Plač dieťaťa v obchode. Ako reagovať na staršie dámy?
Maminky aký máte názor na situáciu, keď dieťa v obchode plače a staršie dámy mu začnú hovoriť, že ho zoberú?
Ja s tým nie som úplne ok, nerozumiem na čo to je dobré a keď sa ozvem, tak ma nazvú novodobou, preafektovanou matkou. Naozaj ich to tých pár minút vyrušuje a musia sa ozývať aj keď nevedia dôvod plaču? Za posledný týždeň sa nám to stalo 2x. Neviem, je to v poriadku a preháňam? Možno niekedy to bolo bežné, ale prečo v dnešnej dobe si to ľudia neuvedomujú, že ich "zobratie" aj tak dieťa neukľudní.
Tiež sme sa s tým stretli a potom malý nechcel ísť ani k ludom bližšie a bál sa aj známych ale už je starší tak si povie trošku svoje 😂
Neprehanaj, robia to v dobrej voli odputat pozornoast dietata, aj ked nie najlepsim sposobopm. Nerobia to preto, ze ich plac vyrusuje. Stacilo odpovedat, ze im ho nedas aj ked place lebo ho lubis a vec by bola vybavena.
@anonym_autor skus nabuduce povedat nieco v zmysle “keby ta teta zobrala, pojde do vazenia, lebo cudzie deti sa nemozu uniest”. Uvidis ako sa bude oani tvarit. 😂
ako kam zoberu? Na ruky? veď poviem ďakujem,nie🙂
A keď sa ozveš,tak frflocu? tiež záleží ako sa ozveš 🙂
Moc to prežívaš.
Veď to je len obyvajna snaha odpútať pozornosť. Niekotre dwti na to reagujú, niekotre nie. Nie je za tým nič zle
Dnešné matky sú fakt prepnute
Chcu ti pomoct aj ked takto nie uplne vhodne. Vacsinou poviem nieco v zmysle ze neboj teta by ta hned vratila😅ale moje deti sa na tom smeju..
To je take. Ak ti dieta odbehne, strati sa, niekto ho najde a dovedie, tak budes este stastna, ze sa niekto staral. Ak niekto chce pomoct a utisit dieta starym sposobom, co pouzivali stare generacie,, tak je reakcia, ty co sa staras.
Otázka skôr znie, prečo ti dieťa furt vrieska a prečo s tým nič nerobis ty a musia reagovať cudzí ľudia?
Áno vadia mi vrieskajuce deti. V obchode, v lietadle, u lekára, všade. A hlavne tie, ktoré vrieskaju len preto, že ich vlastný rodič nevie ukľudniť a vysvetliť im, že takto sa správať nemá. Samozrejme hovorím o zdravých deťoch a nie o deťoch s diagnozami.
A pre rypave ženy.Ano,mám dve deti.
Otázka skôr znie, prečo ti dieťa furt vrieska a prečo s tým nič nerobis ty a musia reagovať cudzí ľudia?
Áno vadia mi vrieskajuce deti. V obchode, v lietadle, u lekára, všade. A hlavne tie, ktoré vrieskaju len preto, že ich vlastný rodič nevie ukľudniť a vysvetliť im, že takto sa správať nemá. Samozrejme hovorím o zdravých deťoch a nie o deťoch s diagnozami.
@anonym_202694 koľko detí máš?
@anonym_202694 koľko detí máš?
@anonym_f3e331 ... Čakala som túto otázku. Mám dve deti. A nie, nikdy nevrieskali jak paviani v obchode ani inde.
@anonym_f3e331 ... Čakala som túto otázku. Mám dve deti. A nie, nikdy nevrieskali jak paviani v obchode ani inde.
@anonym_202694 ja mám jedno a väčšinou sa s ním dalo dohodnúť, vysvetliť a pochopil, prestal, ale občas boli situácie kedy to nešlo, som dospelá a tiež mám občas dni kedy by som si poplakala na verejnosti... deťom dozrieva nervová sústava postupne, niektoré sú od narodenia pokojné iným to trochu dlhšie trvá - od istého času chápem rodičov keď niekedy nereagujú alebo naopak reagujú "prehnane" nie je to jednoduché
@anonym_autor odhadnúc od situácie , sucitim s vami. Ja sa tak potim v tej chvíli že jedno moje nadzvihnute obočie pochopí každá babka.... Nechcú zle , nerobia to so zlým úmyslom , sami boli matkami malého dieťaťa v dobe kamennej ( to neni urazka). Len viete vy ste pánom situácie. Ani dieťa, ani babka, ani nikto. Vy ste šéf. Myslím že s uctou to ide ...
