icon

Od kedy nechať dieťa samo doma?

Včera o 21:35

Mam syna 5r, ktorý je zdravý a dosť samostatný, netrpí žiadnym PAS ani nemá prehnaný strach, proste zdravy chlapec fungujúci v školke bez problémov.
Mame byt na samom prízemí, okná s pojistkami.
Nie, nehodláme isť s mužom večer do mesta piť, a dieťa nechať same celý večer doma (toto rátam ale že ešte cca 10 rokov budeme kvasit doma kazdy vecer, lebo nemáme babky ani žiadne stráženie.. 🤦)
Veľmi často som snim sama, dá sa povedať celé dni, a občas sa stane ze aj napriek velkej snahe planovat, sem-tam mi niečo z potravín doma chybne, supermarket mam 4 minúty peso tam, 4 naspäť. Myslíte že by som ho mohla na tých 20 minút nechat doma so zapnutou rozprávkou? Aby som mohla vysprintovat do obchodu po 2-3veci? Prosim nepíšte mi veci typu - sak ho zobeeeer von, budete mat aj prechádzku, alebo si to vybav cestou zo škôlky s nim, alebo cestou z práce atď. Nou, po vonku sa sním trajdam viac než dosť, no občas to takto vypáli. Cítim sa v takýchto chvíľach neschopná, akoby s guľou na nohe pretože bud musím potom volať mužovi, aby to kúpil večer cestou domou, alebo až na druhý deň ráno, sa dokážem dostať von, keď ho o 7 hodín do skolky, ale to tiež zase len utekám tam a spat lebo o 8 mi začína telework práca. Tak my zaujíma, ze od kedy môžem dieťa nechať doma same a pachtit do obchodu... 🙁

Strana
z2
lejduska
Včera o 21:41

@anonym_autor nechapem, snad vies najlepšie kedy mozes svoje dieťa nechať same. Prekvapuje ma ale ze v tomto veku vobec uvažujes a fakt nechápem v com spočíva problem zobrat ho so sebou, gula na nohe??!!! Wtf!!!🙈🙈 blbá otázka,blbá odpoveď, sorry

bbebe
Včera o 21:46

nenechala by som. moze sa tebe po ceste nieco stat... ja mam tak isto stare dieta a same ho necham max ze idem na ulicu do auta ( rodinny dom ) 20 minut je podla mna vela

autor
Včera o 21:48
@lejduska

@anonym_autor nechapem, snad vies najlepšie kedy mozes svoje dieťa nechať same. Prekvapuje ma ale ze v tomto veku vobec uvažujes a fakt nechápem v com spočíva problem zobrat ho so sebou, gula na nohe??!!! Wtf!!!🙈🙈 blbá otázka,blbá odpoveď, sorry

@lejduska Lebo kym ho oblečiem a vychystam, často býva chorý a furt ma nejaký sopel tak sa mi nechce ťahať ho zbytočne do obchodu keď idem fakt po 2 veci, plus ako každé dieťa, v obchode vymýšľa a chce kúpiť hlúposti, fakt na toto nemám kapacitu, a nemám ani víkendový deň kedy si môžem dovoliť plantat sa sním po obchodoch a robiť veľký nákup....ide o pracovný deň kedy vyflusnuts po práci bežím poňho do skolky, a o pol 6 idem riešiť večeru a zistím ze proste mi dačo drobné Chyba..

anonym_296f31
Včera o 21:48

@anonym_autor nie nie a ešte raz nie.

pseudomonas87
Včera o 21:51

Ahoj, 5 ročneho by som takto nenechala. Nikdy nevies čo mu skrsne v hlave, alebo si dačo vezme jesť, zabehne mu. Ešte mi príde že je malý na to.

petamich
Včera o 21:52

Nas ma skoro 5 rokov a teda netrufla by som si ho doma sameho nechat ani 5 minut, lebo je to maximalne zive a kreativne dieta a na to aby sa stalo nieco zle mu staci sekunda a stane sa mu to aj ked je s nami 🤷‍♀️. Takze ano my ideme obaja do toho obchodu, ak mi chyba vec, bez ktorej neprezijem, co sa stane tak raz za velmi dlhe obdobie a ano je to obcas narocne, lebo kazdy kolotoc, kazda hojdacka, kazdy kamienok, palicka a v obchode chce toto a ono...co uz...alebo ano zavolam muzovi a kupi on.

