Žijem so snúbencom v jednej domácnosti a obavám sa spovede

anavi0944
21. feb 2022

Dobrý deň, je tu niekto kto chodil na spovede, vyznal sa z hriechov a kvôli ťažkému hriechu- spolužitie s partnerom bez manželského zväzku, nedostal rozhrešenie? Chodili ste aj napriek takému hriechu na spoveď?

kate211
21. feb 2022

@anavi0944 Mna sa to netyka, ale poznam vela ludi, ktori spolu ziju bez manzelstva a na spoved normalne chodia.

janinah
21. feb 2022

Teraz ti tu naložia...máš svoje svedomie,vieš ako to má byť a tiež vieš,že s partnerom žiješ z lásky a zrejme nestriedaš priateľov ako na bežiacom páse,tak to aj na spovedi povedz.termín svadby už máte?

liljana
21. feb 2022

Vatikan stale riesi nejake zneuzivanie chlapcov fararmi a ty sa bojis spovede, ze zijete nezobrati so snubencom. 🙂 Ocividne si ti farari ani cely Vatikan taku tazku hlavu z hriechov nerobia, ako ich ovecky.

zdenka11081983
21. feb 2022

@anavi0944 myslím, že keď sa akože prizmurilo oko nad niektorými uchylakmi v cirkvi, ktori zneužívajú deti tak toto bez problémov. Pokiaľ to je v súlade s Tvojim presvedčením co asi je keďže s nim bývaš, tak cirkev nech Ta netrápi.

dadanu5
21. feb 2022

@anavi0944 zalezi na fararovi ale uz sa to neriesi nejak,my sme mali svadbu az po narodeni dietata a vôbec neriešili aj tie náuky predtým boli zrychlene ze uz mame dieťa tak nas netrapili hodiny.

rosalie1411
21. feb 2022

@anavi0944 pozri, ak sa z toho vyspovedať a máš záujem polepšiť sa, kňaz to prijme a rozhresenie dostaneš.. Ale ak to neľutujes a budeš tak žiť ďalší napr. Rok, asi rozhresenie nedostaneš - dáva to logiku podľa pravidiel cirkvi. Ale je fajn, že to chceš riešiť a ze plánujete aj sobáš. Isto to spomeň. 😊

anjelicek26
21. feb 2022

Bohuzial je to tak, ze cela staromodna skorumpovana pedofilna cirkev ti bude rozpravat o tom, co ty v zivote robis zle... pozri pokial priatale milujes, nestriedas partnerov ako ponozky, planujete spolocnu buducnost, tak nad hriechom neni treba uvazovat...

nikolka1986
21. feb 2022

Nedostaneš rozhrešenie ani omylom keď to priznáš.

staleja
21. feb 2022

Ono je to tak, že kňaz ti nemôže dať rozhrešenie keď takto spolu žijete okrem prípadu hroziacej smrti. Neviem, nevidím do tvojej situácie, ale keď ťa to trápi, prečo nie svadba?

staleja
21. feb 2022

@nikolka1986 keď neprizná, rozhrešenie je neplatné

solange7
21. feb 2022

@anavi0944 zivot je prilis kratky na to, aby si sa obavala nejakej uz davno funkciu nesplnajucej cirkvy plnej pedofilov a prizivnikov.

makova333
21. feb 2022

Druhi cudzi ludia rozhoduju o tom ako mas/nemas zit a co na to ma hovorit tvoje svedomie?

anavi0944
autor
21. feb 2022

@janinah termín mame v máji ale tak obavam sa jeho reakcie

hipuska
21. feb 2022

Ja ťa plne chapem. Ja som tiež veriaca (rozvedená) a cítim sa vylucena z cirkvi. Akoze, keď je človek od mala v niečom vychovávaný, v nieco veri, ťažko sa mu ide proti tomu presvedčeniu, takže tá úplne chápem. Rozhresenie nedostaneš. Ale, ak by si predsta....viera je predsa vo tvojom vnútri....takže ak by si aj na prijímanie isla, neprinieslo by to také uspokojenie,aké očakávas.

