Boja sa vaše deti búrky? Ako to zvládnuť
Ahojte, minulý mesiac bola u nás silná búrka. Z ničoho nič ostala tma, začalo liať, krúpy padali, vietor silno fúkal. Niektorým odnieslo strechu, nám len lietali veci na dvore. Trvalo to pol hodinu. Naše dieťa sa veľmi zľaklo, revalo ako besne nedalo sa ho ukľudniť. Odvtedy stále sa bojí že bude búrka. Párkrát už pršalo tak jemne odvtedy aj to sa bál a plakal. Každý deň sa pýta či nebude pršať či nebude búrka. Keď povieme že nie, tak hneď sa pýta odkiaľ to vieš že nebude, určite nebude pršať. Večer pred spaním tiež a nebude pršať nebude búrka, ja sa bojím. Keď mu poviem že bude pršať jemný dážď tak aj toho sa bojí a rozplače sa. Už neviem čo robiť aby prestal báť.?
Naše deti sa nikdy nebáli búrky. Boja sa naozaj máločoho. Skor ničoho 😀 Su vycviceni od mala 🤣😅
moji zazili blesk na hrebeni, udrel blízko nich a citili to na koži, odvtedy sa báli ale stale sme vysvetlovali, ze sa im nic nemoze stat. hromozvod, pevne mury .... proste vyrvorit pocit bezpecia po par mesiacoch sa to zlepsilo. držím palceky
Náš sa bojí, dokonca bol skontrolovať, ci budovy skoly ma bleskozvod 😃🙈
Ked sme vysvetlili, uz je spokojnejší.
On sa doteraz nebál, len minule čo bola tá silná búrka odvtedy sa bojí.
@anonym_autor Pamätám si z detstva, že keď šla búrka, rodičia ma rozptýlili a upokojili tým, že sme robili predburkove prípravy.Zatvarali sme okná, vonkajšie vchodové dvere.,odpojili zo siete spotrebiče/okrem chladničky/.Na dvore sme odpratali všetko, čomu by neprospel dážď a potom sme sa už len rozprávali...Podobne som to mala so synom, keď bol malý
Nám pomáha veľa vysvetľovať, že máme pevnú strechu, bleskozvod a pod.
A ako si mu vysvetlila co sa stalo ?
Ked si panikarila jasne ze sa bude bat ….
Detske strachy su naucene .
A coho sa boji? Bleskov, dazda, hrmenia? Najprv to treba zistit a potom vysvetlit kludne s pomocou AI nech napise primerane veku preco sa tvoria burky, ako vznikaju hromy a blesky a ked zisti, ze to nic nie je tak sa prestane bat pretoze zisti, ze to nie je nic nebezpecne. AI vie k tomu vygenerovat aj pekne obrazky.
A ako si mu vysvetlila co sa stalo ?
Ked si panikarila jasne ze sa bude bat ….
Detske strachy su naucene .
@anonym_8c091b Vysvetlila som že nemá sa čoho báť že vnútri sa nám nič nestane.
A coho sa boji? Bleskov, dazda, hrmenia? Najprv to treba zistit a potom vysvetlit kludne s pomocou AI nech napise primerane veku preco sa tvoria burky, ako vznikaju hromy a blesky a ked zisti, ze to nic nie je tak sa prestane bat pretoze zisti, ze to nie je nic nebezpecne. AI vie k tomu vygenerovat aj pekne obrazky.
@anonym_cfdaa9 Najviac bleskov a hrmenia.
@anonym_8c091b Vysvetlila som že nemá sa čoho báť že vnútri sa nám nič nestane.
@anonym_autor …..ale vonku hej ,tak to dieta pochopilo .
Chyba.
Ostava ti len / ked hrmi prsi fuka jeeeej ake super pocasie , ako sa krasne blyska atd atd
jedna pani tu raz pisala,ze pri kazdom zablesknuti a teda aj hrmote povie,ze Jezisko alebo proste nejake bytosti hore v oblakoch to uz podla toho na co kto veri ze hraju kolky a všetko trafili alebo ze dali gol po kazdom zaburacani lebo hrali futbal a dieta sa na to potom este aj tesilo a cakalo kedy znova zahrmi lebo pocitalo skore 😄 mozno takouto formou by som skusila nieco
@anonym_cfdaa9 Najviac bleskov a hrmenia.
@anonym_autor ty sa bojis? vnutorne? alebo niekto kto tam bol vtedy s nim?
