Ako riešiť situáciu, keď dieťa ukradne peniaze?
Je mi to trapne uz len pisat(aj anonymne mi je to trapne), ale stalo sa vam niekedy, ze vase dieta zobralo inemu peniaze z penazenky? Dnes som sa to dozvedela o mojej dcere, aj to len preto ze jej spoluziak to pri odchode z druziny povedal vychovavatelke. Ta hned prisla za nami a ked sme sa na to dcery pytali, tak zostala zahanbena. Povedala ze sa ospravedlnila, ze jej spoluziacka odpustila. Mne doma povedala ze nevie preco to spravila. Penazenka vraj bola na lavici a ona jej odtial vzala 2 eura ☹️ Vraj si sama uvedomila, ze sa to nerobi, vraj sa sama seba opytala preco to vlastne spravila a ze potom jej ich vratila a ospravedlnila sa. Ale ja absolutne neviem ako sa k tomu postavit. Samozrejme najprv som vybuchla, nahnevana som jej davala otazky preco to spravila atd. Teraz som uz vychladla a rozmyslam, ci sa to moze opakovat alebo to snad bolo jednorazove zlyhanie. Neviem ako sa mam tvarit dalej, ci sa este raz ale uz kludne porozpravat ze je dobre ze si to uvedomila, ale ze toto sa proste nerobi.(Aj ja som spravila par blbosti ako mala. Raz som dokonca zobrala z obchodu zuvacku, lebo ma kamoska naviedla, ona vzala tiez. Proste deti si este vaznost nejakych veci neuvedomuju). Alebo to mam este nejako inak riesit, dat trest alebo co?
Stalo sa to vraj v pondelok, nie je to cerstve. S tou spoluziackou sa normalne kamaratia, boli spolu pred odchodom domov, videla som ako sa spolu normalne bavili.
ak zobrala, vratila a osravedlnila sa a ty si jej uz dohovorila uz by som to nerozpitvavala ale skor riesila ci ma vreckove ci vie si peniaze rozdelit atd
@anonym_autor kolko rokov ma dcera?
Už by som nijak neriešila. Možno zobrať kamarátku na zmrzlinu. Peniaze predsa vrátila, ospravedlnila sa a vie, že to nebol dobrý nápad.
@anonym_autor kolko rokov ma dcera?
@anonym_83eae1 8 rokov
ak zobrala, vratila a osravedlnila sa a ty si jej uz dohovorila uz by som to nerozpitvavala ale skor riesila ci ma vreckove ci vie si peniaze rozdelit atd
@anonym_39c94e zatial vreckove nema. v skole maju automaty podla mojho nazoru na blbosti - sladke somariny, takze ani par drobnych jej do skoly nedavam. doma jej sladke neobmedzujem, ked ma chut, moze si dat, lebo to neprehana.
ak nema vreckove mozno ju premohla tuzba mat nieco vlastne, peniaz v ruke. Pouvazuj o zavedeni maleho vreckoveho- euro, dve na tyzden?- takto si aj tak nebude moct kupit prilis vela somarin ale bude to zaciatok ucenia sa hospodarenia s peniazmi
ak nema vreckove mozno ju premohla tuzba mat nieco vlastne, peniaz v ruke. Pouvazuj o zavedeni maleho vreckoveho- euro, dve na tyzden?- takto si aj tak nebude moct kupit prilis vela somarin ale bude to zaciatok ucenia sa hospodarenia s peniazmi
@vler mozem, ale moc jej ich nechcem davat so skoly. decka su z tych automatov v skole poblaznene... skor tak, ze by si cez vikend zobrala penazenku a mohla by si nieco kupit ked by sme sli von. len my fungujeme tak, ze ak nieco chce, vacsinou jej to kupim. lebo su to drobnosti. zase nepoviem jej ze to pero, ten kolacik, to lizatko si kup z vreckoveho. to by som ju zase inak zacala obmedzovat.
@vler mozem, ale moc jej ich nechcem davat so skoly. decka su z tych automatov v skole poblaznene... skor tak, ze by si cez vikend zobrala penazenku a mohla by si nieco kupit ked by sme sli von. len my fungujeme tak, ze ak nieco chce, vacsinou jej to kupim. lebo su to drobnosti. zase nepoviem jej ze to pero, ten kolacik, to lizatko si kup z vreckoveho. to by som ju zase inak zacala obmedzovat.
