Ako zlepšiť stravovanie batoľaťa s nízkou váhou?
Ahojte,
dcéra má čerstvých 19 mesiacov a váži 9,6 kg. Nikdy nebola veľký jedák a nikdy neprejavovala veľký záujem objavovať a jesť jedlo. Vie jesť sama lyžičkou aj piť z pohára.
Od 5. mesiaca je na umelom mlieku. Teraz dostáva mlieko len pred nočným spánkom, cca 180 ml, a v noci, ak sa zobudí, cca 120 ml. Cez deň jej mlieko vôbec nedávam, lebo nám to tak odporučila doktorka.
A teraz k problému a otázke: prosím, mamičky, poraďte mi, čo robiť, lebo ja už naozaj neviem, ako ďalej.
Už niekoľko mesiacov sa snažíme, aby normálne jedla. Vždy jedávame spolu, vždy máme na tanieri to isté ako ona, dávame jej malé porcie, aby sme ju neodradili. Ponúkame jej kúsky, ale aj rozmixované jedlo. Ona však odmieta takmer všetko.
Maximum, čo zje, je biely jogurt s ovocným pyré, Nestlé obilninová kaša, suchár so syrom, pár čajových lyžičiek suchej ryže, občas kúsok batatu. Má rada čučoriedky, banán, jablko a hrušku. Hrozno len požuje a vypľuje.
Kapsičky a sladké nedostáva. Na pitie jej dávam len vodu a mlieko má iba pred spaním a v noci.
Pediater hovorí, že keď je na svojej krivke, čo je, tak je to v poriadku. Má však nízke hodnoty železa, lebo absolútne neje mäso, preto jej musím každý deň dávať Maltofer. Okrem toho jej dávam omega-3 rybí olej, B12 a vitamín D.
Keďže nechce jesť normálne jedlá, napríklad cestoviny alebo zemiakové pyré s mäsom, rozmýšľam, či jej mám dávať mlieko aj cez deň. Podľa mňa je už na to dosť veľká, ale ja už naozaj neviem, čo robiť.
Čo pomohlo vám? Ona akoby ani nebola hladná, nikdy si sama nevypýta jedlo. Fakt to nechápem.
Dnes napríklad zjedla dokopy asi 6 čajových lyžičiek kaše a pár čučoriedok.
A ked bol extrém,tak som robila mix redši a dávala vypiť ako smoothie
A ked bol extrém,tak som robila mix redši a dávala vypiť ako smoothie
@anonym_bcc987 dakujem za radu, skusim hned zajtra ale prisla zmena u vas? Myslim ze zacal aj normalne papat? Ako ste boli na tom s vahou?
Stále je mušia váha ma 2 roky 88cm a 11 kg
ale my sme boli na vysetreni metabolickom pre podozrenie na inú diagnózu a tam sa v krvi všetko ukázalo aký je nejedak a mal energeticku disbalanciu aj problem s aminokyselinami
Tak už som sa nakopla,nechcela som predtým mu dávať sladke, výživy kupované ,pečiva a tak
Ale povedala som si musim ho oblbnut a pomohlo to
Všetko,,nezdravsie,, som začala kombinovat s tým čo telo potrebuje a konečne výsledky v poriadku aj omnoho viacej je
A veľa som aj zistila čo mu zachutilo a kombinujem to s tým čo potrebuje
Samozrejme treba začať v malom.. trošku mäska v niečom a potom pridávať
Veľa krát bolo počas dňa hocikedy lyžičku jedla do úst len aby niečo jedol
A postupne ako som pridavala to zdravé,tak teraz uberam postupne to ,,nezdravsie,, a ide to🙂

Skus pomixovat mäso a dat banán do toho😃
Znie to divne ale..vidíš, že strava sa odráža aj v krvi
To co jej nechuti kombinuj s tým čo chutí aj ked to vôbec nejde k sebe
Skús aj kapsicku alebo sladké keď uz mas taký pocit a ano pomixuj to s mäsom alebo vajíčkom
Ja môjmu som dávala mäso a piškóty do toho😅
Vajíčko s hruskou a banánom 😅
A tak