Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
Nechce sa mi to citat vsetko, ale existuju aj ine metody - naor. Oralny sex pocas plodnych dni... zase netvarme sa, ze cirkev prikazuje mat sex len za ucelom plodenia deti. Nie... preto je aj zena plodna par hodin. Existuju prirodzene metody - pocitanie, sledovanie hlienu, meranie bazalky... cirkev je hlavne proti tabletkam, ktore zabranuju ovulacii a teliesku, ktore ma abortivny ucinok. Ostatne metody - barierova ochrana - kondomy, pesar povedzme ze su tak na hrane, ale nepodielaju sa na zniceni ludskeho zivota. Okrem toho aj cirkev ide dopredu (aj ked mozno by mohla ist aj rychlejsim tempom).
Autorka, kludne si uzivaj sex s manzelom tak, ako vam vyhovuje. Napr ja stale vravim, ze pokial ma zena mat dieta, tak moze uzivat akukolvek ochranu, zariadi sa vsetko tak, aby ostala tehotna...
@anonym_autor ja som tiež raz o tom rozprávala s kňazom na spovedi a on mi povedal niečo v zmysle, že ich nezaujíma, čo my s manželom robíme v posteli... odvtedy to nejak neriešim 🤷🏽♀️
@maruska.s Ved normalnemu človeku to musi byt neprijemne počuvať taketo zažitky z cudzích posteli. Veď to len nejaky uchylny človek sa može v tom vyživať. Alebo riešiť s kňazom nejake sexualne poteby a sposoby ako ich si ich naplňam pokiaĺ nikoho nepodvadzam, alebo nezvadzam muža niekoho ineho a nikoho svojim konanim nepohoršujem a nepoburujem tak, čo mám taketo intimnosti riešit niekde v spovedelnici. Ved ten kňaz má zo sebou čo robiť aby ustál ten celibát.
Tak ja som veriaca z protestantskeho prudu. Nevidim dovod sa obmedzovat v manzelstve, okrem obdobia postu a modlitby. Kondomy a ine sposoby ochrany, ktore zabranuju pocatiu, ale nezabijaju uz vzniknuty zivot, su pre mna v pohode. Antikoncepciu z toho dovodu neuzivam. Ak to pomoze uvadzam nejake biblicke state:
1.Kor. 7:5
5 Neodopierajte si manželské povinnosti, len ak so spoločným súhlasom na čas, aby ste sa venovali modlitbe, a zase sa zíďte, aby vás nepokúšal satan pre vašu nezdržanlivosť.
Z Piesne piesni:
7 Aká si krásna, aká si spanilá, milovaná, dcéra rozkoší! 8 Si statná ako palma a tvoje ňadrá ako strapce hrozna. 9 Pomyslel som si: Vyjdem si na palmu, zmocním sa jej kvetných strapcov. Nech sú tvoje ňadrá strapcami hrozna a vôňa tvojho dychu ako vôňa jabĺk. 10 Tvoje podnebie je ako najlepšie víno, ktoré naozaj lahodí môjmu milému, stekajúc jemne po perách a zuboch. 11 Ja patrím svojmu milému, za mnou sa nesie jeho žiadosť. 12 Poď, milý môj, vyjdeme do poľa, prenocujeme v dedinách.
Z Prislovi:
CHVÁLA VERNÉHO MANŽELSTVA
15 Pi vodu z vlastnej cisterny, vyvierajúcu vodu zo svojej studne. 16 Majú sa tvoje pramene rozlievať na ulicu a tvoje vodné toky na námestia? 17 Nech patria iba tebe samému, a nie cudzím spolu s tebou! 18 Nech je požehnané tvoje žriedlo a teš sa zo ženy svojej mladosti. 19 Je ako ľúbezná laň a spanilá srnka; jej prsia nech ťa občerstvujú v každý čas, jej láska nech ťa opája ustavične. 20 Syn môj, prečo sa máš opájať inou a objímať ňadrá cudzej ženy? 21 Lebo cesty človeka sú pred zrakom Hospodinovým, na všetky jeho kroky dozerá. 22 Vlastné neprávosti lapia bezbožného, zachytí sa v povrazoch svojich hriechov. 23 Zomrie, lebo sa nedal napomenúť, zablúdi pre svoje veľké bláznovstvo.
