Svadba katolíka v evanjelickom kostole
Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.
Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?
Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.
Ešte upresním že sa jedná o rkc
Ja som katolík a muž je evanjelik, brali sme sa v katolíckom kostole, dispenz vybavil farár, my sme nemuseli riešiť nič.
@tonkoantonko dá sa, ale je to komplikovanejšie. Teda sobáš katolika v evanjelickom kostole. Ako katolíkovi ti bude neplatný, pokiaľ nebude uzatvorený v inom chráme podľa predpísaných pravidiel rkc.
V opačnom prípade, teda evanjelik v katolickom kostole je o niečo jednoduchšie.
Najlepšie sa je ísť informovať na príslušný farský úrad v predstihu.
sobáš bude platný, ste obaja kresťania.
potrebuješ dovolenosť od biskupa - sobáš bude platný aj bez tohto, len je to zakázané slaviť. neplatný sobáš by bol bez povolenia iba ak by nevesta nebola kresťanka - čo nie je váš prípad...
takže žiadať dovolenosť - a potom môžeš aj slaviť, ak bude sobáš podľa predpísaných pravidiel rkc...
lenže to že deti by neboli katolíci - tam môže byť asi väčší problém
potrebuješ dovolenosť od biskupa - sobáš bude platný aj bez tohto, len je to zakázané slaviť. neplatný sobáš by bol bez povolenia iba ak by nevesta nebola kresťanka - čo nie je váš prípad...
takže žiadať dovolenosť - a potom môžeš aj slaviť, ak bude sobáš podľa predpísaných pravidiel rkc...
@anonym_1be57c Takže dovolenosť od biskupa, to sa žiada prostredníctvom farára? Aké sú predpísané pravidlá rkc? Lebo bude to kompletne evanjelický sobáš...nakoľko zhodou okolností jej rodičia sú evanjelickí farári iná možnosť neprichádza do úvahy.
@anonym_1be57c Takže dovolenosť od biskupa, to sa žiada prostredníctvom farára? Aké sú predpísané pravidlá rkc? Lebo bude to kompletne evanjelický sobáš...nakoľko zhodou okolností jej rodičia sú evanjelickí farári iná možnosť neprichádza do úvahy.
@tonkoantonko jej rodicia musia vediet co potrebujete vybavit. naco sa pytas tu? ved nech to vybavia oni.
@tonkoantonko nie je najjednoduchšie a najefektívnejšie zabehnúť na faru a spýtať sa? 😉 Viera sa ti nezmení tým, že budeš mať svadbu v evanj. kostole, len si treba zistiť tú platnosť v RKC.
@tonkoantonko jej rodicia musia vediet co potrebujete vybavit. naco sa pytas tu? ved nech to vybavia oni.
@natalka13 Nechcem sa ich pýtať, radšej si sám zistím, plus viem že brať sa môžeme z pohľadu evanjelikov, riešim svoju vlastnú vieru.
@tonkoantonko áno, cez farára. on ti aj všetko vysvetlí.
@tonkoantonko nie je najjednoduchšie a najefektívnejšie zabehnúť na faru a spýtať sa? 😉 Viera sa ti nezmení tým, že budeš mať svadbu v evanj. kostole, len si treba zistiť tú platnosť v RKC.
@anonym_3467c0 To nepopieram, samozrejme, len som chcel zistiť či to nemal niekto podobne tu, nič viac predsa. Jasné že si budem zistovať osobne aj.
@natalka13 Nechcem sa ich pýtať, radšej si sám zistím, plus viem že brať sa môžeme z pohľadu evanjelikov, riešim svoju vlastnú vieru.
@tonkoantonko sorry si pri zdroji informacii, oni na tom trvaju a ty co? trucujes?
@tonkoantonko sorry si pri zdroji informacii, oni na tom trvaju a ty co? trucujes?
@natalka13 Netrucujem, momentálne proste som chcel zistiť či to niekto nemal podobne, to je všetko.
@anonym_3467c0 To nepopieram, samozrejme, len som chcel zistiť či to nemal niekto podobne tu, nič viac predsa. Jasné že si budem zistovať osobne aj.
@tonkoantonko teraz so zvedavosti od veci otázka, ale nevadí ti že chce budúca manželka deti v ev. c.? Lebo ja som si predstavila túto situáciu, tiež som RKC a mne by to neskutočne vadilo, evanjelici sú super, poznám mnohých, aj manžel je z takto zmiešaného manželstva, ale toto by bola pre mňa dosť podstatná prekážka. Chápem že pre každé je jeho viera najdôležitejšia, ale v tomto by musel byť medzi nami súlad.
