icon

Zatmavujúce dioptrie: Skutočne sa oplatia pre citlivé oči?

chelgi
Dnes o 11:44

Dcera ma astigmatizmus, za chvilu budeme menit skla v okuliaroch (pomaly jej navysovali aby si zvykla). Ma dost citlivé oci na slnko/svetlo cize nutnosť slnecnyh okuliarov. V optike nam okrem takych klipov magnetickych slnečných, nukali aj rovno moznost skiel, ze sa zatmavia pod slnkom. Je to dobra vec? Neni to take, morske prasa? Ze ani morske ani prasa? Funguje to dobre, ze ozaj nezatmavni aj v izbe, kde su velke okna, ze presvetlena miestnosť? Alebo dlho netrvá kym zafunguju na slnku? Mate skusenosti?

vikusjk
Dnes o 11:51

@chelgi ja som s nimi velmi spokojna. Uprimne nesledujem, kedy su ako zatmavene, ci sa zatmavuju aj v izbe, alebo nie, ale uroven zatmavenia nie je vzdy rovnaka. Oni si idu automaticky podla okolitych podmienok tak, aby sa ti vzdy dobre pozeralo. Mam skla Kodak.

simsalabim
Dnes o 11:52

@chelgi mne velmi vyhovuju, nosim ich jar-jesen.

vikusjk
Dnes o 11:53

Mozno jedina nevyhoda je, ak vojdes v lete, ked je velmi slnecno a teda sa uplne zatmavia, nahle do tmavsej miestnosti, ja som aj celkom slepa uz 😅 tak sa smejem potom ze par minut nevidim cez ne dobre, kym sa "neodtmavia". Ale akoze nic hrozne, nie, ze vobec nevidim, len no... ako ked vojdes s tmavymi slnecnymi do tmavej miestnosti, chapes

tanyan
Dnes o 11:53

Ja si pamätám, že moja mama s tým mala problém, lebo to pomaly reagovalo. Dala si radšej urobiť aj číre a aj zatmavené, aby mala slnečné s dioptriami.
Dcéra má jedny klasické číre Rodenstock a druhé má obyčajné dioptrické sklá v ráme s magnetickým klipom a je spokojná.
Na leto som jej kupovala aj outdoorové plavecké dioptrické, aby nemala problém s odrazom slnka na vodnej ploche pri plávaní.

anonym_8966af
Dnes o 11:55

Ja som tieto skla mala. Mne nevyhovovali preto, ze v miestnosti im dlho trvalo, kym vybledli. Najviac mi to vadilo v obchode. Potom som objavila kllip. Teraz mam uz druhe okuliare s nim. Ani iny ram nechcem. Len na to treba davat velky pozor, pri snati treba ulozit do puzdra. Raz som mala vo vrecku a ako som sa zohla, zlomil sa. Nastastie opticka mala este jeden. Teraz su klipy tiez v rame. Su preto akoby silnejsie. Je otazkou, ci by dcera vedela si tento klip tak chranit, lebo nahradny nie je mozne dokupit.

chelgi
autor
Dnes o 12:00
@anonym_8966af

Ja som tieto skla mala. Mne nevyhovovali preto, ze v miestnosti im dlho trvalo, kym vybledli. Najviac mi to vadilo v obchode. Potom som objavila kllip. Teraz mam uz druhe okuliare s nim. Ani iny ram nechcem. Len na to treba davat velky pozor, pri snati treba ulozit do puzdra. Raz som mala vo vrecku a ako som sa zohla, zlomil sa. Nastastie opticka mala este jeden. Teraz su klipy tiez v rame. Su preto akoby silnejsie. Je otazkou, ci by dcera vedela si tento klip tak chranit, lebo nahradny nie je mozne dokupit.

@anonym_8966af to toho sa bojim, ma 5 rokov, ci klipy preziju :D a do skolky by som nemala odvahu jej ich asi ani dat ci preziju

lukbe
Dnes o 12:15

Je to dobrá vec. Mam aj take, ktoré majú klipy, ale to je s tym oštara. Lepšie sú tie zatmavujuce.

chelgi
autor
Dnes o 12:24
@simsalabim

@chelgi mne velmi vyhovuju, nosim ich jar-jesen.

@simsalabim cez zimu uz nie sú dobre?

sara07
Dnes o 12:25

ja mám normálne okuliare a potom mám dioptricke slnečné okuliare - vieš si vybrat dokonca aj farbu skiel , ja mám najtmavšie možne
tie zatmavovacie je blbost za mna
klipy mi vadia

chelgi
autor
Dnes o 12:27
@sara07

ja mám normálne okuliare a potom mám dioptricke slnečné okuliare - vieš si vybrat dokonca aj farbu skiel , ja mám najtmavšie možne
tie zatmavovacie je blbost za mna
klipy mi vadia

@sara07 v com klipy vadia?

anonym_8966af
Dnes o 12:35
@chelgi

@anonym_8966af to toho sa bojim, ma 5 rokov, ci klipy preziju :D a do skolky by som nemala odvahu jej ich asi ani dat ci preziju

@chelgi tak pre 5 ročnu určite nie.

sara07
Dnes o 12:37
@chelgi

@sara07 v com klipy vadia?

