Sväté prijímanie dcéry a rozdiely v náboženských presvedčeniach
Čaute som trochu nervozna chcem sa len uistiť že konám správne. Dcéra ma tento školský rok sv. prijímanie a ex a jeho rodina už nechodia do kostola ,že oni su pravoslavni lebo nesuhlasia s pápežom a maju svoje omše a svoje prijímanie a toto naše je podla nich neplatné . Dcéra chce mať prijímanie so spolužiakmi a to chcem aj ja. Nechcem ist s ex a jeho rodinou niekde 100 km od domu. Tak som povedala že to bude mať dvakrát, nech si oni robia čo chcú. Ja s nou budem chodiť do kostola, na prípravu, kúpim jej šaty, darček, tortu a pojdeme na obed.
@anonym_autor a kde je dcéra krstená? To je asi rozhodujúce nie? Opravte ma ak sa mýlim. Ako môže mať sv prijímanie aj v jednej aj druhej cirkvi?
Urobila by som to, čo chce dcéra.
Chúďa dieťa.
@anonym_autor a kde je dcéra krstená? To je asi rozhodujúce nie? Opravte ma ak sa mýlim. Ako môže mať sv prijímanie aj v jednej aj druhej cirkvi?
@nin12345 To je uplne jedno... to ani netreba riešiť, všetko sa dá.
Chúďa dieťa.
@anonym_868079 Sú aj horšie veci v živote
@nin12345 To je uplne jedno... to ani netreba riešiť, všetko sa dá.
@anonym_autor no neni to jedno. Riešila si to vôbec s kňazom? Vy chodíte aktívne do kostola?
Cely život chodili do nášho kostola boli tam varení, pečení v kuse sa oduvali keď som nahodou nebola v kostole, švagrina bola v spevokole, čitala, aj 3x za den bola v kostole, ich deti tam mali vsetko a zrazu oni neveria. Bola som v Marianke sa porozpravat s knazom a oni ako to ze ma nevyhnal...že to znižovanie ľatky čo papež robí je heréza.
@anonym_autor no neni to jedno. Riešila si to vôbec s kňazom? Vy chodíte aktívne do kostola?
@lucia147852 Vsetko je vybavene... dcera bola krstena tu a tu aj bude mať prijimanie. Deti z inych obcí maju povolenie od ich farára a čo majú exovci tak to si už vybavili preto to je jedno.
@lucia147852 Ty zase riešiš ...väčšina rodičov bola v kostole prvý krat...a ten knaz naozaj nikoho nesúdil... mna pozna a chodila som k nemu na spoved, teraz nechodim lebo som rozvedena a povedal že mi že mi to vybavy ak budem chciet. Do kostola chodime len na sviatky. Mali sme stretnutie este dakoval, že sme prišli.
Je to take 😭 .....no som z toho rozhodena ale urobim vsetko preto aby to bolo take krasne ake som to mala ja.
@anonym_autor nechápem, čo bude mať 2x? Prijímanie jej sprav v tej viere,v ktorej je krstena.
suhlasim s tebou ale asi by som hodila rec s ex ze by mal prist aj on na to katolicke aj ked uz nechodi do kostola. Nezabije ho to, dcera sa potesi!
Na prijímanie nepotrebuješ povolenie od ex a jeho rodiny, dôležité je čo chce dcéra.
Akože co 2x? Ved 2x do kostola iného vierovyznania na 1. sv. prijímanie predsa ist nemôže, to je co za nápad?
Chúďa dieťa.
@anonym_868079 áno sú horšie veci. Ale je dosť nechutné ako si vybavujete účty cez dieťa. To asi dieťati ukazujete tú vašu kresťanskú lásku. Krásny príklad jej dávate.
Ja tomu tiez nerozumiem....ako 2-krat? Ak je pokrstena rimsko-katolicka a ide mat vo vasom kostole 1.sv.prijimanie, tak to je o.k. a tam to konci....to "nieco druhe vybavene ex" je neplatne. 1.sv.prijimanie je sviatost...nemoze prijat nieco ine v inom vierovyznani. Ako ano, moze, ale nebude to platne. A chuda dieta preto, lebo je to voci nej sproste takyto cirkus a maskaradu robit okolo tejto krasnej a vynimocnej chvile. Potom jej po prijimani poviete co? Bud. vikend si odbehnes niekde inde po nieco podobne, ale neboj sa, plati to od maminky...? Ked bude rast a rozumiet tomu, to co si bude o vas mysliet a vobec o viere a sviatostiach? Nechapem...
@lucia147852 Ty zase riešiš ...väčšina rodičov bola v kostole prvý krat...a ten knaz naozaj nikoho nesúdil... mna pozna a chodila som k nemu na spoved, teraz nechodim lebo som rozvedena a povedal že mi že mi to vybavy ak budem chciet. Do kostola chodime len na sviatky. Mali sme stretnutie este dakoval, že sme prišli.
@anonym_autor mne je jedno či chodíš alebo nie, pýtam sa preto, aby som vedela či sa orientuješ v problematike. Ak je dcéra pokrstena v rimo, tak pôjde normálne v rimo. Na výnimku vie ísť aj v pravoslávnom, ak to oni povolia. Ale vôbec by som nerobila dcére v hlave misung. Je to prijatie sviatosti. Nemôže ju ani opakovať o týždeň inde. Nejde o vás rodičov, ale o ňu. Nejde ani o krásne šaty a oslavu. Treba, aby chápala koho prijíma. Verím, že to doriešite v prospech dcéry bez zbytočných cikrkusov
Je to take 😭 .....no som z toho rozhodena ale urobim vsetko preto aby to bolo take krasne ake som to mala ja.
