Ako reagovať na fyzické napadnutie dieťaťa na ihrisku?
Dobrý deň, moja dcéra (19 mes.) bola včera fyzicky napadnutá na šmyklavke iným starším dievčaťom (3-4r). Stalo sa to v medickej záhrade. Na šmyklavke dostala kopanec do hlavy. Jej matka/opatrovateľka/teta, neviem kto to bol, sa odmietala ospravedlniť po mojej niekoľko násobnej slovnej konfrontácii a arogantné dievča si zapchávalo uši. Ako mám postupovať? Trestne oznámenie na polícii?
@ladyketrib ty si sa ako dieta nikdy nepobila, nestretla si sa s ostatnými deťmi, nikdy si nemala rozbite kolena, nikdy si nespadla.....ci teba vychovávali ako v bavlnke? Bože žena, spamataj sa. Nič sa nestalo iba modrina.
@motylik2559 ako som to nemala dovoliť, to som mala zakázať ostatným deckám ist na šmyklavku? Rozmýšľaš vobec predtým, než niečo napíšeš? “Nepozerám, čo pribudlo” nie je moj problém.
@ladyketrib prosim ta, sadni si raz na ihrisko bez decka a pozoruj co robia ostatne matky.
Ty vidis ze idu velke deti na smyklavku a dovolis 19mes batolatu zavadzat im? Ty si inak kompletna? Mas pocit ze svet sa zastavi a sadne si na zadok lebo tvoje 19mes dieta sa batoli na smyklavku? Tak snad tam nejdem s tak malym deckom ked sa tam starsie deti smykaju. Alebo poviem detom "prosim, pustite ju, este je mala, raz sa smykneme a ideme".
@ladyketrib ty si sa ako dieta nikdy nepobila, nestretla si sa s ostatnými deťmi, nikdy si nemala rozbite kolena, nikdy si nespadla.....ci teba vychovávali ako v bavlnke? Bože žena, spamataj sa. Nič sa nestalo iba modrina.
@anonym_7d6e59 ty o čom točíš? Za mojich čias, keď som bola mala, by si to žiadne dieťa nedovolilo, čo si dovoľujú dnes. My sme sa vedeli ospravedlniť, povedať prosim, ďakujem. Mali sme úctu, dnešné deti majú voľnú výchovu od rodičov, absolútne žiadny rešpekt k nikomu.
@ladyketrib prosim ta, sadni si raz na ihrisko bez decka a pozoruj co robia ostatne matky.
Ty vidis ze idu velke deti na smyklavku a dovolis 19mes batolatu zavadzat im? Ty si inak kompletna? Mas pocit ze svet sa zastavi a sadne si na zadok lebo tvoje 19mes dieta sa batoli na smyklavku? Tak snad tam nejdem s tak malym deckom ked sa tam starsie deti smykaju. Alebo poviem detom "prosim, pustite ju, este je mala, raz sa smykneme a ideme".
@anonym_de22b2 ty si inak kompletná? To bola šmykľavka pre batolata a bola som pri tom
WTF?🤣🤣🤣Dik za ranne pobavenie
Podas trestne oznámenie na 3-rocne dieta a prídu ho vziať nad ranom kuklaci🤣
Medickej sa budem vyhýbať,tam je tusim zvýšený výskyt preemotivovanych mamiciek🤣
@biba_18 Kto vie ako to bolo. Možno ju do takého afektu dostala matka, ktorá sa jej arogantne smiala do tváre. Ak by sa slušne za dcéru ospravedlnila a svojmu decku dohovorila, reagovala by zrejme "rozumnejšie". Ale nepríde mi v poriadku tu autorku až takto haniť. A áno, som si vedomá, že TO je hlúposť.
@tatiana288 ani mne to nepride v poriadku, a rovnako mi nepride v poriadku, keď zákonný zástupca nevie povedať: “prepáčte, mrzí ma to”.
Čo by sa jej stalo, keby sa ospravedlnila?
