icon

Ako si deti zvykli na sťahovanie do inej obce?

26. aug 2026

Zdravím Vás.
Aktuálne bývame v meste, na sídlisku. Vybudovali sme si tu vzťahy (sme prisťahovani). Je tu veľmi veľa detí, staršia chodí tu do škôlky, ma tu kamošov. Naskytla sa nám možnosť stavať dom. V dedine. Je tam aktuálne veľa domov vo výstavbe - čiže rozmyslam tak, že deti tam časom budú. 😀😀🙈
Chápem, že časový horizont stavby je možno 2-3 roky. To bude prvacka?/druhacka?. Mladšia bude mat čerstvo 3. Ja z tej dediny pochadzam, ale 15 rokov, minimálne, som odtiaľ preč. Nemám tam veľa kontaktov. Skôr starých známych. Ale s nikým sa aktuálne nestýkam. Rozprávala som sa o tom s dcérou, aj som jej to ukázala. Ale ona mi povedala, že dobre, že bude super, keď budeme mat dom, ale že aj tak chce chodiť tu, že tu ma všetkých. Ako brali vaše deti sťahovanie ? Ani ja s tým nie som úplne vnútorne ok odísť z mesta, ale ten pocit väčšieho priestoru, komfortu a súkromia mi s pribúdajúcim vekom, statusom a všetkým okolo neskutočne chýba. Vadí mi, že mi tu stále niekto “dycha na krk” 😂🙈 vzťahy mame dobre, ako susedia sa stretávame naozaj často, pomáhame si navzájom..
Na druhej strane zvykne si dcéra ? Nemáme predsalen rátať s tým, že sa môže trápiť ? Ja som žila celé detstvo na jednom mieste, ale manžel sa tiež sťahoval z mesta na dedinu a nikdy to nepredychal (asi to bude dedične🙈)

autor
26. aug 2026

Predať to a kúpiť niečo tu je nereálne. Žiaľ, tie ceny pozemkov išli tak raketovo hore, že tu v meste by som si za to kúpila možno 200m2🙈🫠

beata_k
26. aug 2026

@anonym_autor Je v dedine ZS alebo budete 2 deti vozit hore dole?
K teme: Moj bol v iba v skolke, ale zvykol si. Dost zavazi kolko bude deti v okoli. Nespoliehaj, ze ich bude vela.

autor
26. aug 2026
@beata_k

@anonym_autor Je v dedine ZS alebo budete 2 deti vozit hore dole?
K teme: Moj bol v iba v skolke, ale zvykol si. Dost zavazi kolko bude deti v okoli. Nespoliehaj, ze ich bude vela.

@beata_k je v dedine klasika 1-9 . Ale budeme voziť. Je to celkom kus 🙈🙈

anonym_24c1ee
26. aug 2026

@anonym_autor my sme sa toto leto prestahovali z mesta na dedinu. Sme tu kratko ale deti si pochvaluju. Behaju cely den von, maju tu kopec kamosov, raz sa hraju u jednych susedov, potom u inych alebo u nas. Realita vsak pride ked buduci tyzden zacne skola. To zazijeme dochadzanie v plnej parade. Ale ten klud v dome je super. Aj ked nebolo lahke sa vzdat bytu a vsetkeho po ruke v meste. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Uz sa len treba rozhodnut ako chcete zit. My sme sa v byte uz nudili, mame radi pracu okolo domu a chybalo nam to.

beata_k
26. aug 2026
@anonym_autor

@beata_k je v dedine klasika 1-9 . Ale budeme voziť. Je to celkom kus 🙈🙈

@anonym_autor Nuz, ja ti neviem. Z tvojho prispevku mam dojem, ze u teba je to len spomienkovy optimizmus. 15 rokov je dost. Drzim prst, nech sa spravne rozhodnes

anonym_f83bcc
26. aug 2026

Si z vychodneho Slovenska? Ked si pouzila slovo "kus", tam som na to "zvyknuta". Dobre si premyslite stahovanie na nejaku dedinu (tym viac ak ste na vychodnom slovensku), daleko od mesta... Ci si naozaj pomozete, najma vo veku deti ked budu chciet mat vela socialneho aj kukturneho kontaktu, skoky, kruzky. Budes taxikovat od rana do vecera. A mnohe dalsie ine nevyhody. Je tu vela tem "domcek za kazdu cenu", ktory sa ledva postavi a uz su nestastni, lebo...

thirstymonk
26. aug 2026

Z cca 8 tisicoveho mesta sme prišli do 800 dediny. Zo začiatku to bolo také všeliake, najstarší mal 4 a dcera mala 1 a pol. Prvý deň sme sa šli prejsť, druhý deň už chlapec zobral odražadlo, zdrhol nám a po 10 minutach prišiel domov akoby sa nechumelilo :D

My sme veľmi spokojní na dedine, ale je pravda, že sme aj do koča aj do voza. Vieme sa správa vo vysokej spoločnosti (nie, MK nepovažujem za vysokú spoločnosť), ale nemáme problém ani kydať hnoj, keď treba.

