Cestovanie s dojčatami: Je správne brať ich na dovolenku?
Ahojte, viete mi prosim vysvetlit jednu vec, pretoze jej nerozumiem. Ja som s mojou malou cakala do 4 rokov, kym sme s nou sli na dovolenku lietadlom. Aj kvoli tomu, ze z dovolenky by sme nic moc nemali, aj kvoli jej bezpecnosti, aj kvoli tomu ze by si aj tak nic nepamatala ale hlavne kvoli ohladuplnosti k ostatnym. Vcera sme sa vratili z dovolenky s manzelom, bol to takmer 4h let. Cely let, od nastupu do lietadla az po vystupenie, tam neskutocne plakalo, doslova az škriekalo male, mozno 4 mesacne dieta. Nepomohli ani sluchadla s ANC, ani štuple do usi, bolo to na nevydrzanie. Matka s otcom nervozna a pasazieri vratane letusiek otraveni, nahnevani, tie pohlady, ked vystupovali nikdy nezabudnem a myslim, ze ani rodicia😀 viete mi teda prosim vysvetlit, preco su niektori rodicia takto sebecki a nevedia pockat? Ked som ja s manzelom vedela a nebola to katastrofa.. a komentare ze mozno cestuju za rodinou - da sa to vyriesit tym, ze prispejete na letenky a pridu za vami. Naozaj si nemyslim, ze je toto potrebné. Ja mam rada deti a sama mam vlastne, ale ta bezocivost druhych ma vytaca. A nie, nie je to o tom aby matka sedela doma, ale daju sa spoznavat okolite miesta, kde je klima, aj mikroby babatku viacmenej zname. Ale toto? Predstavuje to rizika jednak pre babo, a po druhe diskomfort pre spolucestujucich. Napiste mi svoje nazory, ale prosim slusne, nech to je normalna diskusia. Som otvorena aj inym nazorom😇 pekny den a vela pevnych nervov.
@anonym_autor
My sme s deťmi lietali asi od 6 mesiacov, nielen na dovolenky, ale hlavne kvôli práci a teda našťastie sme nikdy nemali ani najmenší problém.
Minulý rok sme ale v septembri leteli po dlhom čase z Bratislavy namiesto Viedne a letela s nami skupina odniekiaľ z východu (6 dospelých, 4 deti). Deti spokojne sedeli, rodičia postávali v uličke, smradľaví a spotení (ok, ja chápem,že asi mali dlhšiu cestu ako my ostatní, ale teda hnus). Za 3 hodiny vypili 2 fľaše ginu, vykrikovali tou svojou poloslovenčinou tak,že by človek najradšej vystúpil a celé to zabila jedna dáma, ktorá sa pri prílete striekala parfémom priamo v uličke.
Cestou naspäť sme vychytali pani, ktorá kašľala a chrchlala celý let. Samozrejme bez rúška/respirátora.
Takže mne deti nevadia,veľakrát to im nevysvetlíš, ale aby dospeláci obťažovali svojim smradom, alkoholom s hučaním ďalšie desiatky cestujúcich, to mi hlava neberie.
Ja sama som s deťmi v lietadle nikdy nemala problém, nejak to viem odfiltrovat, povedať si, že sú to deti. Problém mám vždy s dospelakmi, co sa nevedia správať. Inak, naša do 6 mesiacov plakala tak, že som nemohla ísť ani do obchodu. Pritom som všade počúvala, ako oni s detmi lietali už v 2 mesiacoch, dokonca som bola nepriamo označená za neschopacku, keď ja s takým malým dieťaťom neviem cestovať. Tak... nie každý má doma malu knedlu, co si len tak bufka do perinky... ale ani kvôli chorobám by som fakt minimálne do roka, dvoch nikam dalej nesla, nehovoriac o letiskách, velkych hoteloch atd
@anonym_autor mne to nepríde ako niečo, nad čím by som sa mala rozčuľovať. Lietadlo je verejná doprava a deti sú tiež len ľudia. Takže keď plaču proste smola. Nech ostanú doma tí ktorým všetko vadí.
@anonym_autor mne to nepríde ako niečo, nad čím by som sa mala rozčuľovať. Lietadlo je verejná doprava a deti sú tiež len ľudia. Takže keď plaču proste smola. Nech ostanú doma tí ktorým všetko vadí.
