Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
Ak toto nie je trolling, tak sa nedivim, ze tato krajina vyzera, ako vyzera. Toto je cisty fanatizmus a la Taliban, len s inym Bohom.
Ak toto nie je trolling, tak sa nedivim, ze tato krajina vyzera, ako vyzera. Toto je cisty fanatizmus a la Taliban, len s inym Bohom.
@anonym_ba24b2 presne, ja rozmyslam, ci to v tomato pripade nie je este horsie ako Islam ,tam sa aspon imami zenia a maju deti. Tuto sa chlapi zijuci v celibate staraju do sexualneho zivota zosobasenych manzelov.
@anonym_autor tak ja som veriaca, ale nazvyme to takym klise: ze verim v Boha, nie v cirkev… proste aj biblia a zakony k nam nedosli z neba faxom. Napisal ich clovek… rokmi sa menili a upravovali. Ja viem, ze ma tu niektore zozeru, ale ja odmietam ucenie katolickej cirkvy, jej krvavu historiu, aj sucastnost a to pod ruskom akoze Boha… ja napr.nemam ani deti pokrstene, lebo odmietam nejaky akoze dedicny hriech. Deti sa rodia ciste. Bodka…
Samozrejme, nikomu jeho vieru a nazor neberiem. Ale toto co popisujes su take veci, ktore naozaj patria do stredoveku… milujte sa ako vy uznate za vhodne. A pouzivajte ochranu aku uznate za vhodne. Kto urcil, ze je to akoze hriech? Boh poslal doporuceny list knazom?
@anonym_85dfd2 presne aj mna toto napadne vzdy pri kazdej tene o krestanstve. Doba ide dalej. Biblia sa zacala pisat pred nasim letopoctom. Chce mi niekto povedat ze im prisiel mail od Boha o tom ako he zla antikoncepcia?
Jeden farar povie tak, druhy zas inak.
@anonym_autor riad sa tak aby si ty bola stastna s partnerom. Vela ludi si myli vieru s fanatizmom.
Pan Boško toto povedal ? Alebo si to vymyslela cirkev? A kto v tej inštitúcií si to vymyslel? A prečo si to vymyslel? A čo z toho ten niekto má? A čo tým chce dosiahnuť?
ty si musis uvedomit, ze to nie je ziadny hriech a cely tvoj problem bude vyrieseny, hriech nie je ani kondom, ani hak, to su vymyslene gebuziny a cudujem sa, ze niekto veri v tomto storoci tomu este
@anonym_autor ak chces, napis mi sukromne. Sme katolici a mame to dost podobne. Aj ten umysel je jasny. Ak pouzivas metodu plodnych a neplodnych dni (nie pocitas, ale SLEDUJES a to je rozdiel, lebo v kazdom cykle to mozes mat inak), tak mas antikoncepciu casovu, kdezto pri prerusovanom alebo pri kondome, mas barierovu. Ak Boh bude chciet, otehotnies aj s kondomom, aj cez 3 antikoncepcie. Ale tu sa docitas, ze prerusovana nie je antikoncepcia, nam to funguje skoro 20 rokov, deti mame len z normalneho sexu bez prerusovania. Ziadne druhe kola sa ale nekonaju v 1 den. Dokonca po potvrdenej ovulacii ideme aj naostro a nic. Ja som s tym uz vnutorne vyrovnana, ale my mame uz 4 deti a vek a zdravotny stav nepusti, ale ja som vnutorne nastavena, ze prijmem zivot, ak pride. Hoci aj cez prekazky, tak to bolo pri 4.dietati. Ale cielene uz deti nechcem. Spovedam sa z toho, ano, ale nepovazujem to za tazky hriech, takze na prijimanie chodim. Spovedam sa cca raz mesacne.
Boh Ti do srdca vidi, aj do toho najhlbsieho vnutra. Pozna Ta. Prijima Ta, miluje Ta. Ja len, ze ak chces sa vuac o tom podebatit, tak mi napis. Mam viac roboty, potrebujem klcovat zahradu, takze mozno odpisem neskor. 😅
@anonym_844c08 podla mna to vnutorne nastavenie srdca a mysle je dolezite.
