Ahojte vedeli by ste mi poradiť či som povinný zaplatiť daň keď som predajom kryptomeny zarobil 500€ a iný príjem som nemal? Viem že daň inak treba platiť ale ak to bol mol jediný príjem v roku ? Daň sa platí až od príjmu 2500€+ ? Či ?
Urcite sa plati, otazne je, ci bolo predavane krypto drzane viac ako rok, vtedy sa plati tusim 7% a zrejme sa stale plati aj 15% zdravotne poistenie
@black_wolf zdravotné odvody sú 14%. Nie som si istá, či tých 7% prešlo: https://www.financnykompas.sk/clanok/aka-je-vys...
@black_wolf to viem ale keď v tom roku nemám žiadny iný príjem? Keby som zarobil na predaji dajme tomu 1€ tak kvôli tomu euru mám robiť daňové priznanie?
Inak kadekoho som uz v zivote stretla. Ale nie cloveka, co by platil dan z krypta . Toto mi pride vzdy smiesne, tak spravim do roka XY predajov a nakupov a mam kazdy evidovat a danit? Keby sme sa bavili o statisicoch, tak danim. Ale takto…..
@viera27 ja som v tomto nový takže neviem. Čítal som že to kontrolujú či sa platí daň
@nikolas977 obavam sa, ze ano, lebo toto je vedene pod inym prijmom. Poznam viac ludi, ktori museli DP podavat sami, kedze zisk z krypto a dokonca aj dividend z akcii podlieha zdaneniu a zamestnavatelia to odmietaju spracovavat. Otazne je, ako to mozu skontrolovat, kedze si neviem predstavit, ze by vedeli sparovat ucty na binance atd.
@black_wolf kryptoburza bude mať/má povinnosť posúvať informácie finančnej správe
https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96181185-f...
@maranco dobre vediet
@black_wolf ale kdeze, natvrdo sa plati dan (je povinnost) z prijmu + odvody, cize sa to moze vysplhat az na 40%.
Ziadne vynimky, ze po roku drzania by to bolo odpustene. Proste sme na tom najhorsie snad zo vsetkych krajin.
Ina vec je, ze naozaj nepoznam nikoho kto by to doteraz priznaval. Take eldorado.
Len uz to asi konci, tak ako tu niekto uviedol clanok.
@nikolas977 treba sa informovať. Je uplna pravda, že FÚ má prehľad o vašich transakciach, nakolko vsetky banky i brokeri+burzy musia reportovať prebehnuté operacie. v zmysle MIFID II regulácie. Spoliehať sa na to, že mi na to neprídu nie je dobrý nápad
@viera27 presne tak. Opravim Vas. Burza je povinna odovzdať všetky vaše transakcie príslušnému danovemu uradu. Ak uvidia, že ste to nezdanili (a všimnu si to, no nemusia), tak spätne vyrubia dan aj s penalmi. Rovnako tak su povinni spolupracovat s danovym uradom všetci brokeri, banky, burzy, regulovane fin inštitucie
@romino uff no, nevedela som, ze to takto sprisnili.. ja krypto nemam, kopa znamych ano a snad ani jeden z nich tie zisky neuvadza v DP, podobne ako nikto nepriznava dividendy z akcii.. uprimne sa ani necudujem, ak polovica zisku prepadne tomuto statu, ale mne by to nestalo za buduce opletacky
@black_wolf to ani nie ze sprisnili, take pravidla su od zaciatku. Bol nejaky navrh zakona, ze by sa platilo len 7% (tusim este s dalsou podmienkou, drzat min. 1 rok) ... ale prisla nova vlada, a rovno to zahodili. Nadej zhasla.
Sprisnuje sa veru to .. ze uz budu transakcie ludi automaticky zasielane na fin. spravu. Stale je otazne, ci to nasledne oni budu automaticky spracuvat a automaticky ludi nahanat kto neprizna. Este stale je mozne ze nebudu mat hned od zaciatku na to nastroje, automaticky vyhodnocovat.
.. tiez viem, ze keby to uz doteraz robili .. ma fest vela ludi problemy
A neprijemna vec este je ... ze cloveka mozu nahanat za "zisk" za poslednych 5 rokov ... to tiez vzdy tak bolo, nielen crypto.
@nikolas977 informuj sa.na daňovom úrade príslušného mesta alebo obce kde bývaš.....