icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

oblecenie99
16. okt 2025
@frzeiovn

No ja pridám našu skúsenosť. S manželom sme chodili spolu cca 8 mesiacov, kým bola svadba, samozrejme v čistote pred manželstvom a obaja panna a panic. Sme veriaci a tak sme boli na takej prednáške ohľadom tohoto rátania a sledovania plodných dní, nepravidelný cyklus, proste čo sa môže a nemalo by sa...Mali sme aj také brožúrky a sme si aj veľa toho naštudovali, aj kňaz vie poradiť, to nie je pravda, že sa nevyzná, lebo žije v celibáte, on musí tiež vedieť správne napr. na spovedi povedať, čo je už hriech, alebo niečo odporučiť. Aj prerušovanie je hriech, antikoncepcia, kondóm a iné praktiky ako orálny sex atď...Aj v manželstve sa musia určité hranice dodržovať v tomto smere, keď chceme aby naše manželstvo bolo požehnané, potom nemusíme chodiť na spoveď...
My máme 3 deti, prvého syna sme splodili hneď mesiac po svadbe, to sme ani neriešili, potom sme si začali rátať plodné dni, ale po roku som zasa otehotnela, bol to trochu šok, ale sme sa tešili...tak sme trochu zmenili rátanie a viac som sa sledovala....a potom bum, o 3,5 roka zasa tehotná, tak som sa normálne psychicky zložila, a má už 12 rokov dnes. Doktor mi povedal, že jeden vaječník ovuluje skôr a druhý neskôr...bolo to na 19. deň, to som si myslela, že už nič nebude...Teraz by sme aj chceli ďalšie, ale už mám 40 a nejak to už nejde tak ľahko. Ale to chcem povedať, že ono sa to dá, len treba vedieť ako, my sme tiež mali prerušovanú, ale sme sami cítili, že to nie je dobre a furt sa z toho spovedať...Sú zdravotné dôvody áno, kedy doktor neodporúča dieťa, ale tu je predsa niekto väčší ako doktor- Boh...A boli také tehotenstvá, že to dieťatko sa narodilo zdravé...A manželstvo je o tom, aby tie deti aj boli, veď vymierame, ja viem, že nie každému sa to dá z rôznych dôvodov, ale tak na to sú potom prirodzené metódy počatia...

@frzeiovn Čiže z troch detí ste dve počali tak, že si bola v šoku, z jedného tehotenstva si sa aj zrútila (tvoje slová), aj keď si počítala a sledovala, a potom napíšeš, že sa to dá?
Nemám čo sa baviť s kňazom - chlapom o intímnostiach, rovnako by mi to bolo nepríjemné, ako by som to mala rozoberať so svojím kolegom. Čo robíme a ako robíme s muzom patrí iba do našej spálne, nebudem to riešiť s inými chlapmi.

Tiež ako môžeš napísať, že sú zdravotne dôvody, kedy doktor neodporúča, ale je tu niekto vyšší, a to Boh. To si tým myslela čo? Že aj keď to lekár neodporučí tehotenstvo, treba jeho odborný názor ignorovať? Je to dosť silné café to takto napísať. Napr. riskovať v štyridsiatke po troch sekciách ďalšie tehotenstvo metódou ťahania hlienu medzi prsty? Alebo to s mužom nerobiť? (Mne bolo kedysi vysvetlené, že to sa tiež nesmie, vedome sa brániť intímnostiach s vlastným manželom, lebo že to je tiež niečo hriešne či proti principiálne či čo).

Celá tá tzv. prípustná ochrana je iba špekulácia, ktorú niekto vymyslel, aby si našiel zadné vrátka, nič iné. Počítanie, písanie a zaznamenanie, meranie teploty, skúmanie hlienu - plno plno úkonov, ktoré majú ten istý cieľ, ako všetky antikoncepčné metódy: dieťa NEpočať.

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@terry658

@anonym_5b0dff ja som napríklad v najplodnejšom období hlien nikdy nemala. Keď u mňa zmizne hlien tak vtedy začínam byť plodná.

