Ako riešiť divné správanie u jedenásťročného syna?
Ahoj žienky , chcela by som si tu prísť po radu. Syn má 11 rokov , a veľmi divné správanie . Už sme to riešili aj predtým dali sme zo školy preč a zmiernilo sa to , aj cez letné prázdniny bol ok . Ako nastúpil v septembri do školy ide to s ním zase dole vodou , sme kompletná rodina ale vzťah s ocom nemá extra dobrý veľmi na neho žiarli nemôže sa ma ani pred ním doknúť . Veľakrát sa ma pýta kedy otec pôjde od nás preč? Vymýšla s jedlom, že bude tučný , že musí jesť len polievku a hlavné jedlo až neskor napokon si ho ani nedá len ľahkú večeru , v škole nepije lebo sa mu ževraj hnusia školské wc . Doma pije tiež málo . Akonáhle nemá aktivitu začne byť nervozny a nevie čo so sebou robí každému zle mne , psovi , bratovi .je vulgárny A najviac čo ma straší že vadí mu keď chytám napr šminky už sa potom nemôžem držať jeho veci , aj umývanie vlasov mu vadí lebo nemá rád vône a podobné situácie kde sú vône pachy . Chodí v tom istom oblečení do školy , to asi pramení z toho že sa mu kedysi posmievali “ že je frajer “ keď nosil pekné oblečenie , teraz len to isté pomaly deravé a v inom ide len keď ideme na dovolenku . Teraz tvrdí , že sa s ním spolužiaci bavia . Ja neviem či je to puberta , adhd alebo niečo iné . Problém s jedením sme už kedysi riešili tiež . Bál sa vôní z jedla. Mala som podozrenie , že mu nielto ublížil v jedálni ale na nič sa neprišlo doteraz . Absolútne neposlúcha napr . nechce si urobiť úlohy už sa snažil v škole zrazu ju má na haku , nepripraví si knihy do školy ma ďalší deň ale až ráno keď sa ponáhľame , neposlúcha kedy má ísť večer spať . Čo s ním robiť aby bol v poriadku ? Veľakrát nás hnevá aj pokričime ale viem že to nie je riešenie , nepomáhajú ani dlhé kľudné rozhovory s ním .
nastavit pravidla?? nespravis si svoju povinnost (napr. pripravit si veci do skoly, spravit si ulohu...) pride nasledok (trest) vziat mu mobil, pc, hru.... nieco co ho "motivuje" dodrziavat pravidla. inak vela veci co si vymenovala mi sedia na aspergera...
Toto je autizmus ako vysity.
Psychiater a psychológ, toto vyzerá skôr na dg, než na nejaké bežné prejavy osobnosti.
Btw prečo si nenosí fľašu s vodou z domu?
@a0 fľašu možno nosi ale nechce sa napiť aby mu netrebalo na wc keďže sa mu to hnusi.
Toto dieťa malo byt dávno u psychiatra. Tebe vôbec nevadí, že tejto vstupuje medzi teba a muža?
Oblečenie je jeho najmenší problém. Mne toto príde ako niečo iné ako start puberty
@a0 fľašu možno nosi ale nechce sa napiť aby mu netrebalo na wc keďže sa mu to hnusi.
@parvinka0001 vidíš, to mi nenapadlo, o to “divnejší” mi teraz príde
@anonym_autor nedovol mu ublizovat psovi. Zviera si tiez zasluzi pekne zaobchadzanie; a tiez nema nekonecnu trpezlivost
nastavit pravidla?? nespravis si svoju povinnost (napr. pripravit si veci do skoly, spravit si ulohu...) pride nasledok (trest) vziat mu mobil, pc, hru.... nieco co ho "motivuje" dodrziavat pravidla. inak vela veci co si vymenovala mi sedia na aspergera...
@kacena4 mobil , hry . Pc nič také nepoužíva
Tvoje dieta potrebuje pomoc odbornika. Skus filialnu terapiu. Nie je to len pre male deti.
@anonym_autor a vas psychiater hovori co?
@anonym_autor ahoj síce nepoznám tvojho syna ale istú dobu som sa venovala psychológii a z toho čo opisuješ by som do úvahy brala tieto 3 diagnózy
1. autizmus
2. obsesivno-kompulzivna porucha
3. adhd
poprípade nejaká kombinácia týchto 3 no toto neber ako diagnózu len ako podozrenie určite by som zasla minimálne ku psychologovy aj keď z osobnej skúsenosti ti musím povedať že dostať ho dám nemusí byť ľahké
@anonym_autor ale nieco preferuje. pre moju je "trest" ked nemoze denne kreslit aebo skladat puzzle, nieco treba nast co ho namotivuje zmenit svoje spravanie a urvite by sim zvazila diagnostiku, ak sa to nepodchyti moze to prejst do tazkych psychickych poruch ako ocd depresie uzkosti... co podla mna uz ma
@anonym_autor a vas psychiater hovori co?
