Ako zvládnuť rodičovstvo s dvoma deťmi?
Zlyhala som ako matka. Viac krát. Od narodenia druhého dieťaťa je náš vzťah so starším dieťaťom čistá katastrofa. Cítim sa bezradne a zúfalo z dieťaťa, ktoré bolo samostatné, rado sa ucilo nové veci, poslúchalo. Teraz má problém sa aj samé napiť. Cítim sa z toho celého vyčerpane. Potrebuje ma aj mladšie - cvičíme 4xdenne Vojtu, do toho nosi ortézu, veľa času s tým zabijem. Už to viac x eskalovalo tak, že dostalo po staršie zadku, ale už som mala fakt záchvat hnevu, že aj viac x po sebe, tu situáciu som vôbec nezvládla. Vyčerpávaju ma tie vecerne výbuchy hnevu a uprednostňovanie jedného alebo druhého rodiča podľa toho, čo mu kto povie. Pomohol vám psychológ ? Už som sa objednala. Priznávam, že aj doma sme mali takú výchovu a úplne ma to desí, že som sa začala správať rovnako. Nespoznávam samu seba. A je na čase s tým prestať. Ale nečakala som, že to rodičovstvo s 2 bude take fyzicky, aj psychicky náročné …
Koľko ma rokov?
Koľko ma rokov?
@anonym_93e68a 3.5
veľmi dobre viem ako sa cítiš. Pre mňa bol prechod z jedného na dve deti extrémne náročný. Potrebuješ len vydržať, bude to lepšie. Moji chlapci keď už mali 4 a 2 roky, začali sa už spolu hrať a teraz sa hrajú spolu stále a ja mám už konečne kopec voľného času. Neverila som, že sa toho niekedy dožijem....potrebuješ ale vedieť, že Tvoj starší syn sa cíti neisto, maminka sa zrazu stará o iné dieťa a on si tým, že vyžaduje veci, ktoré už sám vie, chce potvrdiť, že ho stále ľúbiš. Teraz Ťa viac potrebuje starší, než ten mladší a veru, treba sa mu trochu viac venovať, resp. zapájať ho do všetkého čo robíš. On potrebuje cítiť, že nie je odstrčený....mne pomohol len čas a pomoc ostatných. Otec chlapcov sa musel viac angažovať, požiadali sme aj starých rodičov, aby ich strážili a postupom času sa to zlepšovalo a zlepšovalo. A keď som sa vrátila do práce, začala som sa dosť skoro cítiť opäť aspoň ako-tak sama sebou.
To je tým malým vekovým rozdielom. Dieťa sa najviac formuje do 6.veku.Dovtedy akoby úplne potrebuje pozornosť mamy. Ja vždy vravím, že malý vekový rozdiel urobí viac škody ako uzitku
A otec večer nepomáha?
@anonym_autor neviem ci psycholog pomaha. Nemam skusenost. Ale mam doma rocne dieta, takze sme si tym cerstvo presli. Mne co pomaha je urobit program pre starsieho. Vecer mu vyrobit nejake ulohy, na pintereste su napady, popripde ponuknut nejake nove knizky, omalovanky atd. Aby sa dieta prebavilo, kym ty mas robotu s mladsim. Take male dieta to este nechape a pyta si pozornost, preto nic nechce same robit. Mysli si, ze ked babatko ta ma stale, lebo nic nevie, tak aj on ked nic nebude vediet, tak sa onho budes starat a konecne budes s nim.
A v čom si akože zlyhala? Že si decku dala párkrát po zadku? No bóže. Asi si zaslúžilo, nie? Klídek.
@anonym_972eba bitka je zlyhanie
@anonym_972eba bitka je zlyhanie
@anonym_7722db ... Ale nepreháňaj. Capnutia po zadku nie sú bitka a autorka nijak nezlyhala.
Ja som mu capla viac x v jednej situácii. To bolo veľké zlyhanie. To bol z mojej strany amok. Otec deti príde večer pred kupanim, kedy to staršie chce byt ešte s ním, ale už je preunavene, vystrája.