@terry658 áno býva niekedy úplne vodnatý tekutý, ale vlhko cítiť poriadne. V neplodnom období je hlien úplne gumený lepkavý, trhá sa. Alebo hustý mliečny a trhá sa - drobí

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@kvietok1984

@anonym_5b0dff poznám takých fanatikov bilingsovej metódy a majú 8-10 detí

@kvietok1984 ak to nerobia dôsledne, je to možné. Aj antikoncepciu keď neužívaš podľa pravidiel tak otehotnieš.

anonym_507121
16. okt 2025

Jediny hriech tu je, ze nemas orgazmus pri sexe s vlastnym manzelom.

lauha21
16. okt 2025

@anonym_autor nie som katolíčka a s čistým svedomím ti môžem povedať že to je len katolícke učenie… áno, cestou ženy do neba je aj cez rodenie detí, ale Boh vidí do tvojho srdca a nechcel by, aby si trpela keď ďalšie deti nechceš… je to uplne v poriadku ak ti ide o Boha ak ti ide o katolícke učenie tak nie, nesmieš nijako zabraňovať otehotneniu

kylie1983
16. okt 2025
@amdornik

@anonym_autor cirkev si niečo také len vymyslela. je to opäť jeden z jej nástrojov strašenia. iba bububu, nič viac. rovnako, ako klieští svojich kňazov celibátom a tým pádom dopustí aj také situácie, že homosexuálni či pedofilní muži, ktorí vyrástli vedení k viere, sa mnohokrát stanú kňazom práve preto, lebo sú zúfalí (tlak okolia na "normálny" život a ich viera, ktorú majú, sú v kontraste s tým, čo cítia a ako by chceli žiť). celá katolícka cirkev je dosť chorá na hlavu.

týmto nezatracujem vieru v boha alebo inú nadpozemskú cirkev. mať vieru je super, o tom potom.

ale, autorka, orgazmus sa dá predsa dosiahnuť všelijak a určite by si mala väčšie potešenie z tejto fyzickej činnosti, keby si ho dosahovala. neviem, ako k tomu pristupuje tvoj manžel, či je v tomto väčší puritán alebo je práve on ten, čo by to chcel častejšie a urobilo by mu radosť, keby to "chutilo" aj tebe... asi sa treba porozprávať s ním a dohodnúť si svoje pravidlá, nie pravidlá cirkvi.
pri spovedi mlčať. ak máš sex s manželom a nerozdávaš sa cudzím, myslím a verím tomu, že boh toto nepovažuje za hriech, nech by ste to robili akýmkoľvek spôsobom. nikde som nepostrehla, žeby neotehotnieť bol hriech. fakt nikde.

držím palce, aby ste s mužom našli tú správnu cestu. urobte si vy dvaja vlastnú dohodu, ako sexovať tak, aby si podľa možnosti neotehotnela a zároveň tak, aby si z toho mala naozaj potešenie. môže pomôcť aj sexuológ, prípadne si naštuduj články apod., aby si pochopila, že to môže byť naozaj veľmi príjemné.

a hádam teda máte nejaké vzdelanie a vlastný rozum, aby ste pochopili, že cirkev má obrovské množstvo pravidiel "cez", presahujúcich zdravý rozum. držím palce.

@amdornik 🫵🏼👏🏼👏🏼👏🏼

terry658
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@terry658 áno býva niekedy úplne vodnatý tekutý, ale vlhko cítiť poriadne. V neplodnom období je hlien úplne gumený lepkavý, trhá sa. Alebo hustý mliečny a trhá sa - drobí

@anonym_5b0dff žiadne vlhko nie je. Prosto totálna sahara a vždy vtedy som otehotnela. 🤣 aj doktor mi povedal, že nemám plodný hlien.

kylie1983
16. okt 2025
@oblecenie99

@frzeiovn Čiže z troch detí ste dve počali tak, že si bola v šoku, z jedného tehotenstva si sa aj zrútila (tvoje slová), aj keď si počítala a sledovala, a potom napíšeš, že sa to dá?
Nemám čo sa baviť s kňazom - chlapom o intímnostiach, rovnako by mi to bolo nepríjemné, ako by som to mala rozoberať so svojím kolegom. Čo robíme a ako robíme s muzom patrí iba do našej spálne, nebudem to riešiť s inými chlapmi.

