icon

Sťahovanie do Nemecka za prácou

anicka8124
12. sep 2025

Plánujem sa presťahovať do Nemecka za prácou. Nemám ešte skúsenosti s tým, čo všetko treba vybaviť. Prípadne či je niekto z okolia Holzminden.
Chcela by som sa spýtať:
1. Kto má skúsenosti s presťahovaním sa do Nemecka za prácou, čo všetko treba vybaviť?
2. Aké doklady a papiere sú potrebné predtým alebo hneď po príchode (registrovanie pobytu, poistenie, bankový účet, daňové číslo, zdravotná karta…)?
3. Má niekto skúsenosti s tým, ako sa dohodnúť s prácou, keď neviem po nemecky?

Vopred ďakujem za každú radu ❤️

mamina7070
12. sep 2025

a preco chces ist robit do nemecka ked nevies po nemecky? to je proste nerealne si to sama vybavit bez jazyka

skus mozno slovensku agenturu ale nemcinu proste potrebujes

marcellka32
12. sep 2025

A akú prácu si bez nemčiny predstavujes?

anicka8124
autor
12. sep 2025
@marcellka32

A akú prácu si bez nemčiny predstavujes?

@marcellka32 niečo v sklade alebo upratovanie a popri tom ísť na nejaký kurz nemčiny alebo do školy neviem preto sa pýtam

mamina7070
12. sep 2025
@anicka8124

@marcellka32 niečo v sklade alebo upratovanie a popri tom ísť na nejaký kurz nemčiny alebo do školy neviem preto sa pýtam

@anicka8124 to je nerealna predstava

wade
12. sep 2025

K samotnemu procesu - na slovensku sa odhlasit zo zdravotnej poistovne. Zvysok by mal byt automaticky. Potom v nemecku do 14 dni sa musis prihlasit na miestnom urade. Postou ti pride danove identifikacne cislo. Potrebujes potom este zdravotnu poistovnu (s tym by ti mal vediet pomoct zamestnavatel), bankovy ucet. Ohladne jazyka - bez Nemciny sa vies uplatit iba vo vysoko kvalifikovanych zamestnaniach, kde si vystacis s Anglictinou. Teoreticky s anglictinou v niektorych viac turistickych mestach / miestach ta mozu zobrat do restauracie. V nejakom sklade, netusim ale skor nie.

anonym_5071da
12. sep 2025

Nechci vedieť ako ťa budú vnímať domáci, keď nebudeš vedieť ani mäkké f po nemecky… oni sa zvyčajne odmietnu s tebou baviť po anglicky aj keď vedia, tak si to tam moc neromantizuj

anonym_97e152
12. sep 2025

Mne pride strasne naivne, ze ludia chcu ist robit do skladu do zahranicia bez jazyka. Ja poznam vela firiem, kde musis ovladat dany jazyk, ved ako chces pochopit pokynom prace? Ja robim v sklade v Rakusku ale asi nie je sklad ako sklad. U nas vo firme, keby som nevedela perfekte po nemecky, tak by som nemala sancu. A celkovo je tu taka nezamestnanost, kde si mozu vyberat a vyberu si radsej toho, co rozumie.

anicka8124
autor
12. sep 2025
@mamina7070

a preco chces ist robit do nemecka ked nevies po nemecky? to je proste nerealne si to sama vybavit bez jazyka

skus mozno slovensku agenturu ale nemcinu proste potrebujes

@mamina7070 zle som to napísala sťahujem sa hlavne za priateľom

minenkaa
12. sep 2025
@anonym_5071da

Nechci vedieť ako ťa budú vnímať domáci, keď nebudeš vedieť ani mäkké f po nemecky… oni sa zvyčajne odmietnu s tebou baviť po anglicky aj keď vedia, tak si to tam moc neromantizuj

@anonym_5071da uplne normálne ,ja som tak šla

wade
12. sep 2025

Potom - urobil by som to trosku inak. Chod rovno na urad prace (tie kroky co som ti popisal musis urobit tak ci tak). Mali by ti ponuknut integracny kurz vratane jazyka. Investuj nejaky cas do ucenia jazyka (fakt intenzivne) a o par mesiacov budes moct ist robit viac kvalifikovanu pracu ako do skladu. Tam zakrpaties, budes minimlane komunikovat a neposunies sa nikam ani za 2 roky. Aku mas tu na SVK kvalifikaciu?

