Desiata v škole v Nemecku
Čo dávate na desiatu, s čím učitelia v škole nemajú problém? Minule som sa tu smiala na dobozke na desiatu a teraz aj moja desiata bola ohodnotená ako nezdravá 🤔 dnes mala mrkva, červená paprika, uhorka, ovocná taštička bez pridaného cukru, 2 mini detské špaldové celozrnné keksíky bez cukru - ale niečo podobné má tak raz za týždeň, bežne namiesto toho napríklad ryžový chlebík. Moja dcéra nie je fanúšik tmavého chleba so šunkou a syrom a pod. Keď jej niečo také dám, tak to donesie späť. A popravde s ich obedom, čo je takmer vždy niečo s lepkom, myslím, že ďalší lepok nie je treba. Čo robím zle, mamy v Nemecku?
@elizabet173 podľa mňa kvôli alergiám. Ak si deti navzájom sharujú desiaty a nejaké s alergiou by zjedli orechy, bol by prúser.
@canis_lupus sorry, to ma nenapadlo, nemáme v rodine našťastie alergika.
@elizabet173 lebo je to alergen. Ale akrze ja som to tiez za tie roky v Saudi nikdy nechápal, ze tak strašně su proti orechom. Alergen je vsetko mozne. To by podla mna a hlavne logicky, museli vylucit takmer vsetko. Paradajky, jahody su tiez kriticke atd.
@lopka1313 schvalila to nejaka domova rada. Ja som na to tiez pozerala ako z marsu.
@bluka2 inak ja davam do skoly sushi. Kupila som thermo tasku a davam do nej este balicek z chladnicky 🙂
@kittykat22 tak potom už len mobilné dáta, kým celý štát nezruší aj tie po 22:00
@bluka2 vies, je zvlastne, ze na jednej strane tam je akoby velmi riesena integracia, diverzita, tolerancia. A na druhej strane vidim obmedzovanie, rozkazovanie a prikazovanie, ze len usta dokoran otvaram. Pride mi, ze je tam casto extrem ako z jednej tak z druhej strany.
segedin to musel byt iny kulturny sok 😀
@kittykat22 ale co, sikana je tu. zacina sa to jedlom, a konci momentalne twardym vyclenovaniv neockovanych zo spolocnosti. Nemecke uz nie je to, co byvalo. Merkelka vsetko posrala.
@kittykat22 fakt to má 2 stránky. Veľa vecí skvelých, ale niektoré tie pravidlá a nulová flexibilita, to je asi už proste kultúrna záležitosť
@bluka2 keksiky a tasticka ja nezdrava. Neodporucaju sa ani ovocne jogurty, cokolady, musli, ziadny chlieb s nutelou ci marmeladou, ziadne buchty. Idealne je nieco celozrne (davam toastovy chlieb) s natierkou (acokadova, vajickova, tuniakova), alebo teply toast so salamou a syrom. K tomu ovocie-akekolvek. Oriecky a semiacky podla zaluby (jedno dieta tak, ine tak a tretie uplne inac🤪🤪🤪). Niekedy mi dieta vezme uhorku, jablko a cistu salamu ako desiatu🙈🙉🙊
@prasiatko30 Noooo ja som fajnotky varila. Len tak cumeli. Ja som jej aj parky nabalila. Prave europske bravcove 😂😂😂😂
@yanni som sa aj chcela opytat ci to bol segedin z bravcoveho masa - ale reku nejdem vyryvat 😂😇
Ďalšie pravidlo je, že kvôli korone na narodeninové oslavy iba balené veci môžeme poslať. Ale inak každý deň si delia tie desiaty 🤣
@yanni tiež mame nut free školu, ale to mi až tak nevadí, na raňajky ma vždy ovsenu kašu s ovocím a orieskami. Aj keď by to uľahčilo výber snackov. U nej je skôr problém, že je ako slimák, tak nestiha polovicu zjest 😅
Ja som kúpila takéto niečo a balím hocičo sme mali na obed alebo tak, pripadne aj namrazim nejaké omacky a ráno len uvarím cestovinu a ona je celá rada.
@bluka2 to sa fakt za 4 mesiace naučila tak top nemecky? Ja neviem ale ja beriem Forderstunde všetkými desiatimi. A to malý hovorí dobre. Sama som chcela, nikdy nie je doučovanie nanič. Pokiaľ teda nemá rodiča nemca, rakúšana, čo asi nie, keď v máji nerozumela ani slovo.

@bluka2 keby mi dieťa v škole dostalo zmrzlinu, tak by som to ja riešila. To čo môže vadiť na ovocí dopoludnia?!?!