Na vacsie nakupy chodi muz alebo u nas funguje donaska, neviem ci taku moznost mate . A mensi nakup urobim pred tym ako idem po neho do skolky alebo ked ideme zo skolky. A ked mi nieco chyba, tak zmenim plan alebo holt ideme do obchodu spolu ak to nepocka na muza.

marianarem
Včera o 21:52

@anonym_autor Riad sa svojim pocitom z dietata. Moj ma 6 a uz dost davno byva takto doma sam, v 5r uz urcite bol. Tiez sa jedna len o male vychadzky - 10, 15, max. 20 minut. Je sice dost nepozorny a ked som pri nom, tak kadeco vyvedie, ale paradoxne ked je sam, tak sa asi citi neisto a nic moc nepodnika, hra sa na mieste s niecim alebo tak. Ja som v 5r byvala sama doma tiez a teda aj s mladsou sestrou a tiez si pamatam, ze po istom case som uz len cakala pri okne, kedy sa niekto vrati a rozhodne som nic nevymyslala. Maleho v podstate dlhsie nechcem nechat sameho ani nie zo strachu, ale mam pocit, ze po istom case uz by sa zacal bat sam.

abbey1
Včera o 22:06

Nie, nenechala by som. Nedávno tu bola podobná téma a niektoré sa chválili, ako nechávajú svoje malé deti behať samé na sídlisku, po dedine. O pár dní na to niekoľko tragédii mslychvderi: topenie, zmrazené autom, nehoda na bicykli.
Áno, každý vieme byť hrdina, pokým sa niečo nestane.
Stojí ti to za to?
Mne nie. Jedno dieťa nám vzala choroba. Tej sme zabrániť nedokázali.

anonym_5a890d
Včera o 22:13

Mám 5 ročnú a takto by som ju nenechala. Občas ma čaká hore kým zabehnem vyniesť smeti, zobrať balík, pozrieť schránku. Nechávam si ale otvorené dvere a vždy sa snažím prísť čo najrýchlejšie. Doma ju samú plánujem nechávať až okolo 7-8 rokov.
Na druhú stranu má starších kamarátov 6-10 rokov a zvyknú ísť ako "partia" spolu pred bytovku. Je to ale malinké sídlisko, auta tam moc nechodia, vidím ich z okna, chodím sa ich pýtať či je všetko v pohode a hlavne viem že sa môžem na nich spoľahnúť. Má hodinky, vidím polohu a môže mi zavolať.

anonym_a65fe8
Včera o 22:13

Áno, môžeš 5 ročného nechať 20 minút samého doma. To nie je žiadna dlhá doba.

anonym_d0c871
Včera o 22:30

Ja myslím, že to záleží od dieťaťa. Moja dcéra bude mať 5 rokov a je extrémne zodpovedná a spoľahlivá. 20 minút by v pohode vydržala, kreslila by si, pozerala knižky. Jej brat je síce ešte malý, ale predpokladám, že s jeho povahou ho v piatich rokoch samého nenechám ani minútu 🙈

blondiee83
Včera o 23:03
@anonym_autor

@lejduska Lebo kym ho oblečiem a vychystam, často býva chorý a furt ma nejaký sopel tak sa mi nechce ťahať ho zbytočne do obchodu keď idem fakt po 2 veci, plus ako každé dieťa, v obchode vymýšľa a chce kúpiť hlúposti, fakt na toto nemám kapacitu, a nemám ani víkendový deň kedy si môžem dovoliť plantat sa sním po obchodoch a robiť veľký nákup....ide o pracovný deň kedy vyflusnuts po práci bežím poňho do skolky, a o pol 6 idem riešiť večeru a zistím ze proste mi dačo drobné Chyba..

