icon

Dieťa papá len pri telke

ajka321321
17. apr 2017

Zdravím, mamičky, od pol roka života máme problém s papaním, dovtedy malá papala pekne, avšak ako začali ísť prvé zúbky, prestala papať, skončili sme v nemocnici, doma som jej začala púšťať pri papaní detské rozprávky a malá sa rozjedla. Avšak akoby sa postupom času na televíziu upla a nespapá nič dokým jej ju nepustím. Je to problém hlavne keď niekam ideme na návštevu a chcem, aby sa najedla bez jej obľúbeného kanálu. Som z toho nešťastná, ako ju mám od toho odučiť, tak aby jedla pekne aj bez televízie? ďakujem

jana_eyre
18. apr 2017

Necitam komenty moc tak pisem len svoj pohlad..

Moje deti zas akonahle je pustena tv nezjedia ani omrvinku 😅 len cumia s otvorenymi ustami, takze toto u nas nemoze fungovat..

Tak ako vsetky zlozvyky - radikalne zmenit na stav ktory by ti vyhovoval a vydrzat v nom napriek revu dietata, vysvetlovat dookola.. Dieta pochopi, len to chce pevne nervy a odhodlanie.. Drzim palce..

mishkamishka
18. apr 2017

ani nasa moc nejedla, pri rozpravkach jedla viac a nejako sme bojovali, zrusit to, nezrusit a najma sama nechcela jest, ak som chcela, aby zjedla viac ako za naprstok, musela som ju krmit...a samozrejme nieco na zabavenie, ak nie rozpravka, tak knizka, rozpravka od rodicov, hocijake dovadielko. ale to mas prast ako uhod, ci pozera rozpravku alebo ju zabavas s knizkou, pridana hodnota knihy je v tom, ze je to kniha, ale dieta sa sustredi na ine, ako je jedenie. teraz ma 5 rokov, pri stole ked jedia vsetci telka nie je a je sama, ale bezne ranajkuje a veceria na malom stolceku pri rozpravke. ked chcem, aby sa dobre najedla, veru ju aj nakrmim, nech ma rokov kolko chce. je drobna a papa stale malo. takze tak, ono sa to casom podda... vacsie dieta uz viac spolupracuje a da si vysvetlit, ze pri jedle konverzujeme, rozpravame sa a telku nepozerame a teraz uz mame skor ten problem, ze rozprava a nepapa, lebo nema popri tolkom kecani kedy... zalezi aj ci mas dieta, ktore sa rado napraska alebo take, co ho jedlo obtazuje - to mam doma ja.

nadejna7
18. apr 2017

To tak nemoze fungovat, ze sa budete prisposobovat detom. Treba byt troch prisnejsi a stat si hlavne za svojim rozhodnutim a i kde je to niekedy tazke ale nepovolit ani ked je plac. ak sa malemu nelubi no nic ono sa s tym nejak vysporiada a neboj rychlo si zvykne, ze s tebou len tak mavat nemoze🙂

terezka1947
18. apr 2017

@ajka321321 neviem kolko rokom asi ma,necitala som to cele pozorne...ale my sme mali pri prvom synovi to iste a bola to nasa chyba-no,chyba....mal silnu crevnu virozu,naozaj skor tyzden nejedol..iba pil caj a piskoty,tycinky,,,,dalsi tyzden nejaky kusok chleba,rozka..skratka po lyzicke a to som vyvarala ozaj kadeco
pomohli rozpravky,rozjedol sa krasne....a postupne sme rozpravky prestali pustat....to nepojde zo dna na den...treba ju zaujat inak,ale pojde to
kazde dieta je ine,na kazde plati nieco ine

celasapremenim
18. apr 2017

@nadejna7 ja si myslim, ze NAJMA ked je problem pri jedle, je skutocne potrebne citlivo reagovat ..toto moze byt povod neskorsej poruchy prijimania potravy, lebo sa na potravu upriami cela pozornost v rodine a to nikdy nie je dobre, neskor sa da uz dietatu vysvetlit, ale 7 mesacnemu? 10 mesacnemu? jednoducho do toho roka, roka a pol je lepsie byt vnimavy...
ak dieta neje, odmieta prikrmy, jedlo, moze byt problem aj uplne inde, napr. uz len taky prekonany cytomegalovirus, o ktorom rodicia ani nevedia, sposobuje neprospievanie a nechut k jedlu a trva to dlho, kym sa telo vyrovna....ak ho prekonalo dieta ako babo, napr. z prostredia v porodnici a podobne...aj ine su dovody, toto som len tak vypichla, nas to velmi napr. prekvapilo
dcera hoci nejedavala vela, tak bola energicke dieta, ostatne jej po dvore ani nestihali
nutit dieta jest nie je dobre, a take male to tazko pochopi vysvetlovanim

