Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
Mne raz knaz povedal na temu kondom, ze zo 6.prikazania sa robi niekedy velka tema, ale spovedelnice su na spovedanie. Bolo to v case po porode, kedy som mala velky problem urcit nastup plodnosti. A trvalo to 8 m, kym sa ms vratila. Nepouzili sme ho, ale ulavilo sa mi, ze zlyhat je prirodzene. A to ze su idealy je dobre _ a mozeme sa snazit ich zit, ale nielen v 6.prikazani, aj v 1.,2., 3.,4.,....
@anonym_autor inak to co nazyvas pocitanie dni nie je nejaka cirkvou odporucana metoda. _ kalendarna metoda spolahliva nie je. Vysoku uspesnost ma symptotermalna metoda alebo Creighton model.dokonca ani taky kondom nema 100 percentny index.
Prepacte ze sa tu miesam ako neveriaci ale len cumim. To naozaj dobrovolne niekto prijima taketo pravidla do zivota?
@really8 a este dobrovolne o sexe rozprava fararovi🙈 co je jeho do toho?
@anonym_36b55f tak ja antikoncepciu neuzivam, ani prezervativ nepoužívame len to prerušovanie...
@anonym_autor prerušovaný sex poznali už židia v Mojžišovej dobe ako sa dá nesplodiť deti a mať sex
@really8 a este dobrovolne o sexe rozprava fararovi🙈 co je jeho do toho?
@anonym_6dc671 V tomto kontexte - čo je farara do toho, že ohovaram, kradnem, nemodlim sa, nesvätím nedelu, hnevam sa s niekym, ze som leniva, ze neplatim dane, ze som pysna… Vsak to vsetko je moja vec, nie? Toto, čo som vymenovala, sú hriechy, z ktorých sa katolík spovedá, ak ich spácha, samozrejme… Ja rozumiem, že nekatolíkovi a o to viac neveriacemu, je to čudné. To ani nemá ako pochopiť, pokým do tých tajomstiev viery sám nevstúpi. Preto nemôže pochopiť ani to, o čom sa bavíme teraz. Ani sami katolíci to nechápu, vládne medzi nami veľká nevedomosť, lebo mnohým stačia vedomosti nadobudnuté do tretieho ročníka zš, kedy pristúpili k prvému sv. prijímaniu, žiaľ…
Keby ste boli take dokonale a pobozne katolicky, prijali by ste tolko deti, "kolko vam Boh da". A tu sa autorka ruca z 1 dietata. Farizejky.
@anonym_ba24b2 A prečo, na to si ako prišla? Prijať dieta ano, ale rozhodnut kedy pride k pocatiu a kolko krat pocnem je na slobidnom uvazeni manzelov a nema ti nič dpolocne s prijimanim deti.
@anonym_6dc671 V tomto kontexte - čo je farara do toho, že ohovaram, kradnem, nemodlim sa, nesvätím nedelu, hnevam sa s niekym, ze som leniva, ze neplatim dane, ze som pysna… Vsak to vsetko je moja vec, nie? Toto, čo som vymenovala, sú hriechy, z ktorých sa katolík spovedá, ak ich spácha, samozrejme… Ja rozumiem, že nekatolíkovi a o to viac neveriacemu, je to čudné. To ani nemá ako pochopiť, pokým do tých tajomstiev viery sám nevstúpi. Preto nemôže pochopiť ani to, o čom sa bavíme teraz. Ani sami katolíci to nechápu, vládne medzi nami veľká nevedomosť, lebo mnohým stačia vedomosti nadobudnuté do tretieho ročníka zš, kedy pristúpili k prvému sv. prijímaniu, žiaľ…
@maja22 Ale toto čo si vypisala je porusenie bozieho prikazania cize porusrnie desatora. Či porušujem ze budem v manzelstve intimne žiť a spolocne s mužom rozhidovat o tom kolko deti počneme.
@anonym_autor Ja som bola katolicka a teraz som protestantka. V Biblii sa nic o tomto nepise, praveze sa pise, ze manzelia si nemaju sex odopierat. U nas to hriech nie je. Uprimne netusim, preco to u katolikov hriech je.
@smajliica Lebi cirkevny hodnostari tak napisali.
@maja22 Ale toto čo si vypisala je porusenie bozieho prikazania cize porusrnie desatora. Či porušujem ze budem v manzelstve intimne žiť a spolocne s mužom rozhidovat o tom kolko deti počneme.
