Spoveď evanjelika v katolíckom kostole pred svadbou

7. jún 2022

Dobry den. Vedeli by ste mi prosim poradit?
Som evanjelicka, snubenec katolik. Svadba v katolickom kostole. Farar nam povedal ze den pred svadbou sa mame prist vyspovedat. Je to u mna nutne, kedze som evanjelicka?

autor
7. jún 2022

Nikdy som sa nespovedala u katalikov. Je mi to neprijemne hovorit svoje hriechy niekomu (aj ked je viazany mlcanlivostou). A este ked vidim ake rozdiely sa robia medzi evanjelikmi a katolikmi. Napr: spisovala sa ziadost pre biskupa ktory odobruje ziadost na sobas. Snubenca uviedli ako katolika a mna ako NEKATOLIKA. Ako keby je nieco hrozne tam napisat ze som evanjelik.

autor
7. jún 2022

Este aj s konfirmaciou.

xena0
7. jún 2022

Keďže sa beriete v katolíckom kostole tak myslím že áno

lejusinka
7. jún 2022

Nechod. Vyspovedaj sa Bohu den pred svadbou, nemusis tieto saskarne absolvovat ak s tym nie si stotoznena.

simsalabim
7. jún 2022

Ved obe cirkvi sa dohodli na vzajomnom uznavani vsetkeho… povedala by som, ze si sa uz vyspovedala vo svojom kostole.

xena0
7. jún 2022

@lejusinka nieesom si istá ale pokiaľ sa berú v katolíckom kostole a počas obradu býva aj prijímanie, neviem či môže pristúpiť k prijímaniu ak nebola vyspovedana v katolíckom kostole... A nepristúpit počas sobášu k prijímaniu u novomanželov som ešte nevidela

Autorka pýtaj sa kňaza či to je nevyhnutné ak absolvuješ "spoveď" v evanjelickom kostole

dagmarovita
7. jún 2022

Jasne ze nie, neni si katolicka, nemas sviatosti, nemozes ist na spoved, ani na prijimanie, ale mozes si spravit spoved u evanjelickej fararky, ev. farara, alebo najst si sposob ako sa vnutorne pripravit na zmenu stavu, ze uz budes vydatá a nie slobodná.

lejusinka
7. jún 2022

@xena0 my sme na spovedi pred svadbou s manzelom neboli lebo s tym nesuhlasime a kostol nevybuchol 🤷🏻‍♀️

sabinka022
7. jún 2022

Ahoj, ja katolicka,manzel evanjelik. Pred svadbou sa spovedal v katolickom kostole - bez problemov.

evkamotka
7. jún 2022

Pocuj a vedel farar, ze nie si katolicka? Lebo evanjelici sa u katolikov nespovedaju. Respektuje sa prislusnost k cirkvi

hanka55
7. jún 2022

spoved a prijimanie v katolickom obrade urcite nie len pohovor s knazom ako dalej v manzelstve ktoru vieru budete praktizovat aj pri vychove deti a v beznom zivote...poradte sa s knazom...spoved aj prijimanie pri sobasi nemusi mat ani neveriaci s veriacim na to su vynimky knaz zosobasi,ale podmienky sa podpisu ....prajem vsetko dobre

evkamotka
7. jún 2022

@xena0 bezne byvaju novomanzelia, ze jeden z nich nepristupi k prijimaniu. Videla som to vela x, ved pri zmiesanych manzelstvach ked je len jeden katolik, prijima iba katolik. Asi si bola len na sobasoch, kde boli obaja katolici, ci?

dskjhfdlkdjhl
7. jún 2022

@xena0 K prijimaniu moze pristupit iba ten katolik (ak ma samozrejme sviatost), nekatolik isto nie.

nevenka
7. jún 2022

@xena0 ona ako evanjelicka nemoze ist na svate prijimanie v katolickom kostole.
@autorka kedze si evanjelicka, chod na spoved ku evanjelikom, ako si zvyknuta (ak vobec si zvyknuta), na svate prijimanie aj tak nemozes. Ale ja by som chcela mat svedomie ciste podla svojej viery. Takze by som sla na spoved u evanjelikov. Tak to treba aj knazovi povedat. Ze ides tam.

