Podpora v Nemecku
Ahojte, prosím neviete ako to je ak končím pracu na sk,a idem do Nemecka,ak sa tu prihlásim na úrad práce,môžem povedať podporu kým si nájdem prácu tam? A zdravotné poistenie ak by som nedajbože potrebovala lekára platím,či platí moje zdravotné poistenie? Ďakujem!
Prenas si podporu zo Svk, myslim, ze na Svk musis ostat mesiac na urade prace a potom si ju prenesies do DE. Si normalne poistena ako na urade na Svk. Pozor DE urad ta bude nahanat kade tade po pohovoroch a ak povies nie alebo sa nezucastnis nejakeho terminu tak Ti podporu zablokuju. Ani zdaleka to nie je take benevolentne ako na Svk. Da sa preniest 3+3 mesiace ale Podpora na Svk je 6 m takze u Teba ma 3 a 2. Vyska podpory je slovenska. Na Arbeitslosengeld 2 narok nemas nakolko nemas odpracovanych 6 mesiacov v DE. Kedysi to bolo hned, uz to ale neplati. Vsetko musis vybavovat cez UPsvar na Svk inac nedostanes nic
@olimuc áno jasne ja rátam s výškou podpory zo sk, to je super s tým zdravotným toho som sa bála,ja samozrejme chcem aj pracovať len tak hádam nemusím vziať všetko,či🥺idem po 10 rokoch na Up,takže to nie je o lenivosti,len sa teda sťahujeme s partnerom a on ma prácu,ja zatiaľ nie,preto zisťujem🙃
@guiseppinka áno rozumiem,to mi jasné,tie by mi nestačili ani tu asi,len zatiaľ kým nájdem prácu a zorientujem sa tam..
Suma, ktora ti bude vyplatena je suma podpory zo slovensky... Slovensky pracak tie prachy da nemeckemu pracaku a ten ti vyplati podporu...
Neviem ako si na tom s jazykom atd ale dufaj, ze nenatrafis na nejaku prwmotivovanu pani a ze ta nikde nezoberu, na pohovor ist musis, lebo Ti inac stopnu podporu- jedine, ak si P-N nie … ja som
Musela posielat zivotopisy aj ked som bola iba osoba hladajuca pracu (vypovedna doba Bezala 3 M) a pracu som si nasla sama 1,5 pred vyprsanim vypovednej doby … aj tak ma otravovala, kym som jej nedoniesla podpisanu zmluvu 🤦♀️ Este som musela ist na kurz aj ked som pracu uz mala.
@olimuc no mega,kurz aký? Ja zatiaľ riadne zle,rozumiem,odpovedať nvm😂kurz budem robiť v nemecku.ono vraj tu tiež stačí posielať že dom reagovala na prácu e-mailol tak možno to tak potiahnem nejaký mesiac ..nvm vravím na podpore som nebola min 15 rokov
Ako napisat Pekny zivotopis … tak som si to odsedela ale ako za trest. Ano to staci ale oni Ti cez svoj System posielaju ponuky na ktore by si mala reagovat, kym si nezmysli ta niekam zavolat a poslat. Oni z t’ho nieco maju takze preto maju taku iniciativu. Nastastie som bola vzdy iba arbeitsuchend a 15 dni nezamestnana ale to som sa na to vykaslala lebo som skoncila 30 teho a nastup do noveho zamestnania bol 15 A r radsej som isla na dovcu 😂
Podpora je vyplatená cez Slovensku SP - formulár U2 export dávky.následne z DE informujú na SR o tvojom “monitoringu”( U13) Zdravotná poisťovňa ti stále platí ta Slovenská, ak by si potrebovala urgent tak ti platí aj v DE.
@katarinka1986 mozem sa spytat, co je to presne monitoringu U13?
@pieksamaki socialna poistovna a Agentur fur Arbeit komunikuju medzi sebou. Do tohto procesu som nevidela- len mi to zo socialnej poistovne tak vysvetlili.

Urcite sa to bude dat, mam skusenost ale v rakusku. Iba neviem ako to mala kamoska s poistenim, ci bola pripoistena na partnera alebo nie... Problem je, ze tie prachy ti na zivot v nemecku nebudu stacit...