icon

Podpora v nezamestnanosti z Nemecka

hanka5215
18. feb 2025

Ako mam postupovať ak od októbra čakám na vyjadrenie ohľadom podpory v nezamestnanosti... Zatial sa to nepohnulo, Slovenská sociálna poisťovňa nevie ako dalej postupovať, kedze z nemeckého úradu im ešte neposlali papiere.. No myslim si, ze od októbra preslo dosť času.. Co mam eobit poraďte, neviem ani ci mi to schvália ale mali by mam odrobene 4roky bez prerusenia v de... Som bez roboty zaevidovana a financie sa minaju, neviem ci vobec budem mat na najom v marci viem to nejak ja urýchliť aby som kontaktovala príslušný urad v de? Ma biekto skúsenosti ďakujem

tundra
18. feb 2025

Ty si sa mala prihlasit v Nemecku na urad prace a poziadat o export davok.S potvrdenim z Nemecka si sa mala hlasit na UP na Slovensku.Neviem, ci teraz po 4 mesiacoch nieco vyriesis...
https://europa-eu.cdn.ampproject.org/v/s/europa...

hanka5215
autor
18. feb 2025

@tundra cize takto sa to uz neda, ked som na sk a ziadam odtial?

tundra
18. feb 2025

@hanka5215 vyskusat mozes,ja zijem vo Švajciarsku a je to dost casta tema,medzi krajanmi.

olimuc
18. feb 2025

Ked skoncis s pracou v DE este pred jej koncom sa hlasis ako Arbeitssuchender, po skonceni ako arbeitslose a po mesiaci co si k dispozicii Uradu prace v DE mozes poziadat o prenos podpory na Svk. Ak si sa nehlasila v DE nedaju Ti nic nakolko si nesplnila 1 podmienku… ale mozes vyskusat ist na mesiac naspat a hadat sa s nimi. Svk nevyriesi nic

yanni
19. feb 2025

@hanka5215 dala si ty výpoveď alebo zamestnávateľ tebe?preco si sa nenahlásila v DE?

hanka5215
autor
20. feb 2025

@yanni ja som dala vypoved
A nebol to posledny zamestnavatel, o 2 týždne som sa zamestnala v de ale na sk zmluvu

yanni
20. feb 2025

@hanka5215 v DE, ked das sama výpoveď, tak ti nedaju hneď podporu. Vtedy je 3 mesiace Sperre. A keď už si zwar zamestnaná, tak čo riešiš? Keď si pod sk zamestnávateľom a nemáš nemecku zmluvu, tak všetko ide cez SK. To si mohla hneď napísať.