celasapremenim
18. apr 2017

@jana_eyre moje tiez teraz tak, nejedavame pri tv jednoducho, ale mala nam kedysi inak nejedla, od toho pol roka akoze fakt zle, tak to chvilu frcalo, a nie ze tv, ale rozpravka o krtkovi :D mohli sme sa aj poskladat

terezka1947
18. apr 2017

@celasapremenim uplne suhlasim....nie je zlozvyk ako zlozvyk...u nas hrozilo,ze skoncime v nemocnici,lebo syn sa bal jest,ze sa pozvracia,skatka mu ostala zla spomienka na tu virozu...a pocas rozpravok sa doslova napchaval.....
trvalo to mozno mesiac...a potom sme postupne od rozpravok upustali...
dieta sa ozaj neda donutit jest.....mozme ho len nejako sikovne "oklamat"😀

jana_eyre
18. apr 2017

@celasapremenim je mozne, ze aj moje deti niekedy jedli pri rozpravke lepsie, ked boli male fakt si nepamatam.. Zvacsa som pri jedle tv nepustala, ale mozno obcas.. Teraz ked to skusim (lebo niekedy chcem zabit dve muchy jednou ranou, vecer maju slubenu rozpravku ale potom nevychadza cas na veceru ked sme dlho vonku) tak je to len horsie a trva to dlho, lebo nevnimaju 😄..

Ale tak zas kazdy ma ine zvyky a aj ine veci povazuje za zlozvyky.. aj od tv si dieta raz odvykne..

Inak moj najmladsi je 7m hrozny jedak, ale jeho nezaujima ani tv, len ked mu surodenci tancuju vedla stolicky strasne sa smeje a trocha zje.. Snad nebude od starsich vyzadovat tanec do 3rokov 😂

siska53
18. apr 2017

@kvetinka75 len rocnemu to musi oznamit inak ako 3rocnemu. Ale bude to mat tazke,kedze pol roka je tak naucene..

kvetinka75
19. apr 2017

@siska53 no to je jasné že ročné je na inej úrovni, ale dá sa to. Ľahké nie je nič a hlavne čo sa týka detí. Ľudia si veľakrát snažia uľahčiť situáciu a pritom neuvažujú že si ju vlastne komplikujú. Tiež sme mali problém s jedením a skúšala som všetko možné. Potom mi jedna lekárka povedala, že ešte žiadne dieťa od hladu neumrelo - pokiaľ malo k dispozícii jedlo.
Tak som prestala skúšať všlijaké fígle a ponúkala som jej jedlo. Chcela - zjedla, nechcela nezjedla. Vždy boli deti ktoré málo jedli. Aj za mojich mladých čias 😉 a nikto z toho nerobil vedu. Deti prechádzajú rôznymi fázami len treba vyčkať kým prejdu na ďalšiu. A oni začnú jesť. A sú takí ktorým to zostane stále tak, že budú málo jesť.

Kedysi keď bol nedostatok jedla, deti hltali všetko čo sa im dostalo pod ruky. Ja si myslím že problém je v tom ako k tomu pristupujeme. veľakrát sa deťom vo všetkom prispôsobujeme a miesto toho aby sme my rozhodovali, rozhodujú deti. Jedla je všade naokolo a čím viac, tým viac vymýšlajú. Nechať ich tak. Nie si hladná, nechceš? OK. Veď každý žalúdok sa raz vyprázdni a človek začne byť hladný. Keby nemali nič iné zjedli by aj to čo sa im ponúka. Ak by ste sa ocitli v situácii že by nebolo čo jesť iba nejaké 2-3 druhy potravy, čo by ste robili a čo by robili deti? Myslíte, že by vymýšlali? Nie. rýchlo by pochopili že keď nechcú byť hladné musia jesť to, čo je. Viem že je to už extrém ale myslím že sú len via menej rozmaznané , nič iné.

