icon

Ako zladiť denný režim s dvomi deťmi?

jearptal
16. mar 2026

Ahojte zeny, znova sa obraciam sem a tu na Vás, lebo velakrat som tu dostala super tipy..
Narodila sa mi druha dcerka, jednu mam tento mesiac 3 ročnú a druha ma 2 mesiace..
Aky mate cca rezim s 2 detmi? Mne uz starsia poobede nechce veľmi spinkat a menšia ma dosť látke spanky, tak sa snažím nejak rozmýšľať, ako to skĺbiť. Keď sa hráte s 3 ročnou tak menšie dieta je stále pri vas? Alebo uspieť a dáte do postielky? Od kolkych mesiacov ste sa vedeli s babatkom ako tak hrať? Ja skúšam kontrastne knižky, ale nechce nikde ležať, len a len na rukach, inak ak ju neuspim je plac.. starsia zase moc nechce spolupracovať s babom, mam tým na mysli ze keď chcem aby sme si pozerali spolu knižky, a hovorili babatku co na nich je tak ani za svet..celkovo malu odmieta, menšia bude mať pomaly dva mesiace.. ako to bolo u vás? Za akú dobu si staršie dieta zvyklo na súrodenca? Keď ju dám aj k nej lákať alebo poviem ci ju pohladka, tak sa doslova odtiahnuť, niekedy jej vidím až strach v očiach:D napravi sa to? Co poprípade robit? Cez den chodievame von, malicka zaspi a so staršou sa vždy na ihrisku hram, naháňam atď

.. pokračovanie v komentari

jearptal
autor
16. mar 2026

A naozaj si dávam pozor, vždy keď mam na rukach babatko, hneď objemom alebo vezmem na ruky aj staršiu, pusa jednej pusa druhej.. a predsa nijak so za ten mesiac aj pol k nej zatiaľ cestu nenasla
. Jedine co mame zaužívané je to, že babatko spolu kúpeme, vtedy mi pomáha, pomaha aj krémovat, poda ak tak keď mi niečo spadne a tam to končí. Bojím sa aby sa mali radi.. ja som jedináčik cely život, tak preto zisťujem ako to funguje inde.. dakujem

anonym_cbbeb9
16. mar 2026

Uplne normalne som vsetko okolo babatka robila aj popri starsom. Ked spalo, odlozila som do postielky alebo v zavinovacke polozila atd a robila co sa da bez babatka. Pripadne skus nosic. Nijak specialne som to neprezivala, proste vzdy bolo na rukach/vo vajci/niekde pri nas babo kym bolo hore, ked spalo tak spalo. S tym vztahom Ti neviem poradit, nase deti sa vzajomne mali radi od babatka.

jearptal
autor
16. mar 2026
@anonym_cbbeb9

Uplne normalne som vsetko okolo babatka robila aj popri starsom. Ked spalo, odlozila som do postielky alebo v zavinovacke polozila atd a robila co sa da bez babatka. Pripadne skus nosic. Nijak specialne som to neprezivala, proste vzdy bolo na rukach/vo vajci/niekde pri nas babo kym bolo hore, ked spalo tak spalo. S tym vztahom Ti neviem poradit, nase deti sa vzajomne mali radi od babatka.

@anonym_cbbeb9 presne tak skúšam aj ja, lenže babo hocikde okrem mojich ruk place ak nespi.. rak skúsim teda ten nosic, možno to pomoze

anonym_618f04
16. mar 2026

U nás pomohlo zapojiť staršie dieťa do akcie pri všetkom a celé leto sme prakticky boli von. Často pomoc tretej osoby (manžel alebo babky, tety), strážili mimčo a ja som sa venovala staršiemu alebo opačne. Žiarlivosť neodznie úplne asi nikdy ale čím bude bábo väčšie, tým viac budú interagovať deti spolu a vybudujú si bližší vzťah. A úplne najviac pomohla filialna terapia - terapia hrou so starším.