@anonym_autor Normálne používajte kondóm a nespovedaj sa z toho.
@natalka13 Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť. - A hlavne, ze pisali zeny, ktore tu osocuju veriace zeny a ich sexualny zivot. Ano, citala.
@zuzana76 Toto nie je viera, ale extremizmus. Clovek by si myslel, ze si tu niektore robia srandu. A ono je to realne. To akoze Boha fakt trapi, ci maju manzelia sex? To je nieco podobne, ako cez Ramadan, ze sa moze jest az vecer, aby to Alah nevidel 🤦♀️🤦♀️
@zuzana76 Toto nie je viera, ale extremizmus. Clovek by si myslel, ze si tu niektore robia srandu. A ono je to realne. To akoze Boha fakt trapi, ci maju manzelia sex? To je nieco podobne, ako cez Ramadan, ze sa moze jest az vecer, aby to Alah nevidel 🤦♀️🤦♀️
@anonym_ba24b2 ale vyslovene ziadala, aby jej radil niekto, kto to na rovnako. Ostatne nemaju co v teme robit, vratane mna.
ja myslím, že sa to celé totálne preháňa zo strany cirkvi. či už HAK, teliesko, kondóm, je to všetko na jedno kopyto z hľadiska cirkvi. pár impotentných pánov alebo pánov inak zameraných si zmyslelo, že vytrestá celé veriace ľudstvo (z radov tých, čo vyznávajú rímsko-katolícke náboženstvo) a zaviedlo nezmyselné pravidlá. pritom realita - ten váš boh - je podľa mňa niekde úplne inde.
už len na zamyslenie. dvaja úprimne milujúci sa ľudia.. ktorí sú napríklad dokonalí vo všetkom a ku všetkým. páchajú hriech iba preto, lebo nechcú mať 15 detí ako potkani? nie, ten boh o tomto rozhodne nerozhodol. ale kto chcete, i naďalej verte cirkvi a jej nezmyselným pravidlám. však postupne ich pretláčajú aj do zákonov. už len čakám, kedy absolútne zakážu potraty a urobia ďalšie nezmysly. strašia vás, veriacich a vy im to dokonale žeriete...
@anonym_autor milá autorka, je to tak komplexná téma, že určite ju nie je možné do hĺbky vysvetliť na modrom koníkovi... Keď ťa to naozaj zaujíma, čo ako a prečo, odporúčam načítať si k tomu literatúru. Na stránke lpp.sk sa tomu venujú, aj vysvetľujú, aj dobrú knihuk tomu napísali. Celé toto učenie vychádza alebo stojí na diele Teológia tela, od av. Jána Pavla II. Sú to hlboké veci, manželstvo je sviatosť, a aby tomu človek naozaj porozumel, nedá sa prečítať si pár komentárov na modrom koníkovi.... To akoby si sa chcela naučiť matematiku z modrého koníka, alebo čokoľvek iné, a vzdáš sa, alebo to odsúdiš dopredu lebo veľa ľudí na modrom koníku nerozumie matematike, je pre nich ťažká... Atď... Áno matika sa učí v škole... Toto si musíš sama naštudovať, pripadne existujú rôzne kurzy, prednášky atď... Kto chce a úprimne hľadá a chce vedieť, dopátra sa ku informáciám.
@maja22 ježiši kriste, ty už splietaš piate cez deviate. pýcha či lenivosť patria medzi 7 hlavných hriechov, medzi ktoré patrí aj smilstvo. Smilstvo nie je mať sex s vlastným manželom, ale cudzoložiť. Ja mám teda cirkev aj všetko okolo nej hlboko v ............ paži, ale toto mi je ešte jasné. jedna z mála úprimne veriacich, ktoré sa tu zapojili a zároveň si zachovali zdravý rozum, je
@anna777115 👍
@amdornik Kto určil, čo je sedem hlavných hriechov? Je to niekde v desatore?
