Od kedy nechať dieťa samo doma?
Mam syna 5r, ktorý je zdravý a dosť samostatný, netrpí žiadnym PAS ani nemá prehnaný strach, proste zdravy chlapec fungujúci v školke bez problémov.
Mame byt na samom prízemí, okná s pojistkami.
Nie, nehodláme isť s mužom večer do mesta piť, a dieťa nechať same celý večer doma (toto rátam ale že ešte cca 10 rokov budeme kvasit doma kazdy vecer, lebo nemáme babky ani žiadne stráženie.. 🤦)
Veľmi často som snim sama, dá sa povedať celé dni, a občas sa stane ze aj napriek velkej snahe planovat, sem-tam mi niečo z potravín doma chybne, supermarket mam 4 minúty peso tam, 4 naspäť. Myslíte že by som ho mohla na tých 20 minút nechat doma so zapnutou rozprávkou? Aby som mohla vysprintovat do obchodu po 2-3veci? Prosim nepíšte mi veci typu - sak ho zobeeeer von, budete mat aj prechádzku, alebo si to vybav cestou zo škôlky s nim, alebo cestou z práce atď. Nou, po vonku sa sním trajdam viac než dosť, no občas to takto vypáli. Cítim sa v takýchto chvíľach neschopná, akoby s guľou na nohe pretože bud musím potom volať mužovi, aby to kúpil večer cestou domou, alebo až na druhý deň ráno, sa dokážem dostať von, keď ho o 7 hodín do skolky, ale to tiež zase len utekám tam a spat lebo o 8 mi začína telework práca. Tak my zaujíma, ze od kedy môžem dieťa nechať doma same a pachtit do obchodu... 🙁
Náš zostával pár minút sám keď mal asi 6, takže to už je fajn vek. Kukal na telku a ako sme odišli tak aj zostal celý čas. Ale bolo to fakt na max 20 minút. Od 7 roku zostal aj dlhšie.
@anonym_0dc74c Bežne sú rodičia nútení svoje deti, ktoré zďaleka nemajú 18 r., vypraviť ráno do školy cez telefón a po návrate ich tiež usmerniť telefonicky,lebo rodičia sú väčšinou zamestnaní...
@anonym_729464 to je chore, ak sa rodic nestara o dieta do 18 tky. nesie za neho zodpovednost a musi mu dat vsetku lasku. bez jedla vydrzi ak nepojde do obchodu, ale dieta same doma nemoze ostat .
Ja 5r nie.aj ked bol velmi rozumny. Zostaval sam doma asi 8r,kym som vybehla po mladsieho do skolky.(30min mi to trvalo)
Asi ma tu ukamenuju, nasa 5rocna tiez vie doma vydrzat, ked napr. utekam po jej sestru do skoly a rovnako sa ani starsej kolkokrat nechce ist so mnou do skolky. Poznas si svoje dieta, ci vie chvilu ostat sam a nevyparatit nieco. Moje vacsinou najdem v rovnakej polohe pri rozpravke alebo tablete. Ono aj v tom dietati sa buduje pocit zodpovednosti a aj dovery.
Su deti a deti, my nasim verime, su zodpovedne. Trening sme zacali skor, netahala som ich zakazdym ked dosiel kurier so mnou. 4,5rocna dokazala dat 2,5r sestru za tu chvilu, co som sa zviezla vytahom sama cikat, ked potrebovala.
Nemala som ani 10, ked nas musel ocino nechavat s bratom samych, lebo mamina bola onko pacient v nemocnici. Mobily neboli a chudak nas chodil kazdu chvilu kontolovat. Doteraz si pamatam ako som ho sprdla, ze ved spime, nech nechodi kazdu chvilu a v klude pracuje. Ako rodic chapem strach, ale ako dieta rozumiem tej dovere, ktoru dieta citi, ze ma u rodica.

nechapem ako niekto kto sa nazyva matkou moze nechat same dieta doma mladsie ako 18 rokov. Je to otrasna nezodpovednost a socialku tam treba nahnat ak zena necha mladsie dieta ako 18 rocne doma same. fuj..
@anonym_0dc74c Bežne sú rodičia nútení svoje deti, ktoré zďaleka nemajú 18 r., vypraviť ráno do školy cez telefón a po návrate ich tiež usmerniť telefonicky,lebo rodičia sú väčšinou zamestnaní...