icon

Je návšteva psychológa s dcérou správne riešenie?

Včera o 18:01

Ahojte dcéra 8r je dosť pomalá. S učiteľkou som to riešila aj školská psychologička bola na hodinách a údajne je to v norme. Neriešila som to po vlastnej osi ale asi budem musieť. S dcérou som sa učila na písomku. Doma to vedela. Písomku samozrejme zvrtala na 5ku. Nevedela koľko má mesiac dní nevedela koľko mesiacov ma rok koľko minút ma hodina atď atď. Základné veci ktoré doma vedela a opakujeme ich od škôlky do nemoty a keď som sa jej to pýtala teraz nevie absolútne nič. Nechápem tomu. Sú to bežné veci zo života. Pôjde do 3 ročníka ako sa bude učiť to kvantum učiva keď jej trvá jedna poučka hodinu? Nevie sa to naučiť ani od slova do slova ani naučiť sa pointu a hovoriť vlastnými slovami. Cele zle. Je to ťažké. Robím na smeny som na dcéry sama. Staršia sa s ňou učí pomáha jej ale nemá trpezlivosť na rozdávanie. Neviem čo robiť. Nie je hlúpa len nič si nevie v tej hlave udržať. Naučiť sa básničku nehrozí. Doma ju vie v škole nevie. Počítať vie perfektne čítať vie perfektne. Na hodinkách sa nevie naučiť a aj keď vie keď to neopakujeme každý deň v konečnom dôsledku nevie nič. Angličtina jej do hlavy lezie sama pamätá si každé slovíčko aj frázy ale bežne veci ani Omylom. Bojím sa o jej budúcnosť. Mám pocit že v 8 rokoch jej chyba úplne základny všeobecný prehľad o živote aj napriek tomu ze sa jej všetko pekne odmalička vysvetľovalo a 100x opakovalo. Cítim sa ze som zlyhala. Bojím sa ze sa nedostane na dobrú školu a ze nemá dobré nasliapnute na peknú budúcnosť. Viem ze známky nie sú všetko a jedna 5ka nie je tragédia. Lenže to bola 5ka fakt z veci ktoré som sa s ňou učila a ktoré vedela ale proste mozog čierna diera 😔 čo robiť? Ako jej pomôcť?

euka210
Včera o 18:13

@anonym_autor musis vediet sama, ci to bolo len 1x, ci je to systematicke. Inak ma ake znamky? Matika jej ide ako? Ucitelka to ako vidi?...je s nou denne, musi ju za 2r poznat ci sa zlepsuje, ci tieto veci stoja. Ako jej idu diktaty?
U nas riesili v 3.roc.mamicky detj, ze 20min a dieta nechape zadaniu ulohy z matiky, diktaty za 4, ucili sa s nou hodiny a vysledky slabe. Ucitelka im naznacila, ze moze ist o poruchu ucenia, ze dieta sa snazi, ale sa trapi.
Len to trva dostat sa k psychol.vysetreniu atd. Z rodiny rok trvalo od zaciatku az po dg.a usmernenia ako s dietatom pracovat, usmernenia pre skolu. Ale ked to vidis, ze treba, tak chod. Skolske psychol.su ine ako specialne ci klinicke, takze by som sla dalej.

zabka79
Včera o 18:21

@anonym_autor treba do CPP na testy tam sa vies odrazit od vysledkov.kedze sa dlho caka prihlas sa cim.skor. je jedno co si mysli ucitelka. Znie to ako porucha pozornosti. Syn sa tiez basnicku nikdy nenauci + nie je studijny typ nema vyznam ho tahat na gymnazium a VŠ..

labocca
Včera o 18:21

@anonym_autor môže mať výrazne oslabenú krátkodobú sluchovú pamäť- resp.môže byť ľahko vyrušiteľná. Možno jej prekáža aj mierny hluk v triede. Aj pozornosť môže byť problém. určite by som ju objednala na špeciálno-pedagogickú a psychologickú diagnostiku do CPPPaP. Skús čo najskôr objednať,lebo sa dlhšie čaká na vyšetrenie.

lacibo
Včera o 18:55

@anonym_autor určite ako prvé treba dieťa vyšetriť v centre pedagogicko-psychologického poradenstva, tam ťa už nasmerujú podľa výsledkov vyšetrenia.. podľa tvojho popisu má dcérka špecifické výchovno-vzdelávacie potreby, dá sa nájsť riešenie aj systém, je veľmi veľa možností už dnes, ale základ je diagnostika, potom treba konať - ty ako matka vidíš mnohé veci, dcerku dobre poznáš, ale skúsené oko odborníka nenahradíš, preto si nechaj pomôcť

kacena4
Včera o 19:59

jednorazova 5 nie je dovod na navstevu CPP, ak by mala dlhodobo problem okrem skolskej psychologicky by som navstivila aj skolsku specialnu pedagogicku vie sa na nu "pozriet" a zistit ci ma nejake oslabenia ktore maju vplyv na ucenie sa, popr. ak tam uvidi poruchu ucenia posle vas do CPP ale toto musi byt dlhodoby problem nie jedna 5

autor
Dnes o 03:41
@kacena4

jednorazova 5 nie je dovod na navstevu CPP, ak by mala dlhodobo problem okrem skolskej psychologicky by som navstivila aj skolsku specialnu pedagogicku vie sa na nu "pozriet" a zistit ci ma nejake oslabenia ktore maju vplyv na ucenie sa, popr. ak tam uvidi poruchu ucenia posle vas do CPP ale toto musi byt dlhodoby problem nie jedna 5

@kacena4 no často robíme úlohy aj 2 hodiny. A nie je to množstvom učiva. To dieťa sa trápi. Inokedy zasa rovnaké množstvo dáme "raz dva". Je deň a deň

martinka17
Dnes o 04:50

Jedna poznámka - aby mala úspešný život nepotrebuje školu. Ani dobrá škola nič nezaručí, aj keď by ma celkom zaujímalo čo je podľa teba dobrá škola.
Podľa toho čo píšeš - mohla by mať dosť silnú poruchu pozornosti a možno aj iné poruchy učenia. Porucha pozornosti spôsobuje, že jeden deň je v pohode a naučí sa niečo za pár minút, iný deň nie je schopná ani vnímať otázku, ak máš šťastie tu otazku zopakuje po tebe, netuší aká je odpoveď. Má mozog úplne vypnutý, je ako v hmle a aj keď sa budete učiť 3 hodiny, nezapamata si to. Mám také dieťa, boli dni, keď sa niečo naučil za 5 minút a dni, keď doslova bolo vidieť, že ten mozog je mimo, absolútne nevníma.... Jeden deň učivo ovláda dokonale, druhý deň ani len stupídne otázky nie je schopný zopakovať, nie to odpovedať. Vtedy nemá zmysel sa učiť s dieťaťom, výsledok je nula.
A školská pedagogička- ja mám veľmi zlú skúsenosť so školskou, takže odporúčam nájsť v tvojom okolí niekoho s naozaj dobrým menom a dať dieťa diagnostikovať.

catherin4
Dnes o 12:29

A nemoze trpiet nejakymi uzkostami? Ze ucivo vie, ale ked ma odpovedat, je v takom strese, ze nepovie nic.