@anonym_202694 mam dieta s dg ktorej sucastou je vrieskanie. Inak vyzera uplne zdravo dokonca vie rozpravat.. Nezavreme sa preto doma, aj nakupovat musime aj jest aj sa obliekat. A tiez potrebuje a chce chodit von aj do obchodu, je to prenho zazitok vacsi ako ihrisko. Deti su deti este sa len ucia spravat, horsie je ked sa nevie spravat dospely zdravy clovek a kazdy sa tvari ze nic lebo sa boja ozvat. Preco vulgarnemu ozratemu chlapovi nik nepovie ze si ho vezme domov ked neprestane obtazovat?
@anonym_autor odhadnúc od situácie , sucitim s vami. Ja sa tak potim v tej chvíli že jedno moje nadzvihnute obočie pochopí každá babka.... Nechcú zle , nerobia to so zlým úmyslom , sami boli matkami malého dieťaťa v dobe kamennej ( to neni urazka). Len viete vy ste pánom situácie. Ani dieťa, ani babka, ani nikto. Vy ste šéf. Myslím že s uctou to ide ...
@anonym_470e64 ona nie je pánom situacie
To by jej nemuseli ratovať cudzí ľudia dieťa. Z času na čas reve a robí cirkus takmer každé dieťa, ale to jej asi častejšie
Jednoducho prevlada nazor, ze ak budeme deti strasit, tak okamzite zacnu posluchat. O placucich detoch si nemyslim nic. Tak ako dospeli maju problem zvladat emocie, tak aj deti. Dospeli vtedy kricia, deti placu. Kazdy mame nieco. A urcite sa im nemienim prihovarat a ty podla mna neprehanas.
@anonym_202694 Od akeho veku dieta pidla teba nesmie plakat?
Len sa opýtam,nevynada mi matka asi 7-8 ročného dievčatka, ktoré som slušne, milým tónom upozornila, že rohlíky sa naberajú pomocou igelitovej rukavice alebo sacka, najmä keď sa v nich preberá,aby si vybrala len mäkké?
@anonym_autor ľudia sa väčšinou ozvu ked vidia ze si matka nevie dať rady. Vtedy maju pocit ze jej potrebujú,,pomoct".
@anonym_202694 a Ty ako vies, ze furt vrieska? 🫣😅. Nase placu raz jeden, raz druhy, lebo poviem nie na xy-te cukriky, lizatka, na plysaka, jeden druhemu neda detsky kosik, ked si hned ten druhy zmysli, ze by mal. Proate maju 3,5 a 5,5 roka a v kuse su v sebe. Ale nepovedala by som, ze "furt vrieskaju", stale sa ich snazime korigovat, ale nie vzdy to ide, ze mama povie, neplac a hotovo. Co mu mam povolit tie cukriky, lebo Tebe vadi, ze "vrieska"? No ak mas deti a takto si ich ukludnovala, tak no...🫣
@anonym_202694 mne teda prve dieta vrieskalo nonstop od narodenia a poviem ti, ze som z toho bola na prasky a mohla som sa aj na hlavu postavit a hucala dobry 3/4 rok intenzivne. Casom sa to zlepsovalo, ale stale su situacie, kedy ide a nevnima okolie a mozes jej vysvetlovat, pekne hovorit podla vsetkych rodicovskych manualov a pod. Kym si neodreve, nevnima. Mozem ju akurat tak odbiest z obchofu pod pazuchou domov a najradsej by som sa vtedy v riti videla, ked ju nieco chyti a to sa sakra snazim.
Vyzera byt zdrava, co chvila ma tri roky. Ale beriem vsetky rady, tipy a triky, hoavne od niekoho, kto nema take dieta, lebo si mala v zivote proste stastie.
Ked jej skonci amok, da sa s nou komunikovat, cim viac na nu tlacim, tym ide do horsieho stavu. Su deti, ktore dg nemaju a su citlivejsie, emotivnejsie a co ja viem co.
Ale hej, aj ja som bola mudra ako si nevedia rodicia deti vychovst kym som bemala dieta a kym neprisla karma. Ty mozes byt rada, ze si nala stastie. Mne tiez krvacaju bubienky ked zacne a bola by som radsej keby huci cudzie dieta a nie moje.
@anonym_202694 ano, dokonale deti, jasne, stacilo raz pekne vysvetlit a poslusne jak knedle sedeli v nakupnom kosiku. Klasika. Ja mam 4 a poviem, ze aj dost kludne, ale ked su spolu, je to narocnejsie a kazde malo aj obdobie vzdoru, takze slovo NIKDY, to nikomu neverim...ale internet znesie, ked sa niekto potrebuje povysovat nad druheho.
