Kedy sa spovedať?

14. sep 2022

Prosím vás.
Ja nechodím na spoveď, ani na prijímanie, lebo žijem v nemanzelskom vzťahu (hriech), ale dcéra bola tento rok na prvom svätom prijímaní v máji. Potom bola 4x na prijímaní počas omše a odvtedy nebola (mesiac bola u otca a on s ňou nešiel) a potom sme boli na dovolenke, proste sa nedalo. Ide o to, že chodíme na omšu, ale nejde na prijímanie, a vôbec nechce ísť na spoveď, boji sa, čo jej na to povie farár, že nebola tak dlho na prijímaní.
A potom ako často sa chodí na spoveď? 🙄
Nepíšte blbé komentáre, že načo išla na prijímanie, proste sme žili iným životom a teraz to chceme zmeniť. 😇

lukbe
14. sep 2022

Neboj,nič nepovie,aspoň teda by nemal,môže ísť kedy chce,nie je pravidlo,že musí,toto sa nanútiť nedá, človek ide,kedy to cíti,aj keď je pravda,že niekto sa snaží chodiť pravidelne,napr. pred 1.piatkom v mesiaci🙂

zuzinjan
14. sep 2022

Nepovie jej nič, hneď na začiatku povie: naposledy som sa spovedala pred 3? mesiacmi s ľútosťou vyznávam svoje hriechy....🙂

zuzuliennka1
14. sep 2022

nic jej nepovie 🙂 chodieva sa - podla toho, kto ako potrebuje, ale kazdy katolik by mal ist aspon v prvy piatok v mesiaci. niekto mozno nedava ani to, ale ak vobec ide, je to ok.
niekto ale potrebuje aj castejsie, je to na kazdom.
nech ide, bat sa nemusi 🙂

maruski99
14. sep 2022

nema jej co na to povedat, je to kazdeho vec 🙂 farari to neriesia, len jednoducho sa zacne spovedat a vybavene.

autor
14. sep 2022

@zuzuliennka1 a teda, keď nepôjde raz mesačne, tak môže pristúpiť k prijímaniu?

autor
14. sep 2022

To by sa musela spovedať 3x denne. Lebo tak zlosti, že koniec 🤣

zuzuliennka1
14. sep 2022

a to im pri priprave na prijimanie nehovorili?
no moct - moze, je to na jej svedomi.
niekto moze (priklad) chodit na prijimanie aj 365 dni v roku a na spoved nepojde aj tri roky po sebe - taky clovek nebude knazom ani upaleny, ani nic podobne - je to ale teda na jeho svedomi.

evica17
14. sep 2022

Mne ako decku povedal dekan pri spove.di keď som mu povedala že som nebola v nedeľu v kostole, že ako skutok pokania si Toman nahradiť v týždni. Iný k azi len že sa mám polepšit

kakakina
14. sep 2022

Nech ide pred prvým piatkom, a Skus ju v tom podporiť. My sme s obomi detmi po prijímaní 9 prvých piatkov chodili.

autor
14. sep 2022

@zuzuliennka1 tak oni mali prípravu takú zrýchlenú, kvôli corone. Raz boli, raz nie, potom karanténa atď. Čiže veľa nenahovorili. Len posledný deň pred prvým svätým, že majú chodiť do kostola

autor
14. sep 2022

@kakakina no aj ja som chcela, len akurát hneď po prijímaní bola chorá, potom u otca, on nepôjde s ňou, potom sme boli na dovolenke, potom zase u otca a nakoniec už sa to nakopilo.
Do kostola chodíme, len na to prijímanie nejde, keďže nebola naspovedi.
A ešte nám povedal farár, že keď nepôjde párkrát na omšu, môže ísť na prijímanie, ale viackrát po sebe už treba ísť na spoveď a až tak.

zuzuliennka1
14. sep 2022

tak na spoved nech ide pri najblizsej prilezitosti - zvykne sa spovedat kazdy den pred vecernou omsou.
a moze ist na prijimanie