@amdornik Kto určil, čo je sedem hlavných hriechov? Je to niekde v desatore?
@maja22 no asi tá vaša cirkev, ja netuším, nie som farár. neuznávaš 7 hlavných hriechov ako hriechy? ja osobne napríklad takú lenivosť nepokladám za hriech, leňoším rada. rovnako pýchu. som pyšná na svoje dieťa a na to, čo som dokázala ja, hoci som na to nemala žiadne poriadne podmienky 😀 ale cirkev to za hriechy zjavne považuje. tak či onak, svojím príspevkom som chcela povedať to, že prerušovaný sex s vlastným manželom nenájdeš dokonca ani tam...
ja myslím, že sa to celé totálne preháňa zo strany cirkvi. či už HAK, teliesko, kondóm, je to všetko na jedno kopyto z hľadiska cirkvi. pár impotentných pánov alebo pánov inak zameraných si zmyslelo, že vytrestá celé veriace ľudstvo (z radov tých, čo vyznávajú rímsko-katolícke náboženstvo) a zaviedlo nezmyselné pravidlá. pritom realita - ten váš boh - je podľa mňa niekde úplne inde.
už len na zamyslenie. dvaja úprimne milujúci sa ľudia.. ktorí sú napríklad dokonalí vo všetkom a ku všetkým. páchajú hriech iba preto, lebo nechcú mať 15 detí ako potkani? nie, ten boh o tomto rozhodne nerozhodol. ale kto chcete, i naďalej verte cirkvi a jej nezmyselným pravidlám. však postupne ich pretláčajú aj do zákonov. už len čakám, kedy absolútne zakážu potraty a urobia ďalšie nezmysly. strašia vás, veriacich a vy im to dokonale žeriete...
@amdornik mylis sa, cirkev neuci, ze sa mame mnozit ako potkany, preco sa vyjadrujes k teme, ktorej nerozumies?
@amdornik mylis sa, cirkev neuci, ze sa mame mnozit ako potkany, preco sa vyjadrujes k teme, ktorej nerozumies?
@anonym_9804ca ale rozumiem. poznám "katolícke" rodiny, ktoré majú viac ako 5 detí a majú obrovský problém sa uživiť. žijú v malom byte na kôpke fakt ako potkany, ale však prečo sa chrániť, že? čo myslíš, kto tým trpí, boh? nie, tie deti...
@anonym_autor Oh ja keď to tu čítam až mi je smutno. Práve sa snažím znovu otviriť Ježisovi. Po veľa rokoch. A skúsení kňazi hovoria čítaj Písmo a modli sa. Kresťanstvo je jediné zjavené náboženstvo, kde sa Boh ukazuje aký je.Jednak cez Písmo a jednak tým, že tu bol na Zemi s nami a chodil s nami a my veríme že stále chodí akurát je v neviditeľnom svete. A nádej nám dáva, že nás tak veľmi miluje, že nám odpúšťa všetky hriechy ak ich uprimne oľutujeme. Nechal sa preto umučiť na smrť nami a tým prekonal smrť že vstal z mŕtvych.
A potom je tu Cirkev, ktorá tieto zjavenia vysvetľuje a učí a my dúfame že neprekrúca. Cirkev potrebujeme lebo my sami nemáme 2000 rokov skúseností a spoločenstvo pomáha rast vo viere. Pomáhame si a učíme sa od svätých aké to je chodiť s Bohom.