Ja som mu capla viac x v jednej situácii. To bolo veľké zlyhanie. To bol z mojej strany amok. Otec deti príde večer pred kupanim, kedy to staršie chce byt ešte s ním, ale už je preunavene, vystrája.
@anonym_autor Raz som si prečítala v jednej múdrej knihe, že po narodení druhého dieťaťa majú rodičia tendenciu sa zrazu pozerať na to staršie dieťa ako na "veľké" a zrazu očakávajú "samostatnosť" či priam až "dospelosť". Doslova za jednu noc v ich hlave staršie dieťa vyrastie.
Toto si treba uvedomiť. Tvoje staršie dieťa je stále maličké dieťatko a tak k nemu musíš pristupovať. Dieťa zrazu cíti, že na neho nemáš čas, cíti sa odstrčene. Je úplne normálne, že u neho nastane reverz a ako keby sa vráti do svojich bábätkovských čias a chce, aby si sa o neho starala tak ako o mladšieho súrodenca. 3,5r dieťa potrebuje ešte veľa pozornosti a lásky, do 6 rokov je veľmi dôležité koľko lásky a pozornosti tomu dieťaťu odovzdáš.
Musíš si proste napriek tomu, že mladšie dieťa potrebuje starostlivosť nájsť pre staršieho dostatk času každý deň, aby dieťa cítilo, že si tu stále aj pre neho. Nie z neho robiť "pomocníka" a "veľkého bračeka". V tomto momente je potrebné, aby aktívne nastúpil otec detí alebo starí rodičia, ktorí ťa odbremenia a postarajú sa o mladšieho kým sa budeš venovať staršiemu a naopak, keď sa budeš venovať mladšiemu, tak sa budú venovať staršiemu.
@anonym_autor Otec detí nech si skúsi nájsť spôsob fungovania, aby bol doma aspoň niektoré dni skôr a komplet víkendy by sa mal plne zapojiť do starostlivosti.
@anonym_autor Raz som si prečítala v jednej múdrej knihe, že po narodení druhého dieťaťa majú rodičia tendenciu sa zrazu pozerať na to staršie dieťa ako na "veľké" a zrazu očakávajú "samostatnosť" či priam až "dospelosť". Doslova za jednu noc v ich hlave staršie dieťa vyrastie.
Toto si treba uvedomiť. Tvoje staršie dieťa je stále maličké dieťatko a tak k nemu musíš pristupovať. Dieťa zrazu cíti, že na neho nemáš čas, cíti sa odstrčene. Je úplne normálne, že u neho nastane reverz a ako keby sa vráti do svojich bábätkovských čias a chce, aby si sa o neho starala tak ako o mladšieho súrodenca. 3,5r dieťa potrebuje ešte veľa pozornosti a lásky, do 6 rokov je veľmi dôležité koľko lásky a pozornosti tomu dieťaťu odovzdáš.
Musíš si proste napriek tomu, že mladšie dieťa potrebuje starostlivosť nájsť pre staršieho dostatk času každý deň, aby dieťa cítilo, že si tu stále aj pre neho. Nie z neho robiť "pomocníka" a "veľkého bračeka". V tomto momente je potrebné, aby aktívne nastúpil otec detí alebo starí rodičia, ktorí ťa odbremenia a postarajú sa o mladšieho kým sa budeš venovať staršiemu a naopak, keď sa budeš venovať mladšiemu, tak sa budú venovať staršiemu.
@anonym_a3bb92 súhlasím a ešte by som doplnila nejde o množstvo času s dieťaťom ale o kvalitu
To je tým malým vekovým rozdielom. Dieťa sa najviac formuje do 6.veku.Dovtedy akoby úplne potrebuje pozornosť mamy. Ja vždy vravím, že malý vekový rozdiel urobí viac škody ako uzitku
@doriiis Kolko detí s malým vekovym rozdielom ( do 2 r.) mas ?
K tomu psychologovi. Bola som z vlastnej iniciatívy ohľadom toho že som nezvládala situáciu s dieťaťom. Dieťa má PAS. Hrozné stavy som mala. Keď som videla že ani len pomoc nemôžem čakať od nikoho - bolo mi do zúfania.