zanetakovacsova
21. feb 2022

@anavi0944 tiež tak žijeme s partnerom a máme dieťa a tu sme.

marcellka32
21. feb 2022

Ja som veriaca, sviatky som v kostole, ale túto vec som preskočila a nič nespominala pred farárom, dokonca ani na príprave pred manželstvom (stretnutia s farárom) sme nič také nerozoberali, a život ide ďalej a nemám výčitky ci zle svedomie kvôli tomu

koniarova
21. feb 2022

@marcellka32 presne.

kate211
21. feb 2022

Mna na viere vzdy udivovala jedna vec. Zit pred svadbou spolu je hriech, vdaka ktoremu sa nedostava rozhresenie a knaz poradi, ze vziat sa alebo len tak spolu chodit. Len tak spolu chodit - to neni stav, kedy spoznas partnera dokonale, clovek vidi skor tiez pozitivne stranky na druhom. Negativne az tak nevidi, pri chodeni len tak sa daju negativne stranky pekne zakryt. Ked sa vezmu a nasledne rozvedu z fakt zavazneho dovodu - muz je gambler, tvrdy alkoholik, obcas zene uvali, tak vlastne ta rozvedena zena je vylucena z cirkvi. Nedaju jej rozhresenie, porusila slub. Existuje akysi cirkevny rozvod, ale to je vraj boj na dlhe roky. Logika cirkvi je zvratena.

bolarazjedna
21. feb 2022

Ja som síce bola na spovedi iba pred svadbou, ale predtým 20 rokov nie, ja som sa zas tohto obávala, čo mi na toto povie, ešte som tam šla s papierikom, vlastne vždy tak chodím, ešte aj to ako mam pozdraviť, lebo ja si nedokážem zapamätať, čo mám povedať, ešte aj v tom strese. Kňazi sú celkom milí (az na niektorých). Dokážu ta povzbudiť, keď sa spovede bojíš, aj výborne uvoľniť atmosféru, ja tam vždy idem s malou dušičkou a nakoniec je to pohoda.
Ber to tak, že ideš za dobrotivym Pánom, ktorý čaká na príchod strateného barančeka, a určite ťa (ani tvoju spoveď) neodmietne.
Môj manžel chodil na spoveď asi 2x ročne kým sme len spolu chodili, vždy dostal rozhresenie.
Kamarátka zas keď hovorila ze spáva s priateľom, tak sa ju kňaz pýtal, či to ľutuje, ona ze nie, on ze potom nemôže dať rozhresenie, či aspoň teda ľutuje to, že to neľutuje.. A potom normálne dal rozhrešenie.
Ked povieš, že v máji mate svadbu, určite problém nebude, však sa beriete, lebo chcete žiť v čistote.

h2
21. feb 2022

@anavi0944 Spolužitie bez manželstva nie je ťažký hriech. Ťažký hriech je ten, ktorým niekomu ublížiš. Spolužitím bez manželstva neublizuješ nikomu. Ak Ťa pre to trápi svedomie, tak na spoveď nechoď. Choď až pred svadbou a vtedy sa z toho vyspovedáš. Celkom určite nebudeš prvá ani posledná nevesta s týmto hriechom.

ada12345
21. feb 2022

Najdi si v okoli kostol, kde su prijemnejsi knazi a chod tam. Na Tvojom mieste by som so spovedou vydrzala uz do maja a vyspovedala sa az tesne pred svadbou, vtedy rozhresenie dostanes, kedze nasledne napravis dany stav sobasom.

bolarazjedna
21. feb 2022

@marcellka32 nie ze by som do teba chcela rýpať, ale toto by som určite autorke neodporúčal "vynechať to". Však na konci spovede povieš "na viac hriechov si nepamätám", tak nemôžeš úmyselne preskočiť takúto vec, keď vieš ze cirkvi sa to nepáči, lebo vlastne tým klameš, že si už nepamätáš viac hriechov. Tým pádom je celá spoveď neplatná.

falbala132
21. feb 2022

ja som sa spovedala z ovela horsich veci a rozhresenie som dostala 🙈

anonym0001
21. feb 2022

@anavi0944 ak mate termin je to ok, rozhresenie dostanes. Problem je, ak niekto takto zije a chce ist kazdy tyzden na prijimanie. Tym padom nema narok na prijimanie. Iba ze by sa kazdy tyzden spovedal. A kazdy tyzden ti knaz rozhresenie davat nebude.