@anonym_autor no tak ale toto je dost smutne 🤨. To akoze preco nemozes mat orgazmus? Nechapem celkom. Mne sa kolkokrat ani nechce skrz unavu, ale tak toto ma presvedci, vzdy to je potom uz super, ked je. Ak by som nemala orgazmus, tak to ani nechcem. Ale ak je toto pre manzela dolezita aktivita, tak sa treba nad tym zamysliet, co s tym, lebo to takto dlho nevydrzite.
@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64
Odkial vlaste nasa cirkev ma ze toto je hriech a toto je povolene? V biblii sa pise nieco o plodnych a neplodnych dni? Ak ano kde rada by som si to prečítala... Odkial to vlastne je ?
@anonym_autor nevies? Katolici predsa ako jedinu autoritu nemaju len Svate Pismo.
@anonym_85dfd2 presne aj mna toto napadne vzdy pri kazdej tene o krestanstve. Doba ide dalej. Biblia sa zacala pisat pred nasim letopoctom. Chce mi niekto povedat ze im prisiel mail od Boha o tom ako he zla antikoncepcia?
Jeden farar povie tak, druhy zas inak.
@anonym_autor riad sa tak aby si ty bola stastna s partnerom. Vela ludi si myli vieru s fanatizmom.
@anonym_187f8c pozri v dobe, ked sam papez vita aj inak sa citiace ovecky, uz nie je homesexualita sodoma gomora ak zena veri v to, ze chranit sa pred pocatim, je najvacsi hriech a musi sa z toho spovedat a hanbit, veri nejakemu clanku.. je to jej osobny omyl o ponimanie veci ... okrem toho mne to pride take,nemam problem = vyrobim si.
Ja zasnem, som krestanka, ale teda tieto veci som netusila. Antikoncepciu beriem s prestavkami od 24 rokov a necitim sa byt hriesna. Sex je nieco co je ano na splodenie detí, ale nikto na tomto svete mi nepomoze vychovat 5+deti a uz vobec nie viac. Znama je akurat tehotna s 5.dietatkom. Ma za sebou 4 cisarske rezy, predpokladam ze sa nevyhne piatemu... Aku ma moznost ochrany pre budúcnosť? Kazdy laik vie ze viac ako 2 max 3 cisarske sa neodporucaju
@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64
Odkial vlaste nasa cirkev ma ze toto je hriech a toto je povolene? V biblii sa pise nieco o plodnych a neplodnych dni? Ak ano kde rada by som si to prečítala... Odkial to vlastne je ?
@anonym_autor mimochodom = ako veriaca = stiahni si appku biblie a citaj / nechaj si citat a uvidis sama co tam je / nie je.
V prvom rade je veľká škoda, že si o tom nevedela pred manželstvom, v každej katolíckej rodine by malo byť povinnosťou mamy riešiť plodnosť so svojou dcérou. Naučiť ju spoznať svoj cyklus a presne ako čo funguje. Čo sa deje od prvého dňa menštruácie, ako nastupuje plodné obdobie, čo sa deje v ženskom tele počas ovulácii, po ovulácii atď.
V tvojom prípade by bolo dobré poradiť sa s kňazom, ako postupovať. Podľa mňa nemáš v tvojom prípade ťažký hriech, pokiaľ si čím skôr ochotná naučiť sa to o čo som hore písala - spoznať svoj cyklus a naučiť sa sledovať plodné a neplodné obdobie sledovaním hlienu (prípadne aj teploty). Skús si vyhľadať na internete - kde robia prednášky pre manželov ohľadom plodnosti.
Až kým si nebudeš istá, že dokážeš odsledovať svoje plodné obdobie. Rátať plodné dni je nezmysel.
A rozdiel medzi sledovaním plodných dní a antikoncepciou je ten, že sledovaním sa vyhneš počatiu, k styku vôbec nedôjde, kdežto antikoncepcia a prerušovaný styk je priamy zásah do manželského spojenia.
