Čo všetko musím vybaviť, keď čakám dieťa v Nemecku?

arabela2021
24. máj 2021

Ahojte,
chem sa vás opýtať, že čo všetko si musím vybaviť keď čakám dieťa v Nemecku.
V auguste som skončila jazykový kurz. Zamestnala som sa až v decembri.Bolo ťažké nájsť si prácu počas korony. Neboli žiadne pracovné ponuky. 1rok mám ale odrobený. V decembri som začala pracovať v obchode s odevmi a hneď po prvom mesiaci prišiel lockdown. Pracovala som na minijob. V januári som zistila, že som tehotná. Bývalo mi veľmi zle. Šéfka povedala, že ma nemôže vyhodiť ale nedá mi žiadne služby. Tzn. práca na papieri a bez peňazí. Podala som výpoveď. Platím si sama AOK. Dá sa niečo vybaviť, aby platili za mňa AOK? Na aké úrady musím zájsť pred pôrodom? Zatiaľ viem, že to musím nahlásiť na AOK. Priateľ musí na úrade potvrdiť otcovstvo. A ešte hľadáme Hebamme.
A čo všetko musím ešte vybaviť? Ďakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
arabela2021
autor
24. máj 2021

@bambulienka25 Zatiaľ mi nepomohli. A teraz som to neskúšala keďže som sama podala výpoveď. Alebo myslíš len nahlásiť, že som tehotná?

mamelka
24. máj 2021

@bambulienka25 veru zial neviem, s týmto nemám skúsenosť...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
arabela2021
autor
24. máj 2021

@bambulienka25 nemám nárok na arbeitslosengeld. Hlavne ma zaujima co vsetko si musim vybavit pred porodom. Tie urady a tak.

willy185
24. máj 2021

@arabela2021 mala by ist na jobcenter. Je mozne ,ze mas narok na hartz IV,popri tom maju schwangere narok na mehrbedarf,pripadne sonderbedarf ( vybavicka atd.) Podmienky ti vsak neviem takto povedat,urcite ti ale poradia na jobcenter. Pred porodom je dobre si pripravit vsetky papiere kvoli ziadosti o elterngeld a kindergeld,po porode na to budes mat sotva cas a naladu...ak nie ste zobrati,treba uznanie otcovstva. Ostatne sa riesi viac menej uz po porode ( geburtsurkunde atd...) inak nemusela si davat vobec vypoved,kedze "vdaka" korone vacsina tehotnych dostavala v Einzelhandel automaticky Beschäftigungsverbot...a tym padom by ti peniazky platili dalej...stacilo oficialne potvrdenie od lekara,ze si tehotna.

arabela2021
autor
26. máj 2021

@willy185 ďakujem a elterngeld a kindergeld si na akom urade vybavím?

willy185
26. máj 2021

@arabela2021 no neviem kde sa nachadzas,je to podla bydliska...treba si vygooglit...elterngeld hladaj Elterngeldstelle a nazov tvojho bydliska, a Kindelgeld na Familienkasse podla tvojho bydliska tiez.

95kristina
31. máj 2021

Ahojte konecne som to tu nasla 😀 vobec sa tu este nevyznam len mi poradila sestra aby som tu mrkla vraj mi tu viete poradit
Ja som v uplne inej situacii ale nemam nikoho koho by som sa mohla spytat
Ja mam normalne pracovnu zmluvu od marca nepracujem. Momentalne som v piatom mesiaci ale neviem kedy sa tie ziadosti o elterngeld a kindergeld podavaju a co ostatne veci ako to tu vlastne je 🙂
Bola by som vam velmi vdacna za kazdu odpoved 😉