Ako reagovať na fyzické napadnutie dieťaťa na ihrisku?
Dobrý deň, moja dcéra (19 mes.) bola včera fyzicky napadnutá na šmyklavke iným starším dievčaťom (3-4r). Stalo sa to v medickej záhrade. Na šmyklavke dostala kopanec do hlavy. Jej matka/opatrovateľka/teta, neviem kto to bol, sa odmietala ospravedlniť po mojej niekoľko násobnej slovnej konfrontácii a arogantné dievča si zapchávalo uši. Ako mám postupovať? Trestne oznámenie na polícii?
@ladyketrib tu pises, ze KOPALA. Tak nabudúce keď budeš klamat, aspoň klam poriadne.
@aurora33 teraz sa tu hráme na slovíčka alebo čo? Pointa je úplne niekde inde, ktorú TY nie si ochotná, alebo možno ani schopná, pochopiť, lebo nemáš na to kapacitu. Ja som s tebou kravy nepasla a preto uz viac na teba nereagujem. Dovidenia, respektíve dopočutia.
@earlgrey však som to písala uz x krát v tejto diskusii, treba citat.
@ladyketrib chápem, že si z toho incidentu vystresovaná a nahnevaná zároveň. Zažila si nepríjemnú skúsenosť už nič nenarobíš, len to treba predýchať. Odteraz vieš, že musíš dávať lepší pozor a predvídať, lebo chovanie malých deti je nevyspytateľné. Nádych výdych, podobných situácií ešte pár zažiješ a nevšímaj si rýpavé, urážajúce príspevky dokonalých mamičiek ❤
@ladyketrib chápem, že si z toho incidentu vystresovaná a nahnevaná zároveň. Zažila si nepríjemnú skúsenosť už nič nenarobíš, len to treba predýchať. Odteraz vieš, že musíš dávať lepší pozor a predvídať, lebo chovanie malých deti je nevyspytateľné. Nádych výdych, podobných situácií ešte pár zažiješ a nevšímaj si rýpavé, urážajúce príspevky dokonalých mamičiek ❤
@anonym_e60a7d v živote ma nikto nevidel vystresovanu ani nahnevanu, som bezemočny člocek. Situácie riešim vždy bez emócii a s nadhľadom a zároveň pragmaticky. Rovnako ako diskutérky na modrom koniku.
@anonym_fef5ea citujem: “ sa odmietala ospravedlniť po mojej niekoľko násobnej slovnej konfrontácii a arogantné dievča si zapchávalo uši”
neviem ako si inak predstaviť tú niekoľkonásobnú slovnú konfrontáciu 🤷♀️ ide mi o to niekoľkonásobne…
a ak tam tá druhá matka nebola - ja teda fakt neviem ako by som sa zachovala - je to pravda? nie je to pravda? nemôže byť mamička precitlivelá? jedno s druhým…
@earlgrey však som to písala uz x krát v tejto diskusii, treba citat.
@ladyketrib veď čítam ale tam píšeš slovná konfrontácia, ako to prebiehalo? lebo momentálne si v tejto téme agresor ty....preto sa pýtam...
@anonym_e60a7d v živote ma nikto nevidel vystresovanu ani nahnevanu, som bezemočny člocek. Situácie riešim vždy bez emócii a s nadhľadom a zároveň pragmaticky. Rovnako ako diskutérky na modrom koniku.
@ladyketrib keby to bola pravda, tak sa tu nerozpisuješ na 6tich stranách, pekný deň prajem.
Treba predvidat. Deti vedia byt dost krute. Aj tvoje bude raz skusat hranice...
Co robyt? Uz nic. Moj nazor je takyto: Nebyt hysterka a byt vecna. Zobrat dieta prec ak hrozi od starsie atak, tvoje zavadzia, zamera sa, ci rozbehne bezdôdne ine na tvoje dieta, tak sa postavit medzi ne.. nikdy sa cudieho nedotykaj a nekric po nom. Ine je okriknut, ine sposobyt ako pisu "psychycku ujmu".