@lenka13332 Aj vo verejnej doprave existujú pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Videla si už niekedy, že by šoféri diaľkového autobusu tolerovali, že tam niekoľko hodín nejaké decko plače alebo spieva? Alebo že ho prebaľujú na sedačke za jazdy? Rodič je zodpovedný za to, aby jeho dieťa neobťažovalo ostatných cestujúcich. V autobuse ti tiež nedovolia,aby si sa s deťmi prechádzala hore dole po uličke len preto, že jemu sa nechce sedieť. My si za tú cestu musíme zaplatiť nemalé peniaze, na rozdiel od tých malých detí do 2 rokov, pri ktorých práve to chcú jeho rodičia využiť.
@lenka13332 Aj vo verejnej doprave existujú pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Videla si už niekedy, že by šoféri diaľkového autobusu tolerovali, že tam niekoľko hodín nejaké decko plače alebo spieva? Alebo že ho prebaľujú na sedačke za jazdy? Rodič je zodpovedný za to, aby jeho dieťa neobťažovalo ostatných cestujúcich. V autobuse ti tiež nedovolia,aby si sa s deťmi prechádzala hore dole po uličke len preto, že jemu sa nechce sedieť. My si za tú cestu musíme zaplatiť nemalé peniaze, na rozdiel od tých malých detí do 2 rokov, pri ktorých práve to chcú jeho rodičia využiť.
@jaja20 áno zažila. A zase len zopakujem, je to verejná doprava. Dieťa sa prejavuje plačom a kto nechce znášať to čo verejná doprava obnáša najlepšie sa poistiť tým že pôjde autom. Aj niektorú dospelí vedia byť poriadne otrávení. Nahlas rozprávajú. Otravujú verejnosť svojím zápachom alebo keď začnú v lietadle piť to ani nekomentujem. Tiež je to nepríjemné ale čo s tým spravíš ? Je to proste verejná doprava
@jaja20 áno zažila. A zase len zopakujem, je to verejná doprava. Dieťa sa prejavuje plačom a kto nechce znášať to čo verejná doprava obnáša najlepšie sa poistiť tým že pôjde autom. Aj niektorú dospelí vedia byť poriadne otrávení. Nahlas rozprávajú. Otravujú verejnosť svojím zápachom alebo keď začnú v lietadle piť to ani nekomentujem. Tiež je to nepríjemné ale čo s tým spravíš ? Je to proste verejná doprava
@lenka13332 Vôbec ti neverím, že si v diaľkovom autobuse zažila tie situácie, o ktorých reálne píšem.
Tam by to totiž šofér v žiadnom prípade nenechal bez riešenia. Keď ťa niekto v lietadle obťažuje zápachom alebo niečím iným, určite sa ozveš. Ibaže by si bola ticho, lebo sa bojíš, že tam nie si anonym, však?
Osoby pod viditeľným vplyvom alkoholu na palubu lietadla nepustia, zažili sme to na Mallorke. Vlastný alkohol sa takisto nesmie piť, ak to vidíš, mala si povedať letuške.
A úplne najhoršie je, keď vymákneme rodinu s viacerými deťmi, ktoré sa hádajú a strkajú o hračky.
Ale táto téma je primárne o dojčatách v lietadle.
@michaelacabadova V tom pripade by nemohli somrat, lebo sa tak sami rozhodli. Ja by som si rada priplatila za let bez deti, rovnako ako za to ubytko.
@mandzula tak ubytko.sa dá , však sú aj iba adults only
@kiki68 A tu vyvstava dalsia vec - na palubu by mali pustit len triezvych ludi, ziadne podavanie alkoholu priamo v lietadle.
@mandzula hahah, no Toto je take, ze do smiechu, tie letusky nie su autobusar Edo, co vyrazi ozrateho Jozina z busu 😂 Hlavne tym zarabaju, cize cim viac kupia, tym lepsie
@jaja20 aj za to 2 rocne musis zaplatit- niekde viac, niekde menej a nema narok ani na vlastnu sedacku. Doba, kedy dieta letelo zadarmo, je uz dobrych 10-15 rokov prec. A ako uz bolo povedane- je to verejna preprava= pre verejnost, kto ma € na letenku, ma narok na prepravu. Ak chces, aby ta ostatni neobtazovali, kup si vip letenky alebo ries sukromnu prepravu (ci uz letecku, automobilovu alebo lodecku)...
@lenka13332 Vôbec ti neverím, že si v diaľkovom autobuse zažila tie situácie, o ktorých reálne píšem.