@anonym_202694 mne teda prve dieta vrieskalo nonstop od narodenia a poviem ti, ze som z toho bola na prasky a mohla som sa aj na hlavu postavit a hucala dobry 3/4 rok intenzivne. Casom sa to zlepsovalo, ale stale su situacie, kedy ide a nevnima okolie a mozes jej vysvetlovat, pekne hovorit podla vsetkych rodicovskych manualov a pod. Kym si neodreve, nevnima. Mozem ju akurat tak odbiest z obchofu pod pazuchou domov a najradsej by som sa vtedy v riti videla, ked ju nieco chyti a to sa sakra snazim.
Vyzera byt zdrava, co chvila ma tri roky. Ale beriem vsetky rady, tipy a triky, hoavne od niekoho, kto nema take dieta, lebo si mala v zivote proste stastie.
Ked jej skonci amok, da sa s nou komunikovat, cim viac na nu tlacim, tym ide do horsieho stavu. Su deti, ktore dg nemaju a su citlivejsie, emotivnejsie a co ja viem co.
Ale hej, aj ja som bola mudra ako si nevedia rodicia deti vychovst kym som bemala dieta a kym neprisla karma. Ty mozes byt rada, ze si nala stastie. Mne tiez krvacaju bubienky ked zacne a bola by som radsej keby huci cudzie dieta a nie moje.
@anonym_998705 Sú aj dospelí citlivejší na zvuky, mne to nerobí dobre vreskot a hlavne detí, proste tie také vysoké jemnejšie tóny a je to fakt nepríjemné ak človek nakupuje a 2O minút vrieska dieťa v obchode na celý obchod a matka si v pohode pomaličky nakupuje... A vrchol sú teraz tie tiché hodinky bez hudby, kedy fakt to skvele počuť... Ak dieťa odvedieš preč príde mi to ok a ohľaduplné. Ale veľa matkám je to u riti že proste ich decko otravuje dalších 100 ľudí v obchode, koľkokrát aj situácia že sú dvaja rodičia a nezoberie jeden to decko von... Proste jasné dieťa sa nedá naprogramovať a niekedy príde záchvat z ničoho, ale tá neohľaduplnosť k iným ma hnevá. Samozrejme hovoríme o deťoch väčších čo už majú silný hlas, nie o dvojmesačných v hlbokom kočíku, to sa ešte v tom obchode stratí lebo nemajú tak silný hlas.
@anonym_autor dejú sa mi takéto situácie a vôbec nie len keď dieťa vrieska, ale aj keď je trochu nepokojné alebo aj bez zjavného dôvodu. Beriem to, že proste nevedia ako inak sa prihovoriť a nemyslia to zle. Ale vždy kľudne poviem dieťaťu svoj názor a tým dám najavo aj druhej strane, čo si o takom návrhu myslím. Pri tomto dieťaťu poviem: neboj, teta ťa nezoberie, zostaneš pri maminke. Keď si prababka vypýta pusinku a ak dieťa pusinku nedá tak babka zahlási, že bude plakať (a začne akože plakať) tak dieťaťu poviem, že nemusí dať pusinku, keď nechce a babka si o tom môže myslieť čo chce. Často sa ten starý človek vtedy stopne a dôjde mu, že to bolo nevhodné. A takým, ktorým to nedochádza to ďalej nevysvetľujem, ak toho človeka nepoznám tak zbytočne ísť do konfliktu. Moje dieťa pozná moje názory na tieto situácie a to považujem za hlavné.
@anonym_998705 Sú aj dospelí citlivejší na zvuky, mne to nerobí dobre vreskot a hlavne detí, proste tie také vysoké jemnejšie tóny a je to fakt nepríjemné ak človek nakupuje a 2O minút vrieska dieťa v obchode na celý obchod a matka si v pohode pomaličky nakupuje... A vrchol sú teraz tie tiché hodinky bez hudby, kedy fakt to skvele počuť... Ak dieťa odvedieš preč príde mi to ok a ohľaduplné. Ale veľa matkám je to u riti že proste ich decko otravuje dalších 100 ľudí v obchode, koľkokrát aj situácia že sú dvaja rodičia a nezoberie jeden to decko von... Proste jasné dieťa sa nedá naprogramovať a niekedy príde záchvat z ničoho, ale tá neohľaduplnosť k iným ma hnevá. Samozrejme hovoríme o deťoch väčších čo už majú silný hlas, nie o dvojmesačných v hlbokom kočíku, to sa ešte v tom obchode stratí lebo nemajú tak silný hlas.