mauduska
7. jún 2022

@lejusinka nejde o to, či kostol vybuchne, ide o to, že pokiaľ si veriaca katolíčka, tak pri sobáši prijímaš sviatosť manželstva - mala by si byť teda vyspovedaná. Pokiaľ nie ste veriaci, tak ani nechápem, na čo ste sa v kostole brali..

luckabj82
7. jún 2022

vie knaz o tpom,ze si evanielicka?

janetinka27
7. jún 2022

ahoj, hlavne si z toho nerob ziadny stres. opytaj sa knaza, ktory vas bude sobasit. podla mna na spoved ist nemozes - ani katolik pred svadbou nemoze ist na spoved, pokial nema za sebou prve svate prijimanie. spoved pred svadbou si vykonaj tak, ako si zvyknuta.

jaskolka
7. jún 2022

Spýtaj sa, či môžeš absolvovať spoveď v evanjelickom kostole. Na prijímanie aj tak nepôjdeš, iba tvoj už vtedy manžel.
Je možné, že farár to povedal všeobecne obom , ale vyspovedá len tvojho snúbenca a s tebou sa pozhovara, ale nie vrámci spovede,keďže evanjelické náboženstvo na iné obrady a postupy, ako katolícke.
Co sa týka toho ze to napísali "nekatolik" to nie je ze ta urážajú, skrátka sa tam delí na katolika a nekatolika(keďže môžte byt sobášeny aj kalvin, pravoslávny a podobne).

lucia147852
7. jún 2022

Nie, ako evanjelicka neprijímas sviatosti v katolickom kostole. Preto potrebujete dispenz na sobáš od miestneho biskupa. Tieto povinnosti ostávajú len katolíckej stránke.

lejusinka
7. jún 2022

@mauduska my sme veriaci ale neverime v katolicke ucenie kedze sa vzdaluje na mile od Boha. Chceli sme sa vziat pred Bohom a toto bolo najlahsie riesenie kedze sme splnali “papierovacky”. Farar co nas oddaval suhlasil ze to bude cele len o Bohu a ziadnych svatych, Marie, ruzence ani nespomenul kedze vedel ze s tym nesuhlasime.

danielinaa
7. jún 2022

Asi farár zabudol ze si evanjelicka. V žiadnom prípade nesmieš ani na spoveď, ani prijímanie.

xena0
7. jún 2022

@lejusinka aha, tak o Tom som nepočula že je možnosť neísť na spoveď a nemať sv. prijímanie trošku nerozumiem potom sobášu v kostole ale každého vec 🙂

xena0
7. jún 2022

@evkamotka hmm, pravdepodobne to tak bude :D pretože ja som videla len sobáše kde boli na prijímanie vždy obaja

danusa63
7. jún 2022

@mauduska "veriaci", ktorí boli naposledy v kostole častokrát, keď ich krstili sa sobášia v kostole z 95% preto, lebo to vyzerá dobre na fotkách a videu a z 5% kvôli rodičom.

xena0
7. jún 2022

@nevenka tak v Tom prípade asi je nelogické aby šla na spoveď do katolíckeho kostola, keď sv. oltárnu ako evanjelička prijať nemôže no

mauduska
7. jún 2022

@lejusinka nemyslím si, že katolícka viera sa vzdiaľuje od Boha, ale okej.. neberiem ti názor.

Ani na našej svadbe nikto nespomínal Máriu a ruženec a to sme praktizujúci katolíci.

0silvia0
7. jún 2022

@xena0 veď je to na dohode a kompromise. Keď je jeden veriaci a druhý nie je, sú dve možné riešenia: sobáš v kostole alebo sobáš na úrade. Niektorí sa priklonia k variante A, niektorí k variante B, nejaké rozhodnutie urobiť musia.

mauduska
7. jún 2022

@danusa63 dosť smutné.. hlavne keď potom majú reči, akí sú katolíci otrasní a spiatočnícki. Ale kostoly im na svadby vyhovujú 🙄🤦‍♀️

basska_b
7. jún 2022

A evanjelici sa vobec spovedaju? Ved ked je to proti tvojmu presvedceniu, tak povedz nie. Kamoska sa ide brat v kostole, muz neveriaci, k tomu Nemec. Ten tam isto hriechy nikomu vraviet nebude

luckabj82
7. jún 2022

@lejusinka tak to sa divím farárovi,že vás zosobášil,ak máte toľko toho proti kat.viere,a beriete si z toho iba čo vyhovuje vam