Tam by to totiž šofér v žiadnom prípade nenechal bez riešenia. Keď ťa niekto v lietadle obťažuje zápachom alebo niečím iným, určite sa ozveš. Ibaže by si bola ticho, lebo sa bojíš, že tam nie si anonym, však?
Osoby pod viditeľným vplyvom alkoholu na palubu lietadla nepustia, zažili sme to na Mallorke. Vlastný alkohol sa takisto nesmie piť, ak to vidíš, mala si povedať letuške.
A úplne najhoršie je, keď vymákneme rodinu s viacerými deťmi, ktoré sa hádajú a strkajú o hračky.
Ale táto téma je primárne o dojčatách v lietadle.
@jaja20 ja som tiez zazila tieto situacie, ale autobus nesmies len tak niekde odstavit. Si to predstavujes velmi jednoducho, ze niekde mimo civilizaciu zastavia a vyhodia matku s dietatom a kociarom na krajnicu, za to, ze dieta prebalovala v autobuse, lebo sa pokakalo. Ci uz len preto, ze spievalo a recitovalo.🫣🫣 jedine, co vie vodic ukorigovat je prechadzanie sa po buse (staci blbo vybrata zakruta ci silnejsie ubrzdenie a hned je aktivna matka s dietatom na mieste) a podgurazenych ludi - tych bud neprijme alebo na nejakej zastavke vyhodi z busu....
@kiki68 Na tých 5 hodín by som sa s tebou kľudne vymenila. A prenechala ti takmer 15 hodín vedľa decka, ktoré malo prehodený režim dňa a cez deň pár hodín spalo, ale v noci, keď ostatní cestujúci chceli spať, sa zobudilo a vkuse bľabotalo, spievalo a recitovalo.
V tvojom prípade stačilo povedať letuške, aby zvážila predaj ďalšieho alkoholu. Tourett je vážna diagnóza, ktorá sa nedá ovplyvniť, ale správanie vlastného dieťaťa by rodič mal mať pod kontrolou.
Keď sme sa ozvali my viacerí, tak boli zdutí.
@jaja20 ja som robila v jasliach, kde deti casto 8 hodin vrieskali ba striedacku, lebo 12 mes nevysvetlis, ze sa len otvorili dvere a nejde mama 😂😂 Ver tomu, ze mnou to uz nehne, mnou nehne ani plac mojich deti. Ale mozno by som tym zufalcom ponukla nejake finty ako to dieta ukludnit ( ver mi, ze v jasliach skusis vela tych hacks) 😂 Ale beznych ludi to moze samozrejme iritovat. Ked ich nereve 18 naraz ( bolo aj take), tak pohoda 😉 Mne na nervy lezu dospelaci,co sa chovaju ako decka a chcu nemozne veci a hlavne maju nemozne spravanie. Lebo to decko za to nemoze, ale dospely vacsinou ano.
@jaja20 aj za to 2 rocne musis zaplatit- niekde viac, niekde menej a nema narok ani na vlastnu sedacku. Doba, kedy dieta letelo zadarmo, je uz dobrych 10-15 rokov prec. A ako uz bolo povedane- je to verejna preprava= pre verejnost, kto ma € na letenku, ma narok na prepravu. Ak chces, aby ta ostatni neobtazovali, kup si vip letenky alebo ries sukromnu prepravu (ci uz letecku, automobilovu alebo lodecku)...
@vevesh 2 rocne uz musis platit sedacku vacsinou a musi na nej sediet. Prace do 2 rokov sa to oplati, potom uz velmi nie.
@vevesh 2 rocne uz musis platit sedacku vacsinou a musi na nej sediet. Prace do 2 rokov sa to oplati, potom uz velmi nie.
@kiki68 do 2 rokov platis 10% z letenky plus palivovy poplatok pri klasickych letenkach (neakciove a nie v ramci zajazdov z ck)..takze napriklad zo 400e letenky za dieta do 2 rokov platis 150e 🫣potom plnu sumu. Toto zaviedli, ked malo moje najstarsie dieta nejaky rok-tri, takze dobrych doooost rokov dozadu, kedze je uz pomaly dospele...🙃🙃🙃pred tym bolo kompletne zadarmo....