elanor
14. sep 2022

Ak chce pravidelne chodit pocas omse na prijmamie, tak je take nepisane pravidlo ist kazdy mesiac na spoved. Podla cirkevnych “zakonov” sa treba vyspovedat aspon raz v roku. Pokial je knaz normalny, tak to komentovat nebude, max. to spomenie len ako odporucanie, zeby mohla castejsie, ale teda mal by byt slusny, a chapajuci. Ale pokial mate vo farnosti stareho prepnuteho paprdu s utiahnutou svatoziarou, je mozne, ze bude mat hlupe poznamky. Preventivne by som s dcerou hodila rec, aby sa nezlakla, ci nemala pocit viny. Lebo to, ze nebola 3 mesiace na spovedi nieje hriech. A co pokial ide o prijmanie dlho dlho po spovedi, nuz asi zalezi na vnutornom pocite. Ci tie hriesky, ktore ma dieta na svedomi ju trapia ci tazia, ale do akej miery su zavazne. Ale take dieta asi toho vela na rovasi nema. Ak to vnutorne citi, ze je to ok, nech ide, ale ak vnutorne citi potrebu ist najprv na spoved, nech sa vyspoveda s potom ide na prijmanie. Ak z nejakeho dovodu na spoved nfmoze, nechce s vnutne citi, ze na primanie bez spovede by ist nemala, tak nech zatial nejde, a ked bude most a chciet, si teda poriesi tu spoved.

janka_266
14. sep 2022

Po každom vynechaní omše v nedeľu, pripadne v prikázaný sviatok, ak chce ísť potom znovu na prijímanie, by mala ísť na spoveď, najčastejšie sa chodí raz mesačne. O tom, kedy bola na prijímaní naposledy nemusí hovoriť na spovedi, stačí, keď povie, že nebola napr.4x na omši v nedeľu za obdobie od poslednej spovedi. 🙂

Na spoveď sa chodí podľa potreby svedomia. Katechizmus káže aspoň raz v roku sa vyspovedať a prijať eucharistiu. Na prijímanie sa môže chodiť, kým človek nemá ťažký hriech alebo už priveľa tých bežných. Tie bežné sa dajú denne oľutovať, teda aj to, že nepočúva, tie ťažké (neúčasť na omši v nedeľu alebo sviatok napríklad) už je potrebné sa vyspovedať. Dieťaťu sa svedomie vyvíja, čiže samo nedokáže posúdiť, kedy je ten čas. Preto je fajn, keď chodí pravidelne alebo sa o tom bavíte podľa desatora, aby samo vedelo, kedy je ten čas. Čo sa týka kňaza, on je zástupca, čiže nemal by hodnotiť, kto kedy ide, ani z čoho sa spovedá. Toho nech sa nebojí, nech to nevníma ako trest alebo také niečo, ale ako úľavu, odpustenie, cestu k čistému srdiečku a podobne. Jednoducho niečo pozitívne, aby sa kňaza nebála.

mariet24
14. sep 2022

Nás učili že chodiť na spoveď aspoň 1x ročne, a keď som bola mala a spovedala som sa že som nebola na spoved (chodili sme každý mesiac), pán farár mi povedal to isté, aspoň raz do roka

autor
14. sep 2022

@coccinellaseptapunktata tak som jej to povedala aj ja. Keď cíti, že sa chce vyspovedať, nech ide. Že ona chce, ale sa boji, čo povie farár. Náš je taký mladý, ale veľmi prísny, nemala jednu pečiatku lebo zabudla slovník a už mal pripomienky, že je nezodpovedná. Pritom hneď pred detskou omšou sa ospravedlnila.

xena0
14. sep 2022

Tak ideálne vždy prvý piatok v mesiaci chodiť na spoveď by sa malo... Ale bežné ľudia aj roky na spoveď nejdú alebo chodia len pred veľkými sviatkami🙂 kňaz jej na to nepovie nič že nebola dlhšie,nemá dôvod sa báť

nika23t
14. sep 2022

Aj my to takto mame. Tento rok bola malá ja 1.sv.prijimani,a leto sme mali rozlietane, rozbehane. S deťmi sa doma pomodlíme vecer, nie vzdy, lebo niekedy padám od únavy. Ale do kostola sme v lete nechodili. Na spoveď s nimi idem pred 1.piatkom októbra, a strach neriešime. Proste ak sa bojí, vysvetľujem, že kňaz nás nemá súdiť, ale vypocut. Pri spovedi ide o to, či to naozaj ľutujeme. Neviem, či 9rocne deti už vedia uprimne o ľutovať neúčasť na omši, ale to teraz neriešim. Normálne kedykoľvek s nou chod na spoveď a uistuj ju, že je to v poriadku.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
14. sep 2022