@chelgi ak mám mat puzdro na klip , tak to môžem nosit aj puzdro na okuliare
a okuliare za mna si lahšie vymeniš ako nasadzovat klip
neviem si ten klip predstavit mat len tak pohodeny v kabelke alebo vo vačku, čo je istota zlomenia alebo straty
mám normálne dioptricke slnečne okuliare, nechápem prečo ti ich neponukli

simsalabim
Dnes o 12:38
@chelgi

@simsalabim cez zimu uz nie sú dobre?

@chelgi cez zimu nie je tolko slnka...jediny dovod. Moja dcera mala zatmavovacie ako dieta, nemala s nimi problem. Okrem zatmavovacich mam aj ciste slnecne, ale pouzivam ich iba k vode. Na soferovanie napriklad su urcite vhodnejsie zatmavovacie ako tmave slnecne.

sara07
Dnes o 12:39

a čitam že má 5 rokov, no tak to neviem ako by som riešila

chelgi
autor
Dnes o 12:41
@sara07

@chelgi ak mám mat puzdro na klip , tak to môžem nosit aj puzdro na okuliare
a okuliare za mna si lahšie vymeniš ako nasadzovat klip
neviem si ten klip predstavit mat len tak pohodeny v kabelke alebo vo vačku, čo je istota zlomenia alebo straty
mám normálne dioptricke slnečne okuliare, nechápem prečo ti ich neponukli

@sara07 ano aj to mi nukali. Len mne prislo pre dieta jedndouchsie, ze nemusí nic menit a mat zatmavajuce. Preto sa pýtam na skúsenosti na ne. A uz len som dala doplnujucu otázku, ze preco tebe klipy vadili. Nech mam prehlad a aj ine plusy, mínusy. Kedze ja okuliare nemam a kopu veci mi nemusi napadnut, ze moze byt inak ako si myslim 🙂

januska12323
Dnes o 13:05

Mám zatmavovacie a žiadny problém, len ako píšu ak prejde z veľkého svetla do veľkej tmy ale na to si zvykne. Neviem kedy sa stmavia ja to už vôbec nevnímam.

biba_18
Dnes o 13:10

ja keď som to riešila - muž mi povedal že si mám dať s klipom alebo čisté slnečné, on mal roky tie stmavovacie. keď menil bryle, už bral s klipom… ja mám osobitné dioptrické

matana2
Dnes o 13:57

Dcera ma diopticke sportove stmavovacie. Pouziva ich hlavne jar leto ked je vonku (bicykel, pri jazere...) nosila ich aj do skoly ale tie nase vyzeraju velmi sporotovo a proste sa jej vyzorovo nehodili do vnutra. Takze pocas zimy a jesene ma normalne okuliare.

renatka100
Dnes o 14:15

@chelgi mojej dcere stmavovacie nevyhovovali, neboli tak stmavene ako bezne dioptricke slnecne okiliare, teda ma s klipmi na prechodne obdobie, ale aj samostatne dioptricke slnecne. Pre 5 rocnu urcite skor klasicke dioptricke a siltovku. Takto chodila moja dcera dlhe roky, Nie je mozne jej stale vymienat klip na okuliaroch, strati ho

tanyan
Dnes o 14:32

Mimo hlavnej témy, ale dcéra je spokojná s týmito dioptrickými plaveckými:
https://www.decathlon.sk/p/148697-97835-plaveck...
Tieto sú s tónovanými sklami:
https://www.decathlon.sk/p/337780-109621-plavec...
Lekárka povedala, že stačí najbližšiu slabšiu dioptriu oproti okuliarom.
Má aj korekcie do šnorchlovacej masky:
https://www.decathlon.sk/p/185031-14651-dioptri...

ika02
Dnes o 14:57

Ahoj, syn ich má asi od 9. rokov (teraz má 14), používa ich celoročne a iné by nechcel. Dala som mu robiť odľahčené sklá a je spokojný, prechody zo svetla do tmy (a opačne) vôbec nevníma. Môžeš si vybrať odtieň a keď si vyberieš napr. šedé, tak neztmavnú až úplne do čierna. V optike majú vzorkovník, vyberieš si.

anonym_2b3863
Dnes o 15:44

@chelgi syn ma tiez astigmatizmus, daval si pred 2 rokmi tie stmavovacie a nevie si ich vynachvalit. Je velmi citlivy na svetlo. V optike mu dali na vyber nejaku najnovsiu technologiu a uplne super rychlo reaguju na svetlo. Mali viac farieb. Chcel najprv modre ale nakoniec si dal zelene. Nelutuje.

janinah
Dnes o 15:53

Nosim take 24/7 a som max.spokojna,mam uz tretie. To odtmavovanie v izbe ani nevnimam.Len maly vnuk sa ma boji,ked vojdem zo svetla,su dost tmavé vtedy.Ptejdi aj 3 optiky,nech mas co najviac info.