Ja osobne si sledujem hlien a pekne vidím, kedy je už plodný, kedy prebehla ovulácia a kedy už plodný nie je. Mám 24-26 dňový cyklus, z toho 10-12 dní mám neplodných. Myslím si, že je to v pohode.
Ja zasnem, som krestanka, ale teda tieto veci som netusila. Antikoncepciu beriem s prestavkami od 24 rokov a necitim sa byt hriesna. Sex je nieco co je ano na splodenie detí, ale nikto na tomto svete mi nepomoze vychovat 5+deti a uz vobec nie viac. Znama je akurat tehotna s 5.dietatkom. Ma za sebou 4 cisarske rezy, predpokladam ze sa nevyhne piatemu... Aku ma moznost ochrany pre budúcnosť? Kazdy laik vie ze viac ako 2 max 3 cisarske sa neodporucaju
@katkaseiner Tak konkrétne v tom prípade štyroch sekcií už riziko smrti matky či vážnych komplikácií v tehotenstve (vrátane smrti dieťatka) je vysoké, a tak je treba zvažovať "pomer závažnosti" jednotlivých skutkov. Teda napr. sterilizácia v tomto prípade síce nie je ideálna podľa tej časti učenia, ktorá sa týka plodnosti/antikoncepcie, ale zase je akceptovateľná podľa "Nezabiješ". Niečo podobné, ako princíp nutnej obrany v svetskom práve.
Ono určenie, či je niečo hriech a nakoľko vážny, nie je "všetko alebo nič", treba brať do úvahy "ovocie" daného skutku.
@anonym_autor vďakabohu za evanjelickú cirkev...ale zasa farárovi tiež nemusíš kvačkať všetko na nos, mám pocit, že sa v tom vyžívajú. Rob tak ako sama uznáš za vhodné, farár ti deti chovať nebude.
@katkaseiner Tak konkrétne v tom prípade štyroch sekcií už riziko smrti matky či vážnych komplikácií v tehotenstve (vrátane smrti dieťatka) je vysoké, a tak je treba zvažovať "pomer závažnosti" jednotlivých skutkov. Teda napr. sterilizácia v tomto prípade síce nie je ideálna podľa tej časti učenia, ktorá sa týka plodnosti/antikoncepcie, ale zase je akceptovateľná podľa "Nezabiješ". Niečo podobné, ako princíp nutnej obrany v svetskom práve.
Ono určenie, či je niečo hriech a nakoľko vážny, nie je "všetko alebo nič", treba brať do úvahy "ovocie" daného skutku.
@hefo Prosím ťa pekne čo má sterilizácia spiločne s "Nezabiješ", ty to vnimaš nejako čudne, nemyslíš?
V prvom rade je veľká škoda, že si o tom nevedela pred manželstvom, v každej katolíckej rodine by malo byť povinnosťou mamy riešiť plodnosť so svojou dcérou. Naučiť ju spoznať svoj cyklus a presne ako čo funguje. Čo sa deje od prvého dňa menštruácie, ako nastupuje plodné obdobie, čo sa deje v ženskom tele počas ovulácii, po ovulácii atď.
V tvojom prípade by bolo dobré poradiť sa s kňazom, ako postupovať. Podľa mňa nemáš v tvojom prípade ťažký hriech, pokiaľ si čím skôr ochotná naučiť sa to o čo som hore písala - spoznať svoj cyklus a naučiť sa sledovať plodné a neplodné obdobie sledovaním hlienu (prípadne aj teploty). Skús si vyhľadať na internete - kde robia prednášky pre manželov ohľadom plodnosti.
Až kým si nebudeš istá, že dokážeš odsledovať svoje plodné obdobie. Rátať plodné dni je nezmysel.
A rozdiel medzi sledovaním plodných dní a antikoncepciou je ten, že sledovaním sa vyhneš počatiu, k styku vôbec nedôjde, kdežto antikoncepcia a prerušovaný styk je priamy zásah do manželského spojenia.
Ja osobne si sledujem hlien a pekne vidím, kedy je už plodný, kedy prebehla ovulácia a kedy už plodný nie je. Mám 24-26 dňový cyklus, z toho 10-12 dní mám neplodných. Myslím si, že je to v pohode.
