icon

Práčka s jednoduchou obsluhou (pre seniora)

e1h
Včera o 16:08

Zdravím Dámy a Páni, prosím Vás o radu.
Mojej mame začalo hučať ložisko v jej starej 24 ročnej Electrolux práčke, takže už je na čase ju vymeniť. Žiaľ, mame to už nemyslí tak, ako kedysi, naučiť sa detailne ovládať a nastavovať novú práčku už u nej nehrozí, preto hľadám taký model, do ktorého by naložila prádlo, zapla práčku spustila pranie a hotovo.
To znamená, že model s automatickým vážením a s automatickým dávkovaním pracieho gélu a aj aviváže, ktoré budem samozrejme dopĺňať vždy ja. Ku všetkému hodilo by sa aj Wi-Fi pripojenie, aby sme zariadenie časom mohli ovládať aj z mobilu na diaľku, alebo aby sme v prípade potreby vedeli zmeniť prací program na iný.

Veľmi sa mi páčil jeden Samsung, u ktorého písali, že ako prvé ponúka vždy naposledy použité programy, čo by bolo pre nás ideálne. Žiaľ, tesne pred objednaním som zistil, že ju nedostanem do kúpeľne, lebo má šírku 600 mm a dvere sú iba 598-599 mm široké (merané v rôznych výškach laserovým meračom). Tým pádom sa mi zúžil výber hlavne na Bosch/Siemens, prípadne HiSense, ale nebránime sa inej značke ak bude funkčne vyhovovať.

Plán B je "úzka" pračka (do 598 mm hĺbky aj s korpusom, vrchom, dverami a hadicami), tým pádom sa dá vybrať aj 600 mm široký model, ale výber úzkych práčok s automatickým dávkovaním je veľmi slabý.

Prosím vás, kto máte práčky týchto značiek s automatickým vážením a dávkovaním pracích prostriedkov, prosím napíšte, ako sa správa práčka po zapnutí? Pamätá si naposledy použitý program, prípadne jeho doplnkové nastavenia? Napríklad z manuálu Bosch som túto informáciu nevyčítal. Prosím, nasmerujte ma na značky, ktoré by mohli funkčne vyhovovať.
Ďalej by bolo ideálne, keby mala práčka nejaký 40°C program pri maximálnych otáčkach odstreďovania. Na starej Electrolux práčke je otočný volič nastavený v tejto polohe takmer celý rok a zatiaľ fungujeme, len to dávkovanie pracích prostriedkov začína byť problém.
Pri nových práčkach tieto klasické teplotové programy nejak nevidím, alebo pri Bosch je napríklad taká blbosť, že Eco program automaticky nastavuje teplotu sám medzi 40-60°C, čo je prakticky nepoužiteľné, lebo väčšina oblečenia nezvláda viac ako 40°C prania.
Ďakujem za pomoc.

anonym_e1f5f0
•
Včera o 16:13

Vacsina ludi pouziva jeden vseobecny 2 hod program na bezne pradlo, akurat raz dava teplotu 30 a raz 40 stupnov. Co tak zvrchu plnena. Odfotit, vytlacit, zavesit nad pracku, ako maju byt otocene koliecka, stlacit start a hotovo?

anonym_85a0b4
•
Včera o 16:30

Ak má mama naozaj rozvíjajúcu sa demenciu tak tu práčku samostatne nebude vedieť používať ani keď tam bude iba 1 gombík, prepáč. ☹ zatiaľ možno celkom dobrý nápad s tou fotkou ze ako to má vyzerať, čo má svietiť atď.

anonym_85a0b4
•
Včera o 16:33

Myslela som do budúcnosti, že postupom času ju nebude vedieť používať, opravujem sa.

anonym_4d07ef
•
Včera o 16:45

chod k nej raz z atyzden a spustaj pracku sama .. ziadna moderna pracka jej zivot neulahci - bude to mat ovela horsie s nou ako s uplne obycajnou ...