@anna777115 A o čom je Desatoro? O tom, aký vzťah má mať človek k Bohu, k ľuďom a k sebe. Je niekde v desatore explicitne spomenutá pýcha? Lenivosť? Nie je, ale vieme, že je to hriech. Lebo vychádzame z kontextu o Božom pláne s človekom. Tento kontext zahŕňa aj Boží plán so sexualitou človeka. Ale na to treba íst do hĺbky, nie kĺzať sa po povrchu.
Nemám čas čítať diskusiu, len ti k tomu napíšem toľko: keď nám na predmanzelskej náuke vysvetľoval manželský pár ich systém počítania, vrátane ťahania si hlienu medzi prstami, merania teploty a excelovskej tabuľky, musela som skonštatovať, že no toto je väčšia istota, než to moje hádzanie si antikoncepcie do seba len tak hala bála cez deň, ako si spomeniem.
Inými slovami, za mňa je to len obchádzanie zákona. Nie jeho porušenie, ale obchádzanie. Čo je tiež "protiprávne". Proste takisto antikoncepcia ako vyšitá, ako všetky ostatné. Osobne v tomto pocitani a v prerušovaným styku ja nevidím žiadny rozdiel (keď ide o bezbariérovost). Jedno aj druhé sú kategoria "riskujeme", a účelom, zámerom je dieťa nemať. Proste antikoncepcia
Ak by si chcela, môžem ti pomôcť s tým, čo som vyššie písala, ale formou súkromných správ.
@anonym_5b0dff no mňa by toto zaujímalo, ako teba, anonym, môže cez súkromné správy kontaktovať autorka, ktorá je tiež anonym 😀
@smajliica Lebi cirkevny hodnostari tak napisali.
@maja22 ježiši kriste, ty už splietaš piate cez deviate. pýcha či lenivosť patria medzi 7 hlavných hriechov, medzi ktoré patrí aj smilstvo. Smilstvo nie je mať sex s vlastným manželom, ale cudzoložiť. Ja mám teda cirkev aj všetko okolo nej hlboko v ............ paži, ale toto mi je ešte jasné. jedna z mála úprimne veriacich, ktoré sa tu zapojili a zároveň si zachovali zdravý rozum, je
@anna777115 👍
Tato diskusia je uplne strasidelna...to akoze fakt??? Tu nikdy nebude dobre. Myslenie v tomto state zaspalo v 16.st. Dobre, ze som zdrhla z tejto klerofasistickej republiky.
Tato diskusia je uplne strasidelna...to akoze fakt??? Tu nikdy nebude dobre. Myslenie v tomto state zaspalo v 16.st. Dobre, ze som zdrhla z tejto klerofasistickej republiky.
@anonym_ba24b2 ono to nie je otazka republiky ale viery. Nemyslis? Ci ide neveria? Trosku trapas
Kňazi si nemôžu vrznúť - tak tým pádom nikto.. toto je celé choré a postavené na hlavu.
Podla mna by cirkev mala tuto problematiku prejednat v tomto, 21 storoci. Je odveci, aby sa dospely svojpravny clovek spovedal z pouzivania kondomu. V dnesnej dobe psychickych chorob, neuroz, tetanii, aby si clovek robil este aj z tohoto stres, co mu povie farar v spovedelnici za to, ze pouzil kondom.
Ved zena je v cca 50ke v prechode, po tomto veku uz nikto nehresi. Ako fakt, mladych ludi, co si maju uzivat zivot aj so sexom este s tymto stresovat, za mna na hlavu.
@anonym_ba24b2 ono to nie je otazka republiky ale viery. Nemyslis? Ci ide neveria? Trosku trapas
@really8 Tak nejaki toto riesia vsade, to priznavam. Ale som presvedcena o tom, ze v takomto rozsahu a takto dogmaticky je SK uuuuplne inde.
@really8 Tak nejaki toto riesia vsade, to priznavam. Ale som presvedcena o tom, ze v takomto rozsahu a takto dogmaticky je SK uuuuplne inde.
@anonym_ba24b2 myslim ze sa mylis. Su staty kde je vacsi pocet veriacich a aj silnejsie (alebo ake je to spravne slovo). Ja som tiez prekvapena ze niekto toto riesi ale nemam iluzie ze sa to riesi len na sr. Len ty o tom nevies.
