icon

Ako pomôcť 8-ročnému nájsť kamarátov?

8. júl 2026

Ahojte sú tu deti ktoré nevedia alebo ťažko zapadajú do kolektívov kdekoľvek ? Už som z toho smutná. Syn chodí von pred bytovku sú tam chlapci no nejde sa nimi len z diaľky pozerá a hra sa sám. Tvári sa akoby tam ani neboli. Teraz je na dennom kempe. Mix rôznych detí. Včera plakala že ho všetci odstrkuju a nechcú sa s ním hrať. Zo školy chodí že sa nikto s ním nehrá a keď sa niečo udeje že len on je zlý a podobne. Poznám ho a viem že je utiahnutý a že proste nejde sám od seba k deťom keď ho pošlem pozri tam sa chlapci hrajú začne trucovat on nejde. Teraz hovorí že na kemp Tov nechce ísť že sa s ním určite nebudú hrať a proste stále niečo. Je z toho smutný a ja s ním. Veď není to príjemné keď si dieťa nevie nájsť kamarátov a cíti sa odstrčené. Ja sa snažím ho motivovať že je super chlapec aby sa nebál no proste nedá sa.

autor
8. júl 2026

Ospravedlňujem sa sa chyby no písala som to v smutku tak mám preklepy niekde

anonym_862d9a
8. júl 2026

Co na to hovoria ucitelky? V com je problem? Urcite ste to uz v skole riesili, co s tym. Prip. skolsky psycholog?
Lebo ak ani nechce ist k detom a trucuje ze nejde, tazko pracovat s ostatnymi deckami, kym nie je ochota na jeho strane... Niekde musi byt problem, ak sa nejedna len o jeden kolektiv, ale aj skola, aj vonku, aj kemp... Neverim ze vsade sa "nechcu s nim hrat"...

anonym_fa84b4
8. júl 2026

Ja mam 8 rocneho a tiez podobne s tym ze ma este aj NKS cize sa mu smeju aj ked sa chce pridat ze zle rozprava.Teraz si nasiel kamarata pred bytovkou ktory ma brata autistu takze asi je zvyknuty na inakost, trosku lepsie to ma v skole kedze chodi do skoly pre NKS tam ma kamosov kedze vsetci maju problem s recou, uvidime ked zacne chodit na klasicku zs ale tiez sa toho obavam

anonym_ed1665
8. júl 2026

no je aj mozne, ze super chlapec proste nie je a je na nom pre ine deti nieco nesympaticke, ine, divne... vzdy boli takí ludia.. a v kazdom kolektíve aj su, nemoze byt kazdy super partak a oblubeny.. to nechcem naznacit, ze je zly.. len na nom ludom proste nieco nesedi.. ono zvacsa ak to tak raz je, tak to tak bude cely zivot.. asi by ste mali pracovat skor s tym.. ako ho tlacit do toho aby sa isiel vnucovat ked ani on sam nechce
@anonym_autor

danica2711
8. júl 2026

@anonym_autor neskúsiš ho dať na nejaký kolektívny šport? Niekedy to pomôže

a0
8. júl 2026

Myslím, že by nebolo na škodu s ním pracovať spolu so psychológom na sociálnych zručnostiach, lebo očividne ich nemá rozvinuté ale že vôbec. Trošku sa angažuj aj ty. My keď sme niekde úplne nový, tak dieťaťu pomôžem, ukážem mu ako prebieha small talk, prídem medzi deti s ním, predstavím ho, spýtam sa, či sa môže pripojiť. Postupne sa to učí aj samotné dieťa, takže miesto smútenia nejak konaj a nepozeraj na to z diaľky, so slzami v očiach, tým mu nepomôžeš.

anonym_4318d7
8. júl 2026

@anonym_autor neurobis z introverta extroverta. Pride mi to ako prerabanie povahy, leho spolocensky chlapec je lepsi. Navyse je to pre neho odkaz " si neschopny" cim prehlbujes jeho ostychavost. 8 rokov je malo. Aka spolocenska si ty? Prihovoris sa susede? Podebatujes par viet s miestnou predavackou? Si mu prikladom ako sa robi smal talk?