Čakala som od pani odborníčky ozaj viac. Skrátka mi povedala že čím skôr sa s tým zmierim - tým lepšie pre mňa. O 10 min. som už aj bola vybavená - za dverami z opačnej strany. Pomoc žiadna. Možno aj preto že som bola cez poisťovňu. ak by som mala zaplatiť čo i len 20 e tak by som asi poriadne protestovala.
@anonym_3b90f2 ... Mám dve deti už väčšie a je medzi nimi 5,5 roka. Do 6.- 7. rokov vychovávať, formujes a potom už len zmes, čo si zasiala.
3,5 ročné dieťa potrebuje naplno ešte matkinu pozornosť.
3.5r je maly bezne je obdobie vzdoru. A je u vas velka zmena odkedy ma surodenca . Chce tiez tvoju pozornost preto sa zrazu bez teba “ nevie “ ani napit . Treba si urobit system delit ten cas medzi deti a vela veci sa da robit spolu vsetci 3 .( aj ked to male tam bude len lehnit) a ty potrebujes nejaky cas aj sama pre seba mat svoj klud ked nacerpas energiu .trebars cez vikend ked je otec deti doma si dat nieco prioritne cas len pre seba . Je super ze si uvedomujes ze nieco nefunguje tak ako by malo a ze to chces zmenit . Level stresu je u teba vysoky a nechces si to ventilovat na dietati . Hlavne seba skus dat do kludu .♥️neboj casom to je vsetko jednoduchsie.
Ja mam deti po roku .. veľakrát po nich musím kričať, aby ma v tých ich zachvatoch smiechu počuli. Momentálne maju 4 a 5 rokov. Ale ja som zase spokojna s vekovým rozdielom pretože su ako dvojčatá. Co sa tvojho problému týka mas toho dosť, verím ti, no aj staršie dieťa je este dieta a pýta si pozornosť. To je úplne normálne. A ze si mu dala po zadku? Nemyslím si , ze si odnesie do života nejaku traumu. Stane sa . Človeku niekedy prasknu nervy. A ked to inak nejde tak co uz...
Nas 3rocny je mladsi a je to s nim narocne. Vzdoruje, nechce sa obliekat, za vsetko place. Hranice ma, no stale je to boj.
Ja si myslim, ze tvoje starsie dieta je este male na to, aby bolo celkom samostatne, potrebuje vela trpezlivosti, pozornosti, lasky a objati, nie kazdy den, ale kazdu hodinu.
@anonym_autor ano, s 2 detmi je to narocne, ja som mala 2r rozdiely a veeelmi tazke to bolo hlavne ten prvy rok. Starsi ziarlil a robil malemu zle 🤦♀️ rivalita trvala roky.
Starsi sa citi asi odstrkovany tak robi zo seba male babatko. Musi Ti pomoct manzel. Nech sa venuje malemu a ty sa budes moct venovat chvilu starsiemu, aby bol spokojny.
Aj moji take robili...nie aby maleho "tahali" vyssie, ale opakovali po nom...chodili po 4 ako on 🤷♀️
Si dobra mama, len ta to vycerpava ako kazdu matku.
@anonym_3b90f2 ... Mám dve deti už väčšie a je medzi nimi 5,5 roka. Do 6.- 7. rokov vychovávať, formujes a potom už len zmes, čo si zasiala.
3,5 ročné dieťa potrebuje naplno ešte matkinu pozornosť.
@doriiis ja mam 4 deti a rozdiely medzi nimi mam 6,5 roka, 8 rokov a 5 a pol roka. A sme takto spokojní, každého sme vypiplali osobitne a každého zvlášť sme si aj vychutnali.
@doriiis medzi manželom.a jeho bratom je 364 dní medzi mnou a bratom o 6d viac. Ani zo mňa ani z muža neubudlo za to že sme mali malý vekový rozdiel. Tak máme malý vekový rozdiel aj medzi deťmi. Len na rozdiel od autorkynho muža môj sa spolupodieľal na výchove na chodbe domácnosti atď

A v čom si akože zlyhala? Že si decku dala párkrát po zadku? No bóže. Asi si zaslúžilo, nie? Klídek.