alaguema
19. apr 2017

@ajka321321 telku by som vyhodila niekam preč. Pokazila sa. Pár dní pocirkusuje a potom bude kľud. Ale toto riešenie len za predpokladu, že nemáte aj vy problém prežiť bez telky 🙂 A začnite jesť všetci spolu pri stole ako rodina.

kubobubo
19. apr 2017

Ako citam tieto prispevky som celkom rada, ze som nesla touto cestou. Moja dcera bola od narodenia velmi slaby jedak. Dojcenie tiez ju nebavilo. V roku mala 7.5 kg, teraz ako skoro 6rocna ma kusok cez 16kg. Vzdy som sa snazila aby sme jedli za stolom, kolko vladala, tolko zjedla. Ano porazalo ma, ked pri ranajkach viac ako pol hodinu tyrala maly chlebik. Kazdu chvilu mala tendenciu zdrhat. Postupne som videla, ze problem nebolo jedlo ale schopnost venovat pozornost jedlu. Po 6 rokoch konecne si sama pyta, dokaze sa najest schuti. Stalo ma to kopec nervov, moj muz obcad sa nemohol pozerat. Zapnut telku, dat hracku by bolo najjednoduchsie riesenie.

kubobubo
19. apr 2017

Zelala som si, ze nech aspon to druhe pekne jedava. A mam msleho srotovnika - je schopny hodinu sediet pri stole a tlacit do seba.

sardinka336
19. apr 2017

Ja si tiez rada pozriem telku a kludne občas aj nejaku kravinu, ale proste televizor nemoze určovat fungovanie rodiny a neustale zamestnavat našu pozornost. Su rodiny, kde telka beží nonstop. Osobne mi je celkom nepríjemné, ked pridem niekde na navštevu a tam maju zapnutu telku a vyslovene vidim, ze sa nemozeme normalne rozpravat lebo pozornost im ulietava na televizor. A ked začnu spravy no tak to sme dodebatovali....A zažila som aj take, ze nie aby sakra stíšili ten zvuk ale sme sa v obyvačke pomaly prekrikovali ...v takom pripade vraj naschvál treba začať hovorit tichšie aby vas domaci poriadne nepočuli čo hovoríte a vraj by im ,,malo docvaknuť,, ze koli Tv sa nepočujete...

m.i.r.i
19. apr 2017

@kvetinka75 suhlas...ved to by som chcela vidiet ako kedysi ked mala rodina 7 deti a malo casu a ziadne telky neboli, ako tancovali mamicky okolo deti, nech nieco zje..proste aj ludia sa riadia pudmi, teda zaludok si raz vypyta...a pri tomto vymyslani podporujeme len to, aby deti s nami tocili...ja som si napriklad hovorila vzdy, ze som ochotna sa prisposobit tym, co sa bude jest, teda ked bol syn taky maly, ze 2-3 roky napriklad, tak som varievala prevazne to, co mal rad...ale vzdy som do toho pridavala nove a nove veci,ktore rad nemal..trosku sme mali obmedzenejsi jedalnicek, ale tym, ze sme sa tak ci tak snazili varit zdravo a pre neho vela potravin/jedal teda sme nevarili vobec, tak toho bolo aj tak menej..neznasala som tie poznamky, ze dieta ma mat "pestru" stravu...ja som si pod pojmom pestrost predstavovala to, ze ma mat maso, zeleninu, ovocie, bielkoviny, strukoviny atd...a nie, ze musi mat vyslovene kazdy den nieco ine a musi ochutnat milion jedal...takze aj ked mal 2-3 dni po sebe ten isty obed, ale okrem toho zjedol ovocie, jogurt atd, neriesila som to...postupne som pridavala dalsie potraviny..nemal rad zemiaky napriklad, radsej mal ryzu ako prilohu, ale tak kazdy druhy tyzden boli zemiaky, podurdil sa vymyslal..ale po case sa naucil..teraz uz samozrejme varim takmer uplne vsetko, povymysla, nechce, dovidenia...ma 7 rokov..poslem ho kade lahsie...ale on to vie, ze nahradu nedostane, ze sladkost ziadnu nedostane ani nic..nie kazdy mame radi vsetko rovnako, to vsetci chapeme, ale snazime sa nevymyslat neviem ako...a ked si veru predstavim, ze kedysi jedli zemiaky, kapustu a fazulu kazdy den a boli radi ze maju co jest..tak to vymyslanie dnesnych deti je hrozne...neskutocne sa to prehana....