@tatiana288 myslím že všetky ženy tu sa pozastavujú nad tým trestným oznámením… a presne , ja som napísala zo svojho pohľadu - ak by na mňa niekto vrieskal, nedostane zo mňa ospravedlnenie ani náhodou - a nemusím byť hneď arogantná, že…
@ladyketrib teraz ma tu mamicky ukamenuju, ale keby nejake decko koplo naschval moje do hlavy, tak mu dam kopacku do chrbta a ked si otvori mater decka na mna usta, druha kopacka pojde jej.
@tatiana288 ani mne to nepride v poriadku, a rovnako mi nepride v poriadku, keď zákonný zástupca nevie povedať: “prepáčte, mrzí ma to”.
@ladyketrib Autorka pozri, ja fakt neviem co ocakavas od tejto diskusie este. Dosla si sem po radu na trestne oznamenie. Ty vies ich meno a priezvisko matky tej 4r.? Mas dokazy o tom,ze to spravila jej dcera? S cim by si chcela ist na policiu a dat trestne oznamenie? Nieco ako " Dobry den, prisla som dat trestne oznamenie na matku 4r. dietata na tom a tom ihrisku, ale vlastne nemam nic v rukach, maximalne vam opisem situaciu ako sa to stalo? A ziadam, aby sa mi ospravedlnila lebo to chcem?" Alebo co by si im tam asi tak povedala/ukazala ako dokaz? Dcerinu modrinu pod okom? Ako opises situaciu, ze dcera bola nad nou, 4r. pod nou a kopla ju? Ved ani keby 4r.bola gymnastka tak by jej nedociahla s nohou na tvar v tomto pripade. A ak to bolo tak, ze ta 4r.ju obchadzala na schodikoch, tak ty si si mala malu zobrat odtial, lebo je to nebezpecne takto a zaroven uz tam si mala 4r. povedat nech ju neobieha na schodoch. Stale nechapem, co tu chces vyriesit? Ved sa normalne sama nad touto absurditou zamysli. Ty chces ospravedlnenie od matky 4r. a my to mame ist akoze s nou vyriesit, nech mas pokoj v dusi? Alebo co ocakavas teda? Nie, trestne nemas dat ako, kedze nemas dokazy, a este by sa ti kludne mohlo stat, ze aj keby zaaaazrakom (bez mena a priezviska) nasli dotycnu matku a predvolali, tak ona by to cele mohla popriet alebo povedat inu verziu a tym padom by to bolo slovo proti slovu🤷♀️ Tak ako teda?
19 mesiacov je podľa mňa dosť málo na to,aby som dcéru pustila samú na šmykľavku bez toho aby som ju držala...čiže druhé dieťa by sa jej ani neopovážilo dotknúť....a nieto, že viac krát ju kopať do hlavy 🤦to len môj postreh ☺️
@ladyketrib teraz ma tu mamicky ukamenuju, ale keby nejake decko koplo naschval moje do hlavy, tak mu dam kopacku do chrbta a ked si otvori mater decka na mna usta, druha kopacka pojde jej.
@anonym_a66af9 o tomto ani nehovorím....ak by sa takéto niečo stalo mne(ale ja som v tom veku bola nonstop na nej nalepená), tak aj mne by vyletela ruka....raz naša (cca rok a pól vtedy) skákala na skákacom hrade...prišlo tam o dosť staršie dievča.. skákala ako bez mozgu...skoro skočila na našu malú....muž zasiahol a strčil do nej a odvtedy dávala pozor....ja v prvom rade chránim svoje dieťa...a nie že dovolím čo len raz sa jej dotknúť a nieto, že viac krát kopnúť do hlavy 🤦 nechápem
@anonym_ec66ce prečo sa skrývaš za anonyma? Takže podľa je normalne kopať o 2 roky mladšie dieťa do hlavy, hej? A si psychicky zdrava?