Tiež ako môžeš napísať, že sú zdravotne dôvody, kedy doktor neodporúča, ale je tu niekto vyšší, a to Boh. To si tým myslela čo? Že aj keď to lekár neodporučí tehotenstvo, treba jeho odborný názor ignorovať? Je to dosť silné café to takto napísať. Napr. riskovať v štyridsiatke po troch sekciách ďalšie tehotenstvo metódou ťahania hlienu medzi prsty? Alebo to s mužom nerobiť? (Mne bolo kedysi vysvetlené, že to sa tiež nesmie, vedome sa brániť intímnostiach s vlastným manželom, lebo že to je tiež niečo hriešne či proti principiálne či čo).

Celá tá tzv. prípustná ochrana je iba špekulácia, ktorú niekto vymyslel, aby si našiel zadné vrátka, nič iné. Počítanie, písanie a zaznamenanie, meranie teploty, skúmanie hlienu - plno plno úkonov, ktoré majú ten istý cieľ, ako všetky antikoncepčné metódy: dieťa NEpočať.

@oblecenie99 👏🏼👏🏼👏🏼

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@really8

@frzeiovn vymierame? Je nas 8mld.

@really8 logicky uvažuj. Keď ľudia nebudú mať žiadne dieťa, alebo budú mať iba 1 dieťa, max. 2, a ich deti ktovie či budú mať deti, tak automaticky ide populácia do mínusu. Mnoho ľudí nechce alebo nemá deti, dosť ľudí umiera mladých, alebo sú ťažko chorí alebo starí. Takže keď viac ľudí umiera ako sa rodí, tak po pár desaťročiach národ pomaly zanikne, a nahradí ho národ ako napr moslimovia, ktorí majú detí habadej, stačí sa pozrieť do Rakúska, Nemecka atď kam to smeruje. Napr vo Viedni je 50% detí na ZŠ moslimských

kylie1983
16. okt 2025
@anonym_507121

Jediny hriech tu je, ze nemas orgazmus pri sexe s vlastnym manzelom.

@anonym_507121 🤣 Asi tak!👏🏼

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@terry658

@anonym_5b0dff žiadne vlhko nie je. Prosto totálna sahara a vždy vtedy som otehotnela. 🤣 aj doktor mi povedal, že nemám plodný hlien.

@terry658 tak si nejaká divná 🤣

really8
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@really8 logicky uvažuj. Keď ľudia nebudú mať žiadne dieťa, alebo budú mať iba 1 dieťa, max. 2, a ich deti ktovie či budú mať deti, tak automaticky ide populácia do mínusu. Mnoho ľudí nechce alebo nemá deti, dosť ľudí umiera mladých, alebo sú ťažko chorí alebo starí. Takže keď viac ľudí umiera ako sa rodí, tak po pár desaťročiach národ pomaly zanikne, a nahradí ho národ ako napr moslimovia, ktorí majú detí habadej, stačí sa pozrieť do Rakúska, Nemecka atď kam to smeruje. Napr vo Viedni je 50% detí na ZŠ moslimských

@anonym_5b0dff logicky uvazuj. Nezomiera viac ludi ako sa rodi. Aj moslimovia su ludia. Boh vam prikazal zaludnit prave slovensko? Mas co robit

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@terry658

@terry658 a nemohla si už byť vtedy po ovulácii a vajíčko mohlo byť už oplodnené? Mne sa pár krát stalo, že mi ovulácia prebehla na 7-8. deň cyklu

happy31
16. okt 2025

@anonym_autor áno aj prerušovaná súlož je hriech, proste už na prímanie nepôjdeš, ak to berieš tak ortodoxne. Akakoľvek zábrana počatia dieťaťa sa berie, že odmietaš prijať nový život.
Je to na tebe.

