icon

Nadpriemerne nadané deti: Je to normálne správanie?

Včera o 13:33

Prepacte,moj vylev, ale moj syn ma len 8 rokov a uz sa divne chova.. Ma dni ked je super, potom dni ked odvrava. Ozaj je mi to luto, doma sa nehadame, ani ziadna nadavka, a napriklad, pri domacich zacne vysilovat, a je zly. Nespoznavam ho. Je to normalne ci puberta ci schizofrenik? Proste ako dokaze byt dobry dokaze byt zly. Psycho mu povedali ze ma nadpriemernu IQ. Ale ja to ozaj nedavam.
Velmi sa bojim, dokaze byt totalne super ale ked ma zly den, je hrozny.Akoby iny clovek.
Je mi do placu, citim sa ako na nic mama. :(
Prosim co sa deje, skora puberta?

Strana
z2
anonym_d0b89c
Včera o 13:43

@anonym_autor U mňa takto začínali psychické problémy. Aj keď ťažko sa radí, no na pubertu mi to nepripadá

autor
Včera o 13:44
@anonym_d0b89c

@anonym_autor U mňa takto začínali psychické problémy. Aj keď ťažko sa radí, no na pubertu mi to nepripadá

@anonym_d0b89c velmi sa bojim, ja tom takato nebola. zial posledne roky trpim na depresie a uzkost. co mam robit?

laladua
Včera o 13:45

A mozno to ozaj nic nie je, ze je to fakt len obdobie, uvidis. Sleduj to.

zabka79
Včera o 13:48

@anonym_autor moze tam bud adhd alebo autizmus. Moze byt aj oboje. Oslov CPP v okrese a zacni to riesit. Ak sa jedna o diagnozu tak urcite z toho nevyrastie a nejedna sa o obdobie.

autor
Včera o 13:49
@laladua

A mozno to ozaj nic nie je, ze je to fakt len obdobie, uvidis. Sleduj to.

on taky neni vzdy, ulohy vie ale akoby na mne ventiluje daco. :(

autor
Včera o 13:50
@zabka79

@anonym_autor moze tam bud adhd alebo autizmus. Moze byt aj oboje. Oslov CPP v okrese a zacni to riesit. Ak sa jedna o diagnozu tak urcite z toho nevyrastie a nejedna sa o obdobie.

@zabka79 bojim sa aby nemal daco po mne je to dedicne?

anonym_d2a4d9
Včera o 13:52
@anonym_autor

on taky neni vzdy, ulohy vie ale akoby na mne ventiluje daco. :(

@anonym_autor aj my tak, mám ADHD dieťa + autizmus, intelekt v norme. Sú dni, keď niet lepšieho dieťaťa, úplne super a.ja si myslím, že nemá žiadne diagnózy a potom prepne spínač, nejaký podnet, únava,alebo čo a začnú výbuchy, rev ..., horor. Treba detského psychiatra a potom poriadnu diagnostiku.

autor
Včera o 13:53
@anonym_d2a4d9

@anonym_autor aj my tak, mám ADHD dieťa + autizmus, intelekt v norme. Sú dni, keď niet lepšieho dieťaťa, úplne super a.ja si myslím, že nemá žiadne diagnózy a potom prepne spínač, nejaký podnet, únava,alebo čo a začnú výbuchy, rev ..., horor. Treba detského psychiatra a potom poriadnu diagnostiku.

@anonym_d2a4d9 adhd nemal potvrdene a IQ praveze vyssie. som nestastna.

anonym_d2a4d9
Včera o 13:54
@anonym_autor

@anonym_autor boli ste u psychiatra detského?

zabka79
Včera o 13:55
@anonym_autor

@zabka79 bojim sa aby nemal daco po mne je to dedicne?

@anonym_autor psychicke problemy su dedicne...ale nie je to pravidlo...

anonym_75f80e
Včera o 14:02
@anonym_autor

@anonym_d0b89c velmi sa bojim, ja tom takato nebola. zial posledne roky trpim na depresie a uzkost. co mam robit?

@anonym_autor skúste magnézium, omega3, probiotiká....postupne obmedzte cukor a jednoduché sacharidy zhoršujú výkyvy nálad, spôsobujú úzkosti, nespavosť... na tieto stavy pomôže strava pri ADHD, pôsobí ukľudňujúco na organizmus.

autor
Včera o 14:07
@anonym_75f80e

@anonym_autor skúste magnézium, omega3, probiotiká....postupne obmedzte cukor a jednoduché sacharidy zhoršujú výkyvy nálad, spôsobujú úzkosti, nespavosť... na tieto stavy pomôže strava pri ADHD, pôsobí ukľudňujúco na organizmus.

