Život v Nemecku
Ahojte nechcem sa tu veľmi rozpisovať poviem to stručne a v skratke. Manžel pracuje v Nemecku vyše 3 rokov má Slovensku živnosť a platy ho slovensky zamestnavatel. Mali sme medzi sebou problémy a tak sme sa minuli rok v novembri rozhodli že sa presťahujeme za ním do Nemecka. Registrovali sme sa z dcérou na úrade a vybavili sme si aj prenájom bytu ktorý bol na nás oboch. Všetko bolo v poriadku, dcéra začala navštevovať škôlku od decembra a ja som nepracovala. Nová krajina iní jazyk je to ťažšie, počase som sa dozvedela o manželove nevere, reagovala som na to tak že som sa s ním rozišla. Odmietal chcel odpustenie ale mal pomer z mojou švagrinou čiže som si povedala že nie. Planovala som sa vrátiť z dcérou domov ale keď som si to tak uvedomila. Nemecko, a nemecký jazyk rovná sa viac možností. Tak som si povedala že tu z dcérou ostaneme. Z mužom som sa dohodla že si byť a elektrinu prenechám má svoje meno, súhlasil. A rozdelili sme si peniaze. Keďže na Slovensku som aj tak nepracovala a nemám ani vzdelávania. Tak som si povedala že to skúsim tu, hľadám si tu prácu ale je to ťažké keďže neovládam dobre jazyk. Zistila som že je tu úrad práce ktorý a volá Job center. Oni pomáhajú ľuďom hľadať prácu a zabezpečujú aj príjem na živobytie ak prácu ešte nemáte. Ale neviem že či mám nárok na to?
Mala by som to ísť skúsiť?
Si tam minimálne od decembra a estw nechodíš na kurz nemčiny? A neriešiš prácu s úradom prace? To čo robíš celé dni?
Je to uz takmer 20 rokov, co som tam stazovala v jedne jazykovej skole, ale vtedy to bolo tak, ze studentom tam cely jazykovy kurz platil stat a okrem toho im platil aj najomne a este par stovak daval na zivot a po kurze im nasiel pracu. Odvtedy sa sice zakony urcite pomenili, ale urcite tam maju nejaku nahradu tohto. Chod na urad prace opytat sa, oni Ti poradia.
Si tam minimálne od decembra a estw nechodíš na kurz nemčiny? A neriešiš prácu s úradom prace? To čo robíš celé dni?
@anonym_faa79a ako píšem, keď sme tu prišli bolo toho veľa na vybavovanie a aj dosť ťažké keďže neviem po nemecky. Momentálne aj prídavky teraz riešime. Keďže on tu chodí len na turnusi a žije na Slovensku. Je to ťažké keďže je to veľmi čerstvé. Zo začiatku som si skúšala hľadať prácu no všade požadujú aspoň A1 znalosť nemčiny. A na internete som čítala o jobcentrer, ale neviem. Že či na to mám úplne nárok preto sa pýtam. Rozišli sme sa koncom januára.
Chod na urad a mozes dostat kurz nemciny a tiez pomozu s pracou. Ak mas skolku pre dieta a byt, tak urcite pomozu najst vhodnu pracu. Ako kto chce pracovat, tak sa nieco najde.
Autorka napis mi do správy odkiaľ si ;) mame tu firmu a ak si blizko pomôžeme ti !

@anonym_autor chod,pomôžu ti