icon

Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť obdobie "ja"?

Dnes o 06:54

Ahojte, kedy mali Vaše deti “JA OBDOBIE”? Môj dvojročný syn veľmi nechce rozprávať (len základy, komunikuje gestami, ukazuje, rozumie) a aj keď toho veľa nenarozpráva slovo JA použiva 150x denne. 🙈
Myslela som, že to prichádza až okolo troch rokov. 😀
Ako dopomôcť reči? Motoricky je šikovný, aj všetko rozumie, vie zvuky zvierat, ukáže vsetky obrázky v knižke, donesie, odnesie, snaží sa aj opakovať slová ale je to skôr hatlanina. Vďaka za rady

anonym_0ba40f
Dnes o 07:08

Na 2 roky je to úplne v poriadku.

lukbe
Dnes o 07:27

Čomu tu chces pomáhať?

autor
Dnes o 08:22
@lukbe

Čomu tu chces pomáhať?

@lukbe niektorí dvojroční už pekne rozprávajú.

anonym_3af57a
Dnes o 08:24
@anonym_autor

@anonym_autor Niektorí sa rozprávajú a niektorí sú zaostalejší

anonym_6c7974
Dnes o 08:50
@anonym_autor

@anonym_autor ale ona chce zvládať obdobie"ja". Na to sa pýtam, kazde dieta to má, je to obdobie, ked chce všetko robiť samo, pokial viem. Veď sa vyvíja, aj tá reč sa vyvíja.

anonym_22a495
Dnes o 08:52

Knižky a hovoriť mu
Pytat sa ho čo to je
Keď odpovie bez ohľadu či povie správne, zopakovať slovo správne a pochváliť
Striedať ked mu hovoris ty,ked ma hovoriť on
Dôležité vždy mu dať čas na odpoveď
Veľa sa rozprávať, komentovať
Keď niečo chce ,nedávať mu hneď ale nech si pýta,nech pomenuje, dať priestor a ked aj neodpovie,povies ty
Neopravovat ho/nehresit ako povie slovo zle, vždy zopakuj správne
Niekedy pomaha povedať slovo ale povedať smiešne intonaciou, môže dieťa sa toho chytit a opakovat a zabávať sa na tom
Samo ziadna tv,mobil

autor
Dnes o 09:16

Tie nadpisy su pozmenené. Skôr ma zaujímalo ako mu dopomôcť k reči, aby som mu aj rozumela, čo chce urobiť a nehádať. Keďže všetko chce sám robiť ale nevie to pomenovat, tým pádom je nervózny a zlostí sa, ak to neviem správne vyhodnotiť.

autor
Dnes o 09:17
@anonym_22a495

Knižky a hovoriť mu
Pytat sa ho čo to je
Keď odpovie bez ohľadu či povie správne, zopakovať slovo správne a pochváliť
Striedať ked mu hovoris ty,ked ma hovoriť on
Dôležité vždy mu dať čas na odpoveď
Veľa sa rozprávať, komentovať
Keď niečo chce ,nedávať mu hneď ale nech si pýta,nech pomenuje, dať priestor a ked aj neodpovie,povies ty
Neopravovat ho/nehresit ako povie slovo zle, vždy zopakuj správne
Niekedy pomaha povedať slovo ale povedať smiešne intonaciou, môže dieťa sa toho chytit a opakovat a zabávať sa na tom
Samo ziadna tv,mobil

@anonym_22a495 to všetko robíme. Tv pozerá 5 min pri čistení zubov.

anonym_22a495
Dnes o 09:23
@anonym_autor

@anonym_22a495 to všetko robíme. Tv pozerá 5 min pri čistení zubov.

@anonym_autor takže nejde o to, že málo rozpráva ale rozpráva hatlaninou?

autor
Dnes o 09:30

Rozprava mama, baba, tata, dedo, ham, mnam, daj, tu, tam, nene, ano.. napodobňuje zvieratká, v knihe ukáže a povie “tam havo” tu brrm atď…slova pomaly začal spájať. Ale niekedy niečo chce a kým pochopím čo.. napríklad chcel umývať riad a ani za nič som nevedela, čo má na mysli. On gestami ukazuje ale nie vždy pochopím.😀

euka210
Dnes o 10:19

@anonym_autor ved vsetko zakladne ovlada, co ma vediet. Niektore rozpravaju na 2r, niektore na 3r. Vsetko je v norme, hlavne ze rozumie a ukazuje.
Nas prvy na 2r hovoril jednoduche vety, druhy len slova. Este v skolke na 3r mal casto svoju hatlaninu, ze mu nerozumeli, ja ano. V skolke sa on praveze rozhovoril.
"Ja" obdobie je prirodzene a nutne na vybudovanie osobnosti a sebavedomia. Daj mu na vyber z 2 moznosti...co si oblecie, aku hracku atd.

euka210
Dnes o 10:21
@anonym_autor

Rozprava mama, baba, tata, dedo, ham, mnam, daj, tu, tam, nene, ano.. napodobňuje zvieratká, v knihe ukáže a povie “tam havo” tu brrm atď…slova pomaly začal spájať. Ale niekedy niečo chce a kým pochopím čo.. napríklad chcel umývať riad a ani za nič som nevedela, čo má na mysli. On gestami ukazuje ale nie vždy pochopím.😀

@anonym_autor to je v pohode. Tak sa ho pytaj a takto podporis komunikaciu.