e1h
autor
•
Včera o 16:50

Riešime spredu plnenú práčku a plán je taký, že tie dva dôležité gombíky (zapnutie a spustenie prania) budú označené nejakou farebnou nálepkou, takže mamu naučíme napr. najprv stlačiť žltý gombík, potom červený a hotovo. Je nám jasné, že nebudeme vedieť takto fungovať roky, ale práčku potrebujeme vymeniť už teraz, lebo jej už hučí ložisko, takže nemáme na výber. Ak kúpim práčku podľa vyššie uvedeného, mama ešte nejaký čas bude vedieť fungovať sama, neskôr si už iba ona bude dávať veci do práčky a mi ju budeme spúšťať a nakoniec aj tak skončíme pri tom, že jej budeme prať, ale kým sa dá, chceme aby fungovala sama a v tomto smere to chceme zjednodušiť aj jej aj sebe.

Inak medzitým som pozeral aj modely AEG s AutoDose, resp. nejaké Miele s TwinDos. Umelá inteligencia ma zase nasmerovala k takej veci, že niektoré práčky majú tlačidlo kde sa dá nastaviť Obľúbený program resp. Memory. Aj toto by bolo dobré riešenie. Prosím, napíšte skúsenosti ak máte podobnú práčku!

Žiaľ, to čo riešim je taká vec, ktorá sa dá zistiť iba skúškou alebo od niekoho, kto má práčku s touto funkciou, lebo popis na webe je moc všeobecný a marketingovo zjednodušený.

anonym_2f715f
•
Včera o 16:54

@e1h z vlastnej skusenosti, s demenciou to bude uz len horsie, az to bude tak ze jej vobec nedopne ze pracka je na pranie. Ako rychlo sa to dostane do takeho bodu, tazko povedat

eeffka
•
Včera o 17:25

Ja mam elektrolux zhora plneny, das pradlo hodis kapsulu zavres, nechas vsetko ako bolo, gombik je otoceny na programe (popis slovensky) zavries a stlacis start. Cim viac wifi a smart tym vacsie peklo pre starsieho uzivatela

anonym_6fd3ef
•
Včera o 17:34

Eco program perie na najnizsej teplote,ale zato dlho😉

anonym_472456
•
Včera o 17:41

Ak má demenciu, vôbec nieje dobrý nápad nechávať ju samú žiť, zapne plyn odíde, zabudne práčku vybrať, zabudne sa najesť, proste taký človek už potrebuje opateru, buď si ju vezmite k sebe alebo dom dôchodcov na to určený, posledné čo treba riešiť je práčka

anonym_d3a7eb
•
Včera o 17:54

Tu sa tiez pripajam k tomu neriesit pracku vhodnu pre nu, ale pre vas a obsluhujte ju vy ked tam budete. Ona nech si len vešia, ale zehlicku uz vezmite prec. U svokry s demenciou sme museli odstavit plyn.sporak a spotrebice a riesit dovoz obedov, lebo ona vsetko zacala zapinat a nechavat bez dozoru.... vela stastia.

anonym_07c33c
•
Včera o 17:59
@e1h

Riešime spredu plnenú práčku a plán je taký, že tie dva dôležité gombíky (zapnutie a spustenie prania) budú označené nejakou farebnou nálepkou, takže mamu naučíme napr. najprv stlačiť žltý gombík, potom červený a hotovo. Je nám jasné, že nebudeme vedieť takto fungovať roky, ale práčku potrebujeme vymeniť už teraz, lebo jej už hučí ložisko, takže nemáme na výber. Ak kúpim práčku podľa vyššie uvedeného, mama ešte nejaký čas bude vedieť fungovať sama, neskôr si už iba ona bude dávať veci do práčky a mi ju budeme spúšťať a nakoniec aj tak skončíme pri tom, že jej budeme prať, ale kým sa dá, chceme aby fungovala sama a v tomto smere to chceme zjednodušiť aj jej aj sebe.

Inak medzitým som pozeral aj modely AEG s AutoDose, resp. nejaké Miele s TwinDos. Umelá inteligencia ma zase nasmerovala k takej veci, že niektoré práčky majú tlačidlo kde sa dá nastaviť Obľúbený program resp. Memory. Aj toto by bolo dobré riešenie. Prosím, napíšte skúsenosti ak máte podobnú práčku!

