icon

Ako riešiť divné správanie u jedenásťročného syna?

6. mar 2026

Ahoj žienky , chcela by som si tu prísť po radu. Syn má 11 rokov , a veľmi divné správanie . Už sme to riešili aj predtým dali sme zo školy preč a zmiernilo sa to , aj cez letné prázdniny bol ok . Ako nastúpil v septembri do školy ide to s ním zase dole vodou , sme kompletná rodina ale vzťah s ocom nemá extra dobrý veľmi na neho žiarli nemôže sa ma ani pred ním doknúť . Veľakrát sa ma pýta kedy otec pôjde od nás preč? Vymýšla s jedlom, že bude tučný , že musí jesť len polievku a hlavné jedlo až neskor napokon si ho ani nedá len ľahkú večeru , v škole nepije lebo sa mu ževraj hnusia školské wc . Doma pije tiež málo . Akonáhle nemá aktivitu začne byť nervozny a nevie čo so sebou robí každému zle mne , psovi , bratovi .je vulgárny A najviac čo ma straší že vadí mu keď chytám napr šminky už sa potom nemôžem držať jeho veci , aj umývanie vlasov mu vadí lebo nemá rád vône a podobné situácie kde sú vône pachy . Chodí v tom istom oblečení do školy , to asi pramení z toho že sa mu kedysi posmievali “ že je frajer “ keď nosil pekné oblečenie , teraz len to isté pomaly deravé a v inom ide len keď ideme na dovolenku . Teraz tvrdí , že sa s ním spolužiaci bavia . Ja neviem či je to puberta , adhd alebo niečo iné . Problém s jedením sme už kedysi riešili tiež . Bál sa vôní z jedla. Mala som podozrenie , že mu nielto ublížil v jedálni ale na nič sa neprišlo doteraz . Absolútne neposlúcha napr . nechce si urobiť úlohy už sa snažil v škole zrazu ju má na haku , nepripraví si knihy do školy ma ďalší deň ale až ráno keď sa ponáhľame , neposlúcha kedy má ísť večer spať . Čo s ním robiť aby bol v poriadku ? Veľakrát nás hnevá aj pokričime ale viem že to nie je riešenie , nepomáhajú ani dlhé kľudné rozhovory s ním .

Strana
z2
anonym_562faa
8. mar 2026

@anonym_autor Autizmus,asperger, adhd diagnozy........nechcem byt sprosty,vsetko je to mozne,ale moja mama by ako prve skusila pri takom spravani normalne rucne vysvetlit aj parkrat. Az potom.....mozno by skusila odbornika. Mozno je to trochu radikalne riesenie vzhladom na dnesne pomery a " zvyky" ale najrychlejsie a najlacnejsie. Ospravedlnujem sa vsetkym citlivym povaham.

anonym_f86056
8. mar 2026
@anonym_562faa

@anonym_autor Autizmus,asperger, adhd diagnozy........nechcem byt sprosty,vsetko je to mozne,ale moja mama by ako prve skusila pri takom spravani normalne rucne vysvetlit aj parkrat. Az potom.....mozno by skusila odbornika. Mozno je to trochu radikalne riesenie vzhladom na dnesne pomery a " zvyky" ale najrychlejsie a najlacnejsie. Ospravedlnujem sa vsetkym citlivym povaham.

@anonym_562faa Prosim ta, bud ticho. Len sa strapnujes.

anonym_8aa8e3
8. mar 2026
@anonym_562faa

@anonym_562faa bitka - univerzálny liek na všetko 🙄

zuzubb007
8. mar 2026

Psychiater, má poruchu treba to riešiť prípadne liekmi tlmiť nieje to normalne a zrejme je aj fajne rozmaznaný

anonym_f86056
8. mar 2026
@anonym_8aa8e3

@anonym_8aa8e3 Dalo by sa to pochopit, ak je senior nad 70 r. Inak nie. Ale vlastne SK je vo vsetkom pozadu, tak sa vlastne ani necudujem.

anonym_8aa8e3
8. mar 2026
@anonym_f86056

@anonym_8aa8e3 Dalo by sa to pochopit, ak je senior nad 70 r. Inak nie. Ale vlastne SK je vo vsetkom pozadu, tak sa vlastne ani necudujem.

@anonym_f86056 ja to vždy chápem alebo sa aspoň snažím. Niekomu sa to zdá byt z rozličných dôvodov ako ten najlepší nápad. A tie dôvody častokrát poznám.
Ale nie, suhlasit s tým nebudem nikdy, dokym mi len vlastný rozum, moje skúsenosti, všetky vedomosti a vnútorne hodnoty budú slúžiť tak, ako majú.

martin96321
8. mar 2026
@anonym_8aa8e3

@anonym_8aa8e3 Nie , nieje to univerzalny liek a ani zdaleka idealny. Je to posledna moznost

autor
8. mar 2026
@anonym_f86056

@anonym_f86056 👍

anonym_8aa8e3
8. mar 2026
@martin96321

@anonym_8aa8e3 Nie , nieje to univerzalny liek a ani zdaleka idealny. Je to posledna moznost

@martin96321 však ako pre koho

princezna_bosorka
8. mar 2026
@a0

Psychiater a psychológ, toto vyzerá skôr na dg, než na nejaké bežné prejavy osobnosti.

