icon

Desiata v škole v Nemecku

bluka2
14. sep 2021

Čo dávate na desiatu, s čím učitelia v škole nemajú problém? Minule som sa tu smiala na dobozke na desiatu a teraz aj moja desiata bola ohodnotená ako nezdravá 🤔 dnes mala mrkva, červená paprika, uhorka, ovocná taštička bez pridaného cukru, 2 mini detské špaldové celozrnné keksíky bez cukru - ale niečo podobné má tak raz za týždeň, bežne namiesto toho napríklad ryžový chlebík. Moja dcéra nie je fanúšik tmavého chleba so šunkou a syrom a pod. Keď jej niečo také dám, tak to donesie späť. A popravde s ich obedom, čo je takmer vždy niečo s lepkom, myslím, že ďalší lepok nie je treba. Čo robím zle, mamy v Nemecku?

letfenixa
14. sep 2021

@bluka2 keby mi dieťa v škole dostalo zmrzlinu, tak by som to ja riešila. To čo môže vadiť na ovocí dopoludnia?!?!

canis_lupus
14. sep 2021

@elizabet173 podľa mňa kvôli alergiám. Ak si deti navzájom sharujú desiaty a nejaké s alergiou by zjedli orechy, bol by prúser.

yanni
14. sep 2021

@bluka2 Teple teraz uz len raz do tyzdna davam, ked maju Draußentag. A to uz mam Skip Hop, lebo ten prvy "ešus" hned zdemolovala grrr.

number19
14. sep 2021

@yanni Olivy su super napad. Ja malej davam aj susene ovocie (hrozienka, jablka, marhule a tak). Robim jej plnene tortilly, ked uz toasty alebo chlieb nechce, zvyknem napiect syrove/skvarkove pagace...to len pre inspiraciu.

mabenn
14. sep 2021

@bluka2 Este mi napadlo namiesto peciva, ak to ma rada a je to vramci pravidiel: domace lievance, tam vies aj bez muky vselico vycarovat alebo kus domaceho zdraveho kolaca

elizabet173
14. sep 2021

@canis_lupus sorry, to ma nenapadlo, nemáme v rodine našťastie alergika.

bluka2
autor
14. sep 2021

@yanni tie tvoje boxy sú úžasné, dokelu, aby som už išla spať, keď mám ráno niečo také vykúzliť 👍

yanni
14. sep 2021

@elizabet173 lebo je to alergen. Ale akrze ja som to tiez za tie roky v Saudi nikdy nechápal, ze tak strašně su proti orechom. Alergen je vsetko mozne. To by podla mna a hlavne logicky, museli vylucit takmer vsetko. Paradajky, jahody su tiez kriticke atd.

bluka2
autor
14. sep 2021

@mabenn môžem skúsiť tie indické placky s bezglutenovou múkou urobit. To mi pri tvojom príspevku napadlo alebo cuketove placky - proste nech to nie je podozrive z cukru

bluka2
autor
14. sep 2021

@yanni aha, tak alergén mi nenapadol. To by mohli aj všetko mliečne zakázať, aj vajíčko v chlebe a všetko, čo by mohlo niekomu vadiť.

kittykat22
14. sep 2021

@lopka1313 schvalila to nejaka domova rada. Ja som na to tiez pozerala ako z marsu.

kittykat22
14. sep 2021

@bluka2 inak ja davam do skoly sushi. Kupila som thermo tasku a davam do nej este balicek z chladnicky 🙂

bluka2
autor
14. sep 2021

@letfenixa ovocie samo o sebe nevadí, iba také vo forme džúsu a pod.

