Problémové správanie u trojročného dieťaťa: Vzdor alebo diagnóza?
Ahojte mamky, mam uz 3.dieta. Odzili sme si uz vselijake obdobia,najstarsi syn bude zachvilku pubertiak. Ale ten moj 3-rocny najmladsi ma momentalne trapi a psychicky vycerpava. Ja uz neviem ci je to povahou,vzdoroˇ alebo izaj nejaka diagnoza alebo len mojej zufalstvo. Moj syn ma zachvaty placu pre uplne blbosti, vsetko musi byt podla neho. Neznesie na sebe nokre a spinave oblecenie a denne sa prezlecie an 10krat. Pri starsich detoch som zazila sice lntenzivnejsie prejavy vzdoru ale boli iba sem-tam. Pri najmladsom je to nonstop, vadi mu ked nahodou skor splachnem wc ako on,zasvietim svetlo,ked mu idem s niecom pomoct, ked mu nahodou ja prva vyzujem nokri ponozku, ked sa nevyzujem pred dverami ako on…vsetko len ja ja ja. Je sikovny,rozprava,pozna farby, doteraz bol ok az na nejaky fantivky ale stale sa to stupnuje. Dokonca si zauziva nejake postupy, ktore musime dodrzat. Napr zuby si vecer neumyje skor kym nie je v pyzame. Skratka hluposti a ked nie je po jeho tak je v toho brutalny krik. Potom vyzaduje moju pritomnost chce zakazdym objatie,lutost ale uz aj tu zazina problem kedze musim ho objat z miesta na ktorom on stoji, ked nahodou nepridem tak pride pre mna taha ma za ruky a musime sa premistnit o meter, dva dalej az tam da mozme pomojkat. Uz ma to prestava bavit, snazila som sa byt empaticka kedze viem ze obdobie vzdoru sa odijde ale mam pocit ze ma syn uz ovlada a chcela som sa zakazdym vyhnut scenkam, tak som ustupovala az sa mi to mam pocit vymyka z ruk. Uz ho nemam chut ani mojkat pri tych jeho stavoch aj ked viem ze to potrebuje. Vyrastie z toho alebo sa mam bat tejto prehnanej citlivosti?
@anonym_autor pridala by som do stravy potraviny s vyšším obsahom magnézia a vitamínu C + nasadila omega3.
Ahoj, pozoruj ho ďalej, má prejavy autistického spektra. Podľa mňa Aspergerov syndróm.
@anonym_autor Myslim ze toto trvanie na svojich pravidlach je jednym zo znakov autizmu a teda sa ti necudujem ze sa pytas ci tam moze byt diagnoza.
Ja by som zasla do centra vcasnej intervencie alebo za psychologom nech ti poradia ako sa pristupuje k autisktickym detom ked toto robia. Nie je dolezite ci syn ma alebo nema autizmus. V tejto jednej oblasti sa sprava ako autista a tak k nemu pristupuj ako k autistovi. Toto jeho spravanie vyraba problemy jemu a aj tebe. Odbornici urcite vedia poradit ako s detmi pracovat ked to robia a tak preco nevyuzit ich pomoc.
@anonym_autor Môj syn tiež toto robil, ale z toho vyrástol. Teraz má 18 rokov a všetko ok až na jedlo, ktoré neľúbi nezje. Jeho hneď naťahuje, ale to má odmalička. Ale tiež ma napadlo, keď bol malý, či nie je autista.
má prejavy PAS, ale či má ozaj diagn, ti odpovie len odborník.
navštív Centrum včasnej intervencie.
Dievcata trochu ste ma vylakali ale ked si citam o tom syndrome a autizme moj syn nema ziadne ine priznaky. Ide o to ze tieto maniere donedavna nemal, zacali asi pred 2-3mesiacmi…dovtedy bol uplne ok,este som ho chvalila. Kazdopadne ho budem sledovat
Dievcata trochu ste ma vylakali ale ked si citam o tom syndrome a autizme moj syn nema ziadne ine priznaky. Ide o to ze tieto maniere donedavna nemal, zacali asi pred 2-3mesiacmi…dovtedy bol uplne ok,este som ho chvalila. Kazdopadne ho budem sledovat
@anonym_autor a aký je v škôlke?
Mám 3 ročného, ale tiež má rad svoje zaužívané veci a postupy. Ale avšak uňho to bolo stále od malička, bol to dieťa svojho pravidelného režimu, prechádzky na rovnaké miesto, ale u nás sa to práveže s časom zlepšuje. Niektoré veci mu tolerujem, ale niektoré nie a proste nechala som ho, nech je sklamaný - ale nie vždy sa dá robiť všetko podľa neho. A vtedy som vyjadrila pochopenie, že dobre, viemc že si to chcel inak, ale nedalo sa. A bol plač, rev, hnev, ale naozaj sa to zlepšuje. Na oplátku sú veci, ktoré viem, že sú preňho dôležité, tak “ustúpim”
Tiez mi to pride ako PAS ( moj syn je autista). Ale takto od klavesnice ti to nikto nepovie.
Poznam 9 rocneho chlapca, ktory toto stvara a je to OCD.
Moze z toho vyrast, moze to byt diagnoza. Pre pokoj duse by som sa uz asi obzerala po vysetreni.
@anonym_autor tam stačí príznak že trvá na určitých rituáloch, napr.to že si umyje zuby až keď je v pyžaame.....tam nie je len to že dieťa nemá očný kontakt...nemusí mať žiadne viditelné príznaky a neskôr sa zistí autizmus....nie všetci autisti sú "viditeľní"....preto sa to veľa krát zistí až neskôr až v škole....zároveň znaky autizmu máva bežne vea detí a autizmus to nie je a vyrastú z toho....na tvojom mieste počkám kým pôjde do škôlky, lebo tam sa dieťa chová inak ako doma a učiteľky ti už povedia či aj tam je problém....
@anonym_autor Chapem ze ta to vylaka. Kazdu mamu by to vylakalo. Zober to tak ze dnes vedia odbornici autistickym detom a ich rodicom skvele pomoct. Cim skor sa zacne k tomu pristupovat a cela rodina sa nauci ako riesit problemove situacie tak tym lahsie sa bude dietatu zit.

@anonym_autor ahoj, moji dvaja bratia (je medzi nami 16 a 18 rokov rozdiel) prešli týmto. Neznášala som to 😀 ale vyrástli z toho, bolo to len obdobie. Castokrat ked mama pustila mikrovlnku, tak sa isiel najmladsi zblaznit a musela to vypnut a musel to zapnut on. Je to uplne normalne.