@anonym_5b0dff no mňa by toto zaujímalo, ako teba, anonym, môže cez súkromné správy kontaktovať autorka, ktorá je tiež anonym 😀
@amdornik nejak mi uniklo, že je aj ona anonym 🤣. Keby nebola, a odpísala by mi sem, že má záujem, tak by som jej napísala do IP
@anonym_ba24b2 ale prosim ta, takto veriacich je aj na Slovensku len urcite percento, ci necitas diskusiu? 90% diskutujucich nechape....
To podla tejto diskusie ides posudzovat myslenie celej republiky a ostentativne nam ides davat najavo, ako sme tu za opicami a ty si strasne popredu? Touto tvojou reakciou nas o tom veru nepresvedcis.
@anonym_ba24b2 no velmi dobre :DD.. esteze v tej krajine kde si nie je nikto veriaci, nie su tam krestania ani moslimovia, zidia = nik. A vies, vsetci tito ludia maju svoje vlastne pravidla a "viery", a robia si veci ako chcu... a ak chcem ist v dnesnom slovniku: ani to ze niekto sa citi ako macka, pes = nie je celkom s kostolnym poriadkom, ze? a pritom take bezne to je vraj :DD vsade su ludia kadejaki 🙂
Prepacte ze sa tu miesam ako neveriaci ale len cumim. To naozaj dobrovolne niekto prijima taketo pravidla do zivota?
@really8 ano, vedome a dobrovolne, niekedy som to aj lutovala, ale nakoniec vzdy sa ukazalo, ze aj ine situacie prinasaju formy zdrzanlivosti, po takom obdobi jednoducho viac chuti a je to prijemnejsie, ako ked mozeme hocikedy
Poviem ti, že už dlhoročne veriaca nie som a keď som aj bola, žila som vždy podľa svojho najlepšieho vedomia aj svedomia a tak ako do žiadnej, tak ani do intímnej oblasti svojho života by som si nenechala porúčať, čo mám a nemám robiť.
Ja som veriaca a nie som katolícka . Nemáme žiadne spovede pretože sa spovedame len Bohu a žiadny človek boha na zemi nenahradí. A k veci - stiahni si apku Biblia , kľudne si tam daj aj tú svoju katolícku, ktorú si poupravili katolícki kňazi ,aby im vyhovovala a skús si tam nájsť niečo o tvojom probléme. Pokiaľ sama nepoznáš Písmo tak ti budú rozprávat kadečo tí druhí a nikdy nebudeš mať na to svoj názor. Takže začala by som tam.
@anonym_autor najlepsie bude, ked sa na to opytas priamo pana farara, lebo napriklad ja som pocula iba o tom, ze je zakazana antikoncepcia, no a samozrejme nemozes ist na potrat.
Precitala som si 1,5 strany a na tvojom mieste by som sa skôr začala zaoberať tým, ako mat ten orgazmus. Povedala by som, že ti to môže zmeniť život k podstatne lepšiemu. To je ako 1 a 100. A myslím, že to je aj celkovo super pre partnerstvo / manželstvo zdieľať také momenty vyvrcholenia či ako to povedať.
@anonym_autor fuha, cize muz ta neuspokojuje a to takto uz bude cely zivot predpokladam, lebo viera.
Och
@terry658 Par paru je viac, ako Ježiš Kristus, ktory vydal Novu Zmluvu? Je to nieco viac, ako Bozie desatoro? Buď sa budeme riadiiť Božimi zakinmi, alebo sa budeme riadit čo kdo napise. A v dnesnej dobe už hádam nie je ani clovek či by nieco nenapisal. A hlavne sa mame riadit vlastnym rozumom a svedomim.
@anna777115 celá tá filozofia je z encykliky Jána Pavla II. Takže sa k tomu mal potrebu vyjadrovať niekto, kto v tom nikdy žiť nemusel. Nie je to krásne?
@anonym_autor ja som tiež raz o tom rozprávala s kňazom na spovedi a on mi povedal niečo v zmysle, že ich nezaujíma, čo my s manželom robíme v posteli... odvtedy to nejak neriešim 🤷🏽♀️

@anonym_autor mimochodom = ako veriaca = stiahni si appku biblie a citaj / nechaj si citat a uvidis sama co tam je / nie je.
@simca06022011 stiahla som si ďakujem