@anonym_4f8be7 Nech mi nikto nehovori, ze doteraz sa spraval ako "standardne" dieta. Ale nikto s nim nikam nesiel, lebo nahodou by mu nieco nasli, ze🙄 tak sa tvarime, ze je vsetko OK.
Za 11r si si nevšimla, že synove správanie sa vymyká povedzme “normálu”? Mám jeden taký 10 ročný, aspergerovsky skvostik doma a poviem ti, ten rozdiel medzi normo a špeci dieťatkom bolo vidieť omnoho skôr.
Fu, to za 11 rokov si nepostrehla, ani nik z okolia, že dieťa má dg....podla opisu aspergerov syndrom
@anonym_autor psychológ a pedopsychiater, myslim, že v tomto prípade sa jedná uz o diagnózu. Najskôr Pas. Keď bude správne diagnostikovany a naučíte sa ako k nemu pristupovať, ako s ním pracovať, budeš aj lepšie vedieť reagovať keď sa objaví problémové správanie. Život bude pre vás všetkých jednoduchši. Nezúfaj, môže sa to zlepšiť, len nájdi odborníka a nechaj si poradit.
Ja myslím tiež, že asi bude niekde na spektre. Možno asperger? V prvom kroku by som s dieťaťom určite co najskôr absolvovala diferenciálnu diagnostiku, aby som zistila, čo ďalej. Môže sa tým v konečnom dôsledku veľmi uľaviť nielen jemu, ale aj vám.
pridavam sa k ostatnym, davno mal byt u odbornika. kludne moze byt na spektre a takto sa len trapi a vy s nim. cakacky su dlhe, riesila by som to hned.
@anonym_autor
Nikto na internete nemôže diagnostikovať dieťa, ale podľa opisu sú najčastejšie tieto možnosti:
porucha autistického spektra (ľahšia forma)
ADHD + senzorická citlivosť
úzkostná porucha / OCD prvky
kombinácia stresu zo školy + psychika
@anonym_4f8be7 Nech mi nikto nehovori, ze doteraz sa spraval ako "standardne" dieta. Ale nikto s nim nikam nesiel, lebo nahodou by mu nieco nasli, ze🙄 tak sa tvarime, ze je vsetko OK.
@anonym_f86056 ono veľmi trefná poznámka, no liečiť sa to nedá
@anonym_autor toto mi pride ako OCD porucha .. psychiatra, čo najskôr a zmeniť režim a to už ste mali dávno riešiť
Fu, to za 11 rokov si nepostrehla, ani nik z okolia, že dieťa má dg....podla opisu aspergerov syndrom
@rachel36a mám taký prípad v susedstve. Chlapec má 7r a všetci sa tvária, že je zdravý. Napriek tomu, že pri samotnom pohľade naňho je jasné, že nie. 😅 to sú proste rodičia, ktorí sa snažia ignorovať akékoľvek fakty. A je jednoduchšie to dieťa nazvať “náročnejším”, než riešiť situáciu a zistiť, že má nejakú dg.
@anonym_autor adhd, autizmus, senzoricka precitlivenosť, úzkostné poruchy, porucha príjmu potravy - hocičo z toho môže mať a to všetko zhorsovane stresom zo školy. Môže mať sociálne problémy, pociťovať veľký tlak na výkon, no byt i šikanovaný. Išla by som do školy za triednou zistiť a porozprávať sa o tom, čo sa deje.
Takisto detsky psychológ, psychiater, čo najskôr, lebo to nie je obyčajne správanie, normálna puberta. Samo od seba sa to nezmení a nezmizne. Ak chceš synovi skutočne pomôcť, nezatváraj predtým oči. Nemáš sa za čo hanbiť. Hanbou by bolo nepriznať pravdu a nechávať trpieť syna, okolie. Nedopriať mu adekvátnu pomoc napriek tomu, že existuje.
Mal by mať pravidelný režim, čas na učenie, hru, spánok, dostatok pohybu, neuľahčovat jeho pocity - napr.Vidim, že ti tie pachy vadia.
to autista nebude. Mám autistku doma a žiadne takéto prejavy.
Skús centrum včasnej intervencie, psycholog,
psychiater? to skôr ani nie.
Ani raz si nespomenula vyšetrenia pričom mal až také problémy, že musel byť rok mimo školy. Na čo preboha čakáte? To dieťa sa musí veľmi trápiť a rodičom je to jedno.

Psychiater a psychológ, toto vyzerá skôr na dg, než na nejaké bežné prejavy osobnosti.
Btw prečo si nenosí fľašu s vodou z domu?