Potom naucit svoje sa branit. Budes to mat tazke,, kedze si velmi citliva. A asi aj vybusna..
Hlavne klud, bude to aj tazsie. Mojho mi raz odovzdala ucitelka skolky zo zakrvavenou tvarou. Nekricala som. V klude som to vyriesila.
@ladyketrib ahoj, určite to nie je (z nášho pohľadu) normálne, ale 3-4 ročné deti nemajú ešte vyvinutú nervovú sústavu, aby zhodnotili, čo je ok a čo nie. Oni vidia len svoje potreby, ten druhý ich nezaujíma. Nabudúce, ak nereaguje matka adekvátne, dohovor prísne a rázne tomu druhému dieťaťu, že ešte raz a kopneš ty jeho. (PROSÍM v praxi neuskutočniť!). Dieťa 3-4 roky to je prvá puberta a skúšanie hraníc. Tvoja 19m bude tiež jedného dňa v tej fáze a budeš len oči vyvaľovať (a nechápať), keď tresne nejaké babeno lopatkou po hlave. Mamička sa mala samozrejme za konanie syna ospravedlniť a dohovoriť mu, no ale na jej správanie ty žiaľ nemáš žiaden dosah. Treba si to zapamätať a dieťa si ochrániť (byť pri ňom, keď sa priblíži dieťa v tomto veku). Trestné oznámenie nemusíš podávať, iba by ťa vysmiali na polícii.
@aurora33 jediná klamárka si tu ty. Čo ma urážaš?Čo som ti spravila? Si kompletná? Urážaj svoju rodinu doma a nie mňa. Ja nie som tvoj partner na diskusiu, ani seberovna osoba.
@ladyketrib kde ta urazam? 😄😄😄 daj sa liečiť
@aurora33 teraz sa tu hráme na slovíčka alebo čo? Pointa je úplne niekde inde, ktorú TY nie si ochotná, alebo možno ani schopná, pochopiť, lebo nemáš na to kapacitu. Ja som s tebou kravy nepasla a preto uz viac na teba nereagujem. Dovidenia, respektíve dopočutia.
@ladyketrib nauc sa poriadne pisat, potom nebude dochádzať k nedorozumeniu. Lebo kopnúť raz a kopať je sakra rozdiel. Pekný den
@anonym_86eb61 ty tupelka ked si matka nevie vychovat necakaj ze deuha si necha bit svoje dieta ...ty si riadne pripečena
@anonym_8a9c20 ja som tupelka?
Hovoríme o 3 ročnom dieťati! polovica matiek týchto detí začína diskusiu na MK slovami 'máme 36 mesiačikov'. Polovica detí na MK v tomto veku nerozpráva a štvrtina má plienku na zadku! nevedia sa ani len vyzliecť a matky váhajú, či ich 36 mesačný poklad zvládne nástup do škôlky. Je tu množstvo diskusií, kde všetky svorne odsudzujete fyzické tresty a capnutie po zadku vnímate ako niečo nenormálne. No v tejto diskusii nemáte problém 3 ročné dieťa sotiť, schmatnúť, natrieskať mu na riť, nahulákať naňho a neviem čo ešte. Autorka dokonca 3 ročné dieťa označí za arogantné 🤦🏻♀️ tak ja už vážne neviem.
Po tom, čo tu autorka predvádza skôr verím tomu, že to dieťa koplo jej dcéru neúmyselne, keď sa ju snažilo obísť. A tie, čo píšete, že by ste to tomu dieťaťu vrátili, no comment.
@anonym_d11bde keby to bolo neumyselne povedala by prepac. Aspon tak moje deti su vychovane.