amdornik
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@anonym_5b0dff prepáč, a to nie sú ľudia? pokiaľ pracujú, starajú sa o deti, sú k ostatným vľúdni, nie sú nepriateľskí, tak čo? to ti nevadí, že u nás bude čoskoro 50% detí v školách cigánskych? a to nepreháňam, na východe hrozí do 10 rokov, že školy budú prevažne cigánske. toto ti nevadí? naši drahí katolícki cigáni, ktorí nepracujú, sú drzí, špinaví, nevychovaní, na ulici bijú "bielych" len tak, lebo sa im chce. ja keď som ťa prečítala, normálne sa mi nožík vo vrecku otvoril... nech sú aj marťania, pokiaľ žijú ako ľudia, nie ako potkany a nemnožia sa ako zvieratá, tak mi je jedno, kto bude obývať planétu.

a k ľudstvu - sme premnožení momentálne. takže ak behom niekoľkých desaťročí či storočí ubudne nejaká miliarda-dve, určite sa nič nestane. ale podľa môjho názoru planéta je v zániku tak či tak. celá zničená a vyrabovaná. práve nami, ľuďmi.

a na záver k preľudnenosti a vymretiu: fakt ťa toto trápi? fakt?

chichinka
16. okt 2025

Babulka ahoj, nemam precitanu diskusiu ale planujem ju docitat 😁 som veriaca, s manzelom mame styri deti (chcene). Ja pouzivam monitor plodnosti Daysy od 2016 (predtym Cyclotest) a funguje to, pri spravnom pouzivani je spolahlivost cez 99% (ci uz za ucelom otehotnenia alebo neotehotnenia), cize porovnatelne napr s kondomom. Je to za mna super vec, nevedeli by sme bez toho fungovat, ja tiez nie som na klasicke “ratanie” dni ci sledovanie hlienov, v tych som sa totalne stracala plus ja napr ovulujem po odzneni hlienov (ano, aj to je mozne) cize pre mna aj tak zbytocne. Daysy je monitor ktory ma v sebe mini pocitac a zaznamenava si do pamate Tvoje cykly a tak Ta “pozna” a vie Ti velmi presne stanovit plodne dni aj s ohladom na zivotnost spermii. Ak by si si chcela viac info, ci moje skusenosti, napis mi. Drzim palce 🙂

lucopeda
16. okt 2025
@jana005

@anonym_autor
@sweet20
A presne toto je hrozne pokrytecké.
Veď aj sledovanie hlienu a meranie bazalnej teploty je vedomé zabránenie otehoteniu.
S manželom používame kondóm a nie, nespovedam sa z toho.
Či použijem kondóm alebo naschvál nesexujem vtedy, keď mám plodné dni, tak je to podľa mňa to isté. Vedome chcem zabrániť tehotenstvu.
To, že cirkev "povolila" tie veci, je hrozne pokrytecké.
A aj od tých žien, čo iné ženy idú súdiť, že to je hriech, keď používame kondóm. Aj také som zažila.

@jana005 presne tak. Co sa deje za dverami nasej spalne je nasa vec. A ci zabranim pocatiu prirodzene alebo antikoncepcne co je ale ze uplne to iste, aky je tam rozdiel? Vedome si chcem uzit a bez nasledkiv. Hotovo.

anonym_02ab9e
16. okt 2025
@terry658

@terry658 ja takisto 🙂

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@amdornik

@anonym_5b0dff prepáč, a to nie sú ľudia? pokiaľ pracujú, starajú sa o deti, sú k ostatným vľúdni, nie sú nepriateľskí, tak čo? to ti nevadí, že u nás bude čoskoro 50% detí v školách cigánskych? a to nepreháňam, na východe hrozí do 10 rokov, že školy budú prevažne cigánske. toto ti nevadí? naši drahí katolícki cigáni, ktorí nepracujú, sú drzí, špinaví, nevychovaní, na ulici bijú "bielych" len tak, lebo sa im chce. ja keď som ťa prečítala, normálne sa mi nožík vo vrecku otvoril... nech sú aj marťania, pokiaľ žijú ako ľudia, nie ako potkany a nemnožia sa ako zvieratá, tak mi je jedno, kto bude obývať planétu.

a k ľudstvu - sme premnožení momentálne. takže ak behom niekoľkých desaťročí či storočí ubudne nejaká miliarda-dve, určite sa nič nestane. ale podľa môjho názoru planéta je v zániku tak či tak. celá zničená a vyrabovaná. práve nami, ľuďmi.

a na záver k preľudnenosti a vymretiu: fakt ťa toto trápi? fakt?

