icon

Život v Nemecku a v Amerike

19. apr 2021

Zdravím bývate niekto Nemecku alebo Amerike? Ak áno ako sa tam žije a aký sú tam ľudia? Ja ovládam obe jazyky moc dobre a po pandémi by som sa presťahovala do tej ktorá je lepšia

Strana
z3
vevesh
21. apr 2021

@vroni zila som aj v inych krajinach a viem to porovnat. Ak mas muza domaceho, mas vsetky dvere otvorene a nemas ani problem s menejcennostou, aj ked si "cezpolna". (A to je dost co povedat, kedze som bola v moslimskej spolocnosti, kde zapadniarov nemusia a teda si medzi seba ale ze vobec nepustia..). Naopak ako slovenka v belgicku som mala ovela lespie sance (i ked moja francuzstina vtedy bola dost mizerna a o uznavani vzdelania sk ani nechyrovalo) ako som mala v nemecku s perfektnou nemcinou a s nemeckym vzdelanim. Napriklad na juhu nemecka si ani neciknem, na severe su mi vsetky dvere otvorene (myslim so vzdelanim plus kombinacia meno). Naozaj tie odtienky vedia urobit sakramnetsky rozdiel v tvojich sanciach a uplatneni sa a nakoniec aj v plate a nakoniec aj pozicii ktoru v spolocnosti zaujmes, ktory ty nemusis vnimat, pretoze si to nezazila ako zena rakusana...

vroni
21. apr 2021

@vevesh, áno. Lenže tie odtienky nesúvisia priamo či primárne s tým, či si cudzinka. Mam za sebou roky praxe v zahraničí bez akéhokoľvek manžela (ja som mala vždy nemecké meno, aj na SK), určite, že to pomôže ale nie je to nevyhnutnou podmienkou. S predsudkami sa stretneš aj ako domáca. Stačí byť z vedľajšej dediny 🤷‍♀️ Ako cudzinec si väčší terč. Na druhej strane, ministerka spravodlivosti je z Bosny. Nemci mali okolo roku 2000 ministerku neviem čoho z Bratislavy, jednoducho tie šance tam sú.

nataly420
19. okt 2022

Amerika nemožná .. pracovne viza nedostaneš len tak .. jedine nájdi si amerického vojaka respektíve manžela ako ja 🤣 a budeš mat aj zelenu kartu ale potom nie toho z Facebooku

Strana
z3