@ladyketrib normalne ro samozrejme nie je ako ukamenujte ma ale kopnut moje dieta do hlavy asi jej tam jednu plesknem....ale trestne oznamenie by ti aj tak bolo k nicomu....uz teraz to zrejme neporiesis
@anonym_a66af9 o tomto ani nehovorím....ak by sa takéto niečo stalo mne(ale ja som v tom veku bola nonstop na nej nalepená), tak aj mne by vyletela ruka....raz naša (cca rok a pól vtedy) skákala na skákacom hrade...prišlo tam o dosť staršie dievča.. skákala ako bez mozgu...skoro skočila na našu malú....muž zasiahol a strčil do nej a odvtedy dávala pozor....ja v prvom rade chránim svoje dieťa...a nie že dovolím čo len raz sa jej dotknúť a nieto, že viac krát kopnúť do hlavy 🤦 nechápem
@ikuska27 ja by som sa veru neovladla a asi by som ju prinajmensom riadne odstrcila
@ikuska27 stalo sa to raz, okamžite po incidente som zasiahla a bola som pri tom.
@ladyketrib boze moj, zeny co ste sa tu do nej riadne pustili do autorky. Ja by som postupovala uplne rovnako. Normalne sa budem bat ist na ihrisko, ked matere maju k nasiliu takyto postoj ako vy tu.
@ladyketrib prosimta nevsimaj si trapne komentare, spravila si dobre 👍 si dobra mama.
@ladyketrib boze moj, zeny co ste sa tu do nej riadne pustili do autorky. Ja by som postupovala uplne rovnako. Normalne sa budem bat ist na ihrisko, ked matere maju k nasiliu takyto postoj ako vy tu.
@slavka1988 najlepšie tak, aby z tých schodíkov rovno spadla, že?
@anonym_a66af9 môj syn miloval šmýkalky, keď bol v tomto veku. Na ihrisko som chodila zásadne dopoludnia, keď tam bolo menej detí a keď tam boli staršie deti bez dozoru, radšej som odišla. Autorka sa tiež nesprávala ukážkovo. Áno, všetky sme citlivé na svoje deti. To nám ale nedáva právo vrieskať a vyvršovať sa nad inými deťmi, ktorých rodičia sa nesprávajú podľa našich predstáv. Tej staršej slečne to treba vysvetliť adekvátne veku a nie na ňu vrieskať tak, že si zakrýva ušká. Stále je reč o malom dieťati, nie o nejakom školákovi.
Mala si nahucat aj na to decko aj na matku.
@anonym_ec66ce prečo sa skrývaš za anonyma? Takže podľa je normalne kopať o 2 roky mladšie dieťa do hlavy, hej? A si psychicky zdrava?
@ladyketrib záleží ako sa to stalo
a uprimne pri 2r dietati som bola mu vždy za chrbtom ak bolo na šmyklavke, bazene, pieskovisku
kopla ho prečo, kopla ho nechtiac, tvoje dieta sa nestihlo uhnut
mna by zaujímalo prečo si myslia niektoré mamičky že 3r dieta bude ohladuplne a empaticke na 100% na ihrisku ...
@anonym_a66af9 a máš pocit že navrieskanie na 3 r dieta má efekt tak ok
dá sa to aj vysvetlit a riešit v klude nie hysteriou
za mna neadekvatne chovanie dospelej mamy
Tak v prvom rade ste urobili obe dospelé chybu. Ty, že si dovolila, aby popri tvojej malej vyšlo iné dieťa na šmýkalku - neviem si to predstaviť, ale ok. Stačilo jej povedať nech chvíľu počká. A druhá, že nevysvetlila malej, že má počkať.
@anonym_a66af9 a máš pocit že navrieskanie na 3 r dieta má efekt tak ok
dá sa to aj vysvetlit a riešit v klude nie hysteriou
za mna neadekvatne chovanie dospelej mamy
@sara07 nemyslim si, ze vrieskanie malo efekt, mala k tomu pridat este facku a bolo by to lepsie 👍
@ladyketrib no a keby sa to stalo opačne ,ty by si sa ospravedlnila hysterke čo tam vrieska ako najata ?
ja osobne by som to vrieskanim nerieišla ale dohovrenim kludnym a keby vrieskala na mna by som sa zvrtla
pustila si vôbec niekoho k slovu v tom prejave mali možnost vôbec otvorit usta či si len vrieskala
@anonym_7d6e59 ty o čom točíš? Za mojich čias, keď som bola mala, by si to žiadne dieťa nedovolilo, čo si dovoľujú dnes. My sme sa vedeli ospravedlniť, povedať prosim, ďakujem. Mali sme úctu, dnešné deti majú voľnú výchovu od rodičov, absolútne žiadny rešpekt k nikomu.
