icon

Dieťa ma udiera: Ako zvládnuť agresivitu štvorročného dieťaťa?

Včera o 18:28

Ahojte. Idem si po radu, lebo mám pocit, že zlyhávam. Mám dvoch synov. Jeden je pokojnej povahy, viac-menej poslušný, nemá rád, keď sa hnevám. A druhý syn je úplne iný. Od malička je trucovitý, tvrdohlavý. Mával časté aj hodinové záchvaty hnevu, ktoré sa časom naučil zvládať. To by už nebol problém. Veľa vecí sme vyriešili v pokoji, v kľude, s trpezlivosťou. Naučil sa časom, čo robiť, keď dostal záchvat hnevu. Najnovšie ma ale začal udierať zdanlivo bez príčiny. Príčinu sa snažím nájsť, ale zatiaľ som na to neprišla. Napr. už asi mesiac keď ide spať, poviem im rozprávku, potom poviem dobrú noc, tak ako vždy, chcem dať pusu a on ma z ničoho nič udrie. Myslela som, že nechce spať, že to preto robí, ale nie je to tým, on spí rád a zaspí prakticky do 10min. Keď som mu vravela, že ma to bolí, nech to nerobí, povedal, že chce, aby som plakala. Už som naňho aj kričala, aj sa naňho hnevala, aj som mu to raz vrátila, ale nič nepomohlo. Neviem prísť na príčinu. V rodine sa prakticky nič nezmenilo, ani v škôlke. Režim má stále rovnaký. Poslednú dobu často keď mu niečo nedovolím, hovorí aj to, že ma neľúbi. Potom po chvíli dobehne a chce sa mojkať. Mal niekto podobnú skúsenosť, je to len ďalšia fáza? Ďakujem.

anonym_f71137
Včera o 18:52

Udrie má? Okamžite opúšťam miestnosť a bude sám.
Toto nemôžeš nechať bez “trestu” . Prdi na to, že či to teba boli alebo nie. Ale ty musíš dat pocítiť kde sú hranice

Ako reaguje otec? Aký má postoj

beata_k
Včera o 18:56

@anonym_autor Nie je dovod hladat pricinu. Toto je neakceptovatelne, nech by pricina bola akakolvek. Aj v MS mu deti veeelmi rychlo vysvetlia kde je sever. Jedno sa isto najde take, co mu v sekunde uvali spat.

anonym_b601c3
Včera o 19:02

keby ma udrel, okamžite by dostal naspäť

autor
Včera o 19:07
@anonym_f71137

Udrie má? Okamžite opúšťam miestnosť a bude sám.
Toto nemôžeš nechať bez “trestu” . Prdi na to, že či to teba boli alebo nie. Ale ty musíš dat pocítiť kde sú hranice

Ako reaguje otec? Aký má postoj

@anonym_f71137 manžel pri tom väčšinou nie je. On je dosť prchký, vravel, že by mu dal na zadok, ale ja syna nechcem biť. Chcem, aby to pochopil bez fyzického násilia. Aj keď som mu úder vrátila, aby vedel, že to bolí, nepomohlo to. Aj som už odišla, on s huronskym revom dobehol, že už to neurobí. Keď som sa ho pýtala, prečo to robí, povedal, že nevie.

anonym_f71137
Včera o 19:11
@anonym_autor

@anonym_f71137 manžel pri tom väčšinou nie je. On je dosť prchký, vravel, že by mu dal na zadok, ale ja syna nechcem biť. Chcem, aby to pochopil bez fyzického násilia. Aj keď som mu úder vrátila, aby vedel, že to bolí, nepomohlo to. Aj som už odišla, on s huronskym revom dobehol, že už to neurobí. Keď som sa ho pýtala, prečo to robí, povedal, že nevie.

@anonym_autor ale zdať dieťaťu hranice nie je fyzické násilie.
Keď dobehne, tak ho zaniesť spat do izby a pivedat, nechcem aby si tu bol, lebo si má udrel. Aj ho nechať porevat. On musí vedieť, že prekročil hranice

Ty ho vlastne nevychovavas, to sa ti raz môže veľmi škaredo vrátiť, neučíš ho, že každá akcia vyvoláva reakciu

autor
Včera o 19:12
@anonym_b601c3

keby ma udrel, okamžite by dostal naspäť

@anonym_b601c3 Veľa úderov som mu už vrátila a bola som naňho fakt zlá, ale on chvíľu, niekoľko dní, tyzdnov je ok, potom zase začne biť. Akoby to mal nejako v génoch alebo čo.

anonym_5eb17d
Včera o 19:13
@anonym_autor

@anonym_autor Ked mu svihnes vzdy hned spat, tak to pochopi. Ze ked sa udrie, tak to boli. Inak to nepochopi. Casom z toho vyrastie.
To je ako horuca voda. Nechytaj to, opalis sa. Aj tak sa musi niekto popalit, aby pochopil na vlastnej kozi.

autor
Včera o 19:18
@anonym_5eb17d

@anonym_autor Ked mu svihnes vzdy hned spat, tak to pochopi. Ze ked sa udrie, tak to boli. Inak to nepochopi. Casom z toho vyrastie.
To je ako horuca voda. Nechytaj to, opalis sa. Aj tak sa musi niekto popalit, aby pochopil na vlastnej kozi.

@anonym_5eb17d Dakujem za tip. Proste mu urobim vzdy zrkadlo. Asi som urobila chybu, že nie vzdy som mu to vrátila, niekedy som kricala, niekedy vratila, niekedy odisla. Tak skúsim zakazdym toto. Len ma zaujimalo, ci nema niekto podobnu skúsenosť s detmi.

anonym_1c818f
Včera o 19:49

Odist je podla mna najvacsia blbost. To prenho nie je ziadny trest. Tak to urcite nepochopi.

anonym_166c8a
Včera o 19:58
@anonym_autor

@anonym_5eb17d Dakujem za tip. Proste mu urobim vzdy zrkadlo. Asi som urobila chybu, že nie vzdy som mu to vrátila, niekedy som kricala, niekedy vratila, niekedy odisla. Tak skúsim zakazdym toto. Len ma zaujimalo, ci nema niekto podobnu skúsenosť s detmi.

@anonym_autor nie je agresívnejší, keď sa v ten deň viac venuješ staršiemu synovi, alebo ho pochváliš... mladší ti ubližuje a trestá ťa zo žiarlivosti??