@anonym_autor urcite nenechala. Co tam potrebujes vychystat dieta do obchodu? dam topanky, kabat a ideme - zalezitost max. 2 minut. A ze je casto chore a ma sopliky? ak moze do skolky, moze aj do obchodu.
Este treba trochu pockat.

anonym_4c9fee
Včera o 23:08
@anonym_autor

@anonym_autor
Mne je to tak na smiech ako sa vsetko za jednu generaciu zmenilo, od prvej triedy mama mi zavesila kluce na krk, ja som predtym ako som isla do skoly musela vypnut plynove kurenie , zamknut dom, tasku na chrbat a pesi kilometer do skoly poobede do druziny a potom sama domov, nie na dedine ale v Bratislave.

anonym_729464
Dnes o 01:06

@anonym_autor Aj keď sa ti zdá, že za tú krátku dobu sa nemôže nič stať a že dieťa si ani nevšimne, že mama bola chvíľu preč, nespoliehala by som na to,lebo aj za tú krátku dobu sa môže stať niečo nepredvídateľné

miadi
Dnes o 04:33

Namiesto hladania dovodu preco by ti vyhovovalo nechat 5r dieta same doma 20+ minut , by si sa mohla zamysliet nad praktickejsim velkym nakupom . Ja robim
Nakup potravin raz za 4-5dni. Hodim do kosika co treba ( online ) a muz sa len zastavi v obchode a dovezie to domov . Este sa mi nestalo zeby mi nieco tak chybalo zeby som musela utekat do obchodu koli jednej veci . Som este nevkrocila do potravin tento rok . A ak ti chyba len jedna dve veci vzdy mozes uvarit nieco uplne ine z toho co mas po ruke . Ale to ty dobre vies len chces ist sama do obchodu vyslovene chces . Lebo mas Len xxx dovodou preco ho nechces brat so sebou . Tak ked sa mu nieco stane kym budes prec .. potom sa opytas ci to stalo za to .? Pritom by stacilo lepsie si naplanovat Ake potraviny treba mat vzdy doma . ( a nie nemam babku po ruke na strazenie a varim kazdy den cerstve )

anonym_92802b
Dnes o 04:37

nas mamka tak nechavala na chvilku v podobnom veku, neviem ci by som si svoje deti trufla ale tak su o dost mladsie a vedia vymyslat nebezpecne zabavky. poznas si svoje dieta ak je to zive striebro tak ani na 5min, ak sa vies spolahnut ze obsedi tak skus ale skusila by som nechat ho sameho a ostat na chodbe aby si len myslel ze som prec a parkrat sledovala co bude robit kym by som ho realne nechala

ariannazara
Dnes o 04:41

Od 5 rokov ho nechavam bezne sameho v dome, a idem autom do vedlajsej dediny na postu do obchodu atd atd bola som tak snad 20 krat sedel, lezal pod dekou a pozeral tv ani sa nehol ale je kludas da sa nanho spolahnut.

anonym_37e1a1
Dnes o 04:51

@anonym_autor V tomto veku ešte nie, možno od 7 rokov. Záleží od dieťaťa. V správach som videla, že mama nechala tuším 8 ročne samé a odbehla do obchodu a ono sa zlaklo a šlo ju hľadať. Našťastie ju stretli policajti ako plače a doviedli ju domov a počkali s ňou na mamu.

ivik4
Dnes o 05:05

5rocneho by som doma nenechala sameho ani keby co 😳. A to viem ze keby mu dam mobil, telku atd .. tak by sa nepohol no aj tak. To je este velmi male dieta,nikdy nevies co ho napadne len tak zrazu

cyberk
Dnes o 05:22

Nenechala, je este velmi male 😇

anonym_679482
Dnes o 05:23
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som ho predsa len obliekla a išla s ním. 5r dieťa, zdravé, ako píšeš, vie pochopiť, že nič mu nekúpiš, ak raz tak rozhodneš a že bude choré? Pre 8 minút na vzduchu? Tak...volaj mužovi, jeho to snáď až tak neobťažuje, ísť po robote na nákup.