@anonym_75f80e cukor davam az potom, pre istotu

autor
Včera o 14:07
@anonym_d2a4d9

@anonym_autor boli ste u psychiatra detského?

@anonym_d2a4d9 ano uz kvoli zadrziavaniu stolice

anonym_b5859f
Včera o 14:08
@anonym_autor

@anonym_autor prečítaj si prejavy typické pre Aspergerov syndróm. Napísala si málo, ale mohlo by to byť toto. Pevné nervy.

autor
Včera o 14:10
@anonym_b5859f

@anonym_autor prečítaj si prejavy typické pre Aspergerov syndróm. Napísala si málo, ale mohlo by to byť toto. Pevné nervy.

@anonym_b5859f och idem dakujem :(((((

motylik2559
Včera o 14:28

@anonym_autor Ahoj, mne este ,napadaju otazky, syn vyrasta v pokojnom prostredi? Nie je to nieco odkial by to spravanie mohol odpozerat? V skole vsetko ok, co sa spoluziakov tyka?

anonym_75f80e
Včera o 14:36
@anonym_autor

@anonym_75f80e cukor davam az potom, pre istotu

@anonym_autor čo tým myslíš, že cukor dávaš potom ? Ty máš úzkosti, depresie chlapec výbuchy hnevu, možno by si mala úplne zmeniť stravu pre vás oboch, hlavne obmedziť sacharidy a pridať zdravé tuky, proteíny.

svetlonos
Včera o 15:17

V Tom veku chalanom začína puberta a strieľa testosterón. Kľudne môže byť toto dôvodom.

autor
Včera o 15:28
@anonym_75f80e

@anonym_autor čo tým myslíš, že cukor dávaš potom ? Ty máš úzkosti, depresie chlapec výbuchy hnevu, možno by si mala úplne zmeniť stravu pre vás oboch, hlavne obmedziť sacharidy a pridať zdravé tuky, proteíny.

@anonym_75f80e tak myslim ze nedavam vela cukru obmedzujem a ked ma ulohy robi bez cukru on potom vela vymysla

autor
Včera o 15:29
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, mne este ,napadaju otazky, syn vyrasta v pokojnom prostredi? Nie je to nieco odkial by to spravanie mohol odpozerat? V skole vsetko ok, co sa spoluziakov tyka?

@motylik2559 pokojne skor smutne. akoze obcas je hnev ale to je snad v kazdej rodine, ci sa mylim?

iwesska
Včera o 15:47

8r.nema pubertu,nedomyslaj si. Kedze chodi k psychologovi,asi tam bude nejaky psychicky problem.

leidin
Včera o 15:47

A ty sa stale chovas super? Niekedy byt s ludmi, ktorym furt treba nieco tolerovat sa prejavuje takto, ze cloveku raz rupnu nervy, ked uz nema naladu. To moja mama vzdy argumentovala, ze raz som v pohode a inokedy nie. No proste nemam silu sa nonstop rozculovat aj ked vadia mi na nej rovnake veci aj ked som v pohode.

kp7333
Včera o 16:09

Netreba hned za vsetkym hladat diagnozy, pokial nie je vyslovene agresivny. 8-rocny chlapec je este dieta, ma narok nezvladat svoje emocie. Mozno si len ventiluje stres zo skoly alebo je unaveny,hladny...
Nechavas mu pauzu na oddych po skole? Alebo hned musi robit ulohy?
Netravi vela casu na mobile/PC?
Ten cukor by sa hodil skor pred ulohami, jednak sa po nom ukludni a bude mu to lepsie palit. Ale predtym samozrejme normalne vyzivne jedlo.

motylik2559
Včera o 17:42
@anonym_autor

@motylik2559 pokojne skor smutne. akoze obcas je hnev ale to je snad v kazdej rodine, ci sa mylim?

@anonym_autor ano je to v kazdej rodine. Ak to nie je teda nejak moc casto. Lebo deti zvyknu urcite spravanie odkukat od rodicov, prip.v skole od spoluziakov. To mi len tak napadlo, ci nie je frustrovany a z toho ma tie vybuchy hnevu. Nemusi byt hned dieta so speci potrebami, skor by som to smerovala niekde na psychiku. A ono vies, ty mas roky depresiu, uzkosti, zvladas svoje stavy tiez dobre? Lebo je to vec co si nemusis ani uvedomovat nejak (nechcene) a moze to tvoj syn z teba vycitit a v jeho vnutri sa to burit, lebo nemusi tomu az tak rozumiet, ze preco si taka alebo onaka. Jeho nemusi chytit ten hnev, ked sa prave hadas s manzelom, ani ked mas ty svoje stavy, v nom sa to moze vnutorne kopit a potom je ten vybuch...zas je nejaky cas ok a potom zas. Skor by som to pripisovala niecomu takemuto, lebo si s tym sam nevie rady, s tym jeho vnutornym bojom.

anonym_443cb9
Včera o 22:21
@svetlonos

V Tom veku chalanom začína puberta a strieľa testosterón. Kľudne môže byť toto dôvodom.