No mala by v prvom rade vediet, co je tazky hriech a co je lahky hriech. Vacsinou tie tazke sa spajaju s prestupenim 10 Bozich prikazani. Ja napriklad, ked vela nadavam, ze mam proste nervy (temperament), pohucim po detoch, dokonca mi niekedy vypadne meno Bozie nadarmo, tak kebyze aj som bola na spovedi povedzme ze v nedelu a poviem meno Bozie nadarmo v pondelok, tak bud idem na spoved hned v tyzdni alebo dalsiu nedelu. Proste, z tazkeho hriechu sa treba cim skor vyspovedat, tie bezne sa daju olutovat normalne kazdy den. Clovek sa ma snazim zit v milosti posvacujucej, to znamena, ze keby aj teraz, hned, v tejto minute mala prist moja smrt, som pripravena. Co nie som, bohuzial 🙄😬😔. A na svate prijimanie sa nesmie ist s tazkym hriechom, ani ked mas vela tych beznych, to uz tak clovek nejak citi, u deti sa toto asi vyvija, je to trosku ine. Odporuca sa ale vseobecne taka akoby duchovna hygiena - raz za mesiac spoved, nemusi to byt v prve piatky.

nevenka
14. sep 2022

No a ako citam, Bohu vdaka za nasich sidliskovych knazov salezianov, nie ze by boli menej prisni, ale nemaju odrazdujuce komentare, vedia to s mladymi.
Niekedy ti mladi knazi neodhadnu, na koho treba ako ist.
Aj mne sa ako dospelej uz stalo, ze mi knaz povedal, ze som hlupa. Akoze ja ako dospela viem, co a ako tym myslel, ale dost ma to vtedy zaskocilo a zranilo, lebo som dost citliva. Takze deti to maju niekedy tazke.

maja22
14. sep 2022

@autorka Ak je váš kňaz prísny, tak ju na to priprav. Že aj kňazi sú ako učitelia, niektorým to ide s deťmi lepšie, s inými horšie, ale dá sa to prežiť. Povedz jej, že najdôležitejšie je, že Pán Ježiš vidí, že ľutuje svoje hriechy, on jej ich skrze kňaza odpustí a môže Ho opäť prijímať do srdiečka. Povedz jej, že v živote ešte stretne všelijaké povahy, každý sme nejaký, ale v spovednici bude len chvíľočku, vypočuje si, no možno to ani také hrozné nebude, ako sa bojí. A čím častejšie k svätej spovedi pristúpi, tým to bude pre ňu jednoduchšie. Nebojte sa, zvládnete to. Môžeš ju povzbudiť, že kým sa ona bude spovedať, ty sa budeš za pána farára modliť, aby jej povedal tie správne slová.

spadnutaslivka
14. sep 2022

neboj sa, väčšina kňazov je úplne v pohode. Deti do spovede treba povzbudiť a nie odradiť moralizovaním. Skús ju navnadiť na 9 prvých piatkov, založte si na to kalendárik, kam si bude značiť a bude sa na to môcť tešiť.

dilino
14. sep 2022

Hlavne že TY nechodíš nikde ani na spoved ani na primanie lebo žiješ v hriechu ako píšeš-Ak si taká veriaca čo sa nevydáš .Ale dcéra nech tam ide lebo ak by nešla tak by spadol kostol v dedine. Viac by si sa mala nad sebou zamyslieť ked si taká veriaca ako sa tu prezentuješ že žiješ bez sobášu. A nie že dcéra nechce ísť na spoved. TY ako jej matka ked si veriaca by si mala ísť príkladom. Aj farár v kostole vodu káže a víno pije. TY tiež dcéra musí lebo neviem čo sa stane a mama žije bez sobášu a nechce ísť do kostola. To čo chceš od dcéry rob aj TY.

maja22
14. sep 2022

@dilino No, nalozila si jej, ja ju chvalim, ze dieta vedie k sviatostiam, nepozname okolnosti, v akych zije, ale je spravne, ze jej zalezi na duchovnom raste svojho dietata.

spadnutaslivka
14. sep 2022

@dilino a toto na čo bolo dobré? napadlo ti napr., že niekedy sú tu aj prekážky? och, vďaka Bohu, že som stretla aj iných kresťanov, nie len odsudzovačov a moralistov.

autor
14. sep 2022

@dilino dúfam, že si jedna z tých, čo sedia v prvom rade a modlia sa aj tri hodiny pred a tri hodiny po omši. 😉🤔

spadnutaslivka
14. sep 2022

@dilino a poznám hneď niekoľko prípadov, kde roky čakali na anuláciu, aby sa mohli vziať v kostole, ale normálne chodili denne do chrámu, aj im bolo veľmi ľúto, že nemôžu pristupovať k sviatostiam a že musia čakať. A predsa dokázali vychovať svoje deti v kresťanskej viere - praktizujúci kresťania, nie papieroví.

kozova87
14. sep 2022

A keď pôjde na prijímanie bez spovede čo myslíš,że sa stane?či myslíš,že všetky babky čo celé dni ohovárajú a dedkovia čo popíjajú v šenkoch chodia každý deň na spoveď?normálne ju pošli bez spovede na prijímanie veď je to celé jedna fraška