icon

Ako zvládnuť provokujúce správanie u trojročnej dcéry?

Dnes o 18:58

Ahojte

V prvom rade by som poprosila , aby ste sa vyjadrovali iba k teme a navrhovali riesenie ak mate skusenosti... Je to skor otazka na rodicov.

Mame 3 rocnu dcerku. Posledny mesiac , dva jej zacalo take obdobie kedy mna, alebo manzela velmi provokuje. Robi to kazdy den. Napriklad pred spanim na vecer, alebo niekedy cez den. Zoberie nieco a chce mi tym stuchat do tvare, do usi, zacne ma olizovat, kusat, hadze veci ktore sa jej dostanu pod ruky, hadze sa na mna, vezme do ust vankus, alebo paplon, minule ma kusla do krvi... atd... Pri kazdej tejto veci co robi sa smeje. Snazila som sa jej to vysvetlit po dobrom. Ze sa taketo veci nerobia, ze ju budu boliet zubky, ze to nieje pekne atd.
Odisla som uz aj z izby prec, ona samozrejme zamnou a pokracovala v tom dalej. Nepomaha ani krik, ani vyhrazky ako napriklad ze jej nieco zakazem a ani capnutie po zadku...
Sme vazne zufali s manzelom ... Nechcem byt na nu zla a po dobrom to tiez nejde. Strasne provokuje a ja som v takej situacii uz tak zufala ze niekedy vybuchnem a ona sa aj tak iba smeje. Mali vase deti taketo obdobie? Uz si nevieme rady 😔 Inak som s nou nonstop , manzel v praci a ja aj po materskej som s nou doma , hrajeme sa ci vonku, alebo dnu. Je sikovna, uci sa rychlo , vzdy usmievava, pekne rozprava a vie veci rychlo pochopit ...
Dakujem krasne za vase rady 🤎

Strana
z2
autor
Dnes o 19:34
@anonym_42118f

@anonym_autor toto robia aspergeri, /PAS/ mozem o umyselnych provokaciach pisat knihy, ani nejdem pisat co robi syn. Tu nepomoze krik ani bitka mozes sa aj rozkrajat.

@anonym_42118f inak nemyslim si ze by to bol asperger, dnes som ju zastavila tak, ze som vzala tske male malinove gulicky a akoze som ich jedla. Prisla ku mne uz bez smiechu ze co tom mam. Hovorim jej makinove gulicky . Prosila si zacala ma pekne mojkat a povedala ze lubim ta mamka... Takto som ju dnes stopla...

autor
Dnes o 19:35
@anonym_e5f9ec

problem s trojrocnou dcerou. som cakala 17ku.

@anonym_e5f9ec 😁 noo a ja by som nikdy nepovedala ze budem v tomto jej veku nieco take zazivat a riesit...

anonym_42118f
Dnes o 19:35
@anonym_autor

@anonym_2e76f5 skusala som ju stopnut . Ci svysenym hlasom, alebo raznym napomenutim, manzel skor pohladom , stopne ju ale mam pocit ze to berie ako zabavku ...
@anonym_42118f ja som sa uz pri nej aj rozplakala od zufalstva pozerala co sa deje spozornela a potom sa na mna so smiechom hadzala...

@anonym_autor asi ma vyssie IQ uz davno vas ma oboch odsledovanych...vie co zaberie...je to priserna psychologicka hra. ..ale mozno sa mylim, nechcem zase pisat ze to ma vasa dcera urcite...syn mal toho viac, vekom je to lepsie ale rad sa so mnou "zahrava" uz som mu 1000x povedala preco to robi jedinej osobe na ktorej je zavisly. Povie prepac smutne oci a kolotoc zacina znova.

zmrzlinka8
Dnes o 19:44
@anonym_autor

@anonym_2e76f5 skusala som ju stopnut . Ci svysenym hlasom, alebo raznym napomenutim, manzel skor pohladom , stopne ju ale mam pocit ze to berie ako zabavku ...
@anonym_42118f ja som sa uz pri nej aj rozplakala od zufalstva pozerala co sa deje spozornela a potom sa na mna so smiechom hadzala...

