icon

Nervozita šesťročného syna. Ako riešiť jeho správanie?

Včera o 12:45

Ahojte, chcela by som vas velmi poprosit o radu, 6 rocny syn po prichode domov zo skolky je v poslednej dobe strasne nervozny, krici pisti place bucha so vsetkym a bucha pastou do vsetkeho. Viackrat sme sa ho pytali ci je vsetko v poriadku, ako sa mal v skolke, s kamaratmi, atd. Vraj vsetko super a do skolky chodi rad, ucitelka vravela ze vsetko v poriadku. Doma sa nehadame, sme vsetci spolu doma vecer. Uz sme z toho zufali, nevieme preco je taky nervozny a snazime sa ho niecim zaujat, ale je to velmi tazke, ked kazdu chvilu na nas vybuchne. Uz mal parkrat aj po zadku aj trest, na chvilu to pomoze, ale potom si ide svoje zase dookola. Prosim vas mate nejake overene tipy a triky co sa s tym da robit? Vopred dakujem krasne

anonym_1f1918
Včera o 12:58

@anonym_autor u nas to bol hlad a pretazenie. Pomohlo najest sa (nie sladke, napr oblozena bageta) a kupel, pena, relax bubliny.

anonym_c2ceae
Včera o 13:04

a čo s nim robite po školke ? mate nejake kružky aktivity alebo chodite na ihrisko
vyzerá to na preťaženie

anonym_eb85b1
Včera o 13:05

Och prečo ho bijes? Veď vidíš že niečo je pre neho príliš. Dala by som niečo malé sladké na obalenie nervov a potom sa sookunhrat a pomaly zisťovať aký mal deň čo iné deti
Niekedy sú deti nervózne z celej situacie

ericka204
Včera o 13:05

no moze mu tam byt fajn, ale aj napriek tomu moze pocitovat, ze je toho nanho proste privela. 😕

ericka204
Autor odpoveď zmazal
zabka79
Včera o 13:20

@anonym_autor je zahteny, v skolke drzi basu a doma v bezpecnom prostredi sa uvolni. Skus magnezium ci medovkovy caj

januska12323
Včera o 13:46

Keď ho zbiješ už nebude nervózny, či aký má tá bitka zmysel? Choďte s ním von alebo čakajte kým to prejde.

anonym_0729f2
Včera o 15:30
@januska12323

Keď ho zbiješ už nebude nervózny, či aký má tá bitka zmysel? Choďte s ním von alebo čakajte kým to prejde.

@januska12323 aká bitka, nevieš čítať? Dostal po zadku, nebol zbitý. 🤦Bože.

anonym_a25467
Včera o 19:12

to fakt "bucha" do vsetkeho??!! toto by som zatrha a nastavila hranice co si moze dovolit a co nie, evidentne nevie co so sebou a je z toho nervozny. nastav hranice a hlavne dosledok co bude ked ich prekroci, ziadne hry, mobil, lego,.... nieco co ma rad. uvedomi si svoje spravanie ked mu odoberies na urcitu dobu oblubenu vec. samozrejme rozpravat sa o pocitoch a moznostiach ako ich ventilovat bez toho aby vybuchol a bil okolo seba, predstav si ze sa tak bude spravat o 5 -10 rokov...drzim palceky

anonym_0341df
Včera o 19:52

Evidentne dava v bezpecnom prostredi tj doma von emocie ktore si nemoze ale nechce dat von v skolke. Preto bitka ci krik nie je na mieste lebo kde inde ako doma ma dat von svoju frustraciu. Ja by som poradila:
1. Prist uz do skolky s jedlom a nech si chlebik/bagetu zje po ceste. Moze to byt napzaj hladom. 6 rocne dieta este nemusi vediet pomenovat pocit hladu. Ist hned domov zoadne zastavky v obchode na ihrisku a pod
2 pytat sa nie abstraktne - ako bolo v skolke, ale kontektne. Vyotazkovat konkretnymi cielenymi otazkami. Mozno sa nieco stalo uz pred nejakym casom, ucitelka si ani nevsimla a on si to pamata a moze mat strach. To moze byt naozaj banalita typu upratovacka na neho skrikla a on sa od vtedy boji. Fakt to moze byt cokolvek aj napzaj maleho ale pre neho podstatne
3. Vyvarovat sa mediam po skolke - telefon, tablet, tv
4. Po skolke, najedeny, neist von ani do kolektivu, ale byt doma a hrat sa s nim. nech si vyberie co chce a nech tu hru riadi on, rodic v plnej pritomnosti bez telefonu. Pozri si nieco o filialnej terapii
5. Umoznit mu spavat a rodicmi napr cez vikend

My sme sa prestahovali a v polovici roku zmenili skolku, chodil tam rad, s prestupom zoaden problem, vela som sa pytala ale po skolke bol vzdy v depresii, neprijemny, drzy. Zacali sme toto praktozovat a velmi to pomohlo a to uz som psychologicke volala ze potrebujem termin. Po case sa to ukludnilo a teraz vzfy ked vidim ze nieco sa deje tak nam pomaha ta nim riadena hra, rozpravanie sa v posteli a prespavacky cez vikend v nasej posteli nam zostali.