Lenže ten nešťastný hriech. Čo to je a čo nie je. Cirkev dáva ľuďom hrozne polená pod nohy, straší, ľudia najúčinnejšie pocity viny a veľa psychiatrov potom hovorí, že má plno pacientov z radov kresťanov. Na druhú stranu sú kresťania, čo tietonproblemy nemajú a našli jednotu a harmôniu s Bohom a aj s Cirkvou. Ale ako sa postaviť k praktickým problémom ako sa spomínajú v tejto diskusii? Ja myslím, že Boh nám vidí do srdca a on vie kedy chceme úmyselne brániť počatiu a kedy to robíme z praktických dôvodov. Z ľudských a prirodzených dôvodov. Niekto sa rozhodne mat len jedno dieťa a viac nechce. Berie antikoncepciu a potom príde tuzba ešte jedno mať a už to nejde. Poznám taký prípad. Preto chápem aj Cirkev, že bráni antikoncepcii. Ale vo všetkom by mala byť miera. A nemalo by to byt považované za ťažký hriech. Aspoň nie antikoncepcia ktorá je užívaná kvôli plánovanému rodičovstvu. Ak si niekto dá urobiť vazektómiu, alebo sa zámerne trvalo poškodí aby nemohol nikdy mať deti a je v manželstve, ktoré môže deti prijať, to už je hriech. Sú ženy, ktoré majú panicky strach z pôrodu, sex im nič nehovorí, v minulosti šli často do kláštorov. Muž ço sa rozhodne milovať Boha tak že sa zavrie do klastora a je v celibáte, úplne chápem. Podobne sa to vyžaduje aj od kňazov a tiež je to pre Corkev prínos, ak sa kňaz venuje len kňazského službe a Bohu. Ale nie každý je tak mocne oslovený ako tí mnísi. Preto gréckokatolíci to majú lepšie a môžu sa ženiť. Pre človeka je ťažké žiť úplne bez hriechu a ja myslím, že Boh to ani neočakáva. Chce aby sme sa o to snažili. Ale človek, ktorý si prísne stráži čistotu a nehriešnost este nemusí mať blízky vzťah s Ježišom. On nechce aby sme odriekali tisíce modlitieb a mučili sa prísnym nehrešením. On chce aby sme ho milovali. A to samozrejme vedie k potrebe byť čistý. My sa očistujeme pokáním. A čo je to pokánie? To nie je obviňovanie sa pocitmi viny. To je oľutovanie hriechov a neustále sa pokúšanie ich zbaviť. Taký kresťan skôr či neskôr bude chcieť mat deti a či ich naplánuje s kondómom alebo bez, to asi až také dôležité nie je. Žiaľ tu stále vstupuje niekto medzi mňa a Boha a robí nám v hlave sudcu a kata. Pritom Boh je v prvom rade milosrdný. A áno, raz bude súdiť podľa skutkov. Ale my ak prijmeme milosrdenstvo, pokorne oľutujeme hriechy, odpustia sa nám všetky. Cirkev súdila v histórii za všetko možné. Aj upaľovala. A postupne menila názor. Vyhodiť ženu zo spovedelnice lebo sa snaží umelo oplodniť? To je už choré tento prístup a môžu mi to všelijakí teológovia zdôvodňovať ako len chcú. Pre mňa to bude ako keby zdôvodňovali, že Zem je plochá. Aj z toho museli ustúpiť. Čítaj Písmo a snaž sa porozumieť Bohu. Nepočúvaj len kňazov. Áno oni vedia oni majú určitú kompetenciu ťa viesť. Ale keď budeš prechádzať do neviditeľného svetla, kňazi s tebou nebudú. Ani Citkev. Len ty a Boh. A On je laska, je láskavý a milosrdný. Odpúšťa. Konaj v súlade so svojim svedomím a nenechaj sa indokrinovať žiadnou ideológiou. Bozie Slovo počúvaj v kontexte seba a svojho života.
@anonym_autor Oh ja keď to tu čítam až mi je smutno. Práve sa snažím znovu otviriť Ježisovi. Po veľa rokoch. A skúsení kňazi hovoria čítaj Písmo a modli sa. Kresťanstvo je jediné zjavené náboženstvo, kde sa Boh ukazuje aký je.Jednak cez Písmo a jednak tým, že tu bol na Zemi s nami a chodil s nami a my veríme že stále chodí akurát je v neviditeľnom svete. A nádej nám dáva, že nás tak veľmi miluje, že nám odpúšťa všetky hriechy ak ich uprimne oľutujeme. Nechal sa preto umučiť na smrť nami a tým prekonal smrť že vstal z mŕtvych.