anonym_312b61
Dnes o 05:28

@anonym_autor necitala som cele ale prepac, 5 rokov??????

sticker
anonym_ae9c3d
Dnes o 05:43

@anonym_autor nechala som, neraz. A dokonca teraz nechám samých 5 a 8r deti doma, buď pozrú rozpravku alebo majú dovolené tablety. Avšak, deti sú poučené, že keby niečo 1. Volajú mi (a vždy volajú s každou blbosťou) 2. Majú v bytovke asi 5 susedov, za ktorými môžu ísť. Poznám tak niekoľkých ďalších rodičov, čo nechajú dieťa ale treba povedať, že sú to všetko skôr zodpovednejšie deti.

anonym_66c102
Dnes o 05:47

Od mojich 6r som bola sama doma vecer dve hodiny, ked chodili moja mamina s otcom pracovat. Zvacsa od tej 18.00 do 20.00. Pekne zamknuta, sedela som pri telke, isla som na WC, okna boli pozatvarane, nic som nestlacala, sporak som nezapinala, ani ziadne spotrebice. Vsetko sme zvladli. ja som do druziny chodila iba do prvej triedy, cize pekne som bola doma sama kazdy den od skoncenia skoly. Mala som 7r, isla som na obed v skole, potom sama domov, kde som sa hrala, robila si ulohy, a ked prisli rodicia domov, uz som bola vonku s kamosmi pred blokom.

anonym_cd5604
Dnes o 06:03

Ja mam predskolaka a nechvam ho tak 10 max 15 min. Obchod mame minútku bicyklom tak keď niečo extra rychlo potrebujem kúpiť tak zbehnem alebo pre obed do škôlky. Je rozumný, vysvetlím ze len odskocim a keď pozerá tv ani si nevšimne ze som prec. Samozrejme sú to veľmi veľmi výnimočné prípady

tatiana288
Dnes o 06:11

Ty si poznáš dieťa. Ja osobne by som samého doma nenechala. A keby aj áno, celú dobu by som bola v strese či sa niečo nestane, to by som ho radšej zobrala so sebou aj za cenu toho, že to bude trvať trikrát dlhšie. Môže sa stať čokoľvek a nemusí sa stať nič. Radšej by som oželela tú jednu vec čo chýba na večeru.

anonym_0dc74c
Dnes o 06:40

nechapem ako niekto kto sa nazyva matkou moze nechat same dieta doma mladsie ako 18 rokov. Je to otrasna nezodpovednost a socialku tam treba nahnat ak zena necha mladsie dieta ako 18 rocne doma same. fuj..

anonym_4824cb
Dnes o 06:41

Mam dceru, velmi zodpovednu. Ked mala 5 rokov tak sme ju par krat nechali sami - ale asi nie az 20 minut. Zapla som rozpravku a ako som ju tam nechala, tak som ju tam nasla. Ale zase kazde dieta je ine. Mam kamosky co maju doma fakt divocakov, tych by som teda samych doma nenechala.

anonym_1ad01e
Dnes o 07:34

Nechat dieta doma je nebezpecne ani nie pre to, co moze ono spravit, ale co sa moze stat externe (zacne horiet dom, pridu zlodeji...)... nevie vyhodnotit situaciu... toto je ze uplne no go...

layla
Dnes o 07:59

ano nechala som 6rocnu na 10minut doma. v dome mame kamery, tak som mala mobil stale pri sebe a boli sme dohodnute, ze ked nieco bude potrebovat, tak sa ozve. Nepotrebovala nic, ani sa nepohla od albi knizky :D ale samozrejme zalezi od dietata, kamoskinho maleho lubim, ale sameho by som asi ani v izbe nenechala :D

Strana
z2