didamt
19. apr 2017

Nečítala som všetky príspevky....my ako sme prestali kojiť a prešli na mixovanú stravu sme sa s jedlom trápili až do 22 mesiacov kedy šla do jaslí. Tam sa naučila jesť aspon niečo, zlepšilo sa to až v škôlke. Do 22 mesiacov som jej všetko nahladko mixovala napriek čudným pohľadom starých mám a kamarátok....ale kto to nezažil, že jeho dieťa nechce jesť a trápi sa s tým 5-6x denne a x mesiacov vkuse, ten toto nikdy nepochopí. Dieťa začalo jesť mäso dobrovoľne až ako 3 ročná, dovtedy som ho maskovala, aby som aspon niečo do nej dostala. Takže viem asi ako sa cítiš, si rada, že sa naje aspoň pri telke. Je to zlozvyk, ale funguje a čo nespravíš pre to aby tvoje dieťa bolo najedené ? aj otočená na hlavu ju budeš krmiť ako bude treba. Nejako vážne by som to neriešila, prejde to samé, uvidíš. Ak neje iba na návštevách, tak nech neje, naša sa dodnes nenaje v reštaurácii....neriešim. Naje sa dobre doma a v škôlke a viac neriešim. Ak sa nenaje v reštaurácii kde je možnosť, no hold, neumre od hladu kým prídeme domov....ja som to už proste prestala riešiť. Vôbec sa netráp....

kvetinka75
19. apr 2017

@didamt moja dcéra od 1,5 roka nejedávala skoro nič, pretože svokra ju naučila na sladkosť, darmo som hovorila nie. Potom som sa naštvala, zrušila návštevy ale protesty zo strany dcéry zostali. Jedla trošku ovocia, sem-tam zeleninu - väčšinou 2 druhy polievok a mlieko. Sem-tam jogurt. Takže viem aké to je keď dieťa nič nechce. Ale neučila som ju na TV a iné spôsoby. V škôlke tiež nejedávala nič. Začala až posledný rok. Prišla domov vyhladovaná a tam zjedla, čo uznala za vhodné. Niekedy len zemiaky alebo jogurt. Ale neskákala som podľa nej. Sú veci ktoré doteraz nezje. Ani v reštike ani na návšteve ani doma. Od hladu určite neumrie. Ale ochutnala všetko čo mohla a teraz si vyberá. Zje aj ovocie , zeleninu aj iné zdravé jedlá, ktoré iným nechutia ale neskáčem podľa nej a nechystám 5 chodov a pod. Ja si mylsím, keby jej stále nemixovala a bola by hladná, tak by to zjedla. To je detská trucovitosť. Postupne začala dcéra viac a viac ale pili sme iba vodu, nejedla sladkosti a iné somariny. Ako písala m.i.r.i, predstav si, že by si mala takto 5 detí a každé by vymýšlalo niečo iné. Okolo jedného sa skákať dá a deti to využívajú. A nikto ma nepresvedčí že nie. Poznám pár rodín, kde rodičia neskáču deťom okolo zadku, nechceš, nechaj tak a nikto tam nevymýšla. Keď niekomu niečo nechutí tak to neje , vyhladne a potom zje čo mu ponúknu. Kedysi ľudia takéto problémy s deťmi nemali, že nechcú jesť. Prečo asi?

terezka1947
19. apr 2017

@sardinka336 vies,co?my v obyvacke nemame telku-aby sme sa s navstevami rozpravali,nie pozerali telku...a by si sa divila,kolkym ludom to vadi.....vecne nejaky komentar,to uz akoby sa ludia nevedeli bavit spolu-bez podmazu.....