@svetlonos Hmmm..môj syn má 15 r. a len teraz začala tá ozajstná puberta. Nie odvrávanie,plieskanie a ofuky ako robia ľudia keď im niečo nie je po vôli,alebo majú zlý deň či sú jednoducho rozmaznaný...
A to nikdy nebol pozadu, mutovať zacal veľmi skoro, ale určite nie ako 8.ročný.
@anonym_autor

anonym_443cb9
Včera o 22:23
@kp7333

Netreba hned za vsetkym hladat diagnozy, pokial nie je vyslovene agresivny. 8-rocny chlapec je este dieta, ma narok nezvladat svoje emocie. Mozno si len ventiluje stres zo skoly alebo je unaveny,hladny...
Nechavas mu pauzu na oddych po skole? Alebo hned musi robit ulohy?
Netravi vela casu na mobile/PC?
Ten cukor by sa hodil skor pred ulohami, jednak sa po nom ukludni a bude mu to lepsie palit. Ale predtym samozrejme normalne vyzivne jedlo.

@kp7333 Múdro 🤗

euka210
Dnes o 01:24

@anonym_autor "dan" za nadpriemernost by som povedala. Asperger by sa prejavoval uz od detstva, nie az v 8r a to by boli zachvaty hnevu a zlosti...ale skusit to vylucit u psychol. Aky je v skole? Ako sa tam sprava...

sasesoe
Dnes o 02:51

@anonym_autor zly den/naladu moze mat kazdy. Dolezite je ucit spracovavat ho tieto emocie. Co ma/moze vtedy robit? Pred ucenim skuste si zacvicit, vyskakat sa, tocit sa, tancovat,... aspon 20min a potom sa ist ucit. Ak ma pocit, ze je uloha tazka/ma toho vela, tak to rozdelte na mensie casti a kratke casove useky. Napr 1 cvicenie 5-10min a potom pauza. Mozes konzultovat s psychologickou, specialnou pedagogickou, liecebnou pedagogickou, mozno mate v okoli nieco, kde maju nejake terapie hrou (al napr filialna terapia). Psychiatricka je "az" na lieky a potvrdzovanie diagnoz (ak by nahodou islo o aspergera, tak postup je taky, ze najskor potrebujes posudenie od (specializovanej) klinickej psychologicky a az potom psychiater).

autor
Dnes o 05:53
@euka210

@anonym_autor "dan" za nadpriemernost by som povedala. Asperger by sa prejavoval uz od detstva, nie az v 8r a to by boli zachvaty hnevu a zlosti...ale skusit to vylucit u psychol. Aky je v skole? Ako sa tam sprava...

@euka210 vzorny, mam pocit ze tam sa ovlada a potom na mne vyburuje

autor
Dnes o 05:54
@motylik2559

@anonym_autor ano je to v kazdej rodine. Ak to nie je teda nejak moc casto. Lebo deti zvyknu urcite spravanie odkukat od rodicov, prip.v skole od spoluziakov. To mi len tak napadlo, ci nie je frustrovany a z toho ma tie vybuchy hnevu. Nemusi byt hned dieta so speci potrebami, skor by som to smerovala niekde na psychiku. A ono vies, ty mas roky depresiu, uzkosti, zvladas svoje stavy tiez dobre? Lebo je to vec co si nemusis ani uvedomovat nejak (nechcene) a moze to tvoj syn z teba vycitit a v jeho vnutri sa to burit, lebo nemusi tomu az tak rozumiet, ze preco si taka alebo onaka. Jeho nemusi chytit ten hnev, ked sa prave hadas s manzelom, ani ked mas ty svoje stavy, v nom sa to moze vnutorne kopit a potom je ten vybuch...zas je nejaky cas ok a potom zas. Skor by som to pripisovala niecomu takemuto, lebo si s tym sam nevie rady, s tym jeho vnutornym bojom.

@motylik2559 niekedy nezvladam. to je pravda. ale som len clovek

Strana
z2