A potom je tu Cirkev, ktorá tieto zjavenia vysvetľuje a učí a my dúfame že neprekrúca. Cirkev potrebujeme lebo my sami nemáme 2000 rokov skúseností a spoločenstvo pomáha rast vo viere. Pomáhame si a učíme sa od svätých aké to je chodiť s Bohom.
Lenže ten nešťastný hriech. Čo to je a čo nie je. Cirkev dáva ľuďom hrozne polená pod nohy, straší, ľudia najúčinnejšie pocity viny a veľa psychiatrov potom hovorí, že má plno pacientov z radov kresťanov. Na druhú stranu sú kresťania, čo tietonproblemy nemajú a našli jednotu a harmôniu s Bohom a aj s Cirkvou. Ale ako sa postaviť k praktickým problémom ako sa spomínajú v tejto diskusii? Ja myslím, že Boh nám vidí do srdca a on vie kedy chceme úmyselne brániť počatiu a kedy to robíme z praktických dôvodov. Z ľudských a prirodzených dôvodov. Niekto sa rozhodne mat len jedno dieťa a viac nechce. Berie antikoncepciu a potom príde tuzba ešte jedno mať a už to nejde. Poznám taký prípad. Preto chápem aj Cirkev, že bráni antikoncepcii. Ale vo všetkom by mala byť miera. A nemalo by to byt považované za ťažký hriech. Aspoň nie antikoncepcia ktorá je užívaná kvôli plánovanému rodičovstvu. Ak si niekto dá urobiť vazektómiu, alebo sa zámerne trvalo poškodí aby nemohol nikdy mať deti a je v manželstve, ktoré môže deti prijať, to už je hriech. Sú ženy, ktoré majú panicky strach z pôrodu, sex im nič nehovorí, v minulosti šli často do kláštorov. Muž ço sa rozhodne milovať Boha tak že sa zavrie do klastora a je v celibáte, úplne chápem. Podobne sa to vyžaduje aj od kňazov a tiež je to pre Corkev prínos, ak sa kňaz venuje len kňazského službe a Bohu. Ale nie každý je tak mocne oslovený ako tí mnísi. Preto gréckokatolíci to majú lepšie a môžu sa ženiť. Pre človeka je ťažké žiť úplne bez hriechu a ja myslím, že Boh to ani neočakáva. Chce aby sme sa o to snažili. Ale človek, ktorý si prísne stráži čistotu a nehriešnost este nemusí mať blízky vzťah s Ježišom. On nechce aby sme odriekali tisíce modlitieb a mučili sa prísnym nehrešením. On chce aby sme ho milovali. A to samozrejme vedie k potrebe byť čistý. My sa očistujeme pokáním. A čo je to pokánie? To nie je obviňovanie sa pocitmi viny. To je oľutovanie hriechov a neustále sa pokúšanie ich zbaviť. Taký kresťan skôr či neskôr bude chcieť mat deti a či ich naplánuje s kondómom alebo bez, to asi až také dôležité nie je. Žiaľ tu stále vstupuje niekto medzi mňa a Boha a robí nám v hlave sudcu a kata. Pritom Boh je v prvom rade milosrdný. A áno, raz bude súdiť podľa skutkov. Ale my ak prijmeme milosrdenstvo, pokorne oľutujeme hriechy, odpustia sa nám všetky. Cirkev súdila v histórii za všetko možné. Aj upaľovala. A postupne menila názor. Vyhodiť ženu zo spovedelnice lebo sa snaží umelo oplodniť? To je už choré tento prístup a môžu mi to všelijakí teológovia zdôvodňovať ako len chcú. Pre mňa to bude ako keby zdôvodňovali, že Zem je plochá. Aj z toho museli ustúpiť. Čítaj Písmo a snaž sa porozumieť Bohu. Nepočúvaj len kňazov. Áno oni vedia oni majú určitú kompetenciu ťa viesť. Ale keď budeš prechádzať do neviditeľného svetla, kňazi s tebou nebudú. Ani Citkev. Len ty a Boh. A On je laska, je láskavý a milosrdný. Odpúšťa. Konaj v súlade so svojim svedomím a nenechaj sa indokrinovať žiadnou ideológiou. Bozie Slovo počúvaj v kontexte seba a svojho života.