@anonym_autor Počkaj počkaj, len kľud....
Za prvé - pravá cirkev, založená kristom je katolícka. To si uvedomuje každý heretik - evanjelik, kalvin, husita, pravoslavny... Alebo teda, neuvedomuje, ale mal by si.
Podstatné je, kde je dcera pokrstena, predpokladam, že u papežencov - katolikov, teda môže smelo pristupiť k 1.sv. prijimaniu u katolikov.
To "povolenie", o ktorom hovoríš najskôr nie je povolenie, ale potvrdenie, teda výpis z matrica baptistorium, čiže z krstnej matriky z inej obce. To nie je povolenie farára z inej dediny, ale potvrdenie, že dieťa je skutočne pokrstené a môže prijmať eucharistiu. Nikto ťa nemôže prinúťiť, aby si prijímanie mala v tvojej farnosti (ani krst, ani svadbu, ani nič). Proste napríklad nevychádzaš s kňazom, tak ideš o valal ďalej, nie je na tom nič hrozné.
Hrozné sú až medzidenominačné sviatosti. Napríklad katolíci uznajú evanjelický krst len ak bolo krstené liatim, ak bolo krstené kropením, to je z pohľadu papežencov nedostatočna matéria - teda sviatosť je neplatná. Toto je jeden príklad, o ktorom viem, neštudoval a nevyhľadával som tieto veci, ale zaiste je takýchto veci tisíc.
Ja tomu tiez nerozumiem....ako 2-krat? Ak je pokrstena rimsko-katolicka a ide mat vo vasom kostole 1.sv.prijimanie, tak to je o.k. a tam to konci....to "nieco druhe vybavene ex" je neplatne. 1.sv.prijimanie je sviatost...nemoze prijat nieco ine v inom vierovyznani. Ako ano, moze, ale nebude to platne. A chuda dieta preto, lebo je to voci nej sproste takyto cirkus a maskaradu robit okolo tejto krasnej a vynimocnej chvile. Potom jej po prijimani poviete co? Bud. vikend si odbehnes niekde inde po nieco podobne, ale neboj sa, plati to od maminky...? Ked bude rast a rozumiet tomu, to co si bude o vas mysliet a vobec o viere a sviatostiach? Nechapem...
@anonym_09eff6
@anonym_09eff6 Viem, že tomu nerozumieš, ale nie je to žiadny cirkus, len každý ma právo rozhodnúť sa a stým ja nič neurobím, ale tiež mam pravo rozhodovať o dcery Tu je link nech si v obraze
https://svetkrestanstva.postoj.sk/170587/odporc...
@anonym_868079 áno sú horšie veci. Ale je dosť nechutné ako si vybavujete účty cez dieťa. To asi dieťati ukazujete tú vašu kresťanskú lásku. Krásny príklad jej dávate.
@anonym_868079 Ake učty... je to o viere, nič nikto nerobí naschval. Ja za rozhodnutie ex nemozem, pozri si link ako to zhodnotil knaz...on ich nesúdi. Máš snaď viac skúseností ako on? Už som sa v tom.zorientovala. Chúďa dieta je take čo je nevyliečiteľne choré, bez rodičom a podobne. Naše dieťa nie je chúďa ani náhodou. Žijeme v normalnej rodine bez alkoholu, cigariet a vulgarizmov, ma brata, môj muž by jej zniesol modré zneba a starí rodičia tiež. Situacia je taka neprehladna ale už som to spracovala.
@anonym_autor mne je jedno či chodíš alebo nie, pýtam sa preto, aby som vedela či sa orientuješ v problematike. Ak je dcéra pokrstena v rimo, tak pôjde normálne v rimo. Na výnimku vie ísť aj v pravoslávnom, ak to oni povolia. Ale vôbec by som nerobila dcére v hlave misung. Je to prijatie sviatosti. Nemôže ju ani opakovať o týždeň inde. Nejde o vás rodičov, ale o ňu. Nejde ani o krásne šaty a oslavu. Treba, aby chápala koho prijíma. Verím, že to doriešite v prospech dcéry bez zbytočných cikrkusov
@lucia147852 Viem o čom je sv.prijímanie..len som to tak zhrnula....tiež som značnu časť života strávila v kostole. Ale teraz je iná doba a preto rešpektujem ľudí ak sa k tomu postavili inak. Aj keď sa mi to nepáči nič s tým neurobim, teda urobim, že ju povediem cestou k sv.prijímaniu ja a ine nebudem riešiť. Tak to je spravne. Neviem čo sa nad vsetkym pohoršujete, ved ja predsa za rozhodnutia inych nemôžem. Po vcerajšku mam v hlave jasnejšie.
A s kňazom si tykám...viedli sme spolu veľmi dlhý a vážny rozhovor...výborný človek, keby ste videli tu radosť v jeho očich keď ma videl na stretnutí rodičov. Tiež neviem prečo som mala potrebu písať sem...asi som to este nevedela spravovať. Vždy musím mať jasny plán a teraz som nemala.Ďakujem za príspevky bez súdenia ❤️. Pekný deň.

Veď robíš dobre, čo riešiš? To musí byť aj podľa ex?