@amdornik jáj aha, tak ty nesleduješ aký bordel robia a aká je kriminalita? Tebe nevadí že možno tvoja dcéra sa bude báť ísť po ulici sama? Čítaš ty vôbec čo sa deje v Belgicku, Švédsku, Francúzsku? V Bruseli vznikli imigrantské drogové gangy s ktorými si nevedia rady. V Británii vznikli imigrantské gangy ktoré znásilňujú mladé ženy a dievčatá!
Takže ak sa ti otvára nožík vo vrecku tak sa trochu preber do reality!!!

terry658
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@terry658 tak si nejaká divná 🤣

@anonym_5b0dff len preto, že nie som taká ako ty, nemusím byť divná. Len moje telo funguje inak. Preto tieto všeobecné rady ako neotehotnieť sú naprd. Nie každá žena to tak má a nie každej to funguje.

terry658
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@terry658 a nemohla si už byť vtedy po ovulácii a vajíčko mohlo byť už oplodnené? Mne sa pár krát stalo, že mi ovulácia prebehla na 7-8. deň cyklu

@anonym_5b0dff nie

anonym_5b0dff
16. okt 2025
@terry658

@anonym_5b0dff len preto, že nie som taká ako ty, nemusím byť divná. Len moje telo funguje inak. Preto tieto všeobecné rady ako neotehotnieť sú naprd. Nie každá žena to tak má a nie každej to funguje.

@terry658 myslela som to zo srandy 😉

terry658
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@terry658 myslela som to zo srandy 😉

@anonym_5b0dff ver mi, že mi to neprišlo až také vtipné keď som sa dozvedela, že som tehotná......

amdornik
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@amdornik jáj aha, tak ty nesleduješ aký bordel robia a aká je kriminalita? Tebe nevadí že možno tvoja dcéra sa bude báť ísť po ulici sama? Čítaš ty vôbec čo sa deje v Belgicku, Švédsku, Francúzsku? V Bruseli vznikli imigrantské drogové gangy s ktorými si nevedia rady. V Británii vznikli imigrantské gangy ktoré znásilňujú mladé ženy a dievčatá!
Takže ak sa ti otvára nožík vo vrecku tak sa trochu preber do reality!!!

@anonym_5b0dff každá krajina by si mala upratať ten bordel. ja som písala hlavne o Slovensku a narážala som na tvoju poznámku na moslimov. určite sa aj medzi nimi nájde dostatok ľudí, ktorí sú slušní. rovnako ako medzi cigánmi. s tým zvyškom by mala každá daná krajina urobiť krátky proces, pretože fakt nás nič dobré nečaká. v skratke: nie je to o vierovyznaní či farby pleti. je to o jedincovi. a ak sa jedinec nevie vpratať do kože, mala by ho tam vpratať polícia, štát, skrátka tieto silové zložky.

lucopeda
16. okt 2025
@domkakvet

@anonym_autor najlepsie bude, ked sa na to opytas priamo pana farara, lebo napriklad ja som pocula iba o tom, ze je zakazana antikoncepcia, no a samozrejme nemozes ist na potrat.

@domkakvet pokial tehotenstvo nie je mimo aternucove. Vtedy je potrat dovoleny, teda nutny.

anonym_192618
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fcb6af
@anonym_232d64
@sweet20
@jana005
@anonym_5f7b61
A na druhe strane co sa týka sexualneho zdravia z mojej strany tak niesom uplne ako normálne zeny ktoré si uzivaju orgazmus... Mne to dozicene nieje ak tomu rozumiete. Cize co mam mat z toho sexu? Iba dalsie dieta?