Btw prečo si nenosí fľašu s vodou z domu?

@a0 myslim, ze nechce v skole chodit cikat. Ale tiez by som to tipovala na nejaku diagnozu...

a0
8. mar 2026
@princezna_bosorka

@a0 myslim, ze nechce v skole chodit cikat. Ale tiez by som to tipovala na nejaku diagnozu...

@princezna_bosorka OCD je aj strach z baktérií, tento chlapec by na to celkom sedel ale nie som kompetentná na určovanie dg 🙂

ibamy2
8. mar 2026
@anonym_562faa

@anonym_562faa skoro to vyzerá, že na teba tvoja mama uplatňovala presne tento typ "liečby". Mimochodom my, matky detí s PAS, naozaj nie sme precitlivené, len tvoja akože rada v sebe skrýva toľko úbohosti, že nás možno aj trošku uráža.

anonym_af294e
8. mar 2026

@anonym_autor To je úplne na nejakú psychiatrickú poruchu.
Určite to nenechajte len tak! Sami to nevyriešite,iba zanedbáte.

martin96321
9. mar 2026
@ibamy2

@anonym_562faa skoro to vyzerá, že na teba tvoja mama uplatňovala presne tento typ "liečby". Mimochodom my, matky detí s PAS, naozaj nie sme precitlivené, len tvoja akože rada v sebe skrýva toľko úbohosti, že nás možno aj trošku uráža.

@ibamy2 Nechcem Ta (Vás) urazat ani nijako zlahcovat situaciu. Ak mas potvrdene PAS je to ine. Ja vravim o tom, ze v skolke,skole , cudzi ludia( vid modry konik) automaticky kazdy je odbornik na PAS. Ani odbornik si to nedovoli povedat na prvom sedeni,nie to po precitani jedneho prispevku. A presne tuto situaciu poznam z domu. Zena uzkostliva, vecne negativna za vsetkym vyhladavala diagnozy- roky. Prekladanie syna zo skolky do inej,behanie po odbornikoch,terapiach,neskutocne peniaze to stalo. A kazdodenne pocuvanie iba o tom ci som bol doma,alebo do prace mi volala pre kazdu volovinu ktoru urobil. V podstate osem- devat rokov na hranici rozchodu. Az sme natrafili na jedneho psychologa,kde som trval na tom,ze musim ist aj ja . Pekne sme sa s nim porozpravali, ona dvakrat odisla vonku,lebo som opisal jej spravanie,aku ma povahu a aku mam ja. Tak sa na nas pozrel a opytal sa co vlastne chceme od dietata,ked po nas podedilo povahy. Syn mal odvtedy rezim bez tv,bez tabletu,mobilu, cohokolvek. Zacal chodit vonku,hrat sa normalne. Dnes ma 16 rokov,uci sa vyborne a naucil sa ze nemoze byt rozhadzany sopliak. Za 16 rokov dostal 3x na zadok a jednu fakt facku,ked sa zahnal na zenu. To je vsetko k tomu bitiu,aby som nemusel odpovedat kazdej podrazdenej zene- matke tu.

anonym_d161b3
9. mar 2026
@anonym_8aa8e3

@anonym_8aa8e3 ono to pomáha. Ale len pre dané obdobie. Rodič ma pocit, ako bravúrne vyriešil problém. Potom to začne keď dieťa dospeje a odtrhne sa od rodiny. To už potom s tou bitkou nedá nikto do súvislosti. Ešte si rodič povie: kým si bol u mňa doma, všetko klapalo. Pozri co za kraviny teraz robíš, jak si serieš život.

anonym_d161b3
9. mar 2026

@anonym_autor asperger + puberta

anonym_8aa8e3
9. mar 2026
@anonym_d161b3

@anonym_8aa8e3 ono to pomáha. Ale len pre dané obdobie. Rodič ma pocit, ako bravúrne vyriešil problém. Potom to začne keď dieťa dospeje a odtrhne sa od rodiny. To už potom s tou bitkou nedá nikto do súvislosti. Ešte si rodič povie: kým si bol u mňa doma, všetko klapalo. Pozri co za kraviny teraz robíš, jak si serieš život.