@ladyketrib nauc sa poriadne pisat, potom nebude dochádzať k nedorozumeniu. Lebo kopnúť raz a kopať je sakra rozdiel. Pekný den
@aurora33 mne pisala kdesi na zaciatku ze viackrat kopala
@anonym_d11bde keby to bolo neumyselne povedala by prepac. Aspon tak moje deti su vychovane.
@anonym_a66af9 tak nie každé 3-rocne je už takto rozumné. Ja nehovorím, že je ok, ak ju to dieťa koplo, či už neúmyselne alebo úmyselne, ale čím ďalej to čítam, tým viac si myslím, že je to vymyslené. Môže jednu normálnu ženu napadnúť za toto dávať trestné oznámenie?
Autorka v prvom rade ukludnit sa 🤷♀️ chapem, ze to bola viac nez neprijemna situacia, chranis svoje dieta, na druhej strane oznacit 3-rocne dieta za arogantne a pod. a riesit to trestnym oznamenim, je asi viac nez jemne prehnane. Na ihrisku sa stretnes s kadecim, raz niekto vam a budes prekvapena ale neskor mozno aj tvoje dieta inemu. A ak su rodicia nesposobili rozoznat co je v poriadku a co nie, naucit svoje dieta ospravedlnit sa a dieta vlastne moze len zrkadlit spravanie rodicov, nic s tym zial nespravis. Akokolvek ta to stve.
Len priklad. My mame jedneho chlapca v skolke a ked sa po skolke hraju (deti uz su na ihrisku pod dozorom rodicov, po vyzdvihnuti), tak kazda hra s nim konci niekoho placom, rozbitym nosom, modrinami, lebo to nie je normalne co ten chlapec robi a kedze jeho otec tam kazdy den stoji, pozera do mobilu a ani pohlad nedvihne co robi jeho syn a preco zasa dieta, ktore sa s nim hralo krvaca (a to ja obcas tiez pozeram do mobilu ale zaroven mam dieta pod kontrolou) a ma uplne u riti, tak ja si radsej beriem nase dieta a nedovolim mu sa s nim hrat. Chlapca a rodica nevychovam a nemam na to ani pravo, povedala som mu slusne svoje, ma v prdeli tak riesim to svoje dieta.
Prečítala som prvú stranu a mám dosť .
Potom sa nečudujme aká šikana prevláda u detí už pomaly od škôlky, keď sa všetky ako sprosté postavíte za arogantnu mater a soplaveho,nwvychovaneho zmeka.
Ešte sa jej mala autorka ospravedlniť nie?
Že si smrad malý eozpištaný zakrýva uši..sa tu zišli matwre všetky do jednej skáču ako ich detiska pískajú, žiadna výchova,potom sa stane niečo kde sa treba ospravedlniť,nie radšej miesto toho urobíme ešte z človeka debila
Chorá toto celá doba.
Keď táto soplava nevychovana generacie vyrastie môžme zhasnúť.
No a trestne oznamenie akože na koho? Na to dieťa?
Nič s tým už neurobíš, proste zahoď svoj hnev ..
Udivujú ma tu komentáre, ohladom toho incidentu, ohladom hysterii matky.. akože to vážne? Pokojne by ste stali a zachovali chladnu hlavu, keby do vásho dieťaťa do hlavy ho kopne ?????? Neverím.. toto neni hysteria, toto sa tak jednoducho nerieši, kopnem niekoho pomalšieho slabšieho do hlavy. Mám tak starého syna, je to vlastne ešte babätko, a teda, asi by som nedokázala zachovať chladnú hlavu, možno by som bola tiež hysterická.
Ale milá maminka, ja ti poviem jedno, ešte bude aj horšie. Ako my mami, všetko ťažko prežívame, niekedy sa treba nad tým povzniesť.
V tej situácií, keď ešte bola aktuálna by som na Tvojom mieste vynadala matke toho nevychovaného decka a aj tomu arogantnému decku a zavolala by som tam policajtov.