777januska777
21. feb 2022

@kate211 nedajú sa pri chodenie zakryť, ked nemá človek ružové okuliare, tak dokáže vidieť negatívne stránky. Btw. Vacsina žien s mužom aj žije ale to aký je zistia až po dieťati, prečo asi? No lebo dovtedy veľa veci nevideli, nerozmýšľali nad nimi tak a tiež si často nenechali poradiť. V manželstve je najdôležitejšia komunikácia a ak nevedia spolu komunikovať a počúvať sa pred manželstvom, tak problémy vždy budú.
@anavi0944 nie rozhorčenie nedostaneš. Sama vieš aké podmienky sú a vybrala si si podľa seba. Nauč sa s zmieriť so svojim rozhodnutím. A bat sa kňaza je to najmenej človek sa ma bat Boha. A rady ako to máš zatajiť sú dobré k čomu? Kňaza možno oklamaš, od neho rozhresenie potom dostaneš, ale bude neplatné a pred Bohom podľa mňa oveľa ťažšie brane. Lebo by si sa snažila obchádzať pravidlá, klamat a zatajovat. Vzdy je lepšie si uznať svoj hriech aj bez rozhresenia ako klamat a formálne "dostat" rozhresenie. Ano človek sa ma snažiť nehresit a konať to co je správne, ale klamat a tváriť sa, že neresim je riadne pokrytecke. A za ďalšie ti co sa tu vyhovárať a nadávajú na cirkev, ze co im ona ma rozprávať, keď sú tam pedofili a podobne, tak nejako som z toho v šoku, čo to niekoho trápi, že mu niekto povie, že robí zle? Ved ak du ludia so svojim rozhodnutím spokojní a myslia si ze robia správne, tak to ze im povie cirkev, ze robia zle ich absolútne nemôže hnevať. Skôr je tu to, ze vedia, že sa mi robia zle a hneva ich ak im to niekto povie do očí, zeby pýcha?
Btw. A áno aj ja hresim.

falbala132
21. feb 2022

a inak, mne sa raz stalo, ze som sa spovedala, ze spavam so svoji priatelom a knaz sa ma zacal pytat, kolko krat do tyzdna, kolko krat za jeden vecer, ci okrem toho aj masturbujem a ako casto. natrafila som evidentne na uchylaka, ktory sa na tom odbavoval.

janinah
21. feb 2022

@marcellka32 ono sa to nedá preskočiť,nesieš si to so sebou ďalej a stále sa z toho dá vyspovedať,mna do teba nič,ale chcem,aby si to vedela

anavi0944
autor
21. feb 2022

@falbala132 ja mám oveľa ťažšie hriechy k tomu po rokoch len sa obavam že toto bude kameň úrazu a tiež mám myšlienky že ísť až v máji ale prosila som jedného mladého kňaza o spoveď tak už nechcem cúvnuť a pôjdem aj teraz.

janinah
21. feb 2022

@anavi0944 neobávaj sa,bud úprimná,budeš mať potom zo seba dobrý pocit,kňaz tam nie je na to ,aby ťa odsúdil a nestresuj,oni si tam vypočuli už ozaj všeličo

marcellka32
21. feb 2022

@bolarazjedna v pohode, ja už beriem cirkev s nadhľadom trošku, rada si vypočujem kázeň, ale nie, nemám výčitky, keď som povedala na viac hriechov si nepamätám...sú ďaleko horšie hriechy, amen