@anonym_d161b3 vidíš, napriek tomu mnohým nevysvetlíš.

anonym_a4f716
9. mar 2026

Nikto ma nechce,vsade zavazdiam,kazdy mi nadava,no naco som tu na tomto svete,len vsetkych trapim,vsetkym ublizujem.
Taketo myslienky ma tvoj syn,ci pride k tebe ako matke,ktora ho nema pri sebe,co je fakt smutne a aj ked pride k babke a o otcovi sa nevyjadrujem.
Sa cudujes???Kazde aj zdrave dieta v puberte by bolo take.Znicili ste si vlastne dieta.Tak sa schopte vsetcia a dajte ho ako tak do poriadku a hlavne vela lasky a istoty,zazemie normalne mu dajte.

anonym_8aa8e3
9. mar 2026
@martin96321

@ibamy2 Nechcem Ta (Vás) urazat ani nijako zlahcovat situaciu. Ak mas potvrdene PAS je to ine. Ja vravim o tom, ze v skolke,skole , cudzi ludia( vid modry konik) automaticky kazdy je odbornik na PAS. Ani odbornik si to nedovoli povedat na prvom sedeni,nie to po precitani jedneho prispevku. A presne tuto situaciu poznam z domu. Zena uzkostliva, vecne negativna za vsetkym vyhladavala diagnozy- roky. Prekladanie syna zo skolky do inej,behanie po odbornikoch,terapiach,neskutocne peniaze to stalo. A kazdodenne pocuvanie iba o tom ci som bol doma,alebo do prace mi volala pre kazdu volovinu ktoru urobil. V podstate osem- devat rokov na hranici rozchodu. Az sme natrafili na jedneho psychologa,kde som trval na tom,ze musim ist aj ja . Pekne sme sa s nim porozpravali, ona dvakrat odisla vonku,lebo som opisal jej spravanie,aku ma povahu a aku mam ja. Tak sa na nas pozrel a opytal sa co vlastne chceme od dietata,ked po nas podedilo povahy. Syn mal odvtedy rezim bez tv,bez tabletu,mobilu, cohokolvek. Zacal chodit vonku,hrat sa normalne. Dnes ma 16 rokov,uci sa vyborne a naucil sa ze nemoze byt rozhadzany sopliak. Za 16 rokov dostal 3x na zadok a jednu fakt facku,ked sa zahnal na zenu. To je vsetko k tomu bitiu,aby som nemusel odpovedat kazdej podrazdenej zene- matke tu.

@martin96321 vidíš, sám opisuješ, že ste zmenili režim na “bez obrazoviek”, syn začal viac chodiť vonku, normálne sa hrať, ale autorke radíš niečo iné - pár krát ručne vysvetliť. Vidíš tie súvislosti a logiku?
Ver, som úplne pokojná a nad vecou, pretože mňa ani môjho dietata sa to netýka. A je mi úplne jedno, či so mnou súhlasíš. Ibaže nesúhlas ≠ podráždenosť.

anonym_fc06e4
9. mar 2026
@anonym_562faa

@anonym_562faa to nie je o tom, že niekto je citlivá povaha, skôr len rozumovo a emocionálne vyspelá.
Ale áno potom sú tu takí čo sa rodičmi stať nemali, nevedia sa ovládať a zasekli sa v minulom storočí a tí vysvetľujú ručne.

@anonym_autor určite to nerieš týmto spôsobom. S chlapcom treba ísť k odborníkovi aby ho zdiagnostikoval a mohlo sa mu pomôcť a vám snáď následne uľaviť. Držím palce

anonym_f86056
9. mar 2026
@anonym_af294e

@anonym_autor To je úplne na nejakú psychiatrickú poruchu.
Určite to nenechajte len tak! Sami to nevyriešite,iba zanedbáte.

@anonym_af294e Akurat, ze oni to uz zanedbali. V 11 rokoch len zacat zistovat, co a ako, je neskoro.

martin96321
9. mar 2026
@anonym_8aa8e3

@martin96321 vidíš, sám opisuješ, že ste zmenili režim na “bez obrazoviek”, syn začal viac chodiť vonku, normálne sa hrať, ale autorke radíš niečo iné - pár krát ručne vysvetliť. Vidíš tie súvislosti a logiku?
Ver, som úplne pokojná a nad vecou, pretože mňa ani môjho dietata sa to netýka. A je mi úplne jedno, či so mnou súhlasíš. Ibaže nesúhlas ≠ podráždenosť.

@anonym_8aa8e3 Ano zmenili sme rezim,bohuzial az vtedy ked som narobil doma bordel. Klobuk dole pred kazdym rodicom,ktory ma doma chore dieta a stara sa onho. Stat zlyhal aj v tomto a starostlivost je len na rodicoch. Ale chcel som tym povedat to, co aj tu citam v kazdom jednom prispevku.......kazdy hned diagnostikuje a nema o tom dietati ani sajnu. To iste v skole,skolke.........a taha sa to s tym dietatom a jeho rodicmi. V prvom rade by mali vysetrit rodicov,nie dieta.

anonym_af294e
9. mar 2026
@anonym_f86056

@anonym_af294e Akurat, ze oni to uz zanedbali. V 11 rokoch len zacat zistovat, co a ako, je neskoro.

@anonym_f86056 Vždy lepšie teraz ako nikdy. Nechať tak bu bolo trápenie pre všetkých .

Strana
z2