@anonym_7a8310 tak toto je pekne napísané 😊. Až ma to tak zahrialo na duši.
@maja22 no asi tá vaša cirkev, ja netuším, nie som farár. neuznávaš 7 hlavných hriechov ako hriechy? ja osobne napríklad takú lenivosť nepokladám za hriech, leňoším rada. rovnako pýchu. som pyšná na svoje dieťa a na to, čo som dokázala ja, hoci som na to nemala žiadne poriadne podmienky 😀 ale cirkev to za hriechy zjavne považuje. tak či onak, svojím príspevkom som chcela povedať to, že prerušovaný sex s vlastným manželom nenájdeš dokonca ani tam...
@amdornik Uznávam. Ale v desatore nie sú. Cirkev z “niečoho” vychádzala, keď ich označila za hlavné hriechy. Ale Cirkev nerozhoduje o tom, čo je hriech a čo nie je hriech. Poznanie dobra a zla prináleží Bohu. Cirkev skúma zjavenú pravdu a z tohto poznania vychádza to, čo my vnímame ako pravidlá, ktoré definovala Cirkev. Niektoré veci rozpoznala rýchlo, iné skúmala dlhšie. Boh nezjavil všetko naraz, ani Ježiš svojim učeníkom nehovoril všetko. Ale sľúbil im Ducha Svätého, ktorý im postupne odhalí to, čo je pred nimi zatiaľ skryté.Preto je potrebné počúvať, čo učí Učiteľský úrad Cirkvi a tým sa riadiť. Katolík má poznať, čo učí jeho Cirkev a prečo.
@amdornik Uznávam. Ale v desatore nie sú. Cirkev z “niečoho” vychádzala, keď ich označila za hlavné hriechy. Ale Cirkev nerozhoduje o tom, čo je hriech a čo nie je hriech. Poznanie dobra a zla prináleží Bohu. Cirkev skúma zjavenú pravdu a z tohto poznania vychádza to, čo my vnímame ako pravidlá, ktoré definovala Cirkev. Niektoré veci rozpoznala rýchlo, iné skúmala dlhšie. Boh nezjavil všetko naraz, ani Ježiš svojim učeníkom nehovoril všetko. Ale sľúbil im Ducha Svätého, ktorý im postupne odhalí to, čo je pred nimi zatiaľ skryté.Preto je potrebné počúvať, čo učí Učiteľský úrad Cirkvi a tým sa riadiť. Katolík má poznať, čo učí jeho Cirkev a prečo.
@maja22 chcem vedieť ktorý hriech je ten ľahší a ktorí ťažší. Lebo v mojej Biblii je že odplatou za hriech je smrť. Nie je tam, že za klamstvo prídeš o jazyk alebo ruku. Prosto hriech spôsobuje smrť. Ježiš zomrel aj za ten najmenší hriech. A ktorý hriech možme považovať za malý ak zaň musel zomrieť Boží syn?
To je len rečnícka otázka k malému a veľkému hriechu.
@maja22 chcem vedieť ktorý hriech je ten ľahší a ktorí ťažší. Lebo v mojej Biblii je že odplatou za hriech je smrť. Nie je tam, že za klamstvo prídeš o jazyk alebo ruku. Prosto hriech spôsobuje smrť. Ježiš zomrel aj za ten najmenší hriech. A ktorý hriech možme považovať za malý ak zaň musel zomrieť Boží syn?
To je len rečnícka otázka k malému a veľkému hriechu.