Život na dedine nie je pre každého, ale ak je pre teba, tak nie je o čom. A deti tu sú oveľa priateľskejšie, hrajú sa, chodia naše deti ku kamarátom a ich kamaráti ku nám.

thirstymonk
26. aug 2026
@anonym_f83bcc

Si z vychodneho Slovenska? Ked si pouzila slovo "kus", tam som na to "zvyknuta". Dobre si premyslite stahovanie na nejaku dedinu (tym viac ak ste na vychodnom slovensku), daleko od mesta... Ci si naozaj pomozete, najma vo veku deti ked budu chciet mat vela socialneho aj kukturneho kontaktu, skoky, kruzky. Budes taxikovat od rana do vecera. A mnohe dalsie ine nevyhody. Je tu vela tem "domcek za kazdu cenu", ktory sa ledva postavi a uz su nestastni, lebo...

@anonym_f83bcc Jake taxikovať? Čo si šiši? Moj prvák chodil celý rok sám autobusom a aj všetci ostatní prváci z dediny. Ale zas je pravda, že 66% autobusarov pochadza z našej dediny, takže tie deti už poznajú a vedia, kde kto vystupuje.

thirstymonk
26. aug 2026
@anonym_24c1ee

@anonym_autor my sme sa toto leto prestahovali z mesta na dedinu. Sme tu kratko ale deti si pochvaluju. Behaju cely den von, maju tu kopec kamosov, raz sa hraju u jednych susedov, potom u inych alebo u nas. Realita vsak pride ked buduci tyzden zacne skola. To zazijeme dochadzanie v plnej parade. Ale ten klud v dome je super. Aj ked nebolo lahke sa vzdat bytu a vsetkeho po ruke v meste. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Uz sa len treba rozhodnut ako chcete zit. My sme sa v byte uz nudili, mame radi pracu okolo domu a chybalo nam to.

@anonym_24c1ee Presne takto to vnímam aj ja. Tým, že sa tu ľudia poznajú, tak vieš, že sa tá ľuďom veriť. Môžeš tu nechať dieťa sa hrať pred domom a vieš, že ho nenalaka dajaky pedobear na šteniatko v aute a tak. Toto v meste neexistovalo.

anonym_33345f
26. aug 2026

Maly mi zacal chodit do skolky v meste.ked sme kupili dom v dedine asi 13km od mesta,zostal doma.A nastupil uz rovno do predskolskej triedy v skolke v dedine,aj s mladsim bratom.Pekne si deti zvykli,nasli kamosov.Syn uz je velky,chodi vlakom do mesta a druhym na strednu do dalsieho mesta.Pekne mu chodia spoje,aj tam aj domov.To uz je o 15tej doma.
My to mame tak 10-15min do roboty,do mesta.
V dedine mame skolku,skola je asi 5min v dalsej dedine,lekaren,zubara,2 obchody,postu,kadernicky,kozmeticky.

anonym_43c099
27. aug 2026

@anonym_autor
To je individuálne. My sme prerábali a sťahovali sa ako kočovníci. Mladší vždy išiel dokola, zaklopal a zahlásil: „My sme tu noví, máte deti?“ Staršiemu, naopak, vadilo, keď stratil kamarátov.

anonym_258ef8
27. aug 2026

@anonym_autor realita na východe je taká, že v meste ( KE) sú preplnené školy a 10 km od KE dedina je tak že jedna trieda je komplet rómska a druhá, bolo tam cca. 18 deti " bielych", po prvej triede odišlo 5 kúskov do KE, teraz ďalšie 3. 🥴Takže Dedinská škola na východe sa rovná rómska škola. My máme len 10inut autom do KE, ale keď všetci z dedín idú do práce so mesta, tak idem autom aj hodinu, kvôli zápcham v mestách. Nešla by som na dedinu ani za nič. Iste, kľud a priestor ale reálne robíš v meste,.deti majú školu v meste a to je 90 percent času, ten zvyšok si môžeš užiť dom, ale len v lete, inak po tme odchádzaš, po tme sa vraciaš.

anonym_ba6b97
27. aug 2026

My sme sa tiež sťahovali z mesta na dedinu a je to najlepšie rozhodnutie čo sme spravili.
V meste moje staršie dieťa som nosila autom do škôlky, do práce som chodila autom, nič sme nemali blízko.
V dedine škôlka je 10 minút od nás pešo, škola je hneď oproti nášho domu. A prácu mám 2 minúty pešo od domu. Ušetrím hlavne čas čo môžem tráviť s deťmi a s rodinou.
Máme tu obchody, lekárov, komplet vybavenosť, dedina s 5000 obyvateľov.
Je tu kľud, máme záhradu pestujeme svoje. To sa ani nedá porovnať s mestom.