icon

Má zmysel ísť na spoveď s vedomím opakovania hriechu?

16. dec 2025

Dobrý večer, je tu vianočný čas a s ním mnohí z nas pristupujú k sv.spovedi. Donedávna som bola presvedčená že pôjdem na spoveď, až sa začala vo mne biť otázka či to má zmysel... Podstata spočíva v tom, že v kresťanstve je považovana akákoľvek ochrana (antikoncepcia, kondom...)pred neželaným tehotenstvom za ťažký hriech. S manželom už neplánujeme mať ďalšie deti preto používame kondóm a určite budeme aj naďalej. Otázka znie: má zmysel ísť na spoveď, ľutovať ťažký hriech s vedomím že ho určite budem konať v budúcnosti?

Strana
z3
jaris84
Dnes o 06:51

@anonym_autor túto tému som raz riešila s jedným kňazom, pretože aj my s manželom používame kondóm a chodím na sv,spoveď aj pristujem k prijímaniu. Skúšali sme počítať aj plodné a neplodne dní,ale u nás to neplatilo,tak sme pristúpili k riešeniu "kondóm", keďže zo zdravotného hľadiska sme už museli niečo riešiť a už som potrebovala chrániť aj seba. Vtedy mi kňaz povedal, že môžem pristupovať k prijímaniu normálne,ale musím sa z toho hriechu pravidelne vyznať, nepoužívame ten kondóm z roztopaše. Takže hriech to určite je. Choď na spoveď,význaj ho a porád sa s kňazom. Určite ťa nezavrhne. Možno bude mať pre teba slovo, ktoré potrebuješ počuť a ktoré ťa povzbudí.

anonym_d589fe
Dnes o 07:09
@any_soj

Inak... Píšu, že antikoncepčný účinok je založený na........ a endometrium ktoré sa stáva tenšie. Pritom ten účinok vôbec nie je antikoncepčný. Anti-koncepcia, teda proti-počatiu. Tenšie endometrium a jeho funkcia prichádza na rad až po počatí, a ani nie hneď prvé dni, ale až keď ide o embryo.

@any_soj Tendšie endometrium neznamená, že je neschopné uhniezdenia. v skutočnosti neexistuje žiadna správna hrúbka endometria. Aj tenšie je zdravé a po oplodnení počas uživania antikoncepcie tehotenstvo normálne pokračuje a je na to veľa štúdií. Toto je roky opakovaný mýtus a je mi ľúto, že sa ním mnohí stále riadia.

any_soj
Dnes o 11:56
@anonym_d589fe

@any_soj Tendšie endometrium neznamená, že je neschopné uhniezdenia. v skutočnosti neexistuje žiadna správna hrúbka endometria. Aj tenšie je zdravé a po oplodnení počas uživania antikoncepcie tehotenstvo normálne pokračuje a je na to veľa štúdií. Toto je roky opakovaný mýtus a je mi ľúto, že sa ním mnohí stále riadia.

@anonym_d589fe no to je blbé, že firmy vyrábajúce hormonálnu antikoncepciu toto nevedia, a uvádzajú to v prívalových letákoch ako jeden z 3 antikoncepčných účinkov ich tabletiek. Asi by si ich mala poučiť....
V prípade, že tento mechanizmus zlyhá natoľko, že sa embryo uhniezdi, tak samozrejme vývoj pokračuje normálne, vďaka progesterónu, ktorý embryo a neskôr placenta produkuje ;)
A že neexistuje správna hrúbka endometria na úspešné tehotenstvo... O tom by si zas mohla poučiť gynekológov. Možno by mali ochotu ti ukázať sono maternice pred ovuláciou a po ovulácii. Je to úplne očividný rozdiel. Nielen v hrúbke, ale aj v štruktúre, prekrveni. A to antikoncepcia potláča. Že ak aj dôjde k ovulácii, progesterón je blokovaný, aby všetky tieto zmeny v endometriu nenastali.
A poprosím tú štúdiu o tom, že endometrium, aby zabezpečilo kvalitné uhniezdenie, má spĺňať nejaké kvality - že je to mýtus.

Strana
z3