Ja som tiež horuca hlava a za moje deti levica, tiez by som sa vyvrieskala ma matku ak by neprejavila ľútosť, nedohovorila dcére to sa nerobi... Ale trestné oznamenie? Policia? No to je uz kus nereálne.. Chapem tvoj hnev nad tym, ze ludia su arogantne svine a svet vyzera ako vyzera... Ale policiu na 4 rocne dieta bo sa nevie spratat do koze ešte?
@ladyketrib Na taketo incidenty sa treba pripravit. Bud tam budes nonstop pri malej a davas pozor na kazdy krok, potom k takejto situacii nedojde, alebo ak vidis ze sa k niecomu schyluje, hned treba dotycne dieta upozornit ze take veci sa nerobia. Su to deti, este nevedia reagovat rozvazne. Treba byt preto obozretny. Problem tu vidim skor v tej dozorujucej, ze mala na haku. Holt aj s takymi sa stretnes. Ale trestne oznamenie - to je uz moc.
Prečítala som prvú stranu a mám dosť .
Potom sa nečudujme aká šikana prevláda u detí už pomaly od škôlky, keď sa všetky ako sprosté postavíte za arogantnu mater a soplaveho,nwvychovaneho zmeka.
Ešte sa jej mala autorka ospravedlniť nie?
Že si smrad malý eozpištaný zakrýva uši..sa tu zišli matwre všetky do jednej skáču ako ich detiska pískajú, žiadna výchova,potom sa stane niečo kde sa treba ospravedlniť,nie radšej miesto toho urobíme ešte z človeka debila
Chorá toto celá doba.
Keď táto soplava nevychovana generacie vyrastie môžme zhasnúť.
@anonym_fa5158 správne, matere z modrého koníka majú rady voľnú výchovu, potom nech sa nečudujú, keď voľne vychovám Niku a bude robiť ich deckám to, čo robia ony Nike. Potom budú matere z modrého koníka spokojne.
Strašne pripecene ženy v tejto diskusii.
@ladyketrib Vsetky? To zas neprehanaj. Niektore ti radime rozumne. Uz si si zistila, ci existuju kamerove zaznamy?
To vam vsetkym pride v pohode, ked jedno dieta kopne druhe do tvare? Keby moje dieta koplo ine, budem to ja, kto bude vrieskat, nalozi mu na rit, mamicke a dietatu sa milionkrat ospravedlni a odchadza z ihriska.
sa tiež budem správať agresívne a budem k tomu vychovávať aj moju Niku. Čítam, ako to tu chodi, dnešné matere uprednostňujú voľnú výchovu, a budem aj ja. Nech je moja dcéra agresívna na druhé decká, bude to vždy problém niekoho iného
Pre aký vek bol hrací prvok určený? Pri každej preliezke/ húpačke atď, je to uvedené. Neraz som bola svedkom, že matka vytrepe batoľa na šmykľavku pre vek od 5 rokov, dieťa sa bojí a zablokuje ďalších 10 detí. Vždy sa medzi nimi nájde niekto so slabšou frustračnou toleranciou a dieťa sotí. Ja to neobhajujem , žiadna z nás by nebola ok s tým, keby jej dieťa kopli do hlavy, ale v tomto prípadne by som sa nejakého formálneho ospravedlnenia nedožadovala a do budúcna sa snažila takýmto situáciám predchádzať...
Človek tu normalne slušne napíše do diskusie, nedočká sa normálnych slušných odpovedi. Budem teda aj ja učiť svoje dieťa agresivite
takže pripečené 😏 možno aj pre nastenkinu macochu by sme boli pripečené že nechápeme že marfušku anjelika muchy štípu…
prosím, už nič nepíš… stratíš aj tú štipku súcitu s tebou a tvojim dieťaťom…

@ladyketrib
išla po schodoch hore na šmýkalku? ako ju mohla kopnúť do hlavy keď agresor išiel až za ňou 😵💫
@mondolina treba citat