@anonym_5b0dff prosím ťa, aký zásah do manželského spojenia?
Ty vedome nemáš styk s manželom cez plodné dni.
Ja mám a chránim sa kondómom a to je už podľa cirkvi hriech.
Ale prečo?
Preto, že sa milujeme kedy chceme? To fakt?
Tak keď je toto ťažký hriech, tak ja už neviem.
Je to celé choré toto.
Ak by si chcela, môžem ti pomôcť s tým, čo som vyššie písala, ale formou súkromných správ.
Niektoré tieto pravidlá treba brať s nadhľadom. Jedna vec je, čo je hriech a druhá vec, čo je zdravé, dobré a prospešné pre vašu rodinu. Ako nie je zdravé otehotnieť 2 mesiace po pôrode, tak nie je rozumné mať 10 detí v dvojizbovom byte ak na ne nemám peniaze. Myslíš, že pán farár nič nepraktizuje? Biologicky to je nemožné. A ver že je to väčší hriech ako chránený manželský styk.
@anonym_autor To ma mrzí, že ste nemali v tomto náuku pred svadbou. Skús si prečítať katechézy sv. Jana Pavla II. Teológia tela. Zatiaľ to vyslo asi len v češtine, ale snáď to príde čoskoro aj po slovensky. Naše telá a s nimi súvisiacu sexualitu Cirkev chápe komplexne, nejde oddeliť telo od duše a sviatostné manželstvo je pozvanie ľudi k tomu, aby sa podieľali na Božom diele stvorenia. Sme stvorení na obraz Boha, preto túžime milovať a byť milovaní a zároveň sme pozvaní spolu s ním nový život tvoriť. Preto naše telá boli stvorené tak, aby sme si mohli sami povedať, kedy chceme nový život dať a kedy nie. Muž je plodný stále, žena nie, jej telo je väčśinu života v cykle, kedy otehotnieť môže a kedy nie. Veriaci manželia si každým sexuálnym aktom obnovujú a potvrdzujú manželské sľuby dané pred Bohom, preto má byť ten akt čistý a nechránený (bariérovou či inou antikonc.). Boh má byť v manželskom živote ten, ktorý má prvé miesto a do ktorého vkladáme svoje životy a dôveru. Je to spojené aj s obetou, u Boha láska a obeta ide ruka v ruke. Nedá sa tu vysvetliť tá hĺbka a spiritualita sviatostného manželstva, toto je len hrubý náčrt. Ale Boh pozná naše slabosti. Vie, čo prežívame. Otváraj sa mu, hovor s ním o všetkom a využívaj sviatosti, ktoré ti Cirkev ponúka. Boh vám dá svetlo aj do tejto otázky, len mu treba dôverovať. A vzdelávať sa, poznávať svoje telo, ako funguje. Dá sa to. Stále však v tej pokore, nie Bože ako ja chcem, ale ako ty chceš…
Zhrniem to takto. Nepreberám svoj intimny život ani s kamaratkouu, ani s rodinou, ani s gynekologom, preto nevidim dovod preberať to, ako sexualne zijem v manžekstve s kňazom, ktory žije v celibate a ktireho di toho nič nie je po žiadnej stranke. Pokial by som riesila neveru, smilsto a pohorsenie z toho vychadzajuce, tak to sa tyka prekročeniu božich prikazani. Na štastie sa ma ziadny kňaz v mojom živote nespytal pri spovedi, ani sukromne, na intimny život, lebo by som sa asi poďakovala za zaujem a spytala sa na ten jeho.
@anonym_autor žiaľ takéto sú pravidlá. Ja podľa nich žiť neviem.
Našťastie v protestanských cirkvách je na toto úplne iný názor.
Žiaľ podľa katolíckych pravidiel páchaš hriech. Takže žiadne prijímanie. A ak takto plánuješ žiť ďalej tak by ti vlastne ani kňaz nemal dať rozhrešenie.
Ak chceš naštudovať viac tak liga pár páru vydala aj knihy (ja som ten fanatik čo ich študoval).