bluka2
autor
14. sep 2021

@kittykat22 tak potom už len mobilné dáta, kým celý štát nezruší aj tie po 22:00

yanni
14. sep 2021

@number19 no olivy u nas idu na kila. 6 rocna a dvojrocna kazdy tyzden zosrotuju jedno kilo😱 Aj susene ovocie tiez. Mala zdruzga paklik cranbarries na posedenie😱

yanni
14. sep 2021
kittykat22
14. sep 2021

@bluka2 vies, je zvlastne, ze na jednej strane tam je akoby velmi riesena integracia, diverzita, tolerancia. A na druhej strane vidim obmedzovanie, rozkazovanie a prikazovanie, ze len usta dokoran otvaram. Pride mi, ze je tam casto extrem ako z jednej tak z druhej strany.

yanni
14. sep 2021

@bluka2 toto bola celodenna strava v Saudi. ma islo z toho porazit. Ale inak ja som sa s nikym neradila. Ja som aj segedinsky gulas nabalila. Nech im to tam smrdi.

prasiatko30
14. sep 2021

segedin to musel byt iny kulturny sok 😀

yanni
14. sep 2021

@kittykat22 ale co, sikana je tu. zacina sa to jedlom, a konci momentalne twardym vyclenovaniv neockovanych zo spolocnosti. Nemecke uz nie je to, co byvalo. Merkelka vsetko posrala.

bluka2
autor
14. sep 2021

@kittykat22 fakt to má 2 stránky. Veľa vecí skvelých, ale niektoré tie pravidlá a nulová flexibilita, to je asi už proste kultúrna záležitosť

vevesh
14. sep 2021

@bluka2 keksiky a tasticka ja nezdrava. Neodporucaju sa ani ovocne jogurty, cokolady, musli, ziadny chlieb s nutelou ci marmeladou, ziadne buchty. Idealne je nieco celozrne (davam toastovy chlieb) s natierkou (acokadova, vajickova, tuniakova), alebo teply toast so salamou a syrom. K tomu ovocie-akekolvek. Oriecky a semiacky podla zaluby (jedno dieta tak, ine tak a tretie uplne inac🤪🤪🤪). Niekedy mi dieta vezme uhorku, jablko a cistu salamu ako desiatu🙈🙉🙊

yanni
14. sep 2021

@prasiatko30 Noooo ja som fajnotky varila. Len tak cumeli. Ja som jej aj parky nabalila. Prave europske bravcove 😂😂😂😂

prasiatko30
14. sep 2021

@yanni som sa aj chcela opytat ci to bol segedin z bravcoveho masa - ale reku nejdem vyryvat 😂😇

bluka2
autor
14. sep 2021

@yanni nehovor, lebo mám tu blízko taký indický obchod a sem tam majú také ovocie, čo vyzerá ako duriany. Škoda, že je to väčšie ako školská taška

bluka2
autor
14. sep 2021

Ďalšie pravidlo je, že kvôli korone na narodeninové oslavy iba balené veci môžeme poslať. Ale inak každý deň si delia tie desiaty 🤣

domak2
14. sep 2021

@yanni tiež mame nut free školu, ale to mi až tak nevadí, na raňajky ma vždy ovsenu kašu s ovocím a orieskami. Aj keď by to uľahčilo výber snackov. U nej je skôr problém, že je ako slimák, tak nestiha polovicu zjest 😅
Ja som kúpila takéto niečo a balím hocičo sme mali na obed alebo tak, pripadne aj namrazim nejaké omacky a ráno len uvarím cestovinu a ona je celá rada.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
domak2
14. sep 2021

@bluka2 inak plastové kapsičky vadia, ale testovať 10x do dňa s tridsiatimi nerecyklovatelnymi plastovymi komponentami je v pohode. 🙄 už by sa tiež mohlo vymyslieť niečo praktickejšie

maciatkolulu
14. sep 2021

@bluka2 to sa fakt za 4 mesiace naučila tak top nemecky? Ja neviem ale ja beriem Forderstunde všetkými desiatimi. A to malý hovorí dobre. Sama som chcela, nikdy nie je doučovanie nanič. Pokiaľ teda nemá rodiča nemca, rakúšana, čo asi nie, keď v máji nerozumela ani slovo.