik, na obed sú opekance, večer šalát a losos a sladké a ovocie. Nedávame si ani darčeky (dospelí) Dokonca ani rozprávky a vianočné filmy nepozerám, rozprávky ma nikdy nebavili a filmy stačí vidieť raz nie stokrát.

kubkovan
29. okt 2025

My máme veľa tradícií, lebo sa nám to páči a dotvára to jedinečné čaro pre nás. Ale prispôsobili sme si rybu, keďže nám kapor nechutí, tak mávame pstruha alebo filé z tresky. Ostatné máme, ako bolo u mňa detstve, keďže u manžela, nemali žiadne tradície a naše sa mu páčia (až na tú, že cez deň sa neje, ale snaží sa aj tú dodržať 😅).

henka123123
29. okt 2025
@slavomira236

@henka123123 ja som tiez minuky rok uz len malinky na kmlienku robila. Nebavi ma uz vytahovat tu velky opachu 2 metrovu..este postavit ok ale davat dole to neznasam..keby nie deti uz nerob nic. Uz ani ziadne dekoracie po dome uz som upustila od toho. Len von pred dom na tuju natiahnem retaz .ziadne vianocne vankuse postelne a podobne hluposti. A vianocne ozdoby mam uz 25 rocne ziadne take kazdy rok ine ina farba

@slavomira236 hrj hej ani ja nic
.na mikulasa akurat kym su v sprche alebo s muzom vonku om postavam ten malicky strom.dam zaclonu vianocnu a zaves na okno.postelne s vianocnym motivom..to je vse..samozrejme balicky...ja ked som s muzomnbyvala bez deti sme nemali doma nic vianocne...a kef som uz aj tehotna bola tiez nic...a 1.rok maleho sme nali taky asi 30 cm stromcek na komode

anonym_21171e
29. okt 2025

@michaela12_34 Ja varím na štedrý deň kapustnicu a alasku rybu so zemiakovým šalátom. Na druhý deň máme vyprážané rezne so šalátom. Pečiem cca 5 druhov zákuskov plnené aj suché lebo ma to baví, deti mi pri tom radi pomáhajú a zákusky niečo rozdam rodičom a svokrovcom. Pozeráme vianočné rozprávky a oddychujeme. Ja mám cez Vianoce len tri dni voľna tak 24 sme doma ako rodina, 25 ideme k mojim rodičom a 26 k svokrovcom. Potom hajde do roboty.

katulienkax
29. okt 2025

ja by som zrusila vsetky darceky, ale kvoli detom nemozem. Volakedyv minulosti sa naozaj nekupovalo vela cez rok, tak tie darceky mozno mali svoje caro, ale ja si cez rok naozaj kupim s manzelom, co treba a hluposti neznasam, a tiez vymyslat komu dalsie hluposti nakupit len preto , ze su vianoce. Naozaj okrem darcekov pre deti, su darceky pre dospelych len dalsie kraviny akoze , co musime, len aby bolo.

marsmykkok
29. okt 2025
@katulienkax

ja by som zrusila vsetky darceky, ale kvoli detom nemozem. Volakedyv minulosti sa naozaj nekupovalo vela cez rok, tak tie darceky mozno mali svoje caro, ale ja si cez rok naozaj kupim s manzelom, co treba a hluposti neznasam, a tiez vymyslat komu dalsie hluposti nakupit len preto , ze su vianoce. Naozaj okrem darcekov pre deti, su darceky pre dospelych len dalsie kraviny akoze , co musime, len aby bolo.

