icon

Desiata v škole v Nemecku

bluka2
14. sep 2021

Čo dávate na desiatu, s čím učitelia v škole nemajú problém? Minule som sa tu smiala na dobozke na desiatu a teraz aj moja desiata bola ohodnotená ako nezdravá 🤔 dnes mala mrkva, červená paprika, uhorka, ovocná taštička bez pridaného cukru, 2 mini detské špaldové celozrnné keksíky bez cukru - ale niečo podobné má tak raz za týždeň, bežne namiesto toho napríklad ryžový chlebík. Moja dcéra nie je fanúšik tmavého chleba so šunkou a syrom a pod. Keď jej niečo také dám, tak to donesie späť. A popravde s ich obedom, čo je takmer vždy niečo s lepkom, myslím, že ďalší lepok nie je treba. Čo robím zle, mamy v Nemecku?

luci310
14. sep 2021

@bluka2 a kto vam hodnotí desiatu?

luci310
14. sep 2021

Ja som sa minule smiala ako mi mala hovorila že spolužiačka mala na desiatu pukance, že aj ona chce :D

sense
14. sep 2021

Moja máva celozrnné krekry a zeleninu, alebo ma ovocie, oriešky, chlieb so sunkou al syrom
Učiteľke zrejme vadili tie susienky aj keď spaldovyylebo nevidela asi že je bez prídaného cukru.
Inak u nás dostala moja na začiatku keď šla do školy co môžu a co nie..

pragmaticka
14. sep 2021

Žijem v AT a tuto v podstate v pohode. Nemali by nosiť čokolády a kekse a sladké veci. Vody iba čisté, džúsy a sladene nápoje nesmú ani v škole ani do škôlky nosiť. Dávam ale staru klasiku, šunku, nátierky, biele pečivo, syry. Každý deň ovocie sezónne 1-2druhy, zeleninu občas pridám tiež do žemle. Müsli tyčinku alebo malý jogurt ci actimel.

nwnw
14. sep 2021

@bluka2 kokos to by som inak nabehla do skoly!! Co je zdrave iba na hrozne? To je vygumovany narod. Cola je zla ale dzus podla nich ok. Strava ma byt vyvazena. To fakt stiha ucka aj jedlo kontrolovat a preco??? 😩

janushka_t
14. sep 2021

@nwnw keby vedeli pani učiteľky kolko chémie spláchlo to hrozno..

elizabet173
14. sep 2021

@marcellka32 celé na hlavu, v škole zdravá desiata, ktorú dieťa prinesie späť a cestou zo školy si kúpi niečo nezdravé, lebo je hladné. Tadiaľto cesta nevedie, vždy je lepšia motivácia ako nátlak.

elizabet173
14. sep 2021

@marcellka32 bohužiaľ a cestou zo školy si zapália ☹

kittykat22
14. sep 2021

idealne chod do skoly a spytaj sa ako si to predstavuju. Urcite si pytaj tabulky alebo smernice vydane statom - pretoze nie je mozne, aby ta skola terorizovala pravidlami, ktore si sama vymysli. Totiz kazdy si pod zdrava, predstavuje nieco ine. Inak co sledujem, tak Nemcom seriozne hrabe vo viacerych smeroch poslednou dobou. Napriklad ten song koli klime "Meine Oma ist ne alte Umweltsau" , zakaz masa v jedalnach & ine. Len pozeram, co sa tam deje

bluka2
autor
14. sep 2021

Ale tak nakoniec to nebolo nič hrozné. Iba že tie ovocné taštičky nie, lebo že jednak v škole im veľmi záleži doobeda nedávať cukor ako ani džús sa nemôže a jednak z environmentálnych dôvodov (ten obal sa nedá recyklovať) a takže teda nič s cukrom.
Bolo to po rodičku, ktoré trvalo do 20:15, ale učiteľka si ma totálne získala. prvé dva týždne sa určovalo, kto bude potrebovať doučovanie z nemčiny a ona nie, že je jazykovo fit a že pomáha chalanom aj z prava a z ľava. Na zápise v máji nerozumela ani slovo. toto ma tak potešilo, ze prežijem aj tie taštičky 🤣 vďaka za všetky konštruktívne rady, idem si to študovať teda a nejaké desiatove menu "aj vlk celý aj ovca sýta" už zostavim

aleshka_supermama
14. sep 2021

@elizabet173 veru veru, bývam pri škole a decká si chodia po škole sadnúť na ihrisko co mam pod oknom, keby ste videli ten bordel co tam narobia kopec odpadu po chipsoch fľaše plechovky aj od piva cigarety 😳 ..

kittykat22
14. sep 2021

@bluka2 tak parada 🙂 zbytocne si sa trapila. Nabuduce tam zavolaj rovno.

domak2
14. sep 2021

Tak ja napríklad súhlasím, že v skole by mali mat vyváženú stravu (žiadne sladkosti a podobne) pre niektoré deti to môže byť jedina sanca ako jest niečo normálne.
Som v UK a tu malej dávam packed lunch, desiatu ani nemajú keďže zacinaju školu o 9.
Ale body positive mafia už sa pomaly infiltruje aj sem, takže ako predtým nezdravé veci zakazovali, tak teraz prišiel mail kde to zas otočili že deti majú jest vsetko( akoby to nemohli jest po skole) lebo potom vraj majú fobiu z jedla a z toho ako vyzerajú, co sa mi teda pri štatistikách detskej obezity fakt nechce veriť ale ja už sa nečudujem nicomu.
Mojej som kúpila termosku a dávam jej teplé jedlo plus ovocie a striedam syr/jogurt/musli tyčinky a podobne.