@anonym_autor ale ty junmusis nechat nech sa nauci ak jej das euro dve na tyzden kolko tych sladkosti si kupi ?
toto zmen lebo toot moze byt problem ze tuzi si aj ona kupit a nemoze, nedoverujes jej, skus to zmenit
nedostatocna dovera medzi rodicom a dietatom je horsi problem ako nejaka sladkost dve za tyzden navyse
a neni tonlen onsladkom ale o tom ze zapadne, ze aj ona sibmoze kupit ked chce
@anonym_autor chapem ale uz sa moze zacat ucit aj financnej gramotnosti. Ak by si jej dala dve eura na tyzden ale dovolila mat pri sebe len jedno cez tyzden, nemoze si tych blbosti kupit vela. Zaroven by nemusela za tebou chodit stale ked nieco chce. A ak ma robit blbe financne rozhodnutia, radsej nech urobi chyby teraz ked dosledky budu minimalne, ako neskor.
@anonym_autor ale ty junmusis nechat nech sa nauci ak jej das euro dve na tyzden kolko tych sladkosti si kupi ?
toto zmen lebo toot moze byt problem ze tuzi si aj ona kupit a nemoze, nedoverujes jej, skus to zmenit
nedostatocna dovera medzi rodicom a dietatom je horsi problem ako nejaka sladkost dve za tyzden navyse
a neni tonlen onsladkom ale o tom ze zapadne, ze aj ona sibmoze kupit ked chce
@anonym_39c94e mne vobec nejde o tie sladkosti, ale o ten princip. ze je to automat ktory napriklad casto nevydava lebo nema z coho. takze za vec za 0,9€ da 2€. alebo nema dost penazi na nieco, tak si pozicia od kamaratky zvysok a ta povie ze nechaj tak, nemusis mi vracat(a zase si pozicia tak, ze nejaka cast penazi zostane v automate, lebo nevyda). alebo minie vsetko v prvy den a potom zoberie spoluziacke...
mala doma drobne s ktorymi sa hravala ked bola mensia. zobrala ich do skoly, ze sa s nimi chcu hrat v druzine. podla mna presne pre toto, ze si chcela nieco kupovat. dovolila som, ale zrazu prisla s dvojnasobkom ak nie viac. ze oni si so spoluziackou spojili ich peniaze(s tou ktorej zobrala tie 2€) a hraju sa spolu. myslim si, ze tam uz vtedy islo o tie automaty.
vraj si pan co ich prevadzkuje vymyslel, ze kto odtial vyberie sladkost s nalepkou, nieco za to dostane. od 14 do 14:30 caka pri skole a meni detom obaly s nalepkami za lacne blbosti z actionu.
mne sa proste ten princip automatov nepaci. nebranim sa vreckovemu, ale nepaci sa mi myslienka, ze sa ma ucit "hospodarit" sama v skole na automatoch.
uz sa raz takto pohadala s inou spoluziackou, ktora si v automate kupila cukriky a mojej slubila ze sa podelia a nakoniec jej dala len 1 a moja bola urazena. pritom fakt jej sladke neobmedzujem, cukriky jej kludne kupim.
kolko mamdcera rokov ? za mna si hyper protektivna (a to som nepochopila celu tu storku co pises) dieta sa ma uz v skole ucit pricine a nasledku stanovit si s rodicom pravidla a hranice a dodrziavat ich ale ma pravo aj zlyhat a s doverou sa na rodica obratit
ak ti vadi ten automat ries to so skolou nech ho daju prec ak teda funguje ako popisujes
kolko mamdcera rokov ? za mna si hyper protektivna (a to som nepochopila celu tu storku co pises) dieta sa ma uz v skole ucit pricine a nasledku stanovit si s rodicom pravidla a hranice a dodrziavat ich ale ma pravo aj zlyhat a s doverou sa na rodica obratit
ak ti vadi ten automat ries to so skolou nech ho daju prec ak teda funguje ako popisujes
@anonym_39c94e suhlasim a ja netvrdim ze cela podstata jej hospodarenia sa ma diat v skole na automatoch. (Mozes je zacat davat vreckove a tento automat zakazat). Ale je cas zacat sa zaoberat pocitmi kupovania/nekupovania: kupim, nekupim, kupim neskor, usetrim? Pretoze tieto rozhodovania bude musiet robit cely zivot
@anonym_autor Jednorazovo by som z toho nerobila nejaky dlhodoby cirkus, uz dcera videla, ze to prestrelila. Nemusi sa to opakovat. Ja som bola ako dieta strasny poctivec, vlastne doteraz a aj ja som v tomto veku raz sesternici ukradla naramok (lacny plastovy, nic cenne). Vobec neviem, co ma to napadlo, aj som sa za to hned hanbila a v podstate doteraz ma chyta hanba, ked si na to spomeniem 🙂 Nemusim ani hovorit, ze uz sa nikdy nic take nestalo.