Žiaľ, to čo riešim je taká vec, ktorá sa dá zistiť iba skúškou alebo od niekoho, kto má práčku s touto funkciou, lebo popis na webe je moc všeobecný a marketingovo zjednodušený.

@e1h Nic ju nenaucite, zjavne vobec netusite co vas casa a mate uplne nerealne predstavy. Ona raz nebude vobec vediet co je pracka a na co to je. A nie ze by jej nalepka/oznacenie pomohlo.. Akoze kludne tu pracku kupte, len som sa pousmiala na vasich predstavach a ocakavaniach..

anonym_07c33c
•
Včera o 18:02

A teda budete riesit ovela vacsie problemy ako nejaku pracku ..

pinkgirl
•
Včera o 18:19

Otázka je skôr ako dlho bude mama ešte v takej kondícii aby si vedela oprať? Riešenie by asi bolo neinvestovať toľko € do novej práčky a len jej 1x za týždeň vziať bielizeň a vyprať u teba doma. Potom ju prinesieš čistú k nej domov. Mame sa môže zmeniť zdravotný stav rýchlo a tebe ostane drahá práčka...

e1h
autor
•
Včera o 18:22

PROSÍM, PÍŠTE ODPOVODE K OTÁZKE!

Riešim otázku práčky a nie demenciu, nie plyn, nie žehličku a ani cenu práčky alebo hodnotu investície! Presne viem o čo sa jedná aj to, čo nás čaká, ale to nerieši môj aktuálny problém. Ak neviete odpovedať k téme, prosím, zdržte sa zbytočných komentárov!

Administrátorky a administrátorky zároveň prosím, aby premazali komentáre, ktoré absolútne nie sú k téme, ktorou sú PRÁČKY. Ďakujem.

simca06022011
•
Včera o 18:26

@e1h podla mna ju dostanes do kupelne, minimalne kryt vrchny sa da dat dole a vojde to, skus si to pogooglit atd. Tiez som cez uzke dvere trepala miele pracku aj susicku do kupelne... a rozdiel bol viac ako milimeter.
Ale teda jedine si teda vybrat podla toho co tebe vyhovuje, ale mozno by som sa zamyslela, ako casto tam chodite, ci by ste tu pracku nepustali vy a neoprali veci. Ak nie (aspon zatial nie) tak by som teda vybrala tu s najmenej programami, davkovanie prachu ma pomaly kazda, ja tiez si pracku pustam viac menej par klikmi na pracke. Prinajhorsom napisete na velky papier ako zapnut pracku na univerzalny program a nacapite na pracku.
Mimochodom, neda sa to lozisko vymenit v pracke? Mozno by to bolo pre nu na nejaky cas vhodnejsie, ak by este pracka isla rok dva a pod... ktoru pozna.

e1h
autor
•
Včera o 18:41

@simca06022011, tie práčky majú uvedené rozmery na webe v milimetroch, keď tam je 600 mm, nebudem to pretláčať cez 598 mm dvere. Tiež nemienim rozoberať novú práčku, ktorá je v záruke. Jednoducho objednám práčku, dodávateľ zabezpečí dovoz novej, odvoz starej, napojí na prívod vody a odpad a tým to končí. Nemám na to nervy ani čas, aby som špekuloval nad iným riešením, jednoducho kúpim práčku, ktorá sa cez dvere vojde. Zase tých modelov do 598 mm je dosť, len to ovládanie nikde nie je poriadne popísané, preto som si sem prišiel pre radu.

