Deti s autizmom a Vianoce
Malá má skoro 3 roky a ešte nikdy nechápala Vianoce a pritom to je to najkrajšie obdobie v živote matky keď jej dieťa verí na čaro vianoc, Ježiška a príde do obývačky a zrazu darčeky všade a očka rozžiarené
@anonym_autor ani 3-rocne zdrave dieta prilis nechape vyznamu Vianoc.
Ja nerozumiem tu slovensku posadnutost Vianocami, akoby to bol jediny zmysel celeho roka... Tvoje dieta ma 3 roky, zameraj sa na kazdy jeden uspech, aj ked maly, kazde jej napredovanie.... Vianoce a ich vnimanie su az na chvoste uspesneho zaradenia sa do zivota....
Ty tiez asi nebudes uplne "standardna", ked na Velku noc riesis toto. Okrem toho, nejake Vianoce by pri ma pri autistickom dietati fakt tankovali asi najmenej. Pockaj, az budes hladat skolku/skolu (vlastna skusenost).
Moj ma 8 r autizmus a nechape to
@henka123123 ach jaj niesi z toho smutná ?
Ty tiez asi nebudes uplne "standardna", ked na Velku noc riesis toto. Okrem toho, nejake Vianoce by pri ma pri autistickom dietati fakt tankovali asi najmenej. Pockaj, az budes hladat skolku/skolu (vlastna skusenost).
@anonym_0b7f50 hm rozumiem, len ja sa chcem aj tešiť zo života nie len sa trápiť že moje dieťa je iné ja ako ostatné, som myslela že aspoň časom to pochopí
@anonym_0b7f50 no hej škôlky a školy sa celkom bojím že ako to bude
Ja nerozumiem tu slovensku posadnutost Vianocami, akoby to bol jediny zmysel celeho roka... Tvoje dieta ma 3 roky, zameraj sa na kazdy jeden uspech, aj ked maly, kazde jej napredovanie.... Vianoce a ich vnimanie su az na chvoste uspesneho zaradenia sa do zivota....
@tenerifka tak len ma to tak zamrzelo no, ja ako dieťa som milovala Vianoce a tešila sa na nich po celý rok
@anonym_autor rozumiem ti. Ale tvoje dieta je na prvom mieste, a ak ma len 3 roky, zamerat svoju energiu smerom k terapiam, zlepseniu stavu, integracie.... A tesit sa z malych radosti. Mozno raz pride moment, ked bude vnimat aj Vianoce a tesit sa z nich.
Vieš čo, náš má tiež autizmus - AS a som rada, že sa aspoň konečne navečeriame a aj večer je už fajn /teraz má 15r/ ...musíš jej dať čas a vysporiadať sa sama so sebou, že to nebude tak, ako si zvyknutá z detstva a u iných, aspoň u mňa to tak bolo...keď mal cca 3 roky, to sme fakt ešte dávali, ale neskôr, nevedel vydržať na večer a potom boli z toho záchvaty alebo bol preťažený z darčekov, skúšali sme aj tak, že darčeky si našli na druhý deň ráno alebo sme najedli skorej aj okolo druhej, niekedy zas nechcel s nami večerať, tak sme ho nechali, netlačili sme na neho...Viem, že je to ťažké, všetko chystáš, snažíš sa, aby bolo všetko čo najlepšie, najkrajšie, všetci spokojní...ale naozaj sa musíš s tým vnútorne vysporiadať len ty sama, lebo s tými deťmi PAS je to naozaj náročné a uvidíš, že aj ty časom k tomu úplne zmeníš postoj, lebo budeš musieť, budeš mať iné priority...ja si koľko krát hovorím, že keby som mala tie vedomosti, čo ma život naučil za tých pätnásť rokov, už by som k synovi pristupovala úplne ináč, ale hold, k tomu musí človek dospieť.
Problém máš ty, ako mama, nie dieťa 😉
Este je malicka. Moj tom veku iba vrieskal, ziadne vianoce ani vecera nebola. Darceky ked som mu rozbalila vrieskal tak ze sme ich museli schovat. Teraz je uz starsi 7r a celkom sa da, dokonca sa aj rychlo naveceriame, aj si vyberie konkretnu hracku co mu jezisko donesie, a tesi sa ze je tam. Asi tak od 5r to zacal ako tak vnimat a teraz uz to celkom chape. Nase deti potrebuju cas . To niekto kto to nezije nechape aky je to zivot. Ved prave o to ide ze my tie male radosti bezneho normalneho zivota nezazivame. Vsetko sa toci len okolo dietata a vacsinou prevlada stres a neuspechy. Takze aspon raz dvakrat za rok vy sme na par chvil chceli zazit chvilku toho normalneho zivota kt sme zili predtym. Nevidim na tom nic zle. Autorke drzim palce. A na porovnanie ze 3r zdrave tiez nevnima vianoce. Moj zdravy syn uz 10mesacny vedel ze darceky su pre neho a rok na to uz pisal s muzom list jeziskovi..
Teš sa z radostí a šťastia tvojej dcérky, pri takýchto detičkách je darom a šťastím každá chvíľa keď napredujú. Vianoce možno nepochopí nikdy a budeš sa potom trápiť celý život? Tieto deti to potom vycítia. Mám pocit, že si sa s jej diagnózou nezmierila a chápem ťa, nie je to ľahké. Nikdy ale nie je neskoro vyhľadať psychológa, ja viem, je to tabu ale chodiť k nemu neznamená že máš problém, je to to isté ako rozhovor s kamarátkou na káve, ako keď napíšeš nám tu, len on presne vie ako ti pomôcť. Držím palce
Teš sa z radostí a šťastia tvojej dcérky, pri takýchto detičkách je darom a šťastím každá chvíľa keď napredujú. Vianoce možno nepochopí nikdy a budeš sa potom trápiť celý život? Tieto deti to potom vycítia. Mám pocit, že si sa s jej diagnózou nezmierila a chápem ťa, nie je to ľahké. Nikdy ale nie je neskoro vyhľadať psychológa, ja viem, je to tabu ale chodiť k nemu neznamená že máš problém, je to to isté ako rozhovor s kamarátkou na káve, ako keď napíšeš nám tu, len on presne vie ako ti pomôcť. Držím palce
@amalka07 áno niesom zmierená je to niečo úplne nové pre mňa, hlavne dúfam že nás nebude ohrozovať s nožmi a nebude agresívna a útočiť na nás bit
Moja "teenager" a Vianoce tiež nechápe. Vidí že sa niečo deje, vidí darčeky, stromček, prestretý stôl, ale tá radosť ako pri zdravých deťoch tam chýba.
Ona miluje pečenie, to má najradšej . Vyberá šľahač, plechy, nosí potrebné potraviny, kuchárske knihy, ochutnáva...
Moji nie sú autisti a Vianoce tiež ešte nejako extra neprežívali. Ako potešili sa darčekom,ale celkovo ten deň nijako zvlášť neprežívali,v zmysle že by sa tešili na pečenie alebo dačo take. Že je to deň narodenia Ježiša,im absolútne ešte nič nehovorí, zvlášť dcére, ktorá bude mať 4.V troch rokoch podľa mňa žiadne dieťa ešte ti nebude "šalieť"z Vianoc,ako si predstavuješ. Daj tomu čas.

@anonym_autor A toto ťa trápi akurát teraz, na Veľkú noc? Ak má ťažký autizmus, nepochopí Vianoce a ich zmysel nikdy. A nepochopí ani iné, oveľa dôležitejšie veci. To bude skutočný problém, keď budeš mať na krku dospelého človeka s intelektom dieťaťa a nevypocitateľným správaním, nie toto