Mam za sebou minimalne 100 letov a nastastie nemam zle skusenosti s malymi detmi. Co si pamatam tak jeden dva krat z tych sto letov dieta vrestalo a nedalo sa utisit, bolo mi luto jeho aj rodicov. A to ja sama deti nemam. Viac ma vyrusuju dospeli, co pocas letu bez sluchatok pozeraju filmy na mobile. Kazdemu co sa stazuje na placuce deti alebo iny rusiaci element odporucam sluchadla blokujuce hluk. Pre mna je to uz automatika. Lietadla su verejny dopravny prostriedok a treba ratat s tym, ze v uzavretom priestore s dalsimi 150 ludmi to bude nepohodlne. Let a transfer su najhorsia cast dovolenky, s tym , ak clovek nie je milionar, sa neda nic spravit len to prezit.
@jaja20 ja som tiez zazila tieto situacie, ale autobus nesmies len tak niekde odstavit. Si to predstavujes velmi jednoducho, ze niekde mimo civilizaciu zastavia a vyhodia matku s dietatom a kociarom na krajnicu, za to, ze dieta prebalovala v autobuse, lebo sa pokakalo. Ci uz len preto, ze spievalo a recitovalo.🫣🫣 jedine, co vie vodic ukorigovat je prechadzanie sa po buse (staci blbo vybrata zakruta ci silnejsie ubrzdenie a hned je aktivna matka s dietatom na mieste) a podgurazenych ludi - tych bud neprijme alebo na nejakej zastavke vyhodi z busu....
@vevesh Kde píšem o vyhodení dieťaťa z autobusu alebo lietadla? Označ mi to.
Píšem o tom, že rodičia sú zodpovední za svoje deti a je ich povinnosťou postarať sa o to, aby kôli ich decku ostatní cestujúci nezažívali na dlhých cestách diskomfort. Ak by dieťa v diaľkovom buse vrieskalo, spievalo alebo ho prebaľovali na sedadle pri iných cestujúcich, šofér by ich veľmi rázne upozornil na nevhodné správanie. Zvlášť pri nočných cestách má byť v dopravnom prostriedku ticho a kľud.
Keď patríš medzi tie matky malých detí, ktoré majú k tejto téme takýto prístup, tak sa potom nečudujte, že ľudia nemajú vaše deti radi. Tento štýl - po mne potopa, nikdy nič dobré nepriniesol.
Dieťa vyjadruje plačom, že mu je zle, že nie je spokojné, že ho niečo bolí a mne ako matke by pukalo 💔, keby moje dieťa muselo toto všetko zažívať len kôli tomu, že chcem ísť na dovolenku. Jednoducho nechápem, ako toto môžu matky dopustiť.
@mandzula tak ubytko.sa dá , však sú aj iba adults only
@michaelacabadova Je mi jasne, take vyhladavam.
@vevesh Bavíme sa tu o dojčatách,a tie do 2 rokov platia len pár € infant poplatok, cca 50€, záleží na konkrétnej cestovke. Čiže táto suma je skoro úplne ako zadarmo.
Mam za sebou minimalne 100 letov a nastastie nemam zle skusenosti s malymi detmi. Co si pamatam tak jeden dva krat z tych sto letov dieta vrestalo a nedalo sa utisit, bolo mi luto jeho aj rodicov. A to ja sama deti nemam. Viac ma vyrusuju dospeli, co pocas letu bez sluchatok pozeraju filmy na mobile. Kazdemu co sa stazuje na placuce deti alebo iny rusiaci element odporucam sluchadla blokujuce hluk. Pre mna je to uz automatika. Lietadla su verejny dopravny prostriedok a treba ratat s tym, ze v uzavretom priestore s dalsimi 150 ludmi to bude nepohodlne. Let a transfer su najhorsia cast dovolenky, s tym , ak clovek nie je milionar, sa neda nic spravit len to prezit.
@anonym_588060 Slúchadlá poraď aj tým, čo sa sťažujú, že sa ľudia medzi sebou rozprávajú. Jedna tu bola rozhorčená, že sa pri nej bavili o krajinách, ktoré precestovali.
Ale je nonsens, čo sme zažili na dlhých letoch, kedy napríklad decko po 1 po polnoci začalo spievať, lebo však jasné, ono sa už vyspalo a malo v r... ostatných cestujúcich, ktorí spali.
@vevesh Bavíme sa tu o dojčatách,a tie do 2 rokov platia len pár € infant poplatok, cca 50€, záleží na konkrétnej cestovke. Čiže táto suma je skoro úplne ako zadarmo.