maryetta
16. mar 2026

Mame 4 deti. Nastastie ani raz sme nevnimali nejaku ziarlivost ci odmietanie surodenca. Akurat pri poslednej najstarsi nechcel sestru ale brata 🤣

ariannazara
16. mar 2026
@maryetta

Mame 4 deti. Nastastie ani raz sme nevnimali nejaku ziarlivost ci odmietanie surodenca. Akurat pri poslednej najstarsi nechcel sestru ale brata 🤣

@maryetta moj tak isto, chvalabohu ze to bude brat lebo ronil slzy ze on sestru nechce 😆 potesila som sa riadne ked mi na 3D sone povedal ze chlapec 😂

maryetta
16. mar 2026
@ariannazara

@maryetta moj tak isto, chvalabohu ze to bude brat lebo ronil slzy ze on sestru nechce 😆 potesila som sa riadne ked mi na 3D sone povedal ze chlapec 😂

@ariannazara pritom mame na striedacku. 🩵🩷🩵🩷
Takze mal uz aj sestru aj brata. Ale teraz najmensiu miluje najviac. Je to jeho srdcovka a uz sa asi aj sebe ospravedlnil ked povedal-ako som mohol byt tak sprosty.... ze som ju nechcel. Vsak je taka zlata.

terry658
16. mar 2026

@jearptal ja mám 2,5 ročného a mesačnú.
Spánok, keď zaspí bábo uspávam staršieho. Aj môj protestuje so spaním qle keď nespí tak má v noci bdelé okná, takže spať musí.
Ja sa s ním nejak extra nehrám. Pomáha mi variť a upratovať. Hrá sa so súrodencami, keď prídu zo školy. Chodime na prechádzky alebo na dvor. Veľa sa rozpravame.
Našťastie žiarlivosť nejak extra nie je.

anonym_390087
16. mar 2026

Mala som nosic a v kuchyni tu stolicku od narodenia.nas starsi ale mladsieho neodmietal. Boli v rovnakom veku ako tvoje. Psychologovia to prirovnavaju-akoby si chlap k tebe domov doniesol milenku. To preziva starsie dieta, ktore doteraz malo 100% pozornost. Bud si zvykne, alebo aj nie. Kopec mojich ziakov neznasa svojich mladsich surodencov. Ze len revu a otravuju ich.

anonym_862a5e
16. mar 2026

Skúšala by som ďalej zapojiť, ale inak. Napríklad bábätko nechce spinkať, mas nejaký nápad, čo by pomohlo? - Čo by si chcela robiť, keď babo zaspí? Pomôžeš mi, možno sa to podarí skôr? A všímaj a oceňuj aj menšiu snahu, záujem, vsimavost, ktorú venuje dieťatku sama od seba. Stačí len - vidím, že si malej napravila ciapocku, podala fľašu, keď plakala.

euka210
16. mar 2026

@jearptal ja som mala 2r rozdiel a naprv bolo ok, ale potom zacal hrozne na mensieho ziarlit, aj mu vedel robit zle ci naschval ho zobudit 🤦‍♀️
Ked pomaha aspon trochu, je to ok, daj jej cas aby si zvykla.
Takisto...maly spat do kocika a so starsim von na ihrisko.
Ja som dojcila a popri tom citala starsiemu, aj vecer tak davala spat v takom veku. Ked im vysiel rovnako na obed spanok, tak sme spali vsetci 3 spolu, kazdy z 1 strany.

majlo1234
16. mar 2026

Dcera mi vswtky spanky spavala v kocari od narodenia, takze dceru sme vytlacili von a my sme sa so starsim hrali vnutri, pripadne na ihrisku. Aby mali obaja svoj klud na ten cas. Inak smw boli spolu, nejak zvlast som to neriesila, syn sa nechcel dcery ani dotknut

anonym_ba127d
18. mar 2026

@jearptal ja som mala mladosu v nosici, ked som sa hrala so starsim.. tiez nechcel spavat poobede velmi, tak som ztriedala aktivity a ked spala mladsia, venovala som sa zvycajne jemu. Neskor som striedala aktivity ( mam 2 rocny rozdiel), ale stsrsi sa zvycajne pridal, mladsia sa neskor zabavila ten usek aj sama. Ako boli vacsi, aktivity sa dali lepsie zladit.