icon

Japonská vrba alebo bonsai do predzáhradky?

24. apr 2026

ahojte, čo by ste si dali do predzahradky? pjaponsku vrbu alebo bonsai?

iwuska10
24. apr 2026

vrbu mame

viestta
24. apr 2026

bonsaj treba vediet strihat, a treba ho strihat precizne a pravidelne, vrba je blbovzdorna, ako ju ostrihas, tak ju ostrihas, vzdy vyrasi

autor
24. apr 2026
@viestta

bonsaj treba vediet strihat, a treba ho strihat precizne a pravidelne, vrba je blbovzdorna, ako ju ostrihas, tak ju ostrihas, vzdy vyrasi

@viestta a da sa kupiť vrba už taka rozkvitnuta? nie že budem čakať 3roky kym bude pekna gulata :D

maca1984
24. apr 2026

Máme japonskú vŕbu na chalupe. Už bola veľmi košatá, tento rok som jej dala taký strih/rez, že som myslela že toto asi ani neprežije. A ona si veselo raší.
Bonsaje sú krásne, ale okolo toho je toľko roboty čo sa strihu týka, že to by sa mi nechcelo.

zuzubb007
24. apr 2026

Bonsai si vyžaduje, každodenné polievanie hlavne v lete bežne 3 x denne, ale za mňa je to najkrajší na záhradu, ale nemôžeš odísť na týždeň a nechať ho len tak, bez polievania lebo je hneď po ňom, žiadnu inú starostlivosť nevyžaduje to nerastie raz za rok možno upraviť

kiki68
24. apr 2026
@zuzubb007

Bonsai si vyžaduje, každodenné polievanie hlavne v lete bežne 3 x denne, ale za mňa je to najkrajší na záhradu, ale nemôžeš odísť na týždeň a nechať ho len tak, bez polievania lebo je hneď po ňom, žiadnu inú starostlivosť nevyžaduje to nerastie raz za rok možno upraviť

@zuzubb007 tak mozes zalievanie naprogramovat a cez appku dialkovo zalievat. To robi moj muz, vsetky kvetiny atd ma take ma senzory vlhkosti v tych kvetinach zapichnute a podla toho to reguluje. Je tam velka nadrz niekde okolo a odtial ide privod vody do kvetinacov. Vcera to zrovna programoval, testoval celu spodnu terasu. On je maniak na tieto veci 😂

zuzubb007
24. apr 2026
@kiki68

@zuzubb007 tak mozes zalievanie naprogramovat a cez appku dialkovo zalievat. To robi moj muz, vsetky kvetiny atd ma take ma senzory vlhkosti v tych kvetinach zapichnute a podla toho to reguluje. Je tam velka nadrz niekde okolo a odtial ide privod vody do kvetinacov. Vcera to zrovna programoval, testoval celu spodnu terasu. On je maniak na tieto veci 😂

@kiki68 paráda u nás si to vôbec neviem predstaviť ako by celá záhrada takto fungovala 🤣, stovky kvetináčov

autor
24. apr 2026
@zuzubb007

@zuzubb007 v zadu neplánujem nič na sadanie len teda dopredu chcem niečo vacsie ako vrba alebo bonsai a niečo dalsie čo prežije aj gazdinej ako som ja 🙂) mame otvorený predok bez plotu tak sa tam niečo "pýta"

viestta
24. apr 2026
@anonym_autor

@zuzubb007 v zadu neplánujem nič na sadanie len teda dopredu chcem niečo vacsie ako vrba alebo bonsai a niečo dalsie čo prežije aj gazdinej ako som ja 🙂) mame otvorený predok bez plotu tak sa tam niečo "pýta"

@anonym_autor da sa kupit aj gulata zostrihana, ale to sa potom tych par rokov starostlivosti odzrkadli aj na cene, rozkvitnuta bude len ak presne vystihnes termin, kedy kvitnu a ony kvitnu len par tyzdnov (v lepsom pripade). No a kazdy rok ju budes strihat, inac z nej bude metla.
Ked chces nieco soliterne, bez starostlivosti a co vydrzi aj zalievku obzeraj sa po ihlicnanoch, napriklad borievky (jalovec, latinsly juniperus) ale treba uvazene vybrat odrodu aby mala aj tvar aj farbu taku aku chces a treba hladat aj taku, ktora v dospelosti nebude prilis velka na vasu zahradu. Borievok je niekolko druhov a stovky odrod, ale su celkom dostupne. Napriklad tu su nejake
https://www.brest.sk/www-brest-sk/e-search?q=bo...
https://www.zahradnici.sk/index.php?route=produ...

kiki68
24. apr 2026
@zuzubb007

@kiki68 paráda u nás si to vôbec neviem predstaviť ako by celá záhrada takto fungovala 🤣, stovky kvetináčov

@zuzubb007 to neznas mojho muza 😂😂😂

anonym_7caa1e
24. apr 2026

To je snáď jedno, čo tam das😉 čo sa ti tam viac hodí? Čo sa ti páči?

belllinka
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Aky bonsai mas konkretne na mysli? Lebo mne bonsai nejde dokopy s vyhlasenim, ze chces “nieco vacsie.”