@anonym_autor ahoj, máš tu veľa komentov ohľadne tvojej otázky, mňa však upútal tvoj koment že neprežívaš milovanie tak ako sa má pretože ti to nebolo "dopriate". Tak pri tomto by som sa zastavila a je to blbosť. K spokojnosti oboch strán je dôležité aby si mala plnohodnotné milovanie a nie len príjemné 🥺 to absolútne nestačí a určite by som ti radila v prvom rade zapracovať na tomto potom riešiť čo je hriešné z pohľadu tretej osoby (kňaza), na prvom mieste si ty a tvoje prežívanie takže začni odznova, od seba 🙏 inak nebudeš skutočne spokojná nikdy (aj keď si to môžeš myslieť že ti to "stačí")

anonym_290ce7
16. okt 2025

Je veľa hriechov na ktoré sa človek vôbec nezameriava a má ich nemení sa..take lakomstvo ..závisť ..hnev ...to sú tiež ťažké hriechy a páchame ich.....

kvietok1984
16. okt 2025
@frzeiovn

@kvietok1984
V desatoro máš prikázanie nezosmilníš, a do toho spadá aj používať prostriedky zabraňujúce počatiu, prirodzené regulovanie počatia je dovolené samozrejme, veď to by ako vyzeralo...

@frzeiovn ale kdeže to tam nepatrí

bokabuka
16. okt 2025

Nečítam všetky komentáre je ich tu hojne. 😁 Ale ja sa vydávam tento víkend, pred 2 týždňami sme mali náuku do manželstva a tam o tom bola samostatná prednáška - ako si dni počítať, ako mať sex. Ja som teda už aj tehotná a nie som nejako významne veriaca, osobne tieto témy riešim pragmaticky podľa zdravia a nie podľa viery, cirkevný sobáš máme lebo je to dôležité pre môjho muža. Ale veľa rokov sme mali sex prerušovane a proste som si dávala pozor prirodzenými cestami, keď som sa vyslovene rozhodla otehotnieť tak som otehotnela úplne v prvý cyklus až ma to samú prekvapilo že to fakt roky tak dobre fungovalo a telo mám pritom zjavne zdravé keď ak som chcela na prvý pokus to vyšlo. Nikdy som neužívala antikoncepciu, nesúhlasím s ňou zo zdravotných dôvodov a sme s mužom spolu viac ako dekádu a nikdy nič. Takže áno, ono sa dá mať sex podľa plodných dní, jednoducho si to rátať a prispôsobiť sa tomu a nie je to žiadna katastrofa. No a oni tam spomínali, že ponúkajú aj podporu pre páry čo to potrebujú, ja fakt som to neriešila lebo to mám všetko vyriešené ale proste tá podpora existuje, keby ste sa ozvali do centra na prípravu manželstva pod žilinskou diecézou - tam som bola na tom kurze, určite by kontakt posunuli. 😊 Čiže aj cirkev ponúka kontakt a rady, môžete sa obrátiť na nich, asi to bude pre vás ako veriacich príjemnejšie a relevantnejšie ako reakcie na internete.

ninka123
16. okt 2025
@anonym_autor

@amdornik neprezivam klasicky orgazmus... Manzel to berie tak ako to máme a nevadí mu to. Ale sex je pre mna len niečo prijemne nic viac...

@anonym_autor ahoj prepac, necitala som celu diskusiu.. ale ja som kedysi bola na duchovnych cviceniach, kde sme tieto veci rozoberali celkom podrobne.. bolo nam vysvetlene, že aj žena má mat zo sexu pôzitok, ak neprezije orgazmus pocas sexu, muž ju moze uspokojit aj inym sposobom. Muz by mal mat orgazmus pri sexe, nema sa potom uspokojovat inym sposobom… a boli by ste prekvapene, do akych podrobnosti maju prikazanie manž.cistoty rozpracovane 😉 Normalne vysokoškolske skripta su o tom 😄