@anonym_autor Jednorazovo by som z toho nerobila nejaky dlhodoby cirkus, uz dcera videla, ze to prestrelila. Nemusi sa to opakovat. Ja som bola ako dieta strasny poctivec, vlastne doteraz a aj ja som v tomto veku raz sesternici ukradla naramok (lacny plastovy, nic cenne). Vobec neviem, co ma to napadlo, aj som sa za to hned hanbila a v podstate doteraz ma chyta hanba, ked si na to spomeniem 🙂 Nemusim ani hovorit, ze uz sa nikdy nic take nestalo.
@marianarem dakujem. presne v nieco taketo dufam. ja viem, ze deti napadnu casto blbosti a dosledok si uvedomia neskoro alebo aj vobec. ale proste hned ma prepadol pocit, ci z nej nevyrastie kleptomanka 😀 alebo ci to nema nejaku psychicku pricinu.
@anonym_39c94e suhlasim a ja netvrdim ze cela podstata jej hospodarenia sa ma diat v skole na automatoch. (Mozes je zacat davat vreckove a tento automat zakazat). Ale je cas zacat sa zaoberat pocitmi kupovania/nekupovania: kupim, nekupim, kupim neskor, usetrim? Pretoze tieto rozhodovania bude musiet robit cely zivot
@vler hej, dakujem. popremyslame uz teda o vreckovom.
@anonym_autor ked ich aj vratila a ospravedlnila sa a uvedomila si, ze to je zle, tak by som to viac neriesila. Povedala si jej uz svoje, vybuchla...uz si to zapamata.
Moj syn asi v 2.roc.mal v peracniku zrazu 2e. Opytala som sa...ze ich nasiel pod lavicou 🤦♀️ Tak sme mali debatu o tom, ze asi niekoho su atd. Cez triedny chat som zistila, kto ich stratil. Vratil spoluziakovi a bolo. Syn je uz na 2.stupni a nic take sa nezopakovalo.
Ahoj, ja som sa s tým stretla v školskej praxi. Išlo asi o šiestačky. Jedna vzala druhej menší obnos. Potom sa sama k tomu pred ňou priznala a vrátila. Ale nebolo to zlé dievčatko, len to bol nejaký skrat.
Riešilo sa to s rodičom. Ale tiež som to nenafukovala do nejakých veľkých rozmerov. Treba dohovoriť a dúfať, že to bude poučenie.
Tak keby môjmu dieťaťu iné dieťa zobralo peniaze, zavolala by som policajtov. Kradnúť sa nemá a vek nie je ospravedlnenie. Potom by už môjmu dieťaťu nikdy nič neukradlo. Takéto vážne veci sa musia aj vážne riešiť.
Tak keby môjmu dieťaťu iné dieťa zobralo peniaze, zavolala by som policajtov. Kradnúť sa nemá a vek nie je ospravedlnenie. Potom by už môjmu dieťaťu nikdy nič neukradlo. Takéto vážne veci sa musia aj vážne riešiť.
@anonym_2065f6 Policajtov? Inak si v poriadku? Tu sa bavime o 8 rocnych detoch. V ich veku sa taketo skraty deju.
@anonym_2065f6 a ty si myslis, ze by policajti prisli kvoli 2 euram do skoly patrat po 6-8 rocnom hriesnikovi?😀😀🤌🤌je to uplne normalne a je velmi male % deti, ktore to nespravia. Motivy su rozne, zvacsa v dany moment tie pemiaze potrebovali a "2 eura nie je taky velky peniaz- vsak je to iba jedna cokolada a aj mne niekedy zmizlo " ( nezlahcujem, ale toto je z pohladu detskej logiky).
Pocuvaj mne sa stalo to iste ako malej akurat na to nikto neprisiel ale ja som sa v momente ako som to urobila tak strasne zahanbila a chcela som to vratit ale uz sa nedalo. Este tak dva roky som mala vycitky a bala som sa strasne ze na to niekto pride a nikdy som uz nic take neurobila a som slusny clovek :D podla mna je este dieta. Ak sa hned zahanabila a pochopila ze je to nespravne co viac chces?

@anonym_autor moja zobrala z mojej 10€, pritom jej na cokolvek po diskusii vzdy dam... proste zobrala... vysvetlila som jej, ze sa to nerobi a ze toto je inymi slovami kradez... tak isto by som to vysvetlila v tvojej situacii, ze jednak sa cudzich veci nechytame, tobez neberieme peniaze... vysvetlin na priklade, ako muselo byt dievcatko smutne, ze tie peniaze stratilo... skus smerovat debatu, ze nabuduce je lepsie a vhodnejsie takuto penazenku odovzdat a nesposobit druhemu pruser doma... trestom by som to zrovna neriesila, lebo to nema ziaden efekt...