@ladyketrib jasné, úplne si pamätáš aká si bola rozumná 4 ročná a na šmykľavke si žiadne dieťa neprebehla...
Trestné oznámenie chceš dať za čo? Jeden kopanec od 4 ročného decka a neschopnosť matky a decka sa ospravedlniť? Taký paragraf neexistuje. Môžeš na ne akurát nahučať a nabudúce dávať na ročné dieťa väčší pozor poprípade sa vyhýbať starším deťom. Deti sa občas pobijú, ešte nemajú reakcie ako dospelí a nevedia odhadnúť silu. Toto sa bude učiť aj tvoje dieťa roky.
deti berú dospelých za vzor a ak dieťa uvidí, že dospelý prejaví základ slušnosti a ospravedlní sa, začne to robiť tiež. Ak ale vidí len arogantne správanie, ako som mala možnosť vidieť včera, vyrastie z neho rozmaznaný egoista a bude mať velke problémy v živote. To uz ale nebudú moje problémy.
@ladyketrib čiže ty si vzor pre svoje dieta, je nejaky problem urobime scenu ,navrieskam som pasivne agresivna
To je presne o tom že si každá matka myslí že jej decko je stredobod vesmíru a môže všetko. Normálne je proste ak sa tam šmýka malé decko tak proste chvíľku počkať, rovnako z druhej strany ak vidím že tam chce ísť staršie dieťa tak pár krát šmyknúť a ísť preč nech môže tam ísť staršie a nech mu mladšie nezavadzia a neublíži mu, ale všetky matky si myslia že ich decku patrí celý svet a ohľaduplnosť k iným nula bodov a takto to potom dopadne...
Po tom, čo tu autorka predvádza skôr verím tomu, že to dieťa koplo jej dcéru neúmyselne, keď sa ju snažilo obísť. A tie, čo píšete, že by ste to tomu dieťaťu vrátili, no comment.
@slavka1988 najlepšie tak, aby z tých schodíkov rovno spadla, že?
@anonym_a66af9 môj syn miloval šmýkalky, keď bol v tomto veku. Na ihrisko som chodila zásadne dopoludnia, keď tam bolo menej detí a keď tam boli staršie deti bez dozoru, radšej som odišla. Autorka sa tiež nesprávala ukážkovo. Áno, všetky sme citlivé na svoje deti. To nám ale nedáva právo vrieskať a vyvršovať sa nad inými deťmi, ktorých rodičia sa nesprávajú podľa našich predstáv. Tej staršej slečne to treba vysvetliť adekvátne veku a nie na ňu vrieskať tak, že si zakrýva ušká. Stále je reč o malom dieťati, nie o nejakom školákovi.
@anonym_86eb61 samozrejme iny kopanec by naspat dostala....🤣 ako sorry ale mala tam mamu a ked ta nebola schopna nic poriesit urobit a najma stacilo by jedno prepacte clovek by mal hned viac pochopenia
... a práve preto sú dnešné deti také ako sú, lebo rodičia sa tvária, že sú jediné na svete, lebo rodičia tolerujú všetko čo urobia, lebo dnes majú deti voľnosť, lebo sa vyvíja ich osobnosť.. Lebo.. Dnes je normálne, že na teba napľujú, vynadajú ti, žiadna úcta, rešpekt, žiadne podeľ sa, nič.. A ospravedlnenie sa dnes nenosí.. Stačí sa pozrieť tu, aká forma odpovedí sa tu vyskytuje.. Výsmech.. Miesto normálneho - nie na trestné oznámenie to nie je,.. nie ani slušnosť si nevieš vynútiť, žiaľ. Ps. Tiež som matka, babka, ktorá chodí za dieťaťom(ak je potrebné) a bránim si ho, ak treba.. Neverím, že keď niekto kopne vaše, ste ticho.

aj matky mozu byt v roznych spektrach.. alebo presnejsie, aj zeny v roznych spektrach mozu mat deti. stara sa, vychovava ako vie.
ved ju nechajte, nech poda trestne oznamenie. potrebuje pravidla, rezim, ritualy..