icon

Ako rozoznať podvod pri predaji cez bazár?

amdornik
27. okt 2025

Ahojte, síce som dosť zbehlá a skúsená, ale zaujíma ma váš pohľad na danú komunikáciu. Mám vec na bazosi. Dnes som to tam nahrala, hneď sa ozval záujemca (Z). tu je komunikácia so mnou, ja som J.

Z: Zdravím, rád by som kúpil dnes alebo zajtra

J: Dobrý deň, ak ste zo ........, nie je problém, môžeme sa stretnúť aj dnes kedykoľvek. Ak poštou, tak len po platbe vopred na účet.

Z: ďakujem za odpoveď. Môžem si objednať kuriéra cez Packetu alebo DPD?
Zaplatím vopred. Som z Fiľakova.

J: tovar vám môžem odoslať cez Packetu ja. Alebo slovenskou poštou. Ešte nejaké otázky?

Z: V poriadku. Zadám kuriérskej službe objednavku aby som vam tuto cast procesu odbremenil. Mam skusenost s Packetou, takze lepsie cez nich to vyriesit. Najprv dostanete platbu cez kuriersku spolocnost na účet, potom kurier vam zavola. Vsetko na moje naklady samozrejme 🤝
Poprosim udaje: adresu a telefónne číslo, na ktorom vás môže kuriér kontaktovať 🙂

J: Ja by som navrhla iný spôsob. Mne pošlete 25 eur a vygenerujete si kód na packetu. Po prijatí peňazí na účet Vám ja na základe toho kódu pošlem cez Packetu tovar, OK?

Že to smrdí podvodom? Ja si myslím, že potom by odo mňa začal ťahať aj číslo karty apod. Čo si o tom myslíte? Prípadne stretli ste sa s tak "prepracovaným" podvodom? (cháp: že jazyk je spisovný, že vyjadrovanie je na úrovni, smajlíky do toho, príjemné vystupovanie)... ? 🙂

lilianka28
27. okt 2025

Jasný podvod.
Už to bolo omieľané v mediách veľakrát.

amdornik
autor
27. okt 2025
@lilianka28

Jasný podvod.

Ježiši.... Zmazali mi druhú takúto diskusiu 😀 Myslela som totiž, že ju vôbec neuverejnili, pretože som ju nevidela v zozname diskusií. A to len preto, lebo tam bol zmenený názov diskusie 😀 No ale k veci....

@lilianka28 áno, možno. Médiá nesledujem. Hlúpa nie som, ale chcela som sa uistiť, lebo osobe som sa ešte nestretla s týmto. Už len podotknem, že po tom mojom návrhu, že peniaze vopred na účet a vygenerovať si kód cez Packetu mi odpísal už iba: nie.

😀 😀 😀

možno poslúži téma iným, ktorí budú mať pochybnosti.

amdornik
autor
27. okt 2025
@lilianka28

Jasný podvod.

@lilianka28 ale inak, môžem sa opýtať? Ty vidíš túto diskusiu v zozname diskusií? Lebo ja nie 😀

lilianka28
27. okt 2025
@amdornik

@lilianka28 ale inak, môžem sa opýtať? Ty vidíš túto diskusiu v zozname diskusií? Lebo ja nie 😀

@amdornik Nie🙂
zaujímavé.

amdornik
autor
27. okt 2025
@lilianka28

@amdornik Nie🙂
zaujímavé.

@lilianka28 veď práve. Nevidím ju ani v "Kde sa práve diskutuje".

amdornik
autor
27. okt 2025
@lilianka28

@amdornik Nie🙂
zaujímavé.

@lilianka28 ty patríš k adminom? 😀

lilianka28
27. okt 2025
@amdornik

@lilianka28 ty patríš k adminom? 😀

@amdornik NIEEE 🙈
ako si na to prišla?

billy_jean
27. okt 2025

Toto je starý známy podvod, už pár rokov. Už zvyknú ísť inak na to. Prvú otázku položia inak. Aké sú rozmery, z akého materiálu je to vyrobené apd. A potom keď odpovieš, tak idú s tou vetou, že nás od toho odbremenia a objednajú kuriéra cez Packetu.

amdornik
autor
27. okt 2025
@billy_jean

Toto je starý známy podvod, už pár rokov. Už zvyknú ísť inak na to. Prvú otázku položia inak. Aké sú rozmery, z akého materiálu je to vyrobené apd. A potom keď odpovieš, tak idú s tou vetou, že nás od toho odbremenia a objednajú kuriéra cez Packetu.