@marsmykkok no lenze vies, ja tiez musim donakupovat a ked mi to zacne robit na pokladni, lebo uz ma toho dost a to sa nestradujem po obchode hodiny ale nahadzem do kosika a idem a kolkokrat aj zabudnem xy veci napriek zoznamu a teda vratim sa spat, ked mi to zacne robit pri pokladni, nenecham vsetko tak a idem, lebo aby mali vsetci pokoj. Aj mne vadia huciace deti, ked nejdem s nou do obchodu, ale snazim sa vcitit do situacie, ze mama je asi sama doma lebo muz taha tretiu sichtu, mozno ma pani migrenu a chce umriet a musi ist nakupit aby urobila na druhy den obed a co ja viem co.
Ja som tiez citliva na zvuky a vecer chcem mat klud a to bolo aj bez deti.
Ty nikdy nevies co je za tou situaciou, ktoru vidis a ta situacia pre teba znamena 5 minut diskomfortu zivota. Ja sa snazim byt empatickejsia odkedy mam deti, lebo som bola teda riadny kosostvorec a myslela som si ze to je jednoduche.
A vlastne, odkedy je to ok aby dieta nerevalo a posluchalo na slovo, ked nervova sustava dozrie mozno po 20 roku zivota? Pre mna je vacsie dieta mozno dieta vo veku 10 rokov a vyssie, ktore v obchode neziape a nehadze sa o zem a vie sa ako tak korigovat.
@anonym_autor liezlo mi to na nervy, keď som videla, že sa nejaká chystá na moje dieťa prehovoriť, zatínala som zuby a hovorila si v duchu: prosím ťa drž hubu a nepovedz nejakú sprostosť...no a vacsinou vždy tu sprostosť povedali a moje dieťa začalo vrieskať ešte hlasnejšie. Nepochopím tento zvyk, veď nepoznajú povahu toho dieťaťa, ako na to zareaguje a pod...Ale tak možno na staré kolená aj mne klesne iq a budem robiť to isté.
@marsmykkok este mi napadlo, ked spominas ako su dospeli citlivi, ano su. Ale ti by tu nervovu sustavu mali mat vyzretu a mali by byt empatickejsi, ale ocakavaju od dietata to, co sami nezvladaju vo veku co ja viem, 30, 40, 50 rokov? A chceme to od deti, ktore su mozno v skolkarskom veku? Zaujimave. Ver tomu, ze ta matka urcite nie je v pohode. Fakt, z vlastnej skusenosti, neviem si sustredit jedinu myslienku a mam ich v tej chvili asi tak 320, mam taky chaos v hlave a som ohucana, ze ani neviem, ci donakupujem, ci som si pipla zlavovu kartu a nahadzala do toho kosika vsetko a ci nepojdem poobede na ten nakup znova, kde budem musiet do decko so sebou tahat znova, lebo mam manzela mozno na sluzobke na par noci a to dieta sa vlecie ako slimak, lebo aha maminka vtacik, aha maminka toto chcem ja, napriklad otvorit vchodove dvere a ty vies, ze ked ho nenechas, caka ta dalsi uz 15ty zachvat za dopoludnie, lebo kedy si ma to decko natrenovat otvaranie dveri? Urcite nie, ked ty potrebujes ist do obchodu, ked mu potrebujes doma navarit, utriet zadok, ist s nim na ihrisko a oprat mu spinave veci po obede. 🙂
@anonym_autor si úplne v pohode.
Ty vieš, prečo ti dieťa plače.
To, že babky reagujú, je zvyčajne znakom toho, že celý týždeň nemajú do čoho pichnúť a nikto ich názor nepotrebuje. Tak začnú v nevhodnej chvíli rozsievať svoje životné "múdrosti", ktoré ti nepomôžu a citlivejšie dieťa rozplačú ešte viac.
Ja sama ako dieťa som také debilné reči nemala rada.
Keď mi jedna stará ženská na zastávke najprv vychvaľovala a postupne takmer rozplakala dieťa, povedala som jej, aby jej láskavo dala pokoj. Predstavila som si seba, aké mi to bolo ako decku protivné.
A to máme babku takmer 86-ročnú a s tou si moje 3 deti rozumejú. Preto si myslím, že to nie je o staršej generácii, ale skôr o neschopnosti mlčať v nevhodnej chvíli alebo neprezentovať sa ako ježibaba.
Že mama vyzerá, akoby situáciu nezvládala, zďaleka neznamená, že ju naozaj nezvláda. Nikoho to neoprávňuje primontovať sa do toho.
Pre babky môže byť mama preafektovaná, novodobá, bio.
No a pre mamy sú tie neznáme babky 100 rokov za opicami, neschopné nestarať sa do cudzích záležitostí, drzé, protivné.
Nehovorím, že sú také všetky, ale občas sa pritrafí mimoriadne nepríjemný exemplár.
Ty si teraz vychytala 2x za týždeň. Tak hádam to bola výnimka a dlhšie bude pokoj.

môj by povedal, že s nimi ide 🙂