@terry658 Tak chceš to vedieť, alebo je to len rečnícka otázka a nechceš…
@amdornik Mne tie dnešné katolícke pravidlá (ktoré sú založené najmä na encyklike "Humanae vitae" pápeža Pavla VI.) veľmi pripomínajú slovenský bludný kruh rozmiestňovania dopravných značiek - "dáme tam 30-ku, aby tam väčšina jazdila najviac 50-kou"/"je tu 30-ka, to znamená, že 50-ka je tu v pohode, a keď si dám pozor, tak aj 70". A tak tie samotné pravidlá sú príliš prísne (nezahrnieme len abortívnu antikoncepciu, ale aj čisto bariérovú (kondóm, prerušovaný styk)), aby ich ľudia dodržiavali aspoň čiastočne, ale potom to vedie k týmto ťažkostiam.
Tu je to veľmi dobre vysvetlené
@terry658 Tak chceš to vedieť, alebo je to len rečnícka otázka a nechceš…
@maja22 je to skôr otázka pre Teba na zamyslenie. Nie všetko čo učí cirkev je naozaj tka ako to učí Biblia.
Rozdelenie hriechov na ľahký a ťažký bol vyhodný v čase kupovania odpustkov. Teraz už nemá veľké opodstatnenie. Ľudia už vedia aj čítať.
Tu je to veľmi dobre vysvetlené
@igiana Vďaka. Fakt dobre napísaný. 🙂
Mne táto problematika veľmi pripomína neposlušnosť Lucifera voči Bohu. “A nebudem ho poslúchať, nebudem sa mu klaňať!”Budem si robiť ako ja chcem a uznám za vhodné.
Všetko krásne a dobré nesie so sebou obetu a námahu. Keď hľadáme skratky, môžeme ľahko zablúdiť. Zraniť sa. Ublížiť si.
@anonym_autor vysvetli mi jednu vec,naco je dobre sa spovedat ked potom znova vedome zhresis a takto pokracujes dalej...hadam sa spovedam z hriechov,ktore lutujem ze som urobila a ty mi neprides ze lutujes. Najhorsie je odrbavat sam seba. Proste sa vykasli na tuto stigmu a chran sa ako uznas za vhodne,mozno by som zvazila sterilizaciu,vazektomiu.
@anonym_autor vysvetli mi jednu vec,naco je dobre sa spovedat ked potom znova vedome zhresis a takto pokracujes dalej...hadam sa spovedam z hriechov,ktore lutujem ze som urobila a ty mi neprides ze lutujes. Najhorsie je odrbavat sam seba. Proste sa vykasli na tuto stigmu a chran sa ako uznas za vhodne,mozno by som zvazila sterilizaciu,vazektomiu.
@denithestrange1993 Radíš jej hrešiť. To jej fakt nepomôže. Ona sa ešte len vyrovnáva s tým, že zistila, že hriech je niečo, čo dovtedy za hriech nepovažovala. Preto sa z toho spovedá, lebo už tú vedomosť má. No zvnútornenie a prijatie Božej vôle je ešte v procese, bojuje v tom sama so sebou. Radiť jej zotrvať v hriechu nie je dobré. Ona toto musí osobne premodliť a prijať sa taká, akú ju Boh stvoril - aj s jej plodnosťou a naučiť sa Bohu dôverovať, že nám nechce zle…
@denithestrange1993 Radíš jej hrešiť. To jej fakt nepomôže. Ona sa ešte len vyrovnáva s tým, že zistila, že hriech je niečo, čo dovtedy za hriech nepovažovala. Preto sa z toho spovedá, lebo už tú vedomosť má. No zvnútornenie a prijatie Božej vôle je ešte v procese, bojuje v tom sama so sebou. Radiť jej zotrvať v hriechu nie je dobré. Ona toto musí osobne premodliť a prijať sa taká, akú ju Boh stvoril - aj s jej plodnosťou a naučiť sa Bohu dôverovať, že nám nechce zle…
@maja22 prepac, na tuto debatu nie som dostatocne ortodoxna krestanka. Resp momentalne nie som praktizujuci krestan,ale co neznasam je pokrytectvo. Viem ze hresim,tam aby som mohla ist na prijimanie vyspovedam sa aj ked viem ze to urobim znovu? Toto Boh fakt chce,aby ste klamali sami seba?!

vacsina si asi neprecitala hned prvu vetu - chce, aby sa vyjadrovali veriace zeny