Čo sa týka výmeny ložiska, určite by sa dalo vymeniť, dokonca aj svojpomocne ak by som mal čas hrať sa na opravára. Ale do 24 ročnej práčky nebudem už investovať ani čas ani peniaze, aby sa o pár mesiacov pokazila znovu. Obzvlášť, ak mama začína mať problém s dávkovaním pracieho prostriedku a aviváže. Preto riešim práčku, ktorá na to má automatiku. Kým vie ako-tak fungovať doma sama, pre ňu to je o prekážku menej, ktorá by jej bránila v používaní práčky a dovtedy aj pre nás o starosť menej.

anonym_074942
•
Včera o 19:10
@e1h

@e1h jeden otocny gombik, ziadne dalsie nastavovanie, len otoci gombik na spravny symbol
https://www.planeo.sk/philco-pldsi-126-a15-b
a cez dvere ju pretlacis, sirka je sice 600, ale uzku pracku netlacis cez dvere predom ale bokom. Davkovanie prasku vyriesite kapsulami

e1h
autor
•
Včera o 19:35

@anonym_074942, prakticky takmer každá práčka je iba o otočení gombíka na správny symbol a presne to je vec, ktorú nechcem, lebo by som ju to musel učiť, čo už jej nepôjde. Tiež nechcem kapsule, lebo tie nikdy nepoužívala a bude s tým mať problém, podobne ako pri používaní umývačky riadu, ktorú si kúpila pár rokov dozadu. Celý proces prania chceme zjednodušiť na zapnutie práčky a spustenie prednastaveného programu a s tým potrebujem pomoc v tejto diskusií.

P.s.: Automatické dávkovanie pracieho prostriedku chcem aj preto aby si mama mohla vyprať aj 3 kusy oblečenia alebo plnú práčku a aby sa vôbec nemusela starať nie len o množstvo pracieho prášku (v tomto prípade gélu) a aviváže, ale aby tieto položky už vôbec neriešila. Jednoducho ona o tom ani nebude vedieť, že tam niečo je, pre ňu to bude práčka, ktorá perie "iba vodou".

anonym_d14f78
•
Včera o 21:28

@e1h
Suverene je najlepsia tzv toploader z vrchu tie moze ovladat aj debil
✅ No bending down to load/unload clothes
✅ Easier to see and reach the laundry
✅ Can often add a forgotten item after starting
✅ Simple controls on top

anonym_8edb41
•
Včera o 21:41

nech perie vsetko na 40tke, proste jej nastavis program, ked budes na navsteve, das aj prasok a ona iba vopcha pradlo a stlaci gombik. Kolko pradla ma sama zena? Ta perie raz za tyzden.

e1h
autor
•
Dnes o 08:59

@anonym_d14f78
AI odpovede nepotrebujem, hlavne ak nepoznáš ostatné parametre výberu. Jasne som napísal, že hľadám spredu plnenú práčku. Takže ďalší príspevok úplne od veci.

@anonym_8edb41
Prádla nemá veľa, ale občas si chce obliecť to, čo mala deň pred tým a podobne. Vtedy si to rýchlo vyperie. Inak predstava je presne tá, že bude prať všetko na 40°C ako aj doteraz, len všetky tieto moderné práčky s automatickým dávkovačom majú namiesto mechanického voliča programu už elektronický, čo znamená, že po zapnutí tam nemusí byť posledný použitý program. Toto nemám možnosť overiť inak, ako otázkou tu na fóre, ale na túto otázku som ešte odpoveď nedostal o nikoho.

anonym_d14f78
•
Dnes o 09:09
@e1h

@anonym_d14f78
AI odpovede nepotrebujem, hlavne ak nepoznáš ostatné parametre výberu. Jasne som napísal, že hľadám spredu plnenú práčku. Takže ďalší príspevok úplne od veci.

@anonym_8edb41
Prádla nemá veľa, ale občas si chce obliecť to, čo mala deň pred tým a podobne. Vtedy si to rýchlo vyperie. Inak predstava je presne tá, že bude prať všetko na 40°C ako aj doteraz, len všetky tieto moderné práčky s automatickým dávkovačom majú namiesto mechanického voliča programu už elektronický, čo znamená, že po zapnutí tam nemusí byť posledný použitý program. Toto nemám možnosť overiť inak, ako otázkou tu na fóre, ale na túto otázku som ešte odpoveď nedostal o nikoho.

@e1h
Poznam parametre velmi dobre aj mame sme taku kupili v Bratislave si arogantne zaslepeny
tieto pracky su vsetky uzke aj u nej sa nedalo prejst to kupelne .