@tonkoantonko teraz so zvedavosti od veci otázka, ale nevadí ti že chce budúca manželka deti v ev. c.? Lebo ja som si predstavila túto situáciu, tiež som RKC a mne by to neskutočne vadilo, evanjelici sú super, poznám mnohých, aj manžel je z takto zmiešaného manželstva, ale toto by bola pre mňa dosť podstatná prekážka. Chápem že pre každé je jeho viera najdôležitejšia, ale v tomto by musel byť medzi nami súlad.
@anonym_3467c0 Riešili sme to už, ona sa ohradzuje tým, že keby nemala rodičov farárov, tak na deťoch netrvá. Ale žial má. Plus podľa nej by potom vznikali nezhody medzi ďetmi, keby sme dali napr. chlapcov v rkc a dievčatá u nich. Aj mne to vadilo,a le zmieril som sa s tým, nakoľko mi za to stojí.
@tonkoantonko Ahoj, obavam sa, že toto je proti RKC viere, vždy to musí byť naopak.
Inymi slovami - svadba pre teba nebude platná, budeš žiť akoby v konkubinate (z pohľadu RKC) a nemôžeš na spoveď, prijímanie atď atď...
Navyše ideš proti cirkevnemu prikázaniu. Evanjelici, navyše, manželstvo ani nepovažujú za sviatosť, rozvod je pre nich len formalita, takže nevidím dôvod, prečo by si práve evanjelička mala "dupať" nohou.
Zistil by som u svojho farára, či nie je možné manželstvo uzatvoriť dvojmo. Teda ty, nevesta, svedkovia (to stačí) v RKC... normálne sviatosť manželstva bez omše a potom vo veľkej paráde svadba u protestantoch. Nemusí to byť vôbec v ten istý deň.
Problém ale je, že manželstvo katolíka s inovercom vyžaduje dišpenz od biskupa. Opačne ti ho nedá, ani keď sa pokakaš. No a v rámci toho dišpenzu musí evanjelik sľúbiť, že deti budú RKC. Či už sa ten sľub aj reálne dodrží, to nemá vplyv na platnosť manželstva... len tak medzi nami hej... 🙂 Ale bez toho sľubu žiaden dišpenz nedostaneš. Nikdy.
Mrzí ma to, ale tak to je. Z pohľadu nás - pápežencov, sú proste evanjelici (a pravoslávni a jehovisti,...) odpadlíci - kacíri, ich cirkev je len ľudské dielo.
Niekto tu spomína krst - krst evanjelický je u rkc platný len ak sa krstí liatim vody, ak sa krstí kropením, vtedy je neplatný (nedostatočná matéria sviatosti).
No máš to ťažké. Ale super, že takéto veci riešiš.
@anonym_3467c0 Riešili sme to už, ona sa ohradzuje tým, že keby nemala rodičov farárov, tak na deťoch netrvá. Ale žial má. Plus podľa nej by potom vznikali nezhody medzi ďetmi, keby sme dali napr. chlapcov v rkc a dievčatá u nich. Aj mne to vadilo,a le zmieril som sa s tým, nakoľko mi za to stojí.
@tonkoantonko ďakujem a chápem, jasné že deti by som nerozdeľovala, ale pre mňa by to bolo celkovo nemysliteľné, nakoľko by tým pádom moje deti nemali sviatosti, neprijímali eucharistiu, nezúčastňovali sa sv. omší ... ale to je len taká moja osobná úvaha na túto tému. Držím palce nech sa všetko vydarí k spokojnosti.
@anonym_1be57c co to je ,môžeš aj slavit'. Nás to od kňaza?
Ešte budeš rád, že budete celá rodina u evanjelikov
@tonkoantonko vy snáď veríte v iného boha? Toto ja naozaj nikdy nepochopím. Vy robíte rozdiely ešte aj sami medzi sebou a jeden pre druhého nie ste dostatočne dobrí. Fakt na hlavu
@anonym_1be57c co to je ,môžeš aj slavit'. Nás to od kňaza?
@lukbe To znamená, že nie je dovolené takýto sobáš urobiť. Je proste zakázaný taký obrad bez povolenia biskupa. Čiste teoreticky sa ale kňaz na to môže vybodnuť, na svoje vlastné riziko zosobášiť... No a také manželstvo je platné. Len bolo nedovolene vyslúžené. Asi tak.