anonym_f42c5f
8. júl 2026

V škole by som to riešila s ucitelkami. Dcéra mala v škôlke oneskorený vyvin reči, všetky deti ju odstrkovali, lebo jej nerozumeli. Keď som na to upozornila učiteľky, tak veľmi tomu pomohli,aby ju začali akceptovať. Čo sa týka mimo školy, ja si myslím, že to dieťa neprerobis. Ja mám staršiu dcéru takú, že ona ani náhodou sa iným neprihovori, nepridá sa do hry k ostatným. Pritom ja som človek, ktorý nemá problém sa hocikomu prihovoriť, či dospelému, či dieťaťu.

haley7897
8. júl 2026

Vyhladala by inú príležitosť na kamarátstvo. Čokoľvek co ho baví. Ci uz šport alebo nejakú niche aktivitu. Lepenie lietadiel, skauting, skákanie vo vreci, všetko jedno pokiaľ sa tam fyzicky stretáva komunita. Popravde, čím viac špecifická aktivita, tym mozno lepšie ak k niečomu takému inklinuje. Je tam užšia skupina ľudí a skôr bude akceptovaný ak je dôvodom, ze býva vylúčený nejaká drobná odchýlka v povahe ci správaní od normy. + spojí ich špecifický záujem o niečo - budu sa mat o com rozprávať - odpadne trápne ticho.
Deti v širších kolektivoch toto zvyknú "potrestať". V užšom kolektíve je všetko ľahšie akceptovateľné. Nespoliehala by som sa na skolu a okolie, ze tam automaticky nájde kamarátstvo. A v takom prípade bude potrebovať sociálny kontakt a outlet inde. Inak to bude veľmi ťažké a bude padať do hlbšej diery. V malej komunite bude stále nadobúdať socialne skilly a časom sa snáď uvoľní a nebude mať väčší problém komunikovať aj s rovesníkmi v škole.
Musíš nájsť priestor kde bude akceptovaný a pocíti úspech...

anonym_8a04ae
8. júl 2026
@anonym_4318d7

@anonym_autor neurobis z introverta extroverta. Pride mi to ako prerabanie povahy, leho spolocensky chlapec je lepsi. Navyse je to pre neho odkaz " si neschopny" cim prehlbujes jeho ostychavost. 8 rokov je malo. Aka spolocenska si ty? Prihovoris sa susede? Podebatujes par viet s miestnou predavackou? Si mu prikladom ako sa robi smal talk?

@anonym_4318d7 zas niekto, kto nema paru, kto je introvert...to nie su ludia, ktori sa ludi boja oslovit, ale ludia, ktorym vyhovuje travit cas aj osamote

roomaa
8. júl 2026

@anonym_8a04ae Presne toto si ľudia často zamieňajú, ale takto to medzi introvertmi proste nefunguje. 🙈 Tiež som introvert a nebojím sa osloviť aj cudzích ľudí, jednoducho mi je dobre samej, dobíjam si baterky trávením času sama so sebou...

anonym_4318d7
8. júl 2026
@anonym_8a04ae

@anonym_4318d7 zas niekto, kto nema paru, kto je introvert...to nie su ludia, ktori sa ludi boja oslovit, ale ludia, ktorym vyhovuje travit cas aj osamote

@anonym_8a04ae a ako vies ci sa chlapec boji alebo nema zaujem?

anonym_e6acf3
9. júl 2026

@anonym_autor čakala som, či napíšeš niečo viac, neviem presne čo, ale chýbajú nejaké bližšie informácie.. co je príčinou, že sa so synom deti nechcú hrať, odstrkuju ho? ako on nadväzuje kamarátstva, je iniciatívny alebo čaká alebo až po nejakej hre už s ním nechcú byt viac? Ak toto nevieš, je dôležité to najskôr zistiť.