@anonym_autor žiaľ takéto sú pravidlá. Ja podľa nich žiť neviem.
Našťastie v protestanských cirkvách je na toto úplne iný názor.
Žiaľ podľa katolíckych pravidiel páchaš hriech. Takže žiadne prijímanie. A ak takto plánuješ žiť ďalej tak by ti vlastne ani kňaz nemal dať rozhrešenie.
Ak chceš naštudovať viac tak liga pár páru vydala aj knihy (ja som ten fanatik čo ich študoval).
@terry658 Par paru je viac, ako Ježiš Kristus, ktory vydal Novu Zmluvu? Je to nieco viac, ako Bozie desatoro? Buď sa budeme riadiiť Božimi zakinmi, alebo sa budeme riadit čo kdo napise. A v dnesnej dobe už hádam nie je ani clovek či by nieco nenapisal. A hlavne sa mame riadit vlastnym rozumom a svedomim.
To o prerusovanom sexe som ani netusila. Nikdy som sa z toho nespovedala a ani z toho ze pouzivame kondom. Ja mam tiez len jedno dieta a presne z tych istych dovodov ako ty dalsie nechcem a to az tak,ze beriem aj antikoncepciu. Ani z toho som sa nikdy nespovedala.je to moja sukromna vec, moje telo, moj zivot. A z mojho pohladu nepacham hriech
Keby ste boli take dokonale a pobozne katolicky, prijali by ste tolko deti, "kolko vam Boh da". A tu sa autorka ruca z 1 dietata. Farizejky.
Pre mna aj bolo divne zistenie, ze ma farar vyhnal zo spovednice ked som povedala, ze sa pokusame o dieta v centre. Lebo sa nam nedarilo. Tak som bola prekvapena, ze aj toto je hriech. Takze podla nich by sme deti ani mat nemali ked sa nam nedarilo 😀 potom som vedela, ze uz nic take nemam hovorit
@sweet20 tam je eticky problem nie to, zecsa dietatko narodi, ale ze sa selektuju embrya a mnohe zahynu, aby sa jedno narodilo. Ale je to komplikovane, vyhnat zo spovedelnice je urcite neidealne.
Ďakujem vam velmi pekne za kazdy nazor, radu fakt som nečakala takéto zapojenie 😁 nestiham to všetko čítať
My praktizujeme od svadby Symptotermalnu metodu, podla kurzu Ligy par paru. Odporucam.
To o prerusovanom sexe som ani netusila. Nikdy som sa z toho nespovedala a ani z toho ze pouzivame kondom. Ja mam tiez len jedno dieta a presne z tych istych dovodov ako ty dalsie nechcem a to az tak,ze beriem aj antikoncepciu. Ani z toho som sa nikdy nespovedala.je to moja sukromna vec, moje telo, moj zivot. A z mojho pohladu nepacham hriech
@anonym_36b55f tak ja antikoncepciu neuzivam, ani prezervativ nepoužívame len to prerušovanie...

Tak celibát od manželstva delí beztak len jedna jediná žena, ani necelibátnik si nemôže sexuálne nejako veľmi vyskakovať...
Ale účel celibátu je jasný, trošku expresívnejšie vyjadrený výrazom zhruba "muža riadi ten, kto drží jeho gule". Takže celibátny kňaz, keď dostane od biskupa príkaz, že odzajtra ide tam a tam, tak si ako jeho vojak zoberie svojich pár slivák a ide. Ženatý sa bude cukať, a najmä do toho bude veľa hovoriť jeho žena (viď 1Kor 7:33-34).
A k radeniu sa s kňazom, to je tak ako radiť sa s gynekológom mužom. Nejde o to, či trampoty rodinného života kňaz zažil (beztak osobne či kňaz či lekár osobne na sebe zažije len malú časť potenciálnych problémov), ale či je ignorant, alebo sa snaží si veci poctivo naštudovať. Áno, v minulosti v štúdiu kňazov dosť chýbala výuka nejakej základnej psychológie, ale už sa to postupne zlepšuje.