@lilianka28 ja neviem 😀
@billy_jean áno, áno, myslela som si to. sú šikovní... už som ho dala do spamu 😀

evinqua
27. okt 2025

@amdornik jasny podvod, mne takto odpisali asi na vsetky inzeraty z bazosa /nabytok zo stareho bytu, detsky kocik, baliky oblecenia... najskor daju otazku typu mozem dostat nejake dalsie fotky?aky je presny rozmer?...a potom presne takqto sprava. Vzdy iny nickname pouzity

sovica
27. okt 2025

@amdornik Tiež si myslím, že podvod. A diskusiu ti zmazali asi preto, že si uviedla v popise názov bazáru - B.....š. Lebo keď je náhodou uvedený V....d, tak tiež mažú okamžite diskusiu.

amdornik
autor
27. okt 2025
@evinqua

@amdornik jasny podvod, mne takto odpisali asi na vsetky inzeraty z bazosa /nabytok zo stareho bytu, detsky kocik, baliky oblecenia... najskor daju otazku typu mozem dostat nejake dalsie fotky?aky je presny rozmer?...a potom presne takqto sprava. Vzdy iny nickname pouzity

@sovica nie, nie, dôvodom bolo, že boli dve. lebo prvú som nemohla nájsť, že kde je (zmenili názov), tak som založila druhú. práveže v tej druhej som to všetko bodkovala, lebo som si myslela to isté, čo píšeš ty 😀 ale prišlo mi odôvodnenie, že nemám zakladať rovnaké diskusie... skrátka túto premenovali, tak som ju nenašla...

@evinqua no veru, šikovní sú tí podvodníci... privyrábajú si v dnešných ťažkých časoch 😀 😀

maranco
27. okt 2025

Cieľom podvodu bude na "potvrdenie" príchodu kuriéra, alebo "prevzatie uhradenej platby" vylákať platobné údaje z karty alebo heslo do internet bankingu.

amdornik
autor
27. okt 2025
@maranco

Cieľom podvodu bude na "potvrdenie" príchodu kuriéra, alebo "prevzatie uhradenej platby" vylákať platobné údaje z karty alebo heslo do internet bankingu.

@maranco no... už nebude, už som ho vyhodila 😀 ale áno, k tomu by to očividne spelo...

maranco
27. okt 2025
@amdornik

@maranco no... už nebude, už som ho vyhodila 😀 ale áno, k tomu by to očividne spelo...

@amdornik daj ho nahlásiť na bazoši, neviem či je tam taká možnosť

amdornik
autor
27. okt 2025
@maranco

@maranco nahlásila som na gmail.com. pozriem aj bazos, ale nie som si istá..

amdornik
autor
27. okt 2025
@maranco

@maranco nie, nič také tam nevidím... preto je to asi jedna za najobľúbenejších stránok, ktorú podvodníci navštívia...

maranco
27. okt 2025
@amdornik

@maranco nie, nič také tam nevidím... preto je to asi jedna za najobľúbenejších stránok, ktorú podvodníci navštívia...

@amdornik skús preposlať tie maily na podpora@bazos.sk

anonym_dacffa
27. okt 2025

@amdornik Presne toto mi včera jeden chlapík poslal, tiež predávam cez b...s a že pošle mi kuriéra cez packetu a on je z Fiľakova.

amdornik
autor
27. okt 2025
@anonym_dacffa

@amdornik Presne toto mi včera jeden chlapík poslal, tiež predávam cez b...s a že pošle mi kuriéra cez packetu a on je z Fiľakova.

@maranco ja som ho blokla a vyhodila úplne.... no nič, nabudúce budem múdrejšia a odošlem aj tam... Ďakujem.
@anonym_dacffa no tak to ten istý bude. neviem, či si dobre pamätám, písal z mailu Stanislav Záhradník alebo Záhrada, tak nejak.... najprv z takého divného mailu, zloženého z akýchsi písmen a čísel a potom z tohto mena už odpisoval..