@katulienkax Hlavne je veľa možností a tovaru. Napríklad vieš že švagriná má rada vonné sviečky, kúpiš jej za 20 eur sviečku a skončí v koši lebo ona má rada svieže vône a ty jej kúpiš vanilkovú alebo škoricovú a ona sladké vône neznáša. Fakt úplne zbytočné chcieť prekvapiť dospelého, vyhodené peniaze. A zase ak to majú niektorí tak že ukážu presne čo chcú to nie je potom darček a prekvapenie za mňa, že si to pomaly aj objednáš a vyberáš sama. Teda neuznávam dávanie darčekov dospelým.

slavomira236
29. okt 2025
@marsmykkok

@katulienkax Hlavne je veľa možností a tovaru. Napríklad vieš že švagriná má rada vonné sviečky, kúpiš jej za 20 eur sviečku a skončí v koši lebo ona má rada svieže vône a ty jej kúpiš vanilkovú alebo škoricovú a ona sladké vône neznáša. Fakt úplne zbytočné chcieť prekvapiť dospelého, vyhodené peniaze. A zase ak to majú niektorí tak že ukážu presne čo chcú to nie je potom darček a prekvapenie za mňa, že si to pomaly aj objednáš a vyberáš sama. Teda neuznávam dávanie darčekov dospelým.

@marsmykkok u nas si nedavame dospelí vobec ziadne darceky a deti dostavaju len od nas a mane pokoj. Ziadne darcekovanie kade tade. Minuky rok dostali len 7 rocna a 11 r. Tlaciaren drahsiu a zaloha na dovolenku..ziadne blbosti

mizoko
29. okt 2025

@michaela12_34 neslavime Vianoce 😁

svokrinjazykmonika
29. okt 2025

@michaela12_34 nerobíme také to žeby sa necháva jedno voľné miesto pre nečakanú návštevu alebo ako to vôbec je. Lebo nám už všetci zomreli a je to hrozné sa pozerať na prázdnu stoličku.

zuzana76
29. okt 2025

@michaela12_34 asi ziadne okrem stromceka a darcekov. Uvarime na co mame chut, resp ryba je vzdy, ale polievku kludne aj vyvar a byvaju aj rezne kvoli detom, ziadne jablka, orechy, plavajuci kapor, este sice peciem sladke rozne druhy.

anonym_8679cf
31. okt 2025

@michaela12_34 Kapra sme nemali ešte nikdy a filé sme dávno vymenili za rezeň a šalát. Tradície dodržiavame. Ale nic výnimočné, pre nás je najviac ked sa rodina stretne a stretávame sa všetci ❤🍀

anonym_d91d05
1. nov 2025

My sme napriklad veriaci, ale nič z tých tradícii predsa nie je podstata Vianoc, my ani stromček nemame, ale skor z toho titulu, že našim symbolom Vianoc je Ježiš a nie strom, tiež to nie su darčeky ale spoločný čas, deti dostávajú symbolicky darček, ktorý je od nás lebo sa lubime, nenosí ho Santa ani ježiško… ale teda nejaké tie sezónne dekorácie samozrejme mame, zas páči sa to aj mne… ak budu deti staršie a stromček budu chcieť tak asi bude, ale celkovo skôr rada v čase Vianoc niekam vypadnem a utečiem od toho všetkého stresu a zhonu naokolo, aj keď som ešte žila s rodičmi tak sme chodili do hotela na Štrbské pleso, takmer vždy tam bol okolo Vianoc sneh a užili sme si naozaj ten pokoj Vianoc bez stresu😊 teraz so svojou rodinou ideme aj do tepla alebo do nejakého kids friendly hotela, aby sa hlavne aj oni vyšantili

anonym_144ac8
2. nov 2025

@michaela12_34 Zas, nemusíte sa búriť proti tradíciám, ono je to potom smutné počúvať napr. v škole, ako na Štedrý večer každý večeral vo svojej izbe, vo vyťahaných teplákoch a ešte byť na to hrdý....

anonym_aa488b
2. nov 2025

Vacsinu dodrziavame akurat menim polievku tento rok bude staroceska kulajda (predtym byvala sosovicova)
kapor aj majonezak bude muz sa ho nevie vzdat my ostatni lososa
kolaciky som objednala strudle napeciem sama
stromcek oplatky cesnak sosovica na stole tanier navyse koledy darceky (rozumny pocet) modlitba a polnocna
obmedzili sme darceky mino domacbosti a uprednostnujeme zazitok ale kniha a ponozky musia byt

Strana
z2