@jaja20 ano, ja sa bavim tiez o dojcatach- zjavne si s nijakym neletela, ked si myslis, ze je to len 50e. A vobec nepatrim k tym "po mne potopa" matkam, ale tiez sa mi stalo, ze nejake z mojich deti reagovalo nie celkom dobre- ale to neznamena, ze prerusim cestu. V lietadle, vlaku,na lodi ci autobuse je to dost tazko mozne. Ked sa raz potrebujes prepravit z bodu a do bodu b, tak to urobis aj za cenu 4 hodinoveho placu, ktory predvidat a niekdy ani ovplyvnit nevies. Mozes sa len pokusit zmiernit, ale ci to pomoze, no niekedy ano a niekedy nie. Preto akurat tak sucitim s tymi matkami, ktore vytiahnu "revaciu kartu", alw absolutne by ma nenapadlo z tohto dovodu diskriminovat ich dopravu...
@anonym_autor áno a presne kvôli vreštiacemu, pobehujúcemu, afektovanému decku a premotivovaných fotrovcov si doplácam nielen hotel. Chápem, źe ho bolia ušká… ja hlavu ani uši nevypnem ale aspoň na dovolenke chcem mať pokoj.
@jaja20 ano, ja sa bavim tiez o dojcatach- zjavne si s nijakym neletela, ked si myslis, ze je to len 50e. A vobec nepatrim k tym "po mne potopa" matkam, ale tiez sa mi stalo, ze nejake z mojich deti reagovalo nie celkom dobre- ale to neznamena, ze prerusim cestu. V lietadle, vlaku,na lodi ci autobuse je to dost tazko mozne. Ked sa raz potrebujes prepravit z bodu a do bodu b, tak to urobis aj za cenu 4 hodinoveho placu, ktory predvidat a niekdy ani ovplyvnit nevies. Mozes sa len pokusit zmiernit, ale ci to pomoze, no niekedy ano a niekedy nie. Preto akurat tak sucitim s tymi matkami, ktore vytiahnu "revaciu kartu", alw absolutne by ma nenapadlo z tohto dovodu diskriminovat ich dopravu...
@vevesh ja som sa maleho platila 20 alebo 25 eur, to bol jediny flat payment (Ryanair) a to som s malym lietala naozaj casto. Pod 2 roky mal naozaj letenku za par eur, jedine musel na mne sediet. Teraz ma 8 rokov takze to nebolo az tak davno
@vevesh ja som sa maleho platila 20 alebo 25 eur, to bol jediny flat payment (Ryanair) a to som s malym lietala naozaj casto. Pod 2 roky mal naozaj letenku za par eur, jedine musel na mne sediet. Teraz ma 8 rokov takze to nebolo az tak davno
@jablkovastrudla tak my sme taketo sumy za dojca nikdy neplatili. Za najstarsie sme mali zadarmo letenku do dvoch rokov (akoze fakt zadarmo), potom ako prisli tie poplatky a pod. Sme na letenach pod 150e nesli za dojca nesli. Ale je pravda, lietali sme mimo eu a ziadny ryan air...
@vevesh Pri zájazde cez cestovky platíš len minimálny poplatok za infanta, väčšinou tých 50€.
A nečítaš s porozumením. Nepíšeme o prerušení cesty kôli plaču. Píšeme o tom, že celkovo nie je dobré lietať na dovolenky mimo Slovenska s takýmito malými deťmi, lebo zle znášajú tlak v lietadle, atmosféru, zmenu režimu o.i. z dôvodu zmien časových pásiem a z tejto nepohody sú potom mrzuté a plačlivé. To nie je vina tých detí, tie ani nechápu, čo sa deje, kam idú, ani si to nebudú pamätať. Ale ich rodičov.
Ale keď si taká sebecká, že ti nevadí, že tvoje dieťa plače od bolesti a únavy, lebo ty proste chceš letieť 4 hodiny niekoľko tisíc kilometrov na dovolenku, tak k tomu už nemám viac čo dodať.
Každý podľa svojho vedomia a svedomia.
@anonym_d66674 a to je smutné...užite si
@michaelacabadova neni som vobec smutna, velmi sa tesime 😊👍

@anonym_autor viete, ja si myslím, že keby aj boli ins adults only flights, tak by boli tie letenky drahé, myslím si, že by ľudia vybrali lacnejšiu letenku i za cenu uplakanej spoločnosti v lietadle
@michaelacabadova Určite nie. Za niektoré veci sa oplatí priplatiť si. Takisto ako za kvalitné potraviny a služby. Veď aj tie adults hotely alebo časti hotelov sú drahšie, než tie ostatné.