anicka8124
autor
12. sep 2025
@wade

Potom - urobil by som to trosku inak. Chod rovno na urad prace (tie kroky co som ti popisal musis urobit tak ci tak). Mali by ti ponuknut integracny kurz vratane jazyka. Investuj nejaky cas do ucenia jazyka (fakt intenzivne) a o par mesiacov budes moct ist robit viac kvalifikovanu pracu ako do skladu. Tam zakrpaties, budes minimlane komunikovat a neposunies sa nikam ani za 2 roky. Aku mas tu na SVK kvalifikaciu?

@wade okej ďakujem

wade
12. sep 2025

A k odchadzaniu bez jazyka - je to narocne, ale poznam x ludi co to tak spravili. Nikde sa tak rychlo nenaucis jazyk ako v danej krajie v nudzi. Pred 5 mi rokmi som mal upratovacku z polska - nevedela ani slovo po nemecky, odisla z domu s malym dietatom. Tento rok tu dokoncila vysoku skolu 🙂

anicka8124
autor
12. sep 2025
@wade

@wade Som vyštudovaná trénerka a pracovnú prax mám ako poradca v obchodnom prostredí

wade
12. sep 2025
@anicka8124

@wade Som vyštudovaná trénerka a pracovnú prax mám ako poradca v obchodnom prostredí

@anicka8124 V tom pripade - urcite zacni 3 mesacnym intenzivnym jazykovym kurzom (byvaju vacsionou 4-6 hodin denne). S tvojim vzdelanim by som do skladu nesiel. Urad prace by ta mal usmernit. Neviem do akeho mesta ides, ale napriklad u nas (zijem v NRW), sikovni ludia problem s pracou nemaju.

mamina7070
12. sep 2025
@anicka8124

@mamina7070 zle som to napísala sťahujem sa hlavne za priateľom

@anicka8124 tak potom to urob ako ti pise vyssie a zacni sa ucit nemecky hned budes musiet zlozit jazykovu skusku potom

anonym_805f59
12. sep 2025

@anicka8124 ak by si chytila partiu,kde hovorí niekto po nemecky, aj slovensky.ale musel by byt na začiatku sprevádzať, byť ti za zadkom.
Lebo keď dostaneš úlohu,zadanú v nemčine
Keď "len " by si upratovala, aj tak musíš porozumieť uvedeným úlohám
Ako bolo písané vyššie , oni ja vedia niektorí Nemci po anglicky,ale z princípu sa s tebou nebudú po anglicky
Je to tuším už ich narodny šport ,proste nebudú
Auslander budeš vždy u nich ,aj keď budeš vedieť perfektne nemecky raz.su taka natura
Manžel robí roky v Nemecku , hovorí plynule nemecky, aj písmom
robil v rôznych oblastiach, s rôznymi narečiami a stále bude pre nich auslander
Ale je mu to jedno,lebo za ten čas sa vypracoval finančne , takže sa nesťažujeme.

Ty na začiatok musíš mať niekoho pri sebe ,aby to prekladal a uč sa popri nemecky, ako si pisala
Začať musíš.
Držím palce

stellarstar
12. sep 2025

No bez jazyka držím palce

rivini
12. sep 2025

@anicka8124 Holzminden je totalna diera. Najblizsie vacsie mesto je Paderborn, ale napojenie na dialnicu blbe…bez jazyka asi najskor nejaky kurz vybavit a ak tam mas priatela, musi ti oficialne garantovat, ze ta bude zivit, inak asi oficialne povolenie na pobyt bez prace nedostanes.

lapersefona
9. okt 2025
@wade

@anicka8124 V tom pripade - urcite zacni 3 mesacnym intenzivnym jazykovym kurzom (byvaju vacsionou 4-6 hodin denne). S tvojim vzdelanim by som do skladu nesiel. Urad prace by ta mal usmernit. Neviem do akeho mesta ides, ale napriklad u nas (zijem v NRW), sikovni ludia problem s pracou nemaju.

@wade to urad práce preplatí hocikomu kto prišiel integračný kurz ?