@anonym_autor Ake stare je dieta? Ak uz aspon trochu chape, tak by som mu vysvetlila, co je hrom, ze to je len zvuk, ktory je sice hlucny, ale neublizi. Blesk sice moze ublizit, ale su na to hromozvody, ukazat hromozvod a povedat, co robi. Mozete aj pripravit scenar, co budete robit, ak sa nieco stane. Odnesie skridle zo strechy? Do izby aj tak nenaprsi a opravite. Spadne konar zo stromu? Ste vnutri, takze maximum, co vas caka, je upratovanie. Rozbije sa nedajboze okno? Mozete vymysliet, cim ho narychlo zapchate. Proti strachu pomaha, ak sa clovek neciti bezmocny, ale vie, ze moze vzdy nieco urobit.
nepises ake stare je dieta. Treba vela vela vysvetlovat a opakovat kym nepochopi. Ked zacina prsat alebo burka netreba panikarit, vziat ho na ruky aby malo pocit bezpecia a spolu sa pozerat na kvapky. Ak je dieta male treba vysvetlit, ze ten zvuk znamena, ze jeden oblak je teply, druhy studeny a ked do seba narazia tak sa to ozyva. Je to len akoby sa hadali ale zvuk nam neublizi. Blesk je, ze do seba narazaju lebo ich posuva vietor ale to sme chraneni lebo sme dnu a mame bleskozvody....
Koľko má rokov? Vie povedať prečo sa tsk veľmi boji? Počul nejaký hororový príbeh?
Mne rodičia hovorili keď som bola mala že čerti váľaju sudy. Ono čo keby keď bude búrka si urobíte z stoličiek a deky také útočisko kde budete sa hrať rozprávať a nejak to otočiť na hru?
@anonym_autor ty sa bojis? vnutorne? alebo niekto kto tam bol vtedy s nim?
@pralinka25 Nie, ja sa nebojím búrky ani manžel a staršie dieťa sa nebojí, neviem ale čo to má s tým spoločne.
@anonym_autor Ake stare je dieta? Ak uz aspon trochu chape, tak by som mu vysvetlila, co je hrom, ze to je len zvuk, ktory je sice hlucny, ale neublizi. Blesk sice moze ublizit, ale su na to hromozvody, ukazat hromozvod a povedat, co robi. Mozete aj pripravit scenar, co budete robit, ak sa nieco stane. Odnesie skridle zo strechy? Do izby aj tak nenaprsi a opravite. Spadne konar zo stromu? Ste vnutri, takze maximum, co vas caka, je upratovanie. Rozbije sa nedajboze okno? Mozete vymysliet, cim ho narychlo zapchate. Proti strachu pomaha, ak sa clovek neciti bezmocny, ale vie, ze moze vzdy nieco urobit.
@marianarem Má pomaly 9 rokov.
Príklad dnes u nás ráno pršalo, nič strašné len dážď taký hustejší, max pol hodinu to trvalo a celý čas plakal kedy to už prestane.
Koľko má rokov? Vie povedať prečo sa tsk veľmi boji? Počul nejaký hororový príbeh?
@anonym_ea5d20 Bude mať 9 rokov. Doteraz sa nebál ničoho, len minule čo videl tú veľkú búrku aj ako hrmelo aj počuť bolo blesky odvtedy sa bojí. A nevieme už ako mu to vyhovoriť že nemá sa čoho báť.
@pralinka25 Nie, ja sa nebojím búrky ani manžel a staršie dieťa sa nebojí, neviem ale čo to má s tým spoločne.
@anonym_autor spoločne to ma to ze záleží aj na reakcií okolia v tej chvíli keď sa začal báť.
Ani neviem ci je dobre nu vyslovene vtlkat ze sa nemá čoho báť lebo búrka môže byt naozaj nebezpečná a cas od času sa deje ze nieco ponici alebo niekto pri tom umrie a ked to niekde zacuje potom ti prestane veriť.
Skôr by som nechala hovoriť jeho. Čoho sa boji. Mozno pomôže keď si to pomenuje nahlas. A teda skôr choďte na to štýlom co v búrke robiť ma aby bol v bezpečí a neprekvapili ho potom katastrofické historky.
Chce to čas. Ak by to pretrvávajú tak asi jedine odborník.

Nieeee, stojíme má balkóne a obdivujeme blesky. Tak ale môj je smelý zajko