Inými slovami - je zakázané spovedať tých, čo žijú v konkubináte, z toho dôvodu, že sú v ustavičnom hriechu. Napriek tomu ti ukážem menovite aspoň 10 kňazov, ktorých poznám a ktorí dávajú rozhrešenia jak keby sa nechumelilo. Takéto rozhrešenia, samozrejme, nie sú platné, je to veľká svätokrádež, zľahčovanie hriechov, atď... ale proste robia to, lebo sú superliberálni a majú na to "svoj názor". Cirkev by sa už s takými mohla začať vysporiadavať.
@tonkoantonko vy snáď veríte v iného boha? Toto ja naozaj nikdy nepochopím. Vy robíte rozdiely ešte aj sami medzi sebou a jeden pre druhého nie ste dostatočne dobrí. Fakt na hlavu
@mizoko Nepochopiš, lebo v tom nežiješ. Veriť v Boha nestačí. Aj Lucifer "verí" v Boha.
@mizoko na hlavu je, že sa niekto vyjadruje k niečomu, čomu absolútne nerozumie. Skús inde.
@tonkoantonko Ahoj, obavam sa, že toto je proti RKC viere, vždy to musí byť naopak.
Inymi slovami - svadba pre teba nebude platná, budeš žiť akoby v konkubinate (z pohľadu RKC) a nemôžeš na spoveď, prijímanie atď atď...
Navyše ideš proti cirkevnemu prikázaniu. Evanjelici, navyše, manželstvo ani nepovažujú za sviatosť, rozvod je pre nich len formalita, takže nevidím dôvod, prečo by si práve evanjelička mala "dupať" nohou.
Zistil by som u svojho farára, či nie je možné manželstvo uzatvoriť dvojmo. Teda ty, nevesta, svedkovia (to stačí) v RKC... normálne sviatosť manželstva bez omše a potom vo veľkej paráde svadba u protestantoch. Nemusí to byť vôbec v ten istý deň.
Problém ale je, že manželstvo katolíka s inovercom vyžaduje dišpenz od biskupa. Opačne ti ho nedá, ani keď sa pokakaš. No a v rámci toho dišpenzu musí evanjelik sľúbiť, že deti budú RKC. Či už sa ten sľub aj reálne dodrží, to nemá vplyv na platnosť manželstva... len tak medzi nami hej... 🙂 Ale bez toho sľubu žiaden dišpenz nedostaneš. Nikdy.
Mrzí ma to, ale tak to je. Z pohľadu nás - pápežencov, sú proste evanjelici (a pravoslávni a jehovisti,...) odpadlíci - kacíri, ich cirkev je len ľudské dielo.
Niekto tu spomína krst - krst evanjelický je u rkc platný len ak sa krstí liatim vody, ak sa krstí kropením, vtedy je neplatný (nedostatočná matéria sviatosti).
No máš to ťažké. Ale super, že takéto veci riešiš.
@thirstymonk vy snáď nemáte jedného boha? Za mňa choré zmýšľanie toto. Takto športovať ľudí. Že odpadlici! Sú to ľudia! Rozumieš tomu?! Stále ľudia,aj keď boha vyznávajú inak. Spamatajte sa
@mizoko Nepochopiš, lebo v tom nežiješ. Veriť v Boha nestačí. Aj Lucifer "verí" v Boha.
@thirstymonk jasne,vy športujete ľudí na tých lepších - teda seba a tých ostatných! A vraj že viera je láska! No vidím!
@mizoko ak nie si veriaca, nepochopis.
@mizoko na hlavu je, že sa niekto vyjadruje k niečomu, čomu absolútne nerozumie. Skús inde.
@anonym_3467c0 ja tomu rozumiem - človek môže byť len dobrý alebo zlý. Jeho vyznanie s tým nemá nič spoločné! Vy nie ste nadradeni ani lepší ako ostatní! Nie je pýcha náhodou hriech? A vy ste tak pyšní až to boli
@mizoko My v to veríme jednoducho inak, každý podľa svojej tradície a presvedčenia, a nie je to o tom, že by sme sa navzájom „premeriavali“ alebo boli nedostatoční. Len proste si chcem zachovať svoju vieru, nič viac.
@anonym_3467c0 ja budem písať kde uznam za vhodné. Toto je verejná téma. Ak nebude verejná budú sa k nej môcť vyjadrovať iba fanatici ako ty kt si myslia,že sú lepší. Ale nie sú. Vám sa akurát nepáči,že vám to niekto povie.

Sama som zvedavá. Pre katolika to asi nebude platný sobáš, takze asi nebudeš môcť k sviatosťam. Rovnocenné sa uznava len krst. Ale spýtaj sa kňaza.