Z opisu mi príde, že chce ale nevie ako na tie vzťahy. Je fajn, že ho podporujes a snažíš sa pomôcť. Dobre je však do riešenia zapojiť jeho samého. Inak môže byt každá tvoja snaha márna.

Skús mu hovoriť nielen, že je super chlapec, ale aj to, že ma napr. veselú povahu, je vtipný, priateľsky, ma dobre nápady, pozná zaujímavé hry… buď konkrétna, spoj to s nejakým príkladom z minulosti.

Skúste si také scénky na ihrisku, v kempe natrénovať (nenapadne, ako hru “na niečo”). Ako niekoho osloviť, opýtať sa, či sa môže zapojiť alebo si niečo požičať.. alebo reagovať na to, čo vidí, pochváliť nejakú vec, hračku niečí výkon. Moja dcérka je v tom veľmi dobrá (lepšia než ja 😂), ale keď si to spätne premietam, ona-my toto robíme bežne celý deň (pošlem ju niečo kúpiť, opýtať sa, chválime sa navzájom, či druhých, komentujeme situáciu, niekedy oslovime aj cudzie deti či rodičov na ihrisku, spontánne, takže to berie prirodzene.
Možno to bude znieť divne alebo zbytočne - no ja by som začala u teba, u tvojich sociálnych zručnostiach, skús ich rozvíjať ty, dieťa sa často pridá samé.
A ak sa niečoho syn boji - odmietnutia, výsmechu, pokúste sa prejsť si aj také scénky. Nepopierajú ani nezlahcuj jeho pocity, ale prijmite, že to tak je a následne si premyslite, čo s nimi.

anonym_e6acf3
9. júl 2026

@anonym_autor prečo hovorí, že keď sa niečo udeje, že len on je zlý? Čo je za tým? Mám pocit, že niečo dôležité si nespomenula.

anonym_e6acf3
9. júl 2026
@anonym_4318d7

@anonym_8a04ae a ako vies ci sa chlapec boji alebo nema zaujem?

@anonym_4318d7 pretože syn plače, že sa s ním ostatné deti nechcú hrať, odstrkuju ho, nechce ísť na kemp, lebo sa s ním isto nebudú ostatní hrať.. takže záujem o kamarátov ma a trpí tým viac ako introvert, ktorý je v pohode aj sam

anonym_67c511
9. júl 2026

Skúsim ti dat iný pohľad na veci a skús porozmýšľať či si sa v tom niekedy nenašla, ak nie tak to ber ako len nejaký podmaz. Ja mám napríklad veľmi živé deti, hrajú sa fakt s kýmkoľvek nemajú problém. Ale vidím a všímam si, že rodičia tichšich deti to často nezvládajú tak dobre, najmä keď majú menšie deti. Vidím, že buď sa našim deťom vyhýbajú alebo sa snažia vlastné deti krotiť v hre alebo ich zoberú preč. A všímam si, že potom tieto deti majú neskôr problém sa zaradiť, lebo už od detstva sa im prehnane vymedzovali ľudia s akými sa môžu stretávať či hrať. Neskôr už tieto deti majú problém, aspoň teda to vnímam v mojom okolí, nemusí to byť pravidlo.

anonym_4318d7
9. júl 2026
@anonym_e6acf3

@anonym_4318d7 pretože syn plače, že sa s ním ostatné deti nechcú hrať, odstrkuju ho, nechce ísť na kemp, lebo sa s ním isto nebudú ostatní hrať.. takže záujem o kamarátov ma a trpí tým viac ako introvert, ktorý je v pohode aj sam

@anonym_e6acf3 ano mas pravdu, slovo introvert nebolo to spravne

anonym_8502df
9. júl 2026

@anonym_autor priklanam sa k nazoru, ze treba viac infromacii.
ake je dieta v skole, ako sa uci? v com je dobre?
preco pises: :"Zo školy chodí že sa nikto s ním nehrá a keď sa niečo udeje že len on je zlý a podobne.