didamt
19. apr 2017

@kvetinka75 nepochopili sme sa...myslím že 8 mesačné dieťa netrucuje že to jesť nebude. Ju proste z nemixovanej stravy naťahovala a všetko vyvrátila...dokedy by si to skúšala ? Skúšala som a potom pomixovala ked som videla že takto cesta nevedia. Nemyslím že som urobila chybu, a už vôbec nie závažnú že sa riadim svojim rozumom. Ved každé dieťa je iné....dnes má dcérka 3,5 roka a zje 90% vecí, u nás teda veľký uspech. Moje heslo bolo....videla si niekedy puberťáka jesť mixovanú stravu ? Nie ? ani ja ...dovtedy ju to isto prejde...samozrejme s nadsázkou.. A že moje dieťa od čias ukončenia podávania presnidávok nezje kúsok ovocia ? ani jablčko, ani banán...nič ! ona ani neochutná...a čo naša chorobnosť ? 2x za život antibiotiká, v škôlke máme ukážkovú dochádzku, v kolektíve sme už 2 roky. Tak to proste neriešim....niektoré veci idú a niektoré nie...

terezka1947
19. apr 2017

@didamt pridam sa k tebe-starsi jedol dost dlho mix-prave kvoli napinaniu...a aj asi ako nasledok crevnych viroz,kt.schytal,vracani....takze aby sa rozjedol,a to som pouzila tento sposob 2x,jedli sme mixovane a aj pri rozpravke-za cas,asi mesiac vzdy
potom som postupne odstavovala rozpravky a do mix jedla som pridavala nejake nemixovane kusky-preso to a je normalne vsetko
mladsi nikdy nejedol mix....prave z mixovaneho ho napinalo,takze sme zacinali iba tak trosku s vidlickou popocene jedlo-ae ozaj len trosku,on to nejako s dasienkamia jazykom tam riesil a ked zacali zuby,kusal,vyzival sa v tom....takze,ozaj je kazde dieta ine a aj vela roznych vplyvov tam okolo jedenia je
aj rodic urobi niekedy chybu-mozno
ale podla mna,vzdy je lepsie ist na dieta lstou ako ho nutit.....a co na jedno zaberie,na dlasie nemusi=zaklad je pre mna,aby jedlo...jedlo normalnu stravu,varenu,zeleninu,ovocie....a tie prve roky-nejako sa rodic vynajst musi

didamt
19. apr 2017

@terezka1947 no však toto, môžeš mať aj viac detí a vidíš že na každé platí iné, či v jedle, či vo výchove. Sú to malé osobnosti. Sú hranice ktoré prekročiť isto nie je dobré, ale tiež odtiaľ potiaľ. Ja som z toho jedenia bola skoro 2 roky zúfalá, doslova na prášky. Modré z neba by som uvarila len aby papala. Veľkou motiváciou jej boli napríklad detičky...pri nich sa vždy krásne najedla. Teraz chodí do škôlky, cez víkend vymýšľa, maminka nakrm ma...a v škôlke zje medzi prvými, sama, bez problémov. Proste to skúša 🙂 potvorka jedna malá. Mám veľa kamarátok ktoré nechali detičky aj po 3 rokoch doma, a veru, mnohé sa trápia s papaním....deti sú prieberčivé, jedia to čo ročné....jogurty,, banány....teplá strava nula bodov. Možno v kolektíve by sa rozjedli ? Ktovie...nám pomohlo, iným nemusí.

kvetinka75
19. apr 2017

@didamt napínanie to je iné, myslím že si pred tým nenapísala z akého dôvodu mixuješ stravu. Každý si dieťa pozná a vie čo naňho platí a čo nie Ale písala som aj na základe toho čo vidím okolo - rodina, kamarátky, ako skáču okolo detí a tie s nimi mávajú.

terezka1947
19. apr 2017

@kvetinka75 inak,ja toto tiez pozorujem
ono,podla mna...do nejkych cca 2r.dajme tomu robit vsetko preto,aby dieta jedlo-no ale potom uz dieta zacina byt velmu mudre,tazke...naozaj musi rodic uz si ustrazit,co este ano...a co je uz vymyslanie
samzorejme,opat,ked su deti zdrave...lebo pocas choroby-ved to pozname,hocico,hocijako,len nech je

alaguema
19. apr 2017

@m.i.r.i presne tak. Preháňa sa, nie je miera - to je podstata problému. Potraviny sú dostupné, relatívne lacné a na tisíc spôsobov a ľudia už nevedia, čo od dobroty, tisíc druhov pribinákov a úplne nepotrebných blbostí. Kedysi sa mamy triasli, či budú mať čo dať deťom jesť, ľudia boli vďační a jedlo si vážili, dnešné (poniektoré), sa už od narodenia pupúšika trasú, či ráči niečo zjesť a čo nespapá vykydnú do koša, dietko to, samozrejme vidí a nasáva ako špongia. Tieto programy prenášajú na svoje ratolesti a začarovaný kruh sa roztáča. Potom do toho zamotajú ešte nejakú tú techniku a o pár mesiacov plačú, že im to rastie cez hlavu...pritom stačí veľakrát len trochu zdravého rozumu.

siska53
19. apr 2017

@kvetinka75 tak urcite mas pravdu. My nastastie ten problem nemame,lebo som robila to,ze chces,chces,nechces,nemusis.
Len vidis,jedna pohotovost,mozn tlak zo strant pediatricky,mamicka sa vyplasi,riesi ako ju napadne a teraz hlada ako z toho von.

kvetinka75
19. apr 2017

@siska53 nikoho sa nechcem dotknúť ale mám niekedy taký pocit, ako by sme fakt hlúpli či čo, čím viac informácii na nete je dostupných tým menej rozmýšlame. A veľký význam sa pripisuje takým kravinám nad ktorými sa ľudia kedysi ani nepozastavovali - myslím to všeobecne nie k tejto téme. Ľudia ako keby ani nerozmýšlali. Dcéra tiež niekedy vyblafne takú kravinu, a keď jej poviem zamysli sa nad tým, čo by bolo lepšie tak po niekedy dlhšej úvahe zistí, že fakt niekedy ako keby ani nerozmýšlala 😉
Niekedy stačí zdravý sedliacky rozum. Ale tých info je už toľko a niekedy aj protichodných že človek by už nemal asi čítať na nete nič lebo má ztoho hlavu ako melon a nevie sa rozhodnúť čo je lepšie.

lenka11222
19. apr 2017

pksperky(bodka)sk

siska53
19. apr 2017

@kvetinka75 vsak to..ale zas to papanie a riesenie - to sa mohla obratit na pediatra.. Aj ked..podaktori,co tu citam,maju tiez zvlastne metody... No on by jej mal poradit,ked dieta neprospieva, co s tym..nie cumenie telky..

Amo nasa mladsia tiez vymysla,dokonca sa v skolke nechavala jedno obdobie krmit,lebo na protest odmietala jest i pit. Aj teraz tam.mq.spoluziacky,co nechcu jest,dokonca jedna si tam.nosi ten 7days strudel..jasne,ze uz aj nasa vymysla. Ale vyzera to tak,ze uz to zatrhli,lebo vravela,ze uz si nenosi,lebo som sa uz vazne chcela porozpravat a ucitelkami.. Chapem.deti s potravinovym obmedzenim,ze im.rodicia nosia stravu,to je ok.. Ale teda take somariny su pokial viem zakazane,prosto vseobecne ak nie je dovod,tak sa jedlo do skolky nesmie nosit.
A krpana vymysla aj s ranajkami,tak ked nechce,nechce..potom je desiata.. Vsak ona vie,kolko jej telo potrebuje,ale zas ja viem,ze ju trosku sledovat musim,lebo mame od doktora,ze u nej lahsie nastava rozvrat organizmu,cize aspon pit ju musim nutit,kedze obcas vymysla aj s tym,dokonca,ze pokojne aj dzusy vtedy. Ona ale uprednostnuje zvacsa cistu vodu,comu som rada,lebo zas drahy on fost lubi sladke,takze musim.skonstatovat,ze naucil aj deti.

eliwedd
19. apr 2017

Ja to vidim na mojom krstniatku. 3rocny a je sa iba pri tablete telke este aj na wc ho ma. Alebo sme na rodinnej oslave v restauracii a maly ma zapnuty mobil,lebo sa inak nenaje. Jednoznacne chyba rodicov a starych rodicov,ktori bez tez toho, aby zasiahli v klude pokracuju v tomo zauzivanim konani. Chore podla mna.

didamt
19. apr 2017

@kvetinka75 hej nerozpitvávala som to....proste na to bol dôvod mixovať. A máš pravdu, mnoho detí je jednoducho rozmaznaných a robia s rodičmi veci, kt. sa ani mne nepáčia, resp. zaridila by som si to inak. Jedna vec je rozmaznanosť a druhá dôvod...