bluka2
autor
14. sep 2021

@kittykat22 však na všetkých frontoch naraz, chcem to vyriešiť hneď a už sa tým nezaoberat 🙂 tu pesničku si idem pustiť. ten názov znie rozhodne zaujímavo, nech nie som teda out😃

bluka2
autor
14. sep 2021

@domak2 zaujímavé čítanie. Ktovie, či ten trend príde aj sem, ale zatiaľ toto, čo som spomínala znelo tak pevne ako to gestapo. S trochu nadnesenim. Spolu s tým, že do 7:15 musíš dať vedieť, keď dieťa nepríde do školy, inak sa do toho môže zapliest aj polícia (mohlo sa niečo stat po ceste). Sa idem modliť, nech nikdy nikdy nezaspím.

kittykat22
14. sep 2021

@bluka2 nechytila si to? To bol medialny skandal 🙈 🙈 🙈 🙈

yanni
14. sep 2021

@bluka2 kde v DE si? Aj my sme v DE. Neriesim.Chalani su na internatnej skole, cize tam maju to, co im daje. Baby su vo freie Schule. jedna Grundschule a druha Kindergarten. Velmi zdravá skola/skolka ale tam maju celodennu stravu zabezpečení. naozaj zdravu a varia sami.Pocas sezony dokonca z toho, co si dopestuju plus samozrejme dokupuju regionalne a bio. Starsej este balim desiatu, kedze celodenna skola a poobede este potrebuje, cize skor je to olovrant.
Voda len z vodovodu. V skole im na poziadanie este varia caj. Bylinkovy alebo ovocny. Samozrejme len cista "zafarbena" voda, ziadny cukor a podobne.

bluka2
autor
14. sep 2021

@kittykat22 ja ešte stále čítam rakúske noviny. Vidim, musím sa už preorientovať. Takže nezachytila, aj keď teda často niečo o Nemecku píšu. Ak to bolo aj tam, tak som proste mimo 😉

kittykat22
14. sep 2021

@bluka2 muzov brat zije v Rakusku. Susedia o 22.00 vypinaju wi-fi. Ze signal zabija. Normalne odpoja celu bytovku 🙈 a pustia rano.

yanni
14. sep 2021

@domak2 Inak, my sme zili do minuleho leta v Saudskej Arabii a decka mi chodili do British School a tam tiez velmi dbali na stravu. Paradoxně nic nedostavali. Vsetko som musela balit aby mi vydrzali od pol 8 do 3tej. Cize aj teply lunch. A Este nic orechove nesmeli. Nuts free school. A moje deti sa idu za orechami zabit. No co uz. Vynahradili sme doma.

elizabet173
14. sep 2021

@yanni prečo orechy nie? To som nepochopila

bluka2
autor
14. sep 2021

@yanni to je super. Skvelá aj tá dóza.teraz som kúpila takú s 3 priečinkami, ale toto je lepšie. Idem googlit. Mozzarella skvelý nápad - to má rada. My vo Frankfurte a vy?
Sranda, že v družine (v rovnakej budove) zrazu cukor nie je problém. Minule hovorila, že dostala 2 zmrzliny a ešte aj môj malý dostal jednu, keď sme ju vyzdvihli. Asi to tam majú vybehať. Sranda logika, ja som vždy rozmýšľala tak, že cukor radšej doobeda

bluka2
autor
14. sep 2021

@elizabet173 tipujem, aby sa na nich nezadrhli? Bezpečnosť 200% a trošku cez, ale možno bude lepšie vysvetlenie

yanni
14. sep 2021

@bluka2 to mate nejaku cud ocku. nech si este dostuduje nieco o ndravej vyzive. Praveze doobeda sa ma cukor, vela ovocia, poobede uz pomenej a na veceru nic sladke ani ovocie.

bluka2
autor
14. sep 2021

@yanni presne, tak to dáva zmysel. Skola je každopádne uznávaná a obľúbena a dobre som sa tam sama cítila. No čo už, pokiaľ nie je nejaká hyperaktivna a neobsedí z toho, bude to mať na raňajky pred školou...

yanni
14. sep 2021

@bluka2 yumbox. Dost draha ale super. Prvu uz mame 4 roky. mame ich viac. Aj tie mensie, snack box 3 priecinkovy. A su dicht. Nevytecie ani jogurt.

lopka1313
14. sep 2021

@kittykat22 no my sme tiez v AT, a keby nam to spravili susedia, asi by sme ich prizabili - priatel ma beznu pracovnu dobu do 23.00, casto robi aj do 1.00 rano. Z domu, online.

yanni
14. sep 2021
poopsie
14. sep 2021

@bluka2 presne tak to ma byť ovocie doobeda... To asi aby adhd nepukli v tej stoličke 🤷‍♀️podľa mňa to nemá nič spoločné so zdravou stravou ale s tým aby boli utlmený.... Taký istý cukor ako v taštičke je aj v čerstvom ovocí - fruktoza... A naozaj zelený jugend ide riešiť obal taštičky?! Wtf? Je to čistá buzeracia, nič iné....