@anonym_autor treba jej raznejsie nastaviť hranice, to uz je vrchol, aby mama plakala od zúfalstva pred dietatom. Nesmieš plakať, ale dat pevné hranice.

autor
Dnes o 19:47
@anonym_42118f

@anonym_autor asi ma vyssie IQ uz davno vas ma oboch odsledovanych...vie co zaberie...je to priserna psychologicka hra. ..ale mozno sa mylim, nechcem zase pisat ze to ma vasa dcera urcite...syn mal toho viac, vekom je to lepsie ale rad sa so mnou "zahrava" uz som mu 1000x povedala preco to robi jedinej osobe na ktorej je zavisly. Povie prepac smutne oci a kolotoc zacina znova.

@anonym_42118f tak to je ale ze dost psycho hra... Snad jej to obdobie prejde alebo neviem... Ako to bolo diagnostikovane vasmu synovi?

anonym_1fe5fe
Dnes o 19:58
@zmrzlinka2021

@anonym_1fe5fe hranice sa neurčujú násilím. Vidíme to na generácii ktorá bola bita

@zmrzlinka2021 aké násilie? Vyrastá nám tu generácia ktorá je vychovávaná akože s rešpektom a vidíme ako to vyzerá. Deti biju rodičov, v škole nerešpektujú nikoho a nič a keď majú splniť nejakú požiadavku tak sa zosypú
Snehové vločky

deedol
Dnes o 20:00

ani necitam vsetky rady radsej. ty si dospela, ty sa musis vediet ubranit pred trojrocnym dietatom. zasadne ho nemas bit, ale musis si drzat hranice a musis si byt ista, kde ich mas. staci ju chytit za ruky a dorazne opakovat, ze to nesmie robit. vzdy dosledne, vaznym/prisnym tonom, ale nemusis kricat. chapem, ze ta to vytoci, koho by nevytocilo, ked nanho niekto bezdovodne utoci, ale ty to musis ustat v klude. ale nepopustit. a nikdy sa na tom nesmiat ani to nijako nezlahcovat. je mozne, ze to potrva, ale malo by to zabrat (ak nema nejaku diagnozu, co nepises). mam s tym osobnu skusenost a mam to prebrate aj s psychologickou.
samozrejme potom su dalsie veci, ktore na to nadvazuju, ako hladanie priciny (vacsinou je to nejaky pretlak emocii, ci uz pozitivnych alebo negativnych) a hladanie vhodnych sposobov ventilovania.

deedol
Dnes o 20:04

a este dve poznamky - neodchadzaj prec, ako vidis, nepomoze to. zostan tam s nou, ale nedovol jej ublizovat ti. a druha - nedavaj jej nesuvisiace tresty - napr. ze jej vezmes ovecku. vlastne jej nedavaj ziadne tresty. hovor o sebe, ze ta to boli, hneva a ze to skratka nedovolis.

anonym_27c71a
Dnes o 20:09
@anonym_1fe5fe

@zmrzlinka2021 aké násilie? Vyrastá nám tu generácia ktorá je vychovávaná akože s rešpektom a vidíme ako to vyzerá. Deti biju rodičov, v škole nerešpektujú nikoho a nič a keď majú splniť nejakú požiadavku tak sa zosypú
Snehové vločky

@anonym_1fe5fe bohužiaľ súhlasím

anonym_2e76f5
Dnes o 20:14

A este, je normalne vybuchnut, aj si poplakat, kazdej mame niekedy rupnu nervy... Deti nas maju nacitane, slusaju denno denne pokial mozu zajst, presne vedia co zabera na mamu a co na otca atd.. je to niekedy ako hra kto z koho, deti nonstop budu slusat hranice, co je normalne, nikto nechce pocuvat dokola autoritu inu ze co mozem a co nie.. rozdiel je, ze dieta si neuvedomuje nasledky konania, ale dosplely ano, preto je tu rodic a hranice...

ullala
Dnes o 20:21
@anonym_a105f1

@ullala správa sa ako besný pes

@anonym_a105f1 ty sa spravas ako osoba, ktoru v detstve mlatili a hulakali po nej. Posuvas tu bezcitnost dalej. Si prikladom, preco deti nebit a nekricat po nich ako besnota.
Je to normalne dieta.

autor
Dnes o 20:24
@deedol

a este dve poznamky - neodchadzaj prec, ako vidis, nepomoze to. zostan tam s nou, ale nedovol jej ublizovat ti. a druha - nedavaj jej nesuvisiace tresty - napr. ze jej vezmes ovecku. vlastne jej nedavaj ziadne tresty. hovor o sebe, ze ta to boli, hneva a ze to skratka nedovolis.

@deedol stale jej opakujem ze ma to boli a snazim sa jej vysvetlit ako by sa jej pacilo to a to aby troska sa zamyslela ze aha to by sa mi nepacilo tak to robit nebudem ale marne... Naozaj sa snazim drzat byt v klude ale zatial nezabera nic az na dnesok ked som si vzala sladke gulocky ktore ju zaujali natolko ze ma objala a povedala mi ze ma lubi ( ako ze riadna zmena a cumela som ake prepnutie z 0 na 100 ) hned reagovala ze si prosi a bola zlata ako med. Este aj vankuse co pohadzala pozbierala... 😑 Diagnozu nema ziadnu je to zdrave dieta ...

pandorra
Dnes o 20:34
@anonym_a105f1

@anonym_autor Ja by som dala facku že by hlava odletela. Neznášam také decká

@anonym_a105f1 3 rocnej by si dala facku? A inak si v poriadku?

anonym_689143
Dnes o 20:42
@anonym_autor

@deedol stale jej opakujem ze ma to boli a snazim sa jej vysvetlit ako by sa jej pacilo to a to aby troska sa zamyslela ze aha to by sa mi nepacilo tak to robit nebudem ale marne... Naozaj sa snazim drzat byt v klude ale zatial nezabera nic az na dnesok ked som si vzala sladke gulocky ktore ju zaujali natolko ze ma objala a povedala mi ze ma lubi ( ako ze riadna zmena a cumela som ake prepnutie z 0 na 100 ) hned reagovala ze si prosi a bola zlata ako med. Este aj vankuse co pohadzala pozbierala... 😑 Diagnozu nema ziadnu je to zdrave dieta ...

@anonym_autor musíte nadstaviť hranice time out, trest v kúte... Proste musí pocítiť následky svojho správania. Má 3 roky treba ju postaviť na 3 minúty do kúta, potom sa vám musí ospravedlniť za svoje správanie, inak sa z kúta nepohne...

anonym_3ba601
Dnes o 21:13

@anonym_autor 3 roky su jeden z tych narocnejsich vekov, kedy zacnu deti skusat hranice. Takze, to, ze to tvoja dcera robi je znak, ze je zdrava. Ale chapem, ze mi rodicia sme niekedy z toho na prasky 🫠 tiez mam trojrocaka doma a ak ma taketo spravanie kvoli tomu, ze sa hneva, tak ho ucim ako ten hnev zo seba dostat tak, by neublizil (dupanie, zatnutie pastami, ...) a aby povedal dovod preco sa hneva, aby sme to vedeli vyriesit. Vacsinou aj ked sa hneva pre nieco, co som mu nedovolila, tak mu staci zopar slov ako porozumenie. Napriklad ked sa hneva, lebo chce nejaku vec z obchodu, tak mu poviem ooo aka krasna hracka. Ako by si ss s nou hral? Ano? To musi byt zabava. Avsak dnes ju kupovat nebudeme . A teda u nas to zaberie vzdy..... no a ked to robi, lebo sa salie, tak tam zadavam hranice a teda pouzivam 3 krat a dost. Najskor mu poviem napriklad nekus ma, boli ma to. Este raz a zacnem ta napominat...... prvy krat ta napominam, ak ma neprestanes kusat zoberiem ti autodrahu a dostanes ju az zajtra....no a na treti krat splnim, co som slubila..... a vacsinou staci povedat len, ze ho zacnem napominat a uz vie, ze nesrandujem, lebo som vzdy splnila, co som povedala..... i ked tu citam, ze tresty niwktorym ludom nevonaju, tak nejake normalne ako zobratie hracky alebo zakaz jeden den trampolina a podobne mi pridu v pohode. Ved aj v praci ak clovek len tak nepride do prace tak ma nasledok, nie je to len o tom, ze sef stale dookola opakuje, ze do prace sa musi chodit, ale su tam aj nasledky ako napriklad vyhazov.....

autor
Dnes o 21:13
@anonym_689143

@anonym_autor musíte nadstaviť hranice time out, trest v kúte... Proste musí pocítiť následky svojho správania. Má 3 roky treba ju postaviť na 3 minúty do kúta, potom sa vám musí ospravedlniť za svoje správanie, inak sa z kúta nepohne...

@anonym_689143 ja ju do toho kuta ani nedostanem to som si ista a duplom nie na urcity cas... Dnes som ju posielala von z izby samozrejme ze ani na 5ti krat nesla prec...

autor
Dnes o 21:20
@anonym_3ba601

@anonym_autor 3 roky su jeden z tych narocnejsich vekov, kedy zacnu deti skusat hranice. Takze, to, ze to tvoja dcera robi je znak, ze je zdrava. Ale chapem, ze mi rodicia sme niekedy z toho na prasky 🫠 tiez mam trojrocaka doma a ak ma taketo spravanie kvoli tomu, ze sa hneva, tak ho ucim ako ten hnev zo seba dostat tak, by neublizil (dupanie, zatnutie pastami, ...) a aby povedal dovod preco sa hneva, aby sme to vedeli vyriesit. Vacsinou aj ked sa hneva pre nieco, co som mu nedovolila, tak mu staci zopar slov ako porozumenie. Napriklad ked sa hneva, lebo chce nejaku vec z obchodu, tak mu poviem ooo aka krasna hracka. Ako by si ss s nou hral? Ano? To musi byt zabava. Avsak dnes ju kupovat nebudeme . A teda u nas to zaberie vzdy..... no a ked to robi, lebo sa salie, tak tam zadavam hranice a teda pouzivam 3 krat a dost. Najskor mu poviem napriklad nekus ma, boli ma to. Este raz a zacnem ta napominat...... prvy krat ta napominam, ak ma neprestanes kusat zoberiem ti autodrahu a dostanes ju az zajtra....no a na treti krat splnim, co som slubila..... a vacsinou staci povedat len, ze ho zacnem napominat a uz vie, ze nesrandujem, lebo som vzdy splnila, co som povedala..... i ked tu citam, ze tresty niwktorym ludom nevonaju, tak nejake normalne ako zobratie hracky alebo zakaz jeden den trampolina a podobne mi pridu v pohode. Ved aj v praci ak clovek len tak nepride do prace tak ma nasledok, nie je to len o tom, ze sef stale dookola opakuje, ze do prace sa musi chodit, ale su tam aj nasledky ako napriklad vyhazov.....

@anonym_3ba601 ostatne veci si myslim ze pekne rozumie aj ked napriklad dostane od niekoho nieco sladke poviem jej ze az po jedle napr po obede rozumie tomu a tu sladkost si da fakt az po obede... Alebo nemyslim si , ze je hystericka ako niektore deti ked sa nieco v obchode co zbada a chce neda do kosika ja sa jej snazim vysvetlit ze bud to ma doma , co v skutocnosti ma doma, alebo to nepotrebuje ... A aj ja som taka ze ak jej nieco slubim tak to dodrzim... Niesom ten typ mami a rodica ze teraz jej povim ak budes dobra pojdeme na zmrzlinu, ona zacne sekat dobrotu a nakoniec nikam nepojdeme lebo som to povedala len preto aby bola dobra... Nechcem s nou mat taky vztah ze budem v kazdej vete klamat. Stale ked jej nieco poviem tak to aj dodrzim... Je rozumna , ale v tejto veci ju nespoznavam... Okrem toho jej stavu niekedy ma aj stav, ze hadze veci a tiez sa na tom zabava a provokuje ma a caka kedy sa na nu pozriem ze co vlastne sa chysta vykonat a aj ked ju napomeniem spravi si po svojom... Vacsinou to su saty ci poskladane, alebo vankuse na posteli...

anonym_689143
Dnes o 21:30
@anonym_autor

@anonym_689143 ja ju do toho kuta ani nedostanem to som si ista a duplom nie na urcity cas... Dnes som ju posielala von z izby samozrejme ze ani na 5ti krat nesla prec...

@anonym_autor akože nedostaneš? Keď provokuje dáš jej prvé upozornenie, po druhom upozornení ide do kúta, alebo automaticky keď vám fyzicky ublíži. Ak odtiaľ odíde zoberiete ju na ruky a znova ju tam posadíte, ak 5-10x utečie vždy ju ty, alebo manžel položíte späť, kým neprestane utekať. Musíte byť dôslední a trpezliví jedine tak zlomíte jej vzdor, musí tam tie 3minúty zostať a potom sa ospravedlniť. Ona sa proste musí naučiť dodržiavať pravidlá a niesť následky za svoje správanie. Držím palce a chce to veľa trpezlivosti ❤

anonym_68513e
Dnes o 21:34

No nic, tu zlyhala vychova. Ma len 3 roky a zameta s tebou, s vami ako s handrami. Tes sa na dalsie roky a hlavne pubertu..

hederamonstera
Dnes o 21:44

Tiez mi to tak pride, ze pravdepodobne nedodrzujete stanovene hranice. Ked sa jej pohrozis, ze nebude mat oblubene zvieratko a napriek tomu o 2min pokracuje, zvieratko beriem a koncim “zabavu” s nou a idem robit svoje veci. Proste tresty v tomto rovno 2x. Neni mozne, ze s vami takto mava. Ja som proti autoritativnej vychove ale odtial potial, na ulici tiez nikomu nedovolis, aby ta kusal…

anonym_83b529
Dnes o 21:45

Mam dvojcata a niekedy si tu pripadam ako na psychiatrii doma. Len teda uz maju 4 roky.
Mna inak zarazilo ze tvoja dcera ani pred muzom nema respekt.
U nas v zivote moj muz deti neudrel, ale staci ze na nich pozrie a vedia kolka bije. Krical akurat raz jesiny raz na dceru ked v zapale hnevu mi povedala ze chce aby som zomrela. Ale to podla mna aj susedove deti boli v strehu 😬😀

andreatytler
Dnes o 22:50

@anonym_autor Myslim ze je na vecer prestimulovana senzoricky. Vtedy si to deti reguluju ustami, preto tie kusance, olizovanie, davanie vankusa do ust a tiez hadzanie sa na teba je senzoricky input dotyku. Potrebuje pozornost a vyzaduje ju od teba aj ked to znamena ze dostane na zadok. Myslim ze pomoze ak jej stanovis presny rezim na vecer, ktory bude jednoduchy a prehladny a proste rutina. Co najmenej senzorickych vnemov na vecer a skusila by som prestat hrat jej hru. Nereaguj na nu, ale drz sa svojho programu. Nieco ako ak nie je publikum, hra konci